Taksówkarz pisze o przyczynach agresji w swojej branży

Opinie do artykułu: Taksówkarz pisze o przyczynach agresji w swojej branży.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

Po naszym ostatnim artykule o kłótni pomiędzy taksówkarzami przy ul. Chmielnej i Stągiewnej równie gorąca dyskusja o tym, jak wygląda w Trójmieście rynek przewozu osób rozgorzała w komentarzach. Pod artykułem zamieściliście prawie 600 opinii, a sam tekst przeczytało prawie 70 tys. czytelników.

Jednym z nich jest pan Daniel (imię zmieniliśmy na jego prośbę). Nasz czytelnik jest czynnym taksówkarzem, od lat pracuje w tej branży i gorzko przyznaje, że "największym zagrożeniem, z ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkie taksowki w jednym kolorze i widocznym na masce / drzwiach dużym numerem !

Tak jak jest w usa, meksyku i wielu innych krajach - i problem znika z cwaniactwem.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Za PRLu każdy czyli 100% taksówkarzy byli albo współpracownikami SB albo funkcjonariuszami SB

To samo dotyczy byłych tzw Cinkciarzy ( od bełkotu angielskiego urzywanego przez nich ,,cinć manej,, )
Wolny zawód i brak lustracji
Ale tak jest na całym świecie .
Życie .
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 5

nadzwyczajna kasta też od czasu do czasu wożona jest taryfami...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale na tym postoju nikt nikogo nie przegania

A klient może wybrać sobie taksówkę jaką chce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Od 6 miesięcy w uberze są napiwki

Zawsze daje 5zł bo i tak jestem do przodu z 50.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak

Ten procesor z ug , tw też miły pan .
Oni nie są nieuprzejmi
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Największą beka że na tym uberze to niebawem nie będzie miał kto jeździć, te przedsięwzięcie to opłaca się tylko firmie uber nikomu więcej, a napewno nie kierowcą którzy jeżdżą po 12 godzin i zarobią 100 zł na czysto robiąc przy tym 30 kursów.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

A to ciekawe , zginął mój wpis z pytaniem o legalność działania Ubera.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

"Co tanio to drogo"i " kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje. "Pożyjesz to się przekonasz .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

80% Złotów to byli SBecy i ich dzieciaki 40 letnie , na ,,resortowej ,, emeryturze

Środowisko ukształtowane przez układ była SB, hotele, panienki, złodzieje , dzielnicowi najemnicy ( bokserzy ,dzudocy i karatecy ) i na końcu tego łańcuchu robactwa , drobne menele osiedlowi .
To tak dla kumatych.
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wszystkie postoje zrobić tylko dla korporacji

Tak jak jest np przy lotnisku i patologia zniknie, tych cwaniaków co stoją na Stągiewnej powinno się pałować i od razu do celi. Byłem świadkiem jak jeden z tych podludzi uderzył w twarz kierowce Ubera bo ten podjechał i odebrał pasażerów z mostu zielonego. Cwaniak w starej S klasie często tam stoi i tylko czeka na frajera którego podwiezie za 2 stówki
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 2

s. m. gdansk

Jak zastawili mnie na postoju pod dworcem we Wrzeszczu, zadzwoniłem na SM i w odpowiedzi usłyszałem, że jak czuję się zagrożony to mam sobie zadzwonić na policję, bo oni nie mają ludzi
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja z uberem jeszcze nie miałem okazji stracić

Po kilkudziesięciu przejazdach i wliczając w to napiwki które zawsze zostawiam kierowcom ubera, to zyskałem z kilka tysięcy złotych. Nic nie straciłem :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zbyt duży zakres obowiązków

ITD ma zbyt duży zakres obowiązków i wolą łapać TIR'owców bo z tego większa kasa jest. Z takich płotek niewiele wydobędą. Dlatego tutaj wydaje mi się żeby lepiej powstała odnoga ITD skupiająca pracę na taksiarzach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

mieszkam koło Parlamentu

i nie ma tam ani miejsc postojowych, ani postoju taksówek, a (szczególnie w weekendy, w nocy) cała ulica (nawet strefa piesza, która jest placem manewrowym dla tych mend) jest obstawiona. Zawsze te same auta. Jakiś saaba anglik, jakiś stary okular, C klasa w kombi, jakiś azjatycki zylc minivan z zapyziałą maską, jak wyłowiona z jeziora i inne, tygo typu graty. Wszystkie niezrzeszone.

Jako mieszkaniec nie mogę tam postawić auta, bo zaraz bym miał blokadę na kole (jw, brak wyznaczonych miejsc postojowych), ale złotówy nie dosyć, że stoją tam sobie w najlepsze, to jeszcze wykręcają sobie wygodnie, manewrując między ludźmi na deptaku na Piwnej i Kołodziejskiej.

Pod stągwiami mlecznymi też stoją sobie w najlepsze, a jak ktoś inny zaparkuje, to SM potrafi mandat wystawić albo blokadę założyć. Czemu nie ganiają taryfiarzy? Albo stoją te ci*le na miejscu postojowym dla gości hotelu puro (do 30 minut) godzinami, ale nie jedno auto, tylko 3.

Już nie wspomnę o tym, kiedy ktoś widział, żeby taksówkarz używał kierunkowskazu. Ostatnio widziałem jednego, który używał, ale nic z tego nie było jasne, bo miał amerykańskie auto z nieprzerobionymi kierunkowskazami. I takie auto jest dopuszczone do ruchu, do przewozu osób?

Policja była może 3 razy w ciągu kilku lat, pokazali im palcem, że mają sobie pojechać gidzie indziej i tyle było z tych interwencji. Kto bierze taryfy z postoju? Tylko przez telefon!
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tylko że czasami chcesz po prostu wyjść przed dworzec/terminal po podróży i wsiąść w taksówkę...

Raz tak się naciąłem na owych "beretów" płacąc co najmniej dwa razy tyle, ile zapłaciłbym za kurs z kimś bardziej normalnym. Nauczka przyjęta.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kierowca taxi

Nie jeżdżę w sandałch a sandały kupuje te za 200zl ze skórki pachnące, nie to co ty, plastik chiński... No ale tobie to obojętne bo do sandałów zakładasz skarpety cha cha cha
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

ITD Inspekcja transportu drogowego masz jełopie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja to widzę tak:

korpo X: "Won stąd to nasze miejsca! Zaraz Ci zdezeluje tą furkę!"
korpo Y: "Jak wasze jak nasze?! Wiem gdzie mieszka twoja rodzina!"

Uber i klienci: "xD"
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3