Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I tak zawsze Polacy pytają. ......

Przecież my Polacy zawsze pytamy:
Szefie, kierowniku, prezesuniu .. "A ZA ILE PAN POJEDZIE DO ... ?"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coś za coś

Mnozniķ rośnie żeby skrócić czas oczekiwania na ubera. A w korpo taxi w telefonie Pani ciągle mówi "nie ma wolnej taxi" tylko taka jest różnica. Jakby nie było mnozniķa to by w bierze też było tanio a czas oczekiwania liczył się w latach świetlnych. Bo jak jest mnozniķ to uberowiec na pusto pojedzie kilka czy kilkanaście kilometrów żeby kogoś zabrać.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Taa, kierowcy ubera płacą 19%, ale taksiarze to już tylko 3,5%. Magia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Byłem kierowcą Ubera...

Doskonale wiem, jak działa aplikacja, jak zachowują się ludzie gdy brakuje pojazdów, jaki typ ludzi jest pasażerem Ubera i ile można "zarobić". Z tym ostatnim, to zarabia się jedynie gdy są właśnie mnożniki. Aplikacja i praca dla Ubera to czysto kapitalistyczny (znany chyba wszystkim z USA) WYZYSK!! Jak sobie rzetelnie policzysz wszystkie koszty, należycie odprowadzisz podatki i składki na ubezpieczenie, to bez mnożników nie rzadko dołożysz do interesu. 75% klientów Ubera, to nasza kochana i rozpieszczona młodzież, która w życiu nie pojedzie standardową taksówką z kilku powodów: po pierwsze - zazwyczaj nie stać ich na taki przejazd. Jednak płacąc ceny dumpingowe Ubera myślą, że są Bóg wie kim i najlepiej by było, gdyby kierowca rozwijał dla nich czerwony dywan przed wejściem do samochodu, a już absolutnym minimum - otwierał "paniczowi" lub "księżniczce" drzwi :D W środku, w aucie musi być dla nich wszystko na błysk, choć w domu mamusia musi po nich ciągle sprzątać, bo odkurzacza nie da się z aplikacji obsługiwać. Jeżeli jako kierowca nie spełniasz dla tych zamożnych ludzi wspomnianych kryteriów, nie oczekuj lepszej oceny niż 3 gwiazdki. A jeśli przyjdzie im zapłacić na mnożniku znacznie więcej, niż się spodziewali - bankowo wyłapiesz jedną gwiazdkę na pięć możliwych. Kolejne 20% to obcokrajowcy. To są ludzie przyzwyczajeni do Ubera, chcą mieć w miarę szybko, czysto i względnie wygodnie. O to ostatnie w polskim wydaniu tych przewozów jest akurat najtrudniej, bo samochody takie, jak: Skoda Fabia, Seat Ibiza, Dacia Logan, Honda Jazz czy jeszcze jakiś inny, tani w utrzymaniu wynalazek komfortu przejazdu nie zapewniają na odpowiednim, a raczej bym użył określenia NA ŻADNYM poziomie. Jednak obcokrajowcy doskonale wiedzą, że Polska do bogatych krajów nie należy i bardzo rzadko wystawiają inną, niż 5 gwiazdek zwaszcza, gdy kierowca zna przynajmniej komunikatywny angielski :) Zostało nam 5% i to są przeważnie przypadkowi ludzie, którzy chcieli sprawdzić jak to działa albo sprawdzić, czy taki przewóz osób jest legalny. W tym ostatnim przypadku paażerami najczęściej bywają ludzie powiązani z grupą GAP :P Ja spróbowałem z każdej strony jak działa Uber - jako kierowca i jako pasażer. I jeżeli jako kierowca nie będziesz kombinował z podatkami, to na utrzymanie rodziny nie zarobisz jeżdżąc własnym samochodem. Jakiś student na stawce godzinowej coś tam sobie doskrobie na piwo, ale tego też nie będzie zbyt wiele nie wspominając już o wiszącej nad wszystkimi kierowcami Uber karze administracyjnej w wysokości 10 tysięcy złotych za nielegalną działalność i nazwijmy to po imieniu: NIEZGODNY Z ZAPISAMI POLSKIEGO PRAWA PRZEWÓZ OSÓB. Gdy cię GAPy obsiądą, to długo - bardzo długo będziesz jeden z drugim odrabiał taki strzał. Więc od jakiegoś już czasu nie jeżdżę dla Ubera. Jako pasażer również nie zamierzam nigdy więcej już korzystać z tej jakże innowacyjnej (hahaha) aplikacji z kilku powodów. A mianowicie - często zdarza się, że gdy dzwonisz do kierowcy, żeby np ułatwić mu dojazd gdy Google czegoś nie wiedzą, usłyszysz "ja nie panimaju", a po drugie - jeżeli dojdzie w trakcie przejazdu do wypadku i udowodnione zostanie mi, że z pełną świadomością skorzystałem z usług kierowcy, który wraz ze swoim pojazdem nie spełniają warunków dla osób i samochodów prowadzących działalność transportowo-zarobkową, to może się okazać, że za leczenie będę musiał zapłacić z własnej kieszeni - o braku uzyskania odszkodowania nawet nie wspominając.Ludzie inteligentni zrozumieją powyższy tekst i wyciągną odpowiednio konstruktywne wnioski, pozostali za chwilę ruszą z hejtem :D
(edit) Ta wypowiedź w absolutnie żadnym stopniu nie ma bronić taksówkarzy. Spora ich ilość ma "swoje za skórą". Każdy z nas i tak wybierze z kim chce jechać.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 18

