Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lawirować można między podmiotami na równych zasadach. Obecnie uber ma na celu eliminacje konkurencji.

W godzinach gdy nie ma zapotrzebowania klientów, kierowcy stosują dumpingowe ceny, aby przejąć klienta od taxi, która nie zarabia. W momencie gdy jest zwiększony popyt, mówi "możecie sobie jechać taxi", czyli wtedy to taksówki są stratne, bo nie mogą ot tak podnieść sobie ceny i muszą jechać za stawkę taką, którą stosuje uber w godzinach mniej popularnych.

W efekcie masz tak, że w godzinach w których taxi by zarabiało - nie zarabia. A gdy taksówkom nie opłaca się jeździć, to muszą jeździć za marne pieniądze.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 13

19 % dochodowego i 23 % VAT pomniejszone o różnice z kosztów. Kierowca Uber to przedsiębiorca jak każdy inny. Lepiej zapytaj jaki podatek dochodowy płacą kierowcy taxi. Mało który się przyzna ale większość płaci 3.5%
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 6

Te promocje obowiązują w mytaxi. Zresztą do połowy lipca za każdy kurs w Trójmieście jest 50procent zniszki. Poza tym my taxi dawało na openera kody na 50 zł a jak ktoś już wykorzystał to rabat na każdy przejazd 35%. uber to patologia na skalę światową.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

Taxi = HIV

Po 1 - Wiadomo od dawna, że UBER podczas wzmożonego ruchu podnosi stawki więc nie rozumiem zdziwienia.
Po 2 - W przypadku UBERa wiadomo jaka jest cena za przejazd PRZED wykonaniem usługi a nie tak jak w przypadku taxi PO jej wykonaniu.
Po 3 - Nikt nikogo nie zmuszał do korzystania z UBERa a sami kierowcy nie mają jakoś bólu d*pska o to, że ktoś ma taniej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 18

Koniec Ubera
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ile

Najdroższy mój kurs po odliczeniu ubera wyszedł 85zl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

28?

We Wrzeszczu jest jeden lokal w którym za strzyżenie + golenie bierze 150 zł. I są klienci. Ale tutaj wypowiadają się ludzie z mentalnością cebul. "Wszystko ma być tanie, a jak coś jest za drogie dla mnie to dla innych też ma być za drogie bo będę zazdrościć "
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pewnie 19% podatku z zarobionych 75% wartości przejazdu, które musi zapłacić kierowca z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej oraz 23% VAT gdy będzie robił zakupy za zarobione pieniądze.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oszuści i złodzieje ,a naiwniacy płacą zlikwidować UBERA
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Niezrzeszona,a nie normalna. Jest roznica. W korpo nie ma cen z d*py,tylko jednakowy cennik.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

pan Maciej z panią Magdaleną rozmawiają sobie, jakby ten cały Uber był całkowicie legalny

ręce opadają
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja mam złe doświadczenia.

Kilka lat temu w sylwestra wracałem taxi i jak koleś zobaczył wesołe towarzystwo pod wpływem % to sobie pojechał z Przymorza prawie pod Sopot do Wrzeszcza... Uczciwy tak?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolejny argument, że alkohol szkodzi. Wystarczy umieć pić, a nie zataczać się.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zwykle taxi ma taryfy i cennik. Na stronie miasta mozna rowniez przeliczyc orientacyjny koszt w danej korporacji
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie do końca dobre porównanie

Fryzjer z Centrum Gd. bierze 28zł, ale jak przychodzisz przed Wszystkich Świętych (bo przecież trzeba się ogolić jak rodzina przyjedzie), to mówi Ci, że ogoli za 50zł. Ty zdziwiony, ale co masz zrobić, skoro zarośnięty jak wilkołak, a to jedyny czynny jeszcze fryzjer. Godzisz się, ale czujesz się wydymany.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jezdze kilka razy w miesiacu,w ciagu dnia i noca sie zdaza. Nigdy nikt mnie nie orznal
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2