Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie chcemy być Gdanskiem

Kocham Gdańsk. Tu się urodziłam,wychowałam,ale teraz mieszkam na Nh.i jak widzę co moja rodzina ma w urzędach jak próbuje coś załatwić w gdn,znajomi należący do gdn płacą za wszystko więcej,to powiem tak:mogę sobie być Borkowem bo się bardziej oplaca.i mam nadzieję, że tego nie zmienia

Borkowo to pruszcz

Wiem,bo mieszkam..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy lepsze nie wiem

Osiedla,jak osiedla.skupisko ludzi,tyle, że nowe, kolorowe,zadbane,dużo zieleni,piękne widoki..i oby tej zieleni pozostało jak najwięcej. Cisza,spokój.dla mnie oaza po powrocie z pracy.cale życie mieszkałam w Gdańsku w blokowiskach i też było ok..tu też bloki,ale nowe,czyste,zadbane,dbają na bieżąco o każdy krzaczek, drzewko:)

Psy są tak samo ważne jak dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W biedrze kupują:P nie w Gdańsku

jak narazie to Popaprańcy budują przyjdzie Pis to zrujnują ,bo klerowi

będą rozdawać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

masz rację ,bo nam gdańszczanom buraki też nie są potrzebne ,siedzcie w swoich

dziurach , esd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdańszczanie myślcie ,bo myślenie nie boli ,Pis przyłączy dziury do Gdańska

i wybory ma wygrane ,bo w dziurach mieszkają buraki co głosowały na tę partię ,to samo chcą zrobić z Warszawą . Pisiory nie oddamy Wam Gdańska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gmina Pruszcz Gdański

Tereny wzdłuż Martwej Wisły 2 km w głąb Żuław stanowiły przed wojną obszar Partu Morskiego Gdańsk. Potem komuna oddała tereny gminom ościennym w użytkowanie na czas ograniczony na skutek decyzji rosyjskiego generała " zdzieś kartoszki rastiot". Teraz powinny wrócić do Gdańska z przeznaczeniem na rozbudowę portu i usług stoczniowych. Wiadomo tereny postoczniowe w Gdańsku lekką ręką oddano deweloperom. Różne błędy miał Adamowicz ale tego (odcięcia od wody) historia nie wybaczy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaspa - Awiator super osiedle

Właśnie kupiłem mieszkanie w Awiatorze na Zaspie. Dla mnie lokalizacja super. Wszędzie blisko,zarówno do morza jak i centrum handlowo biznesowego we Wrzeszczu czy Oliwie. Jak na centralną dzielnicę dużego miasta, Zaspę charakteryzuje przestrzeń, zieleń i światło. Mam nadzieję, że Park JP II nie zostanie zabudowany. Niestety w innych częściach miasta/osiedla developerzy próbują wcisnąć bloki w każdą wolną przestrzeń :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oby nie

To sie wiaze rowniez z jeszcze drozszym oc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

STOP GDAŃSK

Jestem z Borkowa.Nie mam zamiaru przekazywać swoich podatków do Gdańskiego budżetu, skoro jesteśmy niezależni od Gdańska . Gdańsk w większej mierze jest zaorany przez patologie i wysiedleńców , których utrzymywać nie zamierzam. Osiedla typu Nowy Horyzont składają się z ludzi aktywnych zawodowo . Perspektywy rozwoju leżą przed nami otworem i nie potrzebujemy do tego melin Gdańska.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Czy stać na to Gminy ?

Oprócz przytoczonych zalet i wad w artykule należy także pamiętać o obowiązkach gminy wynikających np. : z budowy, utrzymani dróg (w tym zimowe odśnieżanie) utylizacja odpadów, obsługa w urzędach etc. - są to poważne koszty natomiast do głównych zalet należy jedynie to, że przejęte tereny gminne można sprzedać.
Reasumując - gminy wolą poczekać na zurbanizowanie obszarów by zredukować nakłady ale i chrapka na tzw. "dużą i szybką kasę" może zwyciężyć.
Stanowiska mieszkańców przyległych miejscowości będą w tym przypadku najmniejszym elementem, który nota bene można zainicjować zdalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja na swojej wioseczce żyje sobie spokojnie pracuje w GD fakt jak zaśpie 10 min to mnie korki łapią w niedziele kościółek i obiad z rodzina w Zoppot hehe i jakiś się hula zanim to dojdzie do mnie to moje wnuki będą dorosłe i może będą dzierżawić ziemie jakiejś żabce czy biedronce hehe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jaka bzdura kowale to kolbudy dlatego trzeba kupować dwa bilety stuknij się w głowę jakie większe podatki za co ? Mieszkałem w bidulu Paryża piąta zona i podatek był taki sam jeden bilet z metra na rer ceny mniejsze niż w stolycy ludzie z centrum przyjeżdżali tam na shoping
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak nie my to Elbląg

W końcu wciągnie Trójmiasto pod swoje skrzydła hehe i taki będzie finał Po paprancow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zaspa jest super, mieszkałem tam 23lata od urodzenia..

Ale same bloki nie są tak komfortowe jak nowe mieszkania w Borkowie, bądźmy realistami, a nie jakieś farmazony piszesz, Kocham Zaspę, ale jak miałbym teraz tam mieszkać to tylko w nowych inwestycjach, bo lokalizacja jest super!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mają i to dużo..

Piernik i wiatrak maja tyle samo liter i sylab
Maka na piernik wytwarza sie w mlynie a mlyn ma wiatrak.
Wiatrak sie moze spierniczyc.
Piernik i wiatrak maja zblizony kolor brazowy i oba sa rzeczownikami
Oba wyrazy kończa sie na litere "k" i oba zawieraja samogloske "i"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Grunty w centrum miasta są bardzo drogie, dlatego deweloperzy SAMI szukają gruntów na obrzeżach.