Tajemnice Twierdzy Gdańsk

Temat dostępny też na forum: Tajemnice Twierdzy Gdańsk
Akcja „Tajemnice Twierdzy Gdańsk” jest edukacyjno-historyczną odpowiedzią na potrzebę poznawania miejsc niedostępnych i tajemniczych na terenie Fortu Grodzisko, które na co dzień są zamknięte.W sobotę, 15 grudnia 2007 roku (w godzinach od 10.00 do 15.00), gdański Fort Grodzisko zostanie udostępniony do zwiedzania. Z tej okazji przygotowywana jest specjalna trasa wycieczkowa, ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

krótko

tylko 5 godzin? powinno być dłużej...

Dłużej sie nie da, bo sie o 15tej robi ciemno.

no to klapa, mam sobotę pracującą :(

i nie wpadnę... szkoda

Mogłoby się to częściej organizować. To atrakcja dla wielu osób, a jedna sobota nie każdemu może pasować. Mi np. nie :(:(

pozytywnie

rewelacyjny pomysł i fajnie że wogóle cos takiego organizują

Bardzo fajny pomysł !!!!

Prosimy o więcej tego typu akcji. Tego właśnie w Gdańsku potrzeba.

super

Wspaniały pomysł, warty kontynuacji w jakiejś cyklicznej formie. Bardzo dobry sposób na zapoznanie zarówno gdańszczan jak i turystów z tą zbyt mało znaną militarną archtekturą Gdańska.

Bardzo fajny pomysł.

zbiórka

Witam,gdzie jest zbiórka z przewodnikiem?:)

Super pomysł!!!!
Razem ze znajomymi zabieramy dzieciaki i lecimy rano na piekna (mam nadzieje) lekcje histori i wspaniały spacer.
Mam nadzieje, ze władze naszego miasta bedą czesciej organizowały i wspomagały tego typu imprezy i beda to imprezy cykliczne.

już byłem

super atmosfera, trzy grupy rekonstrukcyjne z różnych czasów, śródmieście gdańska dzięki takim imprezom ożywa. Brawo władze miasta i grodziska. Jak będzie hewelianum to będzie jeszcze bardziej interesująco

Tajemnice Twierdzy Gdańsk

Szkoda.że zapóźno się dowiedziałam chętnie bym poszła , proszę o powtórzenie

byłam :)

Choć zstrasznie zimno i bardzo zmarzłam, to nie żałuję. Była naprawdę super. Przewodnik oczytany i odpowiadał na wszystkie nasze pytania. Jeżeli tak ma być promowany Gdańsk, to pytanie brzmi- czemu tak rzadko? Kto nie był jego strata ;)

a pocałujcie mnie w.......

może i fajnie ale co z tego kiedy sie pracuje do 15.00 prosze o replay w innych pózniejszych godzinach,pozdro dla organizatorów :)

Kilka ujęć:

http://dropbikes.nazwa.pl/subfoto/inne/forty/index.html

muszę przyznać, że to dużo poniżej moich oczekiwań. chociaż rekonstrukcja wystrzału przez bodajże legię francuską była ok.

rewelacja

rewelacyjny czas, dziekuję:-) cała nasza rodzina jest bardzo zadowolona. Mi najbardziej podobały się podziemia, ale moi synowie cały czas opowiadają o rycerzech.

chcę więcej

fantasytczny pomysł na spędzenie wolnego czasu, nawet fakt,że święta za pasem nie przeszkodził mi w skorzystaniu z okazji zobaczenia grodziska od środka. Było super i grupy historyczne dały niebanalne przedstawiania.

Wspaniały sposób na naukę historii i promowanie miasta chociażby nawet tylko wśród jego mieszkańców. Więcej takich akcji - została jeszcze np.Twierdza Wisłoujście.

nam się też podobało!

Nam, to znaczy grupie rycerzy reprezentującej Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny też się dzisiejsza impreza bardzo podobała. Świetna atmosfera, kapitalne miejsce no i Gdańszczanie, którzy tak licznie odwiedzali nas dzisiaj bardzo zainteresowani historią tego miejsca. My też chcemy powtórki. Zainteresowanych kontaktem z naszą grupą odsyłamy na stronę www.baszta.malbork.net.pl

Proszę o powtórzenie imprezy. Za późno się dowiedzieliśmy, szkoda...

Rycerze zakonu najlepsi :D

Rycerze zakonu zdecydowanie najlepiej się zaprezentowali, ciekawie opowiadali, byli zabawni. Miałam nawet okazję zostać wciągnęta do linii obronnej piechoty :D ubaw był! Poza tym trochę sie przewodnik za cicho mówił. Ale przejścia w fortach były fajne

Zaciągnij się!

Jeśli ktoś ma ochotę wstąpić do artylerii,nierozerwalnie związanej z tym fortem, to zapraszamy w szeregi.
- Festungs-Artillerie unter Major von Arent (Gdańsk 1801-1807)
- 6. kompania lekka Artylerii Pieszey Xięstwa Warszawskiego (Gdańsk 1810-1813)
Obie te formacje stacjonowały na dawnym Forcie Hagelsberg (Góra Gradowa)
Zwiedzającym dziękujemy za miły odbiór i zainteresowanie tematem :)
Zapraszam

Byloby fajnie gdyby nie przewodnik

Bylam z grupa zwiedzajacych o godz.11. Trafil nam sie przewodnik, ktory byl tam chyba za kare. Nie dosc,że informacji udzielał skąpo to jeszcze "pod nosem".Na uprzejme pytanie pani w drugim rzędzie "Czy mogłby pan mowic głosniej" odparł, że mogłby ale po co bo i tak wszyscy nie uslyszą.
Zero zaangazowania, zero pasji w przeciwieństwie do tych, którzy poprzebierani za żołnierzy lub rycerzy znakomicie bawili i uczyli licznie zgromadzonych odwiedzających.Akcja fantastyczna ale ten pan zepsuł mi przyjemność.

więcej fotek

http://alexander.gda.pl
na dole strony jest link do galerii

Inne tematy z forum

Nocne Misterium Krzyża (3 odpowiedzi)

Już po raz jedenasty zapraszamy wszystkich na niezwykłe wydarzenie - procesję pokutną. Misterium...

Wampiriada NZS UG - Edycja Wiosenna 2026 (3 odpowiedzi)

Największa Studencka Akcja Honorowego Krwiodawstwa w Polsce! Jak co roku zapraszamy wszystkich...

Akademia astronomii Jana Heweliusza. - Jak zmierzyć bezmiar kosmosu. (4 odpowiedzi)

Tak jak dawni kartografowie dążyli do opisu nieznanych zakamarków naszej planety, tak...