Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

żart

Za darmo bym w otominie mieszkac nie chciala
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mam podobne podejscie. Mieszkam w 3miescie od kilkunastu lat, ale dopiero niedawno sie zameldowalem. PITa skladam tez tutaj niemal od poczatku mieszkania bo skarbowka rozroznia zameldowanie i zamieszkanie. Pojecia nie mam czy ten podatek przed formalnym zameldowaniem byl przekazywany do mojego miasteczka czy zostawal tutaj - nie interesuje mnie to. Zrobilem to po to zebym mogl sie rozliczac z zona. I teraz dochodze do tej "jazdy na gape". Kupilem mieszkanie za kilkaset tys. Co miesiac wydaje tutaj, a nie w moich rodzinnych stronach ok 8tys zl "na zycie". I co przez te kilkanascie lat 3miasto stracilo? Co do sloikow to czesciej ja zawoze rozne dary w moje rodzinne strony niz przywoze. Niektorzy "rdzenni od 3 pokolen" maja straszny bol duypy bo gniezdza sie do czterdziestki z rodzicami, bo musi im wystarczyc 2tys brutto. Do takich miast jak 3miasto, Wawa czy Wroclaw sciagaja najlepsze, najbardziej przedsiebiorcze i odwazne osobniki i nic na to nie poradza. Moga jedynie spytac rodzicow albo dziadkow jak to jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To pracujcie u siebe i tam "róbcie" sobie korki. Pasożytniczych jurydyk wyrosło

co niemiara.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech strony zainteresowane przeprowadzą analizę i zadecydują. Mając na uwadze rozwój urbanistyczny Gdańska, powiększenie granic o Kowale i Borkowo to nieodległa przyszłość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale ty ciezko kapujesz

chodzi o to ze miasto nie wymusza na deweloperach budowy drog, oswietlenia itp to jest dla dewelopera wielka oszczednosc, wystarczy dac 10% jako łapówe i reszta to czysty zysk.

Skandalem jest oddawanie osiedla bez utwardzonych drog dojazdowych. To III swiat
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od biskupiej to się odwal:-)

A nazwa trójmiasto jest nieoficjalna i wymyśliła ją czerwona inteligencja...

portal promuje bo taką ma nazwę.

Szemud... Tam nawet bieda nie zagląda , tak tam jest biednie...

Zgadza się ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mieszkam w Gdansku na Zabiance i zupelnie nie przeszkadzaja mi ci ludzie. Jestem przeciwny poszerzaniu miasta o pola i lasy, bo sadze, ze zyski z ich PITow beda mniejsze niz koszty ich utrzymania, ale ciesze sie, ze tutaj robia zakupy, posylaja dzieci do szkol itp. Prawdopodobnie zostawiaja tutaj wiecej pieniedzy niz u siebie w gminach.

Tak juz jest, ze jakis niepelnosprytny wymysli neologizm typu "sloik" albo "jazda na gape" i jemu podobni zaczynaja go uzywac. Swoja droga sloikowanie swiadczy o tym, ze 3miasto sie rozwija. Przyjezdnych jest juz tak wielu, ze zaczyna to draznic miejscowe przegrywy, wiec wszystkie swoje frustracje wylewaja na nowych. Podobnie od wielu lat bylo w Wawie a od niedawna pojawilo sie tutaj.

W miejsce 49 województw aws wprowadził 380 powiatów czyli województw de facto.

A że brzmiałoby to niespecjalnie, dali 16 wielkich województw. Niby po to aby każdy od urzędu miał blisko... Ależ altruizm.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest prosty sposób na Pani problemy.

Sugeruje wyprowadzic sie z tego miasta ćpunów,pijaków meneli i dziwek

Tak samo jak Wrzeszcz. Kiedyś wioska.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mieszkańców wsi to katastrofa !! podwyżki podatków ,opłat itd. Dla gmin
utrata władzy ! Korzyści tylko dla urzędujących !!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To sie przeprowadz na Biskupia Gorke z tobie podobnymi utyskiwaczami. Zrobcie sobie plot i nie wpuszczajcie sloikow. Bedziecie mieli klimat przedwojennego polskiego Gdanska i zapewniam cie, ze zaden sloik tam nie zajrzy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie łatwiej założyć własną miejscowość? gdańsk was nie chce

byłeś ty kiedy w tym borkowie? lepsze od zaspy? w czym?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja bym dodal, ze jesli maja byc zmieniane granice to raczej w ten sposob, ze utworzonoby jedno miasto od Wejherowa az do Pruszcza. Wszystko mi jedno jak sie bedzie nazywalo i gdzie bedzie siedziba prezydenta. Powstaloby w ten sposob drugie co do wielkosci miasto w Polsce, zdolne konkurowac z Warszawa. Zyskalibysmy tez komunikacje na cale 3miasto zamiast jakiejs obecnej protezy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jako Sopocianin jestem za przyłączeniem Chwaszczyna, Kacka, Kielna, Bojano, Rębiska, Kowalewa itd oraz przyległych jezior.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

komentarz

jeszcze pożałujecie gdy będzie EJ w Choczewie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam e Gminie Szemud

Wolę mieszkać na wsi. drogi mamy super, a w Gdyni to koszmar. Wielu mieszkańców gminy Szemud wcześniej mieszkało w Gdyni. to ich wybór i dlatego wybrali miejscowości ościenne
z Warzna mam bardzo blisko. do Trójmiasta i Rumi.Nigdy nie zamieszkam w mieście.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10