Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

rolnik

oby REBIECHOWO I banino sie nie godzilo na dolaczanie do gdanska' same szkody z tego wynikna .Maja gaz ziemny wodociag kanalizacje a przylaczone wsie do gdanska w 1973 roku nie skorzystaly z niczego .Rolnicy sami wszystko sobie buduja.Nawet schronisko psow nie ma kanalizacji ani wodociagu ani gazu ziemnego. cmentarzysko tez nie ma gazu ani kanalizy ,UL pRZYRODNIKOW NIE MA LAMP ,nie ma pobocza ,nie ma chodnika, auta zastawiaja i tak waska jezdnie przy powstajacych firmach i przy schronisku psow.. Kaluze na jezdni brud od pojazdow itp. . brudy i odchody psie splywaja na pola uprawiane rolniczo i strzelenka plyna do STRZELNICZKI I DO RAduni . Tak ze prosze sprawdzic popatrzec , z lotniska brudy splywaja rowem przez dzialki do strzelenki rowniez. Rolnicy wzdluz strzelenki sa podtapiani tymi brudami
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

bojanowski szkodniku miasta przez 20 lat razem z adamowiczem zrobilismy z miasta kolchoz,zabudowaliscie wszystko ze mieszkancy nie maja czym oddychac,bez drog,szkol,przedszkoli koszmar za ktory mam nadzieje zostaniecie rozliczeni
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

tak jak Matemblewo - willowa dzielnica Gdańska położona nad morzem :D

większość domów w Otominie ma bliżej do wysypiska niż jeziora
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 5

12-letnim SUVie : )

hehe
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

BORKOWO I KOWALE to jedna wielka sypialnia! Tu za dnia nie spotkasz zbyt wielu osób na ulicy....

Ludzie w ciągu dnia są w pracy i pracują od świtu do późnej nocy a wszystko po to żeby pospłacać te swoje kredyty we frankach i złotówkach,które wzięli na zakup mieszkań i domów i będą je spłacać do końca życia!

Ehhhh....jak to dobrze mieć możliwość mieszkać w domu bez brania kredytu! :-)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 23

Mogłoby sie poprawić innym mieszkancom

Obecnie mieszkańcy "trójmiejskich kolonii" korzystają z dobrodziejstw miasta, a podatki płaca w swoich gminach.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Trójmieście za 10 lat się nie będzie dało mieszkać

blok na bloku, uliczki zamiast porządnych arterii, masakra totalna. I te ceny...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 12

-,-

Całe życie, w moim przypadku 30 lat, spędziłam w centrum Gdańska. Tu mieszkam, płace podatki. Zdecydowałam się na budowę domu w Baninie...tak właśnie w Baninie, bo mam dosyć ciągłego gwaru, blokowisk. Co chyba nie dokona oznacza, że stałam się wieśniakiem?! Każdy człowiek jest inny i lubi co innego, co nie oznacza od razu, że jest wiesniakiem.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tylko ze wiejskość tych gmin to powoli fikcja

Przecież Borkowo i Kowale do de facto Gdańsk!!! Gdyby nie tabliczki to za diabła nikt by sie nie zorientował kiedy wyjeżdża z Gdańska
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zyskaliby szlachectwo w dowodzie

Na pytanie znajomego poznanego przypadkiem na wakacjach w Karpaczu "skąd jestes" moznaby odpowiedziedz z duma- z Gdyni!!!
A tak...z Szemuda...
Skąd???
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 13

Kto Cię tu trzyma?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Borkowo nie chce być Gdanskiem

Urodziłam się w Gdańsku, obecnie mieszkam w Borkowie.i nie wiem jak inni uważają,ale ja i ludzie z mojego osiedla uważamy,że lepiej należeć do Borkowa pod kątem finansowym;)
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 13

na molo :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znowu zsczyna sie uklad z deweloerka

Deweloper stawia baraki w Baninie najtaniej jak można zero drog infrastruktury oświetlenia. Potem przyłączamy Banino do Gdańska i gdańscy podatnicy finansuja drogi w Baninie. Deleloper daje kopertę.
Ukad idealny.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 9

Miasto straci, bo będzie zmusiło inwestować w infrastrukturę.
Mieszkańcy którzy będą musieli płacić wyższe podatki, stracą.
Wymiana dokumentów, wpisów w księgach wieczystych itp strata nawet kilkaset złotych.
Kto zyska?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wielka Wieś powstała z ładnego miasta
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zamiast powiększać, należy tworzyć narzędzia blokujące rozlewanie się miast. Tego typu osiedla z dala od miasta to kosztowny absurd, skutkujący żądaniem budowy dróg za nieziemskie pieniądze typu tunel pod Pacholkiem.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

A co Gdańsk teraz z tego ma,

że płacą podatki w swoich miejscowościach a pracują w Gdańsku?
Zastawione chodniki,smród spalin zniszczone tereny zielone i nic więcej bo firmy w których pracują w większości są także zarejestrowane gdzie indziej i tam płacą podatki.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4