taxi=hiv

mi raz sie trafila nowiutka fabia, a tak to m.in. mazda 6, jeep wrangler, bmw5, bmw3, honda civic i pare innych fajnych. zalezy na kogo trafisz.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehe powodzenia jak się dodzwonisz w sobotni wieczór/noc :) . Nightriders to była fajna alternatywa z jednym minusem. Nie odbierali połączeń i mieli po prostu gdzieś jak był ruch i przeważnie Panie z centralli były średnio uprzejme jakby im klient gitarę tylko zawracał. Tu niestety brakowalo profesjonalizmu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

30 zł to jest marginalny przypadek. Większość kierowców w korporacji to normalni uczciwy ludzie. Jak jesteś głupi i nie potrafisz się spytać ile mniej więcej wyjdzie za kurs to sam sobie jesteś winny. Tak, jestem trollem z taxi...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Będziesz płakał tak samo, jak Ci murzyn/ukrainiec/mohamed odbierze pracę za połowę Twojej stawki. Heh. Wtedy będzie "a gdzie jest Państwo, czemu nie reaguje?!"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

Taxi za 50zł? Zapomnij!

Taksówki i tak tylko na papierze kosztowały 50 zł.
Wiele razy w takich przypadkach podchodziłem do Taxi i pytałem o cenę przejazdu z A do B i kierowca odpowiadał cene 2-3x wyższą jak zwykle (jaka wynikała by z taryfikatora).
Jak pytałem dlaczego tak drogo to odpowiadał "taniej mi się nie opłaca".
A wiec proszę rozbudować artykuł sponsorowany przeciwko uberowi o realne dane na temat cen przejazdów Taxi a nie tylko o to co wynikało by z taryfikatora... ale żaden Taxiarz na to nie patrzył...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 16

O czy ty gadasz. z jakiego kursu odprowadza podatek? Przecież rachunek za przejazd wystawia Uber a nie kierowca jak w taxi. A Uber jako amerykańska korporacja nie odprowadza podatku w Polsce. Uber to przekręt jak Amber gold tylko na skalę światową. Ciekawe jest że Uber taki legalny uczciwy a każda kontrola inspekcji transportu drogowego kończy się mandatem 8 tys. Zl
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 27

Niby kto?

Rodzina i znajomi się nie liczą, kolego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ee

Pogonic dziadostwo amerkanskie co drenuje kieszenie polakow i wywozi kase z tego rozkradzionego kraju
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ceny

Ludzie jak wyjezdzacie na wycieczki zagranicę przez biura podrozy w okresie letnim to nie placicie więcej? Placicie! To samo w restauracjach i hotelach jesienia wiosna pokój ok.120 zł latem zimą np.345 zł i jest okey.
Nikt o to ma zalu. A s...cie się o parę złotych więcej za taxi.
Nie wspomnę ze wszystkie te podmioty gosp.działają legalnie płaca podatki.
Czasami z usług tych podmiotów nie jesteście do końca zadowoleni czasami tak bywa.
Ale nabijanie kasy goscia z San Francisco ktorzy umożliwiają przez aplikację działania nielegalnie to przegięcie!

Zastanówcie się!
Powyższy wpis nie dotyczy gimbusow którzy są za młodzi aby cokolwiek zrozumieć a zwłaszcza podstawy ekonomii.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak zaczniesz używać mózgu to do takiego za 30 zł za km nie wejdziesz. Każda drynda ma na szycie czytelny cennik
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wole Ubera bo mam kontrole kto kieruje.

Ostatnio moja dziewczyna jechala taxi z korporacji i kierowca wywiozl ja do lasu jak przysnela, niewiadomo po co. Na szczescie powiedziala mi ze nic sie nie stalo. Teraz korzystamy z Ubera i wszystko jest na GPS.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ee

Ten ciemny lud zawsze łykał co obce co hameryknskie dlatego maci ręcę w nocniku poza oczywiście złodziejami co na was źeryją
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9