Trójmiejscy freeganie. Szukają dobrego jedzenia w śmietnikach

Opinie do artykułu: Trójmiejscy freeganie. Szukają dobrego jedzenia w śmietnikach.

Czy zjadłbyś coś, co wcześniej było w śmietniku? Pewnie większość osób to pytanie co najmniej zniesmaczy, a może nawet oburzy. Są jednak ludzie, którzy regularnie przeszukują sklepowe kontenery z odpadkami. Nie robią tego z powodu trudnej sytuacji materialnej. Robią to, ponieważ wierzą, że każdego dnia trafiają tam ogromne ilości wartościowych produktów, które nadal nadają się do spożycia.

Freeganizm, czyli antykonsumpcyjny styl życia, z roku na rok przyciąga coraz więcej osób, choć ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ideologiczna konsekwencja

Pani Agata powiedziała między innymi:

"Szkoda mi jedzenia, które mogłoby komuś być może uratować życie, a przynajmniej je ułatwić, przecież jest tyle głodujących osób, niedożywionych dzieci."

"Tak, w miesiącach, gdy często szukam tam jedzenia, potrafię zaoszczędzić do tysiąca złotych."

Pani Alicjo Olkowska-Sczegielniak, proszę dopytać panią Agatę ile z tego zaoszczędzonego miesięcznie tysiąca złotych przeznaczyła na głodujące, niedożywione dzieci. Myślę że nie tylko ja jestem ciekaw czy jej ideologia jest konsekwentna, czy to tylko lewacki bełkot.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tfuuu

JA W TYM WIDZE TYLKO CHOROBY. Masakra
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

We Francji wprowadzono przepisy zabraniające sklepom wiekopowierzchniowym wyrzucania żarcia do śmietnika

Jedzenie które miało trafiać na śmietnik jest rozdawane.

Nie wiem czemu czepiacie się dziewczyn. Robią coś dla siebie, robią coś społecznie, co daje do myślenia, no i jak widać po przykładzie Francji, takie działanie ma skutek, żywność przestaje być marnowana.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak jesteś wrażliwy na tabu?

Myślałem, że tabu jest silne jedynie w społeczeństwach pierwotnych, a tu taki cymes.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

A mnie nie stać

na jedzenie i też chodzę za sklep i wynajduje jedzenie. A kilka tygodni temu za cerrfurem były mrożone zapiekanki, pizze, paluszki rybne bo im się lodówka popsuła i wyrzucili mrożonki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale one wcale nie działają w sprawie nadmiernego konsumpcjonizmu, bezmyślnego kupowania czy

niemożliwiści przerobienia wyprodukowanej żywności, idiotycznego marnotrawstwa.... one z tym zjawiskiem wcale nie walczą mimo iż na nie wskazują, im nie zależy na zmianie podejscia ludzi do produkowanego w nadmiarze jedzenia, im to pasuje bo one z tego żyją. Gdyby raptem wszyscy się spieli i kupowali tylko tyle ile potrzebują, sklepy zamawiały towar w ilosciach takich by wszystko zeszło a nie było wywalane to obie panie musiałyby wziąć się do roboty ina banana czy ananasa wydać kasę a nie pasożytować w sklepowym śmietniku.
jeśli lubią to co robią to ok, ale niech nie dorabiają do tego ideologii, że ratują świat, zwierzęta, środowisko, walczą z biedą i tym podobne dyrdymały
One uprawiają nie freeganizm ale skneranizm, ot co
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

A czy czasami to nie freetarianie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no faktycznie macie się czym chwalić...

zamiast sie grzmocić i dzieci robić ku chwale i rozkwitowi naszej pisowskiej ojczyzny, to one gdzieś tam po śmietnikach trufli szukają, a zus na świadczenia nie wyrabia
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zastanawiajace. One sa cool. Pan zas, ktory wybiera ze smietnika zlom i uczciwie go sprzedaje to już niestety menel... I w sumie jakoś wole tego "menela".
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tylko, że to jedzenie, które jest sprzedawane taniej to zazwyczaj mięso i nabiał, który jak wiadomo szybko się psuje i śmierdzi czasami jeszcze przed upłynięciem terminu do spożycia, a takie rzeczy jak podwiędłe owoce czy warzywa trafiają prosto do śmieci. Niestety prawo jest idiotyczne, wolą płacić zasiłki niż faktycznie pomagać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo dzis jest wolne

Bol dziś jest wolne, więc sklepy wyrzucaja na zapas hahaha
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fuj..

Jeszcze jak mogę wyobrazić sobie zjedzenie np. banana ze śmietnika, bo jest w skórce, tak nie przełknęłabym jabłka, rzodkiewki czy innego "nieosłoniętego" produktu.. A już cieszyć się, że znalazło się ciasteczka dla dzieci to trzeba mieć nieco zryty beret.. Inna sprawa, że problem wyrzucanego jedzenia jest spory, ale ten sposób rozwiązania go zupełnie do mnie nie przemawia..
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

no właśnie, większość to odpady spożwcze

z których tylko część nadaje się do spożycia. Te całkiem jędrne pomidorki leżały cały dzień obok pomidorów pokrytych pleśnią i zepsutego mięsa...
Poza tym pracownicy supermarketów to normalni ludzie i tak jak wszyscy kaszlą, smarkają i mają okres (w przypadku kobiet) a ich zużyte chusteczki, wkładki higieniczne, tampony i podpaski trafiają do tego samego śmietnika.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tylko niestety nasze prawo zabrania wystawiania jedzenia dla potrzebujących. Są jednak sklepy które sprzedają taniej produkty ktorym konczy się termin ważności i tu uważacie że jest ok? A ja uważam że dobrze że ktoś wykorzysta takie jedzenie z konteneru pod marketem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy swoje rajdy po śmietnikach nagrywają iphonem za trzy koła?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jesteś debilem. Żal mi ciebie nędzna kreaturo. Taki ludzki Gollum z ciebie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Co?

Dowiesz się za kilka lat baranie z patolskiej rodziny
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Dumpster Diving"

to jest po prostu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1