TRANSCOM WW Co myślicie o pracy w tej firmie???????

Co myslicie o pracy w Transcomie WW??Chodzi mi o prace jako telefoniczny konsultant klienta. Pracował tam ktoś? Jakie macie doświadczenia?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: TRANSCOM WW Co myślicie o pracy w tej firmie???????

"Niby jak miało by wyglądać szkolenie na infolinię? Nie da się teoretycznie omówić wszystkich przypadków, po jednym dniu na słuchawkach wiedziałam więcej niż po tygodniu zajęć i szkoleń."

Bo szkolenie nie trwa jeden dzien, ani trzy dni, a kilka tygodni!!
Przyjezdza z innego miasta profesjonalny szkoleniowiec (a nie doradca ktory sam nic nie wie bo pracuje od miesiaca), tlumaczy WSZYSTKO, pokazuje na rzutniku, daje skrypty do zapoznania sie, wszystko odbywa sie w sali szkoleniowej.

A to co w PLAY nazywaja szkoleniem to NIE jest ŻADNE szkolenie.
Firma oszczedza na szkoleniach, a kaze oddawac kase za to "niby szkolenie".

Na prawde trzeba byc jeleniem, zeby tego nie widziec, jak ta firma gleboko ma gdzies swoich pracownikow (a raczej wspolpracownikow, bo nawet dla tej firmy nie pracujecie, tylko dla zewnetrznej agencji).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy ktoś cię zmusza do pracy tam? Nie każdy może pracować na zmywaku, zresztą nie ma w ogóle porównania w papraniu się w tłustych, obrzydliwych talerzach z pracą w transcomie.

Ciekawa jestem tylko gdzie są takie miejsca pracy, gdzie można sie spóźniać do woli, nie przychodzić do pracy i nie powiadamiać i w dodatku zarabia się kokosy. Jak znasz taką pracę to chętnie sobie pójde pobumelować za jakąś fajną kasę.

Niby jak miało by wyglądać szkolenie na infolinię? Nie da się teoretycznie omówić wszystkich przypadków, po jednym dniu na słuchawkach wiedziałam więcej niż po tygodniu zajęć i szkoleń.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Początkowo czytałem te komentarze i myślałem... Ludzie narzekają jak zawsze na pewno nie jest tak jak piszą. Teraz już wiem praca w tej firmie to tragedia. Jeśli chcesz poczuć się jak XIX wieczny pracownik fabryki bądź też pracownik kouchozu zapraszamy na lekcję historii do transcomu. Tu spotkają Cię kary za spóźnienie, kary za nieobecność w pracy. Będziesz miał okazję zobaczyć swoje nazwisko na dużym ekranie jeżeli będziesz zbyt długo rozwiązywać z Klientem na temat zgłoszenia, będziesz prosić Klientów o pozytywną ocenę twojej pracy ale "premii" w wysokości 150 zł nie zobaczysz nigdy (w zasadnie są to bony do reala). Będą straszyć Cię zwolnieniami. Będziesz wychodzić z pracy po 1 h od przyjścia do niej, bo nie będzie zgłoszeń. Co jeszcze bardzo uderza to sam początek pracy: nie będziecie w ogóle do niej przygotowani po ty pseudo szkoleniu. A "leaderzy" zamiast pomóc wam w rozwiązaniu zgłoszenia będą was pytać dlaczego rozwiązaliście tylko jedne zgłosznie przez tyle czasu. Kolejna sprawa to kompletny brak jasno określonych procedur, czasami trzeba się sporo nabiegać żeby znaleźć kogoś kto zna odpowiedź. A to wszystko za 8 zł!!! Ludzie stać nas na więcej... musimy tylko bardziej uwierzyć w siebie i nie dać się wykorzystywać! ja już zmądrzałem i rzuciłem tą "pracę"
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Po trzecie do pracy przychodzi się punktualnie! Nie rozumiem dlaczego w ogóle masz się spóźniać?"

No skoro ta firma SAMA POZWALA sie 3x w miesiacu spoznic, to co sie dziwic...

