Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsza sprawa: Pruszcz do Gdańska.

Druga sprawa: Elbląg do Pomorskiego.
itd.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie po to uciekałem z miasta by zostać przez nie w chłonięty :)

W czasie gdy w UM w Gdyni znajdę referat i pobiorę numerek to w gminie sprawę mam załatwioną od ręki. Wszyscy mówią Dzień Dobry, Dziękuję i Do Widzenia. Taka lokalna życzliwość. W miejskiej pogoni nie jest to osiągalne
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pominęliście Pogórze (dalszą część).

W tym przypadku wieś przyłączono do Gdyni dwuetapowo, w 1970 r. (głównie dzisiejsze Pogórze Dolne) i kawałek w 1988 r. Mam plan miasta z grudnia 1983 r., gdzie budowane ulice: Romanowskiego, Steyera i Porębskiego były poza granicami. Budowano wtedy bloki (także na Berlinga, Pruszkowskiego i Szpunara) na obszarze gminy Kosakowo.
A dziś byłoby wiele nazw ulic Pogórza-wsi do zmiany, z Abrahama na czele. ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teściu ma domek z bala w Otominie, za lasem - ile razy tam nie byłem nic nie śmierdzi - tam wiatry są zachodnie i wszystko zawiewa w kierunku miasta. Pewnie coś zalatuje w okreach bezwietrznych - ale ile takich dni jest w Gdańsku?!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

pis dzielce

Ja tylko pis dzielstwo skalkuluje, ze będzie się im opłacało przyłaczy okoliczne wsie do Gdanska to natychmiast to zrobią, bo wiedzą, ze w inny spósb nie wygraja wyborów debile.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

jakich różnych kodów pocztowych?

różnych od czego?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś Gdańsk ogarnął że w Pruszczu jest sporo kasy i dałoby radę go wciągnąć do Gdańska - mieszkańcy bardzo szybko pokazali 4 litery w temacie wypompowywania forsy i rzucania ochłapów na inwestycje. Taniej jest dotować komunikację miejską z Gdańska i SKM. Gdańsk sam ze sobą już teraz nie może sobie poradzić - drogi dziurawe, dojazdy do osiedli słabe. wszędzie braki. W Pruszczu jest forsa na darmowy autobus, i ciągle się buduje drogi, parki, place zabaw i małą architekturę dla mieszkańców w celach rekreacyjnych.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Syf to jest w gdynskich wioskach Pekin i Meksyk.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Osowa nie ma. To Wielki Kack.

W 1973 r. Wysoką rozdzielono między Gdańsk (większość) i Gdynię (obecna praktyczna eksklawa z ulicami: Łosiową, Sarnią i Jelenią).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale mógłbyś brylować w towarzystwie " jestem z miasta ,to widać.."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słoiki

Przynajmniej ja słoik z Mazur piszę z Własnego 84 metrowego mieszkania a Ty "Szlachcicu z Gdańska" z jakiejś klitki. Ja przyjeżdżając do Gdańska (2012 roku) zauważyłem jaki debilizm szerzy się wśród młodych "Rodowitych" Gdańszczan. Gdy idą na socjologię, stosunki międzynarodowe bądź inne głupie kierunki, marnując swój i rodziców czas (nie wspominając że siedzą na garnuszki rodziców :P) a Ja "Słoik" przyjechałem do Gdańska, studiowałem zaocznie i pracowałem. Jakoś się dorobiłem 6 miesięcy temu mieszkania i to akurat obok Borkowa i też zostałem "Gdańszczaninem". Ludzie ogarnijcie się i zacznijcie myśleć praktycznie bo Wam "Rodowitym Gdańszczanom" zostanie tylko praca w Galerii lub jakaś lepsza ale to tylko po znajomości.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 32

Ale się słoiki

Zdenerwowały. I jeszcze śmią narzekać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

Po co wracałeś? Lepiej nam bez Ciebie i twojego fatalizmu i siania defetyzmu. Tylko źle i niedobrze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

pis dzielcu

to jest forum trójmiejskie a nie kościelno-polityczne więc gęba w kubeł jak nic nie masz do powiedzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ot i mądrość

A teraz to kto te mieszkania kupuje? Ty?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

żal.pl

zazdrościć mieszkania w Borkowie to chyba szczyt upodlenia
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ooo tak tu się zgadzam w 100%
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3