Test Coopera- trasa

Jest wersja tego testu dla rowerzystów, chętnie bym się sprawdził, ale brakuje mi dobrej trasy. Moje wymagania:
1. w miarę gładki asfalt,
2. płaski teren - minimum różnicy wzniesień
3. brak świateł, przejść dla pieszych i innych przeszkód, przynajmniej w czasie przeprowadzania testu, przynajmniej małe prawdopodobieństwo konieczności zwalniania/przepuszczania innych
4. pętla zamknięta, lub trasa "w tę i z powrotem" w celu minimalizacji wpływu wiatru. Test lepiej przeprowadzać przy bezwietrznej pogodzie, ale w naszym regionie jakiś wiaterek wieje zawsze, nawet o zmierzchu.
5. łagodne zakręty, włącznie z nawrotką, żeby nie trzeba było zwalniać i przyspieszać.
6. długość trasy z nawrotką ok 4 km, żeby nawrotka była tylko jedna, lub pętla min 2 km.

W zeszłym roku próbowałem na niemal idealnej trasie, tj. ścieżce na Nowatorów. Ustawiłem się w połowie domniemanego dystansu od skrzyżowania ze Słowackiego - pojechałem i wróciłem około połowę z wiatrem i połowę pod wiatr. Wszystko ok, poza tym, że trasa nie spełnia punktu 5: zawracanie wymaga wyhamowania niemal do zera.

Czy jest w Gdańsku jakaś taka trasa? Ideałem byłoby skorzystanie z toru kolarskiego, którego u nas nie ma, a jakby był, to by był niedostępny dla amatorów.

Na swoje potrzeby mam też trasę Osowa-Klukowo-ścieżka wzdłuż lotniska- Klukowo-Osowa. 14 km, z jednymi światłami, jednym rondem, ale nadaje się do sprawdzania formy. Nie mogę jednak nic powiedzieć, że jak na swój wiek i totalną amatorszczyznę jestem - dobry/średni/słaby.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Test Coopera- trasa

Jak ma być długie i płaskie, bez przerw i zawrotek to pojedź na Żuławy.

Zacznij ze skrzyżowania Drogi Krajowej 227 w miejscowości Grabiny Zameczek. Potem Suchy Dąb -> Krzywe Koło -> Steblewo -> Giemlice - Kiezmark -> Świbno -> Sobieszewo

Dlatego proponuję skrzyżowanie DK227 w GZ na start bo to ostatni sygnalizator ;) na w/w trasie (następny w Sobieszewie).

BTW - ile czasu się jedzie test Coopera dla rowerzystów? Bo może zaproponowałem za długą trasę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Standardowo 12 minut.
Dzięki za trasę.

Rysiek, popatrz na asfalt na około szkoły podstawowej nr 79 przy ulicy Kołobrzeskiej. Pętla ma około 600m, po płaskim, bez ostrych zakrętów, na około są bloki i falowce, czyli nie powinno wiać, jeśli pojedziesz wieczorem, to i ludzi nie powinno być za wiele. Jedyna lipa, to fakt, ze przez jakies 150 metrow jedzie sie po plytach chodnikowych-przynajmniej tak bylo 15 lat temu :)

pętla 600 metrów to bardziej na bieganie jak na rower...

daj znać jak przetestujesz, w sumie chętnie sam bym sprawdził

A to sorki Rysiek. Przesadziłem z tą trasą :/
Nie wiedziałem ile ma mieć.

Tor wokół PGE Areny spełnia wymagania od 1 do 5. Pętla to około 1km.

łagodny zakręt moze byc dwa trzy razy, ale nie nonstop... oczywiscie pomijając tor kolarski - no ale tam są profilowane zakręty

Dla jednych łagodnym zakrętem bedzie łuk o promieniu 3,5 metra na płasklo, dla innych 35 metrów z profilem. Kwestia gustu i techniki.

Tyle że test nie uwzględnia subiektywnych gustów, chodzi o prędkość i wydolność. Wiec chyba lepiej zrobić to na trasie gdzie nie trzeba non stop pilnować zakrętu?

A już inna inszość to to ze tam jeżdżą rolkarze przecież, robienie czasówek przy jednoczesnym mijaniu ludzi to sredni pomysł

Aaaaale..... wlaśnie tak sobie pomyślałem, ze to jest swietne miejsce na zrobienie jakiegoś kryterium. Od jakiegos czasu mi chodziło po głowie gdzie by można takowe zrobić bez wyłączania ruchu ulicznego...

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...