"Fakt, szkolenie jest nie za ciekawe, ale jest płatne i kasa za nie jest wypłacana po przepracowaniu (jak się mylę to proszę mnie poprawić) 300h, więc za to siedzenie i nic nie robienie dostajesz kasę i jeszcze Ci źle?"

Zacznijmy od tego, ze to nie jest zadne szkolenie.
Sadzaja cie przy doradcy i kaza sluchac co on mowi klientowi.
I tyle.

"Pozdrawiam wszystkich którzy dorośli do tego, żeby pracować"

Dziewczyno... do pracowania za 1100-1200 sie nie dorasta.
Z tego sie WYRASTA.
To co ta firma wymaga, za takie pieniadze to kpina.
Pracodawca nie traktuje powaznie pracownikow, wiec co sie dziwic ze pracownicy powaznie nie traktuja tej "pracy".
Wszedzie indziej, wykonujac mniej odpowiedzialna prace zarobisz wiecej, nawet na zmywaku na umowe zlecenie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie zgadzam się z opinią. Po pierwsze, kto to słyszał, żeby nie przyjść do pracy i nie mieć żadnego usprawiedliwienia? W każdej firmie w takim przypadku dostaniesz w najlepszym wypadku naganę, a może być i zwolnienie dyscyplinarne. Po drugie jak ta pracowałam, to nie trzeba było żadnych l4, jak byłam chora to na druku recepty mi lekarka napisała "Niezdolna do pracy w dniach:..." i to wystarczyło, żadnych kar czy nic podobnego. Po trzecie do pracy przychodzi się punktualnie! Nie rozumiem dlaczego w ogóle masz się spóźniać? Ja pracuję w różnych firmach od 7 lat i ZAWSZE niezależnie od warunków finansowych i umowy wymagana jest punktualność!

Nie dziwię się, że zostały wprowadzone kary finansowe, skoro tylko to działa mobilizująco na hołotę, chcącą bumelować i brać za to pieniądze! Fakt, szkolenie jest nie za ciekawe, ale jest płatne i kasa za nie jest wypłacana po przepracowaniu (jak się mylę to proszę mnie poprawić) 300h, więc za to siedzenie i nic nie robienie dostajesz kasę i jeszcze Ci źle? Wcale się nie dziwię, że firma wprowadziła kary dla odchodzących ot tak, bo by zbankrutowali na szkoleniach dla dzieciaków, które nie wiedzą, że jak się idzie do pracy to trzeba pracować, a nie się obijać!

I najważniejsza kwestia, duża rotacja, owszem, ale zatrudniają tam jak sama nazwa wskazuje Agencje pracy tymczasowej, co oznacza, że i praca jest tymczasowa! ja pracowałam 5 miesięcy, praca jest ciężka i cieszyłam się jak znalazłam inną, lżejszą i to na umowę o pracę i tylko dlatego odeszłam, gdyby nie to chętnie bym została.

I nie jestem żadnym Liderem, w tej chwili pracuję na umowę, a obecnie przebywam na urlopie wychowawczym i poważnie rozważam podjęcie na nowo współpracy z transcomem właśnie ze względu na elasyczność grafiku i możliwość pracy wieczorami i w weekendy, kiedy mam opieke dla synka.

Pozdrawiam wszystkich którzy dorośli do tego, żeby pracować, a nie żeby się obijać i tylko wyciągać rękę, żeby im dać! :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

