Re: Trasy BT <---> Skoda Auto
Zaczne od tego ze trasy na BT sa wybitnie latwe. Co innego bazantarnia, tam juz jest zdecydowanie lepiej, jest kilka sekcji na ktroych trzeba juz mnie umiejetnosci, nie raz dawalem z biua bo fizycznie nie bylo mozliwosci podjazdu (i to sie powinno eliminowac na wyscigach!!) W regulaminie glownych imprez jest napisane ze sredniej klasy zawodnik powinien przejchac cala trase nie schodzac z roweru. Podobnie jest w wejherowie, tam trasa tez jest ciekawa i nie tak banalna jak na BT.
Co do skody natomiast...tegoroczna edycja w Gdyni moim zdaniem moze byc rozczarowaniem, wg mnie nie ma w Gdyni warunkow na zorganizowanie tej imprezy (brak miejsca do startu jak w Polanicy, Szczawnie, czy Czarnkowie i potem szybki wjazd do lasu), pod tym wzgledem zdecydowanie lepiej byloby w Wejherowie. Owszem jest w Gdyni wiele ciekawych i dosc trudnych odcinkow ale warunkow na sprawne przeprowadzenie u nas tej imprezy po prostu brak - mam nadzieje ze sie myle :)
Co do tras na Skoda GP...to juz zupelnie inna liga pod kazdym wzgledem!
Startowalem na 4 edycjach i po kolei: (moje odczucia)
Czarnków - najciezsza pod wzgledem kondycyjnym trasa na jakiej sie scigalem! Mnostwo bardzo ciezkich stromych podjazdow, kilka dawalem z buta (Galiński tez :)), do tego wasko, korzenie, trudne zakrety, zero chwili wytchnienia, tylko na lini start-meta. Podloze fajne bo takie jak u nas i ciezko zlapac gume.
Polanica - typowe XC, konkretne podjazdy i szybkie zjazdy, ktorych sie naprawde balem bo ewentualna gleba konczyla sie zle (zlamania, kolnierze i inne wstrzasy) i technika !! Duzo kamieni :/ i to byl zonk.
Bukowina - tu trasa bardzo mi lezala :) technicznie malo wymagajaca, ale za to bylo konkretnie pod wiatr no i potrojny podjazd pod stok narciarski - makabra :) do tego megaaa bloto, kilka sliskich miejsc wiec tez bylo latwo o glebe. tez duzo kamieni.
Szczwno - to z kolei najtrudniejsza i najbardziej techniczna trasa jaka w zyciu jechalem. Od startu nie ma ani sekundy zeby sie rozluznic, jeden wielki zakret, korzen, podjazd (podbieg) i sciany do zjazdu! Dzieki bogu objazd jechalem z Robertem i przelamalem dotychczasowe bariery, mimo to na wyscigu zaliczylem historyczne otb :D to jest trasa naprawde dla elity! Jesli ktos uwaza ze odcinek Klifu od Polanki Redłowskiej do Orłowa jest techniczny, to Szczawno nalezy pomnozyc x1000 :)
Wszystkie trasy bardzo mi sie podobaly, te wyscigi to prawdziwy sprawdzian dla sprzetu i swoich mozliwosci !
Wyscigi kat E1 do naprawde top-liga, tam sie czlowiek uczy jazdy od nowa. Start pelen ogien, zawodnicy na bardzo wysokim poziomie i rywalizacja do samego konca, naprawde trzeba to samemu przezyc. Przed pierwszym Langiem nie moglem zjesc sniadania z nerwow bo mi sie cofalo wszystko :)
Porownywanie Skody Auto do BT to jak zestawienie Arki z Realem (pod kazdym wzgledem) :)
0
0