Re: TRENAŻER
Kolego lionheart33 trenażer, to moim zdaniem megaprzydatne "urządzenie" do trenigu. Sam od zimy posiadam Tacx sirius soft gel, atutów "za" kupnem było kilka: dużo pracy zawodowej, i niewiele czasu na trenig rowerowy (oraz inne), szybko zapadający zmrok (a kręcić trzeba), oprócz tego bardzo wygodne jest dla mnie robienie "zakładek" biegowych (bo tylko wycieram się ręcznikiem, szybko przebieram ciuchy, zmieniam buty i już sobie biegnę). Za tym właśnie wybranym modelem trenażera przemawiało to, że jest on jednym o najbardziej cichej pracy (i tak trochę się obawiałem, bo wcześniej słyszałem że trenażery niemiłosiernie "wyją", lecz teraz z pewnego rodzaju dumą mogę potwierdzić, że sirius gel faktycznie jest relatywnie cichy, bynajmniej tak mi się wydaje). Teraz kwestia trenigu, faktycznie zgadzam się z większością moich przedmówców, że jazda na tym urządzeniu jest nudna, lecz można sobie ją urozmaicić oglądając tv czy słuchając muzyki, a w kwestii "kręcenia" modyfikować sobie obciążenia np. robić "piramidy". Tak czy inaczej, dla mnie jazda około 1,5 godziny to max, a 3-4 godziny, to wręcz abstrakcja (sic!). Zauważyłem, że trenowanie w ten sposób bardzo korzystnie wpływa na technikę pedałowania, przyzwyczaja do permanentnego kontrolowania ruchu obrotowego. Zdarza się np. tak, że w tygodniu praktycznie wyłącznie trenuję na rowerze przy pomocy trenażera, a czas (jak na razie) powala mi tylko na jeden rzeczywisty trenig po szosie i muszę przyznać, że wtedy widzę u siebie dosyć duże efekty. Moim zdaniem nie należy za bardzo wierzyć niektórym kolarzom, kiedy mówią, że nie kręcą na trenażerach, narzekają na nudę, może nawet cierpią:), ale kręcą i to ostro (szczególnie zimą). Jakie efekty przynosi solidnie przepracowana zima (głównie przy użyciu trenażera) można zobaczyć na przykładzie mojego kolegi - kolarza- Andrzeja Gryckiewicza, który obecnie nieźle "ciacha" (jak na razie 1 m.) w maratonach szosowych. Myślę, że jeżeli masz fundusze, to bez zastanawiania zainwestuj w trenażer, w każdym razie ja bardzo polecam.
0
0