Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

cały uber,raz taniej klijet sie łapie a innym razem sru wala grubo,ze ludzie sie daja nabierac na ubera niedowiary
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z oc sprawcy wypadku.

Taka sama sytuacja, jakby mnie znajomy podwoził.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bzdura

Od lat taksówki mają cennik na szybie.
oczywiście są taxi prywatne które mają cennik "umowny" ale do takich wsiadają tylko idioci. Tylko korporacje - żadnych złodzieji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytam te komentarze i nie mogę zrozumieć

Osoby zamawiające ubera robią to przez SMARTFONA który ma INTERNET . Gadacie głupoty , że taxi nie ma stawek . Proszę bardzo wpisać w Google taxi trójmiasto i na większości stronach wszystko jest jasne i klarowne. W razie czego można zawsze zadzwonić na infolinię i tyle .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

.

W przypadku taxi rowniez mozna cała trasevsprawdzic co i gdzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a wiecie czemu

Uber określa mnożnik np. 2,1 a nie po prosty 2 ? Dlatego, że jak klient widzi x 2 albo x3 to pomyśli co tak drogo, a jak zobaczy 2,1 to pomyśli, że to jest jakoś profesjonalne policzone i uzasadnione ale tak naprawdę to wszystko jest bzdura. Tak samo jest z rozpoznawaniem, że bateria jest rozładowana w telefonie, to mnożnik zaraz podobno skacze, bo klient zamówi teraz i nie będzie czekał ze względu na to, że niedługo mu telefon padnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

odszkodowanie

to dostajesz skarżąc kogoś cywilnie, więc kierowca Ubera płaci z własnej kieszeni - dlatego osoby które współpracują z Uber'em dużo ryzykują, potencjalną rentą dla poszkodowanego pasażera.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dwa lata temu...

W sylwestra mnożnik był x6,8, ale to widać bardzo wyraźnie. Chcesz to jedziesz nie chcesz to nie jedziesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Załóż kasę fiskalna i od tego odprowadza podatek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znaczy komu on ta fakture wystawia? Uberowi? Przecież to on jeździ dla ubera i to Uber powinien mu fakturę wystawić a nie na odwrót więc nie sciemniaj. A na tej pseldo fakturze co na emiala przychodzi w rozliczeniu nie ma danych min NIP kierowcy tylko wystawia to Uber. Więc chłopie nie mieszaj bo każdy myślący to widzi że to Przewal.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

Obyś nie miał wypadku z uberem

Bo będziesz płakał jak odszkodowania nie dostaniesz bo niby skąd i za co :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jesteście albo głupi albo naiwni

Wsiadając do taxi godzicie się na cenę. Jeśli Was oszukał to prosicie o rachunek a jak nie da to do widzenia.
Za każdym razem to samo tłumacze klientom.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurs Gdańsk Gł. - Pruszcz. Dyspozytor: maks 60 - taryfa po przyjechaniu na miejsce 120.
Z taryfy bym korzystał częściej gdybym z góry wiedział ile płacę za kurs jak w Uberze - gadanie że jest cennik to między bajki można włożyć, chyba że każdy zna na pamięć kilometrówkę między dowolnymi miejscami w Trójmieście i okolicach to wtedy rzeczywiście można by stwierdzić ile się zapłaci.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z Kosakowa do Sopotu

Zawiozłem 5 osób za kwotę 110 zł. Z czego klienci zapłacili tylko 25 zł.
MYTAXI
Kto idzie z innowacją to jedzie prawie za free :)
Jestem kierowcą taxi i jeżdżąc 2,5 roku jeszcze nikogo nie oszukałem. A jeśli są kody promocyjne to zawsze je proponuje klientom.
A teraz piszcie hejt na mnie jaki to ja jestem ZłotówA
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko MYTAXI najlepsza apka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

niskie ceny złe (dumping), wysokie ceny złe (naciaganie)... czy taki wolny rynek jest zły?

Ale kto Cię naciąga w Uberze?

Przed zaakceptowaniem kursu widzisz stawkę od-do za kurs. Akceptujesz albo nie. W taryfie jak Cie dziadzia przywiezie w mieście parę km na 4 taryfie to nie masz na to wpływu. Tak samo jak wsiadajac z postoju nie każdy patrzy na cennik, który czasem jest zaprezentowany w mało widocznym miejscu.

dokładnie tak jest

Przecież jest tak jak pisze Bart - w Uber masz jasną informację że jest wyższy mnożnik, że zapłacisz więcej: chcesz - bierzesz, nie chcesz - nie bierzesz. Nie raz mi się zdarzyło poczekać 30 min. w oczekiwaniu na niższy mnożnik i pojechać później ale taniej. Tak po prostu działa Uber. Są normalni taksówkarze, którzy w czasie kiedy Uber ma stawkę podwyższoną, nadal korzystają ze swojego cennika - wówczas taniej pojechać taryfą.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1