Taksówkarz pisze o przyczynach agresji w swojej branży

Opinie do artykułu: Taksówkarz pisze o przyczynach agresji w swojej branży.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

Po naszym ostatnim artykule o kłótni pomiędzy taksówkarzami przy ul. Chmielnej i Stągiewnej równie gorąca dyskusja o tym, jak wygląda w Trójmieście rynek przewozu osób rozgorzała w komentarzach. Pod artykułem zamieściliście prawie 600 opinii, a sam tekst przeczytało prawie 70 tys. czytelników.

Jednym z nich jest pan Daniel (imię zmieniliśmy na jego prośbę). Nasz czytelnik jest czynnym taksówkarzem, od lat pracuje w tej branży i gorzko przyznaje, że "największym zagrożeniem, z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to jest smutna prawda..

Sami wbiliscie sobie gwóźdź do trumny, nandyckimi cenami , monopolem na postojach, agresywnym zachowaniem. Zatrzymaliście się w czasie lat 80/90 a teraz płaczecie że uber czy bolt zabrali wam pracę. A co zrobiliście żeby przyciągnąć klientów? Przekonać do siebie? Bandyckimi cenami? Z dworca na chmielną za 25euro? Nie jestem zwolennikiem tych brudasów bolt i uber czy freenow bo to jest kolejna patologia społeczna ale przynajmniej wiesz że jedziesz za wcześniej ustaloną i w miarę uczciwą cenę. Pozdrawiam wszytkich cwaniak ów z pod dworca PKS, pkp, scandika i chmielnej.

taxi

taksówkarz to i może nie jest ciekawy zawód ale jak ktoś się na to decyduje to musi to lubić. dużo jest taksówkarzy gburów i takich co kombinują i stają się zarabiać na biednych pasażerach. Z tymi stawkami to prawda niby jest cztery złote ale oni potrafią to obejść. Boli ich też konkurencja ze strony opti taxi czyli tańszej alternatywy i aut , które można zamówić przez aplikację. mnie akurat nie dziwi, że takie rozozwiazania są praktykowane. Taxówkarze są jak mafia myślą ,że mijsca ich postoju są ich i że nie może nikt tam stanąć opróćz nich... trochę przesada.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

potwierdzam

aczkolwiek jako pasażer bardzo mi się podobało jeżdżenie z gold taxi - na lotnisko z przymorza w 12 minut.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co nie jest najlepsze np.w AS-ie czy innej wymienionej? Czekasz 10min, cena ok, wszystko czyste i zadbane. wiem bo jeżdże często. Nigdy się nie spotkałam z żadnym problemem.

Jak nie zarobi to blachy będzie żarł :::)))

Szumacher jozef mengele goryl
Na plaze!

Tak tylko

Zawsze trzeba brać pod uwagę, że jeśli coś jest najtańsze nie zawsze oznacza najlepsze. Tak jest (nie zawsze) bardzo często i w tej branży

Super taxi to Shrek w wozie o nazwie EMILA

I to autem bez licencji wozi
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracują na taxi

Tak jak pracownicy innych służb np.policji czy sł.więzienniczej Dlatego nie korzystam

Owszem, samochód użytkuje jako prywatny, aczkolwiek w życiu nie wziałbym tak drogiego auta dla siebie. Prywatnie w zupełności wystarczyłoby mi auto do ok. 10 tys.

Co do wliczania kosztów... nie wliczam nic gdyż jestem na karcie podatkowej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trochę naciągane i nieoptymalny plan biznesowy

Trochę naciągasz fakty, ponieważ samochód pewnie używasz też prywatnie, jak każdy, a jego koszty wrzucasz w całości jako koszt prowadzenia firmy. Fakt posiadania auta prywatnie nie odnotowujesz po stronie "przychodów", ani kwestii korzyści podatkowych.

Twój biznes miałby się inaczej, gdyby samochód jeździł najlepiej 24/24h, czyli zatrudniasz albo w jakiś inny sposób dogadujesz się z 2 innymi kierowcami (np. wynajmujesz auto) i auto jeździ prawie cały czas. Większość kosztów stałych pozostaje bez zmian, ale dzielicie się nimi na 3. Dodatkowo zmniejsza się ryzyko strat w przypadku gdy nie możesz jeździć (choroba,urlop) .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego niby? :)

Przed tym codziennie po powrocie z pracy musiałem martwić się, czy znajdę miejsce parkingowe pod blokiem, czy będę musiał parkować gdzieś daleko :)
Teraz nie przejmuję się tym, bo zawsze mam zagwarantowane miejsce :)

Uber. Jest jeszcze kwestia zł/km. Co z tego, że Uber jeździ skoro zamiast 60 tyś km/rok zrobi 100 tyś km? Auto nie wytrzyma do końca leasingu.

Swoją drogą brawo za decyzję. 120 tyś na auto w branży której nie znasz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co ty gadasz, jaka esbecja?

Większość z nich widziałem na marszach KODU, to porządni ludzie.

Uber. Jest jeszcze kwestia zł/km. Co z tego, że Uber jeździ skoro zamiast 60 tyś km/rok zrobi 100 tyś km? Auto nie wytrzyma do końca leasingu.

Swoją drogą brawo za decyzję. 120 tyś na auto w branży której nie znasz.

Kto się boi..... i kogo ha ha

My berety mamy się dobrze........ zapraszamy damy radę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Sprawdzić i zakazać zawodu

Jak jest na postoju to wiemy ale niech każdy dba i patrzy za siebie kij ma dwa konice ja 20 lat jeżdżę i nierozumie tego gazu i gonienia z postoju jaki by niebyl każdy niech patrzy za siebie klijent masz pan i on wybiera a wy śliczni i grzeczni berety sami sobie robicie pod górkę ślepi jesteście czasy się zmieniły jak ktoś chce to i tak uberem pojedzie jego wybór.....

Złotówy miast

Te buraki myślą, że miasto należy do nich i sa szeryfami, spasione borsuki i knury w kebabach nocnych łamiace przepisy drogowe-dno, kogo oni pędzą z innych postojów takich samych szmaciarzy jak oni. Jakby przyjechała prawdziwa gangsterka to tarli by d*pami ze strachu o asfalt-frajerstwo w bluzach bajowych

He he

To sie wyprowadz matole

O co chodzi?