a ci co pozytywnie sie o firmie wypowiadaja to chyba koordynatorzy z agencji i kierownictwo, coby przyszlych potencjalnych pracownikow nie zniechecac.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikt normalny nie pracuje tam dluzej niz pare miesiecy, co WIDAC w ogloszeniach na trojmiasto.pl , co kilka tygodni masowo sie oglaszaja ze szukaja pracownikow.
"Elastyczny grafik" to pracowanie do 23:00 min 2x w tyg.
Pracowac kaza w swieta, czy nowy rok.
Zarobki ŚMIESZNE, nieadekwatne do wykonywanej pracy.
Jestes profesjonalnym doradca klienta/konsultantem, a zarabiasz tyle co parkingowy cieć, ktory NIC nie robi.
A jak wymagaja.... nie ma cie w pracy - zabieraja prawie 100 zl (a daja umowe zlecenie wiec nawet L4 nie dostaniesz), zabieraja po 10 zl za spoznienia, z czego wolno sie 3x w miesiacu spoznic.
Chcesz sie zwolnic - robia problemy i musisz im placic (oddac 300 zl za "szkolenie" ktore trudno nazwac szkoleniem).
Leaderzy to gbury ktore mysla ze im wszystko wolno, chociaz sami niedawno byli "bialymi murzynami" ktorymi pomiatano i teraz sie odgrywaja.
Wiekszosc pracownikow to plebs; tepe "wyksztalcone" paniusie z ateneum i innych prywatnych "uczelni" ktore plotkuja o fejsie i telenowelach - zwroc takiej uwage to cie po..li leaderowi ze sie czepiasz.

Odradzam.
To nie jest praca tylko wyzysk.
Juz sam fakt ze oglaszaja sie non stop i ciagle szukaja nowych pracownikow, swiadczy o tym ze ludzie bardzo szybko z tamtad odchodza.
A na pewno nie odchodza bez powodu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Słuchajcie, ja mam pytanie, bo już kiedyś pracowałam w Transcomie na I CC i chce wrócić. Jutro mam rozmowę u pośrednika, z tym, że mój zasób godzin jest ograniczony na maxa, przypomnijcie mi jak to jest z ustalaniem grafiku? Jak podam dyspozycyjność na 6h dziennie np 18-24 codziennie, to mi tak dadzą, czy niekoniecznie? Czy trzeba podawać "widełki" z jakimś zapasem, np. przyjmuję, że chcę zmianę 6h to muszę podać widełki obejmujące 8h itp?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeny... kochałem te prace, kochałem tam pracowac, wywalili mnie na zbity pysk. JA CHCE WROCIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tylko krótko - kary finansowe za spóźnienie się to jeden z najbardziej chorych pomysłów o jakich słyszałem. Zadając pytania w stylu który pracodawca nie każe za spóźnienia udowadniasz, że to Twoje pierwsze miejsce pracy. Pracowałem w różnych firmach i nie zdarzyło się, bym dostał karę finansową lub cokolwiek takiego podpisał w dokumentach. Inna sprawa, że nie spóźniałem się do pracy. W przypadku spóźnienia po prostu zostaje się w pracy chwilę dłużej i każdy normalny szef zrozumie, że raz w miesiącu po prostu może zwiać Ci sprzed nosa autobus, że autobus nie przyjedzie, są korki lub inna sytuacja niezależna od Ciebie. Karać za coś takiego - smutna sprawa, ale rozumiem że takie warunki są w firmie.

Nieusprawiedliwiona nieobecność to już zupełnie inny temat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam!
Pracuje na I CC- pierwszej linii od 4 miesięcy, czytając te komentarze mam wrażenie że piszą je osoby które nigdy nie pracowały bo powiedzcie mi który pracodawca nie karze za spóźnienia czy nie usprawiedliwione nieobecności? Uważam że lepsza jest kara pieniężna niż zwolnienie dyscyplinarna- jak dla mnie to jest logiczne że wymaga się dyscypliny od pracowników- bez tego żadna firma nie ma prawa bytu...

Kara za szkolenie? tak tylko wtedy gdy nie zachowa się okresu wypowiedzenia, wystarczy się tylko dostosować do tego co się podpisało w umowie, chociaż z tego co słyszałem jeżeli się zrezygnuje po pierwszym dniu to wcale nie wymagają zwrotu tych pieniędzy (przykład mój kolega ze szkolenia). Ale zwróćcie też uwagę na to że jak zachowasz okres wypowiedzenia albo przepracujesz 3 miesiące to Ty dostajesz te 300 zł za szkolenie do wypłaty.

