Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cała Warmia i Mazury i ich styl jazdy

Bardzo dobrze, że ta kwestia została poruszona. Wielcy państwo z Trójmiasta co podatków nie płacą ....
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

niby wszystko jest ale do pracy i tak stoisz w korkach codziennie 3h

i jeszcze 20 minut poświęcasz na znalezienie bezpłatnego miejsca parkingowego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

na Olszy tylko niska zabudowa wchodzi w rachubę a i ziemie wspaniałe

Olsza tak, ale są lepsze tereny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Infrastruktura wybudowana przez gminy? W takich Kowalach np to z tego co widzę i słyszę, szału nie ma. Fakt drogi jakieś są, ale Kolbudy raczej ich nie sfinansowały, a potrzeby w modernizacji i budowie dróg ogromne. Nie słyszałem aby gmina Kolbudy planowałem jakieś inwestycje, no może łaskawie dołoży się do szkoły. I tu pojawia się temat szkoły, a więc sfinansować ją mają Gdańsk, Pruszcz i Kolbudy. Wracając do pańskiego wywodu, to mam pytanie.
Na co idą teraz pana podatki? Ja osobiście jestem zadowolony nawet z drogi rowerowej czy nowego chodnika w innej dzielnicy miasta, bo widzę że powstał, a i pewnie że wolał bym aby największe pieniądze były wydawane w mojej okolicy, ale cóż każdemu po trochu. A pan jak rozumiem, mieszkając tam gdzie teraz (za miastem) widzi inwestycje które są finansowane z pańskich podatków przez własne okno? Proszę o przykłady, czekam.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

brak smogu i spalin bo na pobliskiej obwodnicy jeżdżą tylko Tesle

mieszkańcy codziennie do centrum dojeżdżają tramwajami

a okoliczne domki mają ogrzewanie z gpec
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

na wsi tak się jeździ

ja zawsze wioskowego rozpoznaję po odbijaniu przy skręcaniu: jak skręca w lewo to najpierw musi zajechać prawy pas. Wynika to z tego że na wsiach wjazdy są blisko ulicy i inaczej nie da się wjechać. A jak wieśniak się nauczy tak jeździć to go trudno oduczyć.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

buty na klatce widziałem u 100 procentowych Kaszubów, autochtonów

takich z tatą w Wehrmachcie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

A dlaczego w Gdańsku jest 2x ul. Sarnia ?

VII Dwór i Osowa ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

raczej położona przy wysypisku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ucieli a teraz Gdańśk albo Gdynia miały ich utrzymywać

sama komunikacja publiczna to będzie majątek

Gdańsk ma już problem ze swoim Południem, Osową ale także innymi, ościennymi dzielnicami Sobieszewo, NP, Stogi
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co na to IPN ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dlatego zrobić płatne parkowanie na całym terenie miasta dla niezameldowanych w Gdańsku

i przestaną się tak zjeżdżać :) I na drogach się oszczędzi, a kasa z parkometrów tak czy siak wpadnie.
I tak serio powinno być, płatny wjazd do miasta, które nie musiałoby być poorane tymi szpetnymi przelotówkami, estakadami, bo książęta z banina czy innych wiosek muszą dojechać do korpo czy bałtyckiej :) Niestety coś za coś, chciało się mieszkać w domku za miastem, to trzeba ponieść jakieś tego konsekwencje, w końcu budżetu miasta nie zasilą tak, jak tego miasta mieszkaniec, a pretensje mają największe.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 14

zalezy o jakim odiedlu mowisz

Nowy Horyzont. Mam:
pocztę,
przychodnie lekarska,
markety na Osiedlu i jak to mowisz twoje ulubione Biedronki czy Lidla bez ktorego akurat potrafie zyc ale skoro jest blisko ponizej 1km to jest. Niech będzie :)
jest fitness i siłownia
jest apteka
jest kwiaciarnia
sa fryzjerzy
sa piekarnie, restauracje
czy nawet fontanna
Jest czysto i schludnie itp itd.
Najwazniejsze sprawy zalatwiam w Pruszczu i to bardzo szybko.
Do centrum blisko 15min autem, 20 pare komunikacja. Jakos tragedi nie widze.
Na plaze komunikacja miejska ok 35-40 min.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zazdrościsz bo pewnie sam byś chciał mieszkać w Borkowie a mieszkasz pewnie w blokowisku z mamusia i tatusiem
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 35