Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale dalej porównanie z d*py bo akurat ten co jeździ za 30zł za 1km ma na karoserii równie widoczny cennik jak w tej aplikacji
jak ktoś jest debil to obojętnie jak by nie było napisane to nie zauważy...
zresztą podniecacie się tym Uberem a ta forma nie zarobiła jeszcze ani centa i ma parę miliardów dolarów zadłużenia więc cieszcie się póki jeszcze funkcjonuje bo to długo nie potrwa przy takim zarządzaniu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Uber sruber wcale nie jest tani, średnio wychodzi 2,4zł za km jak włączą mnożnik to się kompletnie nie opłaca...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nueprawda

Prawo nakazuje taksowkom i przewozów jeździć po ustalonej cenie wg cennika uber łamie prawo i robi mnożnik
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

75%
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Redakcjo Trójmiasta i tak nie zniechęcicie nas do ubera ;*
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

taxi w prownaniu z uber to porażka

wybieram tylko ubera. wiadomo wszystkim użytkownikom ze w sylwestra lub imprezy uber podnosi stawki które wyświetlają się zanim zamówisz samochód. każdy wie ile zapłaci zanim wejdzie do auta. po co to gadanie?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

no i bardzo dobrze - paru debili się nacięło

nadal chwalić trolle uber, chwalić :)))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mi zwykły taxiarz zaproponował w nocy spod dworca 250 pln na opener.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakie złodziejskie? Oszustwo czy kradzież to złamanie prawa, a te ceny po 30zł/km ma ustalone legalnie - wolny rynek. Widzisz taki cennik to nie wsiadasz i już. Dzwonisz po taxi z korporacji - pytasz o cene przed przejazdem i wiesz ile to mniej więcej wyniesie. A jak Ci coś nie pasuje możesz złożyć skargę do korporacji lub do UM na nie właściwe wykonywanie usługi. Pomidory możesz też kupić po 5 zł lub po 20 zł na straganie obok, ale nie mówisz że ten co sprzedaje po 20 to oszust, tylko myślisz że jak po 20 to na pewno superzajefajne i bardzo zdrowe i kupujesz. A teraz jakbyś płakał gdyby ktoś Ci ustalił cenę na chleb (załóżmy że jesteś piekarzem) np 2.10 zł i nic więcej? Pewnie już byś się skarżył do komisji europejskiej że Ci się prawa łamie. Czasy takie że trzeba sobie w głowie policzyć (jeśli się umi) a nie narzekać że oszust i złodziej.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uberem z centrum na openera

debilizm. stoi autobus podstawiony za darmo, to barany tylko potęgują korki, żeby wlec się tak samo, jak wszyscy, tylko ze 100% szansą, na posadzenie tyłka na fotelu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale mieszkania ci nie odkurzył!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pozwolę wtrącić kilka słów...

To nie do końca jest prawdą, że nie ma różnicy pomiędzy naciągającymi cennik taksówkarzami, a kierowcami Ubera. Bo w pierwszym przypadku biorąc pod uwagę Trójmiasto i takie imprezy jak np. Opener spotkasz najwyżej kilku na kilkudziesięciu taksówkarzy jeżdżących po zawyżonych stawkach. A w Uberze jak naciągają, to wszyscy w tym czasie, którzy są w zasięgu mnożnika. To tak, jakbyś wsiadł do obojętnie której taksówki i usłyszał: "ale wie pan, dziś jeździmy na trzeciej taryfie - zapotrzebowanie zwiększyło ceny".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszyscy co korzystają z UBER, a przynajmniej Ci, którzy przeczytali regulamin...

wiedzą, że cena jest uzależniona od liczby i obłożenia samochodów. Nie rozumiem, jak można bić pianę z powodu niezadowolenia na warunki, na jakie się przystało instalując aplikację i zawierając umowę na przejazd. Co do San Francisco, to oprócz tego, że to niesamowite miasto i chętnie tam pojadę jeszcze kiedyś, to jeździłem tam (i w innych miastach w USA) UBERem. Jest tam coś, czego u nas nie ma, mianowicie taryfa Uber poll. Jeden samochód wozi nawet 4 różne obce osoby naraz - po prostu jazda z wolnym fotelem to ewidentna strata "mocy przerobowych", jak wsiadasz jako pierwszy, to możesz być pewien, że po drodze dosiądą się i wysiądą inne osoby. Ja to lubiłem, zawsze można było pogadać z obcymi - większość gada swobodnie o pierdołach, o życiu - można się czegoś dowiedzieć i przejazd mniej kosztuje. A jak ktoś nie lubi towarzystwa - to może sobie wybrać droższą wersję, gdzie płaci za wszystkie 4 miejsca i jedzie sam UberX. Jest też wersja z samochodem luksusowym i wersja z Vanem, jak coś trzeba przewieźć większego. U nas Uber dopiero raczkuje, a ja czekam, aż wyprze tych nędznych złotówiarzy kantujących wiecznie na taksometrach.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Korzystam z ubera

Ja przejechałam już uberem ponad 20 razy i nigdy sie nie zawiodłam... Raz jechałam uberem to przemiły Pan z Opla Astry miał do poczęstowania Raffaello, dostałam butelkę wody a nawet można było korzystać z udostępnionego wifi:) O tym tylko pomarzyć u taksiarzy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 16

Złodziej pozostanie złodziejem i będzie kradł cały czas czy to uber,czy przewozy.

No normalnie każdy by chciał być chytrzejszy od drugiego, czy to frankowicz, lub
amber gold.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeśli zrobi ci się od tego lepiej, tak sobie myśl :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak w Taxi o "mnożniku" dowiedziałeś się po, to znaczy, że to wałek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0