Uber i Taxi. Warty Pac pałaca

Opinie do artykułu: Uber i Taxi. Warty Pac pałaca.
Artykuł na temat: Taksówki w Trójmieście - wolny rynek

W miniony weekend podczas Opene'ra za podróż z centrum Gdyni do Oksywia trzeba było zapłacić w aplikacji Uber nawet 120 zł. Zwykłą taryfą przejazd ten kosztował 50 zł. Użytkownicy narzekali na tak duży wzrost opłat. Uber tłumaczy, że wysokie stawki były spowodowane dużym zainteresowaniem na przewozy.

W ostatnich dniach parokrotnie informowaliśmy o kontrowersjach związanych z funkcjonwaniem taksówek w Trójmieście: o drakońskich cenach za przejazd taksówką niezrzeszoną w Gdańsku, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe co dostaniesz jak okaże sie że kierowca to Ukrainiec, pracujący na zlecenie u cwaniaka Polaka, który podnajmuje samochody.

Nawet jak Ukrainiec zostanie skazany i każą mu zapłacić, to ciekawy czy zobaczysz choćby złotówkę.

Cwany Polak leasinguje samochody a później wynajmuje takie osoby żeby zarabiały dla Niego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak sie spytali ile kosztuje to tyle powiedział.

Spójrz na cennik i po prostu wsiądź.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

mnie po % dwa razy okradziono z telefonu , zawsze była to taxa z sopotu żal
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bzdura

Bzdura !! ktoś z was wracał z Openera. Grono moich znajomych chciało wracać taxi. Nasze trójmiejskie taryfy fundowały im kurs od 300-400 zł Gdynia, sopot, gdańsk. Do centrum Gdyni na dworzec nawet nie chcieli zabierać za mniej niż 300stówy to co piszecie to jawne kłamstwa by gnoić UBERA a zabierzcie się za zwykłych oszustów w taryfach.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

toś mało w życiu widział.

Alboś mnie nie widział. Stać mnie na takie wakacje ale na openera chętnie wpadam, jak grają ci, których lubię. I tyle. Co, za niskie progi dla pana? Panie ViP, Prestige, Premium?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

i dla tego nie przepadamy za złotówami. Są wredni chamscy i źle nam życzą. "Zyczw wam w takim razie miec wypadek z,uberem,". Też prowadzę działalność i mam ostrą konkurencję, ale patrze na nią zupełnie inaczej. To są ludzie tacy jak ja, mają rodziny, pewnie dzieci na utrzymaniu i chcą tak jak ja zarobić. Czy mam im życzyć śmierci lub kalectwa? Czy mam życzyć kalectwa ich klientom? Złotówy to patologia. Wywalają swe popielniczki gdzie stoją. Pchają się na trzeciego i polują na jelenia żeby podstawić się i wyrwać coś z ubezpieczenia. (ale urwał) Stawiają swe obciekające olejem gruchoty tak że nie można się ruszyć i mają pretensje gdy ktoś próbuje ich poprosić o przestawienie samochodu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

tani uber

Macie tanie przewozy. Kierowcami Ukraińcy, Egipcjanie a niedługo uchodźcy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ot i cała prawda a jkest proste rozwiązanie

Część tutaj piszących z uporem maniaka wypowiada się za Uberem cyt: "I tak wolę Ubera". W ich opinii TAXI to najgorsza rzecz jaka może być. Najczęstszy argument przeciw TAