Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak jest masowa impreza albo weekend wieczor zwykle Taxi tez ma niezle stawki

nie rozumiem dlaczego znowu jest atak na Ubera, przynajmniej pokazuje cene prze kursem a nie po kursie krzyczy 200 zl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kierowca ubera nie ma działalności gospodarczej jeździ na lewo
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 31

Monciak....

na to pytanie najlepiej odpowiadają kierowcy przy Monciaku :) bliżej Tigera i też Ci koło Maca. Ceny z kosmosu :P niezależnie co ma na szybie.

Kiedyś jeden powiedział, że za kurs na Żabiankę 50zł....

Jak będziesz gonił na lotnisko w godzinach szczytu, to będziesz krzyczał że zapłacisz wszystkie mandaty, bylby zdążyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

niektóre firmy taksiarskie mają nawet 1,80 zł/km a i cenę możesz negocjować jeśli więcej jeździsz

to nie teoria tylko moja własna obserwacja

jakoś mi się nie zdarzyło żeby młody kierowca korporacyjny próbował mnie oszukać ale jak widzę starego pasata i do tego kierowca ma wąsa i charakterystyczną kamizelkę to prawdopodobieństwo próby oszustwa wzrasta o jakieś 90 procent. Jeszcze adresu do końca nie podam a już kombinuje jakby tu kilka groszy do rachunku dodać. A jak wyda się żem miejscowy i znam trasę to następuje obraza majestatu i strajk włoski (jazda 50km/ h tam gdzie jest 70 i hamowanie przed zielonym bo a nuż się zmieni i będzie można postać i wyrwać te 10 groszy więcej).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomijając fakt że kolesiowi powinni zrobić wszystkie kontrole jakie sa możliwe. Tak dla zasady, za zawyżanie stawek.

To Twoja wypowiedź jest dość mocno manipulcyjna.
Za przejechanie pierwszego kilometra zapłaciłbyś 30 zł w tej taksówce. Za Km płaci sie 10 zł. Jest to dość istotna różnica, a wpływa na opinie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekaw jestem co powiesz jak taki taksówkarz z 1 rocznym stażem spowoduje dzwon a Ty zostaniesz poszkodowany. Zapomnij o jakimkolwiek odszkodowaniu u Ubera. Na skargę możecie iść do Bozi lub pisać na Berdyczów Jesteście samobójcami wcale o tym nie wiedząc.Szerokiej drogi.
P.S. 80% wpisów pochodzi od kierowców,ich rodzin i znajomych. Obowiązek wpisów.Reklama obowiązkowa
Jestem zwykłym pasażerem średnio korzystającym z taxi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 17

Wrzeszcz - lotnisko

koło 50zł w nocy czy nad ranem kiedy komunikacja słabsza.

Przykładowo z Moreny na lotnisko nad ranem tez koło 50zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie mów mi co mam robić i więź się za uczciwą robote

lepiej mytaxi keirowca ma licencje i jedziesz legalnie wjedziesz np na starówke na ul piwna a uberem nie uber nielegalny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

zdziwienie gimbow, ktorzy nie rozumieja idei Ubera

na calym swiecie tak to dziala, no ale w Polsce amerykanski poziom nauczania zrobil swoje.
im wiecej chetnych w danym regionie, tym stawka wyzsza - proste nie

bycie kierowca ubera jest nieoplacalne pracowalem odradzam

pracowalem tydzien na swoim aucie i zarobiłem tylko na paliwo srednio wyszlo za km 80groszy dojazd po klienta np 5km bezplatny uber ma stawke 1.3zl ale zabiera 25% prowizji plus prowizja dla partnera stąd 80 groszy za km większośc kursów to granice 10zł moim zdaniem jest to w tej chwili najmniej oplacalne zajęcie pozdrawiam
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Opinia

Jak tak czytam te żale to mi sie słabo robi. Taxi za droga i złodzieje -ok. Uber podniesie ceny źle. Najlepiej za darmo. Proponuje więc kupić samochód siedzieć w nim po 12 godzin , zapłacić składkę do korporacji, płacić za naprawy, zapłacić zus ok 1200 zł, podatek i jeździć za 1 zł za km.
Nie bronie ani taxi ani ubera każdy jeździ czym chce. Jeździłem i taxi po % i jakoś nikt mnie nie okradł, a czytając te historie to każdy taksówkarz to złodziej. pewnie że mają swoją mentalność i to jest prawda, ale zdarzają się normalni ludzie. Uber też jest okey w pewnych sytuacjach. Wniosek jest taki że wszystko najlepiej żeby było za darmo. Czy usługa czy towar. Obsesja jakaś. Jest też tak że ogórasy idą do knajpy płacą za piwo po 20 zł, za drinka po 50 a jak mają jechać taxi do domu w 2-3 osoby za 50 zł to stękają, ogarnijcie się ludzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uber vs myTaxi - wycena przejazdu.

Uber pokazuje 30 zł i tyle naprawdę zapłacę za dojazd na miejsce.
myTaxi pokazuje 38 zł, ale pokazuje też informację, że koszt przejazdu może ZNACZĄCO! różnic się od wyceny.
Co więc wybiorę? Oczywiście Ubera, nie będę ryzykował.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie widzę problemu..

przecież były darmowe autobusy z i na openera do Centrum Gdyni, potem za kilka złotych skm i sru do domu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

- Taki nagły skok cen za przejazd jest bardzo kłopotliwy, bowiem trudno sobie zaplanować podróż na i z koncertu. Nie wspominam

Kompletne niezrozumienie jak działa Uber. Nie można tego przewidzieć bo program sam wylicza mnożnik w zależności od liczby dostępnych kierowców i zainteresowania klientów więc nie da się tego przewidzieć. Chodzi o to, żeby zachęcić kierowców do wyjechania kiedy zapotrzebowanie jest większe. W przypadku Openera - co z tego, że mnożnik byłby mały jak i tak samochody Ubera były by dostępne tylko dla kilku pierwszych osób? A cenę za przejaz w aplikacji można zaakceptować albo nie, przymusu nie ma...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gaz

Jemu gaz oglupiajacy juz nie potrzebny haha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

polski byznes