Tosca

Temat dostępny też na forum: Tosca
Opinie do spektaklu: Tosca.
Tosca
Giacomo Puccini

Libretto Luigi Illica, Giuseppe Giacosa

Marek Weiss o spektaklu: Pierwszą moja decyzją po objęciu dyrekcji Opery Bałtyckiej było zdjęcie z afisza mocno już wysłużonej inscenizacji Toski. Ponieważ uważam to arcydzieło za jedną z najważniejszych pozycji gatunku, a jednocześnie jest to moja ulubiona opera z najpiękniejszą ze wszystkich arii na świecie, będącej krótkim ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie kolejna opera przerobiona na nowoczesność
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 11

Tosca

Czyli po staremu- badziewna dekoracja lub jej brak, zacznie się w burdelu lub s****zu - nie przygotowany, nie pamiętający tekstu Leszek Skrla , Pan Paweł Skałuba co jest zawsze taki sam, potrząsający grzywką i na koniec pani Hołysz co jest bardziej Halką niż Toscą

O litości jeszcze pani Szymczak od kostiumów - czyli krok w kolanach.

A gdzie ukochana żonka i jej epilepsion BTT
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 35

p.Darkowi dziękujemy za świetnie wykonane ,super spasowane dekoracje

(nie napisałem ,że są ładne bo nie są ale to już nie wina p.Darka ) a Panu z Krakowa też dziękujemy za jak zawsze spieprzone dekoracje.Dewiza Pana z Krakowa-"coś co może być proste zawsze musi być skomplikowane niespasowane,tandetnie wykonane,drogie i super ciężkie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Toska

Dekoracje w Operze zawsze dostarcza jedna firma z Krakowa- a jak nie to firmują inna nazwą .Pozostałe oferty przy przetargach zawsze o dziwo mega droższe i formalnie nie udane.

Znajomi z opery nie raz opowiadają, że jedna dekoracja jest wiele razy wykorzystywana a w dokumentach widnieje jako nowa. Musi być ciężka aby dało się coś dla siebie wykombinować. O gwarancji na dekoracje tez można zapomnieć, jest jeden taki co pilnuje aby nikt niczego nie wymagał od dostawcy - w końcu jest posmarowane.

A na końcu grają trzy spektakle i szybki protokół likwidacji - by żyło się lepiej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lilla Lee, Jacek Laszczkowski, Mikołaj Zalasiński

na taką obsadę warto iść, już nie mogę doczekać się wtorku :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 38

No więc tak.

Nie świadczy to zbyt dobrze o muzyku teatru, jeśli okazuje się być kompletnym ignorantem w dziedzinie sceny i śpiewu. Przeczytałem recenzje, które ukazały się po "Tosce". Sztuk 3. W tym jedna napisana przez najlepszego w kraju krytyka muzycznego ( red.Marczyński). I jakoś są one w całkowitej sprzeczności z tym, co owa osoba wypisuje tu w swoich dyletanckich komentarzach zarówno na temat samego przedstawienia, jak i jego wykonania ( głównie Pani Katarzyny Hołysz). Kto nie czytał, niechaj do tych recenzji sięgnie. Spektakl uznany został za bardzo dobry, a sama Tosca doceniona i niezwykle komplementowana.
A zatem, droga muzyczna fujaro! Może czas otworzyć oczy, wygrzebać miodek z uszek i ....... przeprosic ?!
Albo podpisać się imieniem i nazwiskiem, a nie pseudonimem tchórza jadem ziejącego, abyśmy wiedzieli, z kogo się mamy śmiać. :-) A może nie trzeba, bo i tak wszyscy wiemy, prawda? ;-)
Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie, ale pewne rzeczy są niekwestionowalne i ten, kto dzisiaj twierdziłby, że Ziemia jest płaska, wyjdzie po prostu na kretyna! Tak jak Ty !!! :-)
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 12

Do pani piszącej recenzje i jej wątpliwej jakości "doradców"

Szanowna Pani.
To, ze nie ma Pani wykształcenia muzycznego, nietrudno sie domyslec. To, ze slabo Pani slyszy- rowniez. Moja rada. W dziedzinie analizy dzwiekow prosze nie posiłkować się podszeptami i radami ludzi, ktorzy sa raczej slabo zorientowani ( tej bzdury o ratowaniu falsetem :-) u Pani Holysz to raczej sama Pani nie wymyslila, mam nadzieje ;-) )Takie recenzje firmuje Pani jednak swoim nazwiskiem i w przyszlosci skutkowac to moze ( i pewnie bedzie ) tym, ze stanie sie Pani obiektem szyderstw i drwin muzycznego srodowiska. A to dla krytyka oznacza smierc jego autorytetu. Historia zna takie przypadki. Niestety. Prosze również sprawdzać wszystkie wiadomości ( dotyczy to głównie występu Pana Skałuby w partii Cavaradossiego ). To wszystko- pomyłki drobne i większe - pada cieniem na Pani kompetencje jako krytyka muzycznego, do którego to tytułu Pani najwyraźniej aspiruje. Jeśli nie, proszę ograniczyć się do analizy teatralnej przedstawienia, do której predystynuje Panią wykształcenie i fachowość.
Pozdrawiamy.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 8

TO KOMPROMITACJA

Najbliższy spektakl w listopoadzie?
A co d tego czasu robią artyści.A my mieszakncy gdzie mamy chodzic
do opery jezdzic do Warszawy ??

Przecieżto karygodne.A artyści biora co miesiuac stałe wynagrodzenaie z budżetu państwa.A co na to wydz kultury Urzedu Marszałkowskeigo?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

ewa

czekam na Nabucco Verdiego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kochanie, wróciłem! (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Kochanie, wróciłem! . Zabawna opowieść o tym, że stereotypowe postrzeganie...

Puste miejsca (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Puste miejsca . PUSTE MIEJSCA Autor:Clàudia Cedó Reż.:Lena Frankiewicz...

Musical Kosmos (15 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Musical Kosmos . Musical Kosmos Niepowtarzalna opowieść Wszechświata,...