Praca? Ja powtarzam wszystkim że dostać do Transcomu może się każdy lecz nie każdy jest w stanie przepracować dnia, tygodnia bądź miesiąca... dlaczego tak jest? ludzie dzwonią do Ciebie z problemami czy też pretensjami do Ciebie itd. bardzo często wystarczy uświadomić klientowi że to nie Ty zawiniłeś ale postarasz się mu pomóc jak tylko możesz- bardzo często wyjaśnienie tego zmienia dalszy przebieg rozmowy. A jak klient jest wulgarny to ostrzegasz go i za drugim razem się rozłączasz-proste. Druga kwestia to nastawienie, przecież nie możesz się przejmować każdym problemem bo oszalejesz (w końcu odbierasz kilkadziesiąt połączeń dziennie)- tym bardziej że większość klientów ma problem z własnej winy bo czegoś nie doczytali, czy też wysłali sms'a specjalnego i maja fakturę na kilka-set złoty...

kwestia premii?? tu było napisane 50 sprzedaży = 50 zł to się zmieniło teraz za 50 sprzedaży możesz mieć nawet ponad 200 zł. Jeszcze jak wyrobisz normy wymagane do premii- a są one do osiągnięcia to masz kolejne kilkaset zł

Team Leader. Wielu tu porusza ten temat że są nieuprzejmi nie pomagają, dziwnie patrzą. Szczerzę trochę się im nie dziwię dość często przychodzą nowe grupy które zadają banalne pytania typu jak włączyć pakiet, co to pakiet złotówek itd itp. Chociaż mi się nie zdarzyło żeby jakiś TL nie odpowiedział mi na jakieś pytanie. Najlepiej zadać proste precyzyjne pytanie, bardzo często widziałem że nowi konsultanci podchodzą i sami nie wiedzą o co sami chcą zapytać. Chociaż zawsze jestem zdania że jak jest Twój TL na sali podejdź do niego on będzie miał do Ciebie zupełnie inne podejście i Ci wytłumaczy lepiej, w końcu Ty też pracujesz na jego pensje.

Przerwy przysługują Ci jedna 15 min i 5 minut na godzinę pracy- z tym zapisywaniem jest różnie, ktoś podał czas 3 godziny- chyba ktoś przesadził (jak wspominałem pracuje 4 miesiące i się z takim czymś nie spotkałem) z resztą jak jesteś świadomy że jak pracujesz w środku tygodnia i jest dużo połączań to zapisujesz się godzinę wcześniej, wystarczy trochę pomyśleć.

Co do pracy w święta to się zgodzę, sam pracowałem w pierwszy dzień świąt Bożego narodzenia 11 godzin w drugi chyba 7 ale uważam że raz w roku jakieś święto można przepracować.
Kwestia że 4 dni weekendowe przepracowane i 2 razy w tygodniu do 24 to teoretycznie prawda ale o tym mówią na pierwszej rozmowie, jak Ci nie odpowiada taki tryb pracy to jej nie przyjmuj, proste.

Najbardziej sobie cenie atmosferę w pracy jest świetna zdecydowana większość to młodzi ludzie- głównie studenci, pracuje tam kilkaset ludzi więc możesz poznać wielu ciekawych ludzi.

Dziwią mnie komentarze że za małe pieniądze ale o tym jest mowa na początku zanim podpiszesz umowę. Jeżeli to dla Ciebie za mało to nie przyjmujesz pracy i szukasz dalej. Chociaż jak wyrobisz premię- to po przeliczeniu na stawkę godzinową wychodzi wychodzi ponad 10 zł na godzinę- ja np ostatnio miałem ok 1600 zł za 140 godzin pracy czyli prawie 11,5 zł- to chyba więcej niż najniższa krajowa.

Ja też patrze na tą pracę w ten sposób że Call Center daj Ci też możliwości w późniejszej karierze- nie koniecznie już w Transcomie. W końcu wielu pracodawców ceni sobie to że ktoś potrafi prowadzić rozmowy- a tego niewątpliwie możesz się nauczyć w na infolinii. Czy też poćwiczyć triki sprzedażowe. Jeżeli myślisz o późniejsze pracy np jako przedstawiciel handlowy to na start taka praca jest najlepsze, bo nie jest ciężko się tu dostać (nie wymagają wcześniejszego doświadczenia w pracy).

odwołałem się chyba do każdej kwestii która była tu poruszana i napisałem jak to wygląda z perspektywy pracownika. Nie ukrywam że mi si tu podoba- jakby tak nie było to skończyłbym swoją karierę w tej firmie po miesiącu. Bardzo ważną kwestią jest też to że jak jak Ci nie pasuje jakiś dzień- wypadł Ci jakiś egzamin, impreza to piszesz wiadomość że oddasz te i te godziny i powiem Wam że praktycznie zawsze że znajdzie ktoś kto te godziny weźmie. albo odwrotnie masz dzień wolny a chcesz pracować.

Ogólnie polecam ICC chociaż masz też sporo możliwości jest tam sporo działów

najważniejsze jest odpowiednie podejście do tej pracy czy też do bardzo często zmyślonych problemów klientów

Pozdrawiam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam wszystkich...pracowałam tam..moje skromne spostrzeżenia :)
1/ TM jedni wiedzą za co biorą money-czyli pomagają - sprzedają swoją wiedzę i rzeczywiście ją mają, pozostali służą jako dekoracja

2/ Są klienci i Klienci jedni dzwonią sfrustrowani i mają rację, ale są też klienci mili, sympatyczni, rozumni

3/ Masz 4 minuty na pozytywne załatwienie klienta i sprzedanie usługi (bo o to chodzi), klient to sfrustrowany i oszukany przez firmę przeważnie gość :) i jeszcze musi ocenić twoją usługę co najmniej na 6

4/ Zarobki poniżej godności ludzkiej, może dlatego ,że agencje podsyłające pracowników biorą procent za podesłanego pracownika co najmniej taki jak oprocentowanie kredytów- dla mnie lichwa!

5/ Szef wszystkich szefów odrealniony na co dzień-bardzo sympatyczny, chętnie bym go spotkała na wakacjach w Maroko lub Holandii, myślę , że za wynagrodzenie ,które daje pracownikom mógłby zaszaleć w kurorcie przez jedną noc oj, a najprawdopodobniej by zabrakło

6/ Walka o komputery ,programy komputerowe zamulone, a już szczytem ignorancji i brakiem szacunku do człowieka jest brak słuchawek ,czyli trzeba być stonogą żeby ogarnąć ha, ha mam propozycję trzeba jeszcze zamontować podnóżki żeby tupać kopytkami aby wytwarzać prąd - nie płacimy za prąd!

7/ Jest kierownictwo i lemingi-wolę pracę w kibucu-Izrael, zdecydowanie lepszy klimat pogodowy, latko cały rok, pyszne jedzonko, dach nad głową praca no i minimalna płaca hi, hi

POZDRAWIAM (...) kijOWE DOŚWIADCZENIE NEVER EVER

PONIŻEJ GODNOŚCI CZŁOWIEKA ZA JAŁMUŻNĘ!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Praca nie jest lekka to fakt, ale co niektóre osoby na tym forum przesadzają. Tak są kary za nieobecności i spóźnienia ale co w tym dziwnego. Chyba jak ktoś podpisuje umowę to po to żeby pracować a nie udawać. Jeśli jesteście chorzy to wiadomo że was usprawiedliwią i nie ma kary. W każdej innej pracy za takie nieprzyjście mogli by Was po prostu wyrzucić. Jeśli ktoś się tam zatrudnił by sobie posiedzieć i udawać że pracuje to się pomylił, ale jeśli ktoś jest nastawiony na ciężką pracę i będzie się starał to jak najbardziej może fajną premię wyrobić, wystarczy tylko chcieć i działać, a nie się opieprzać i tylko narzekać. Ja polecam współpracę z agencją z biało-niebieskim logo - pensja zawsze na czas i fajny koordynator.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

400 złza miesiac pracy? To tak jakby dostac bułę w morde. Niepolecam, wrecz przestrzegam, przed ta firma.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Praca w Transcomie szczególnie na I linii jest pracą na prawdę dla ludzi o mocnych nerwach. U mnie akurat jest tak, że klientami się nie przejmowałem więc się nie denerwowałem za to strasznie się nudziłem. Przychodzenie do pracy, w której nie możesz spodziewać się czegoś nowego naprawdę może wykończyć. Klienci wcale nie dzwonią z różnymi problemami (jedynie przez pierwsze dwa tygodnie pracy może się wydawać, że jest tyle różnych problemów, które trzeba rozwiązać) tak naprawdę dzwonią i ciągle pytają o to samo i jak już wiesz co zrobić z tymi ich wszystkimi problemami zaczynasz pracować jak robot. TLs tylko wymagają i patrzą na wyniki. Mówią że wiedzą jak to jest pracować na I linii bo przecież też pracowali tak jak my i wszystko da się zrobić, a tak naprawdę nawet Ci w tym nie pomogą bo jak o coś pytasz bo nie wiesz (szczególnie na początku pracy) to głupio na Ciebie patrzą i dziwią się że nie umiesz czegoś ze szkolenia. Masz dobre wyniki i dobrą sprzedaż to jesteś świetny bo dzięki tobie TL dostanie premie...a co ty dostaniesz za sprzedaż? Jakąś marną złotówkę, więc jak zrobisz w miesiącu 50 sprzedaży to możesz liczyć na 50zł premii :D No i premię można jeszcze dostać za wyniki czyli szybki czas rozmowy, niski procent ocen negatywnych od klientów i wszystkie rozmowy według skryptu(tzn. że przy każdej rozmowie oprócz wyuczonych tekstów, które musisz powiedzieć to również trzeba zaproponować jakąś sprzedaż mimo, że dobrze wiesz, że większość ludzi nie lubi takiego wciskania). Jeśli chodzi o grafik to wcale nie jest on elastyczny bo masz wytyczne które musisz spełnić czyli przynajmniej dwa razy w tygodniu dyspozycyjne popołudnia z możliwością pracy do 24 no i 4 dni weekendowe w miesiącu, w święta ustalają grafiki np. na 11 godzin pracy mimo tego że dyspozycyjność oddajesz na 8 godz. Żeby pójść na przerwę od momentu zapisania na nią trzeba nawet czekać 3 godziny więc najlepiej zaraz po przyjściu do pracy zapisać się na przerwę bo możesz czasami przepracować 8 godz z jedną 15 min przerwą(bo tylko tyle możesz być maksymalnie na przerwie) gdzie regulaminowo na każdą godzinę pracy przypada ci 5 min przerwy ale to oczywiście tylko w regulaminie jest. Za każdy opuszczony dzień płacisz 100 zł kary czyli płacisz więcej nić mógłbyś tego dnia zarobić. No i oczywiście za odejście z pracy bez zachowania okresu 2 tygodni wypowiedzenia 300 zł kary. Przed rozpoczęciem pracy radzę się dobrze zastanowić czy nie stać cię na coś lepszego, no chyba, że tak desperacko poszukujesz pracy lub potrzebujesz kasy to na chwilę możesz się tam zaczepić...bo długo się tam nie da wytrzymać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie teraz pracujesz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no, jak jestes na ponagleniech, a dzwonisz upgrade i migracje, czasem wszystkie trzy projekty jednego dnia to to chyba jest praca na kilku projektach jednocześnie :]
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmmm szczerze mówiąc to wam współczuje "premii' 400zł na miesiac, i nie wiem co to za firma takie prowizje wypłaca, ja pracuje w innej firmie i premie mam prawie 3000zł na mc....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Albo miesięczny (sic!) okres wypowiedzenia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Można robić na kilku projektach na raz! Sama też tak mam... ;/ A żadnej dodatkowej kasy z tego nie mam ;/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (5 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Prezent dla kobiety (175 odpowiedzi)

Co można kupić kobiecie znając się od dwóch miesięcy. Zapraszam do dyskusji panie też mogą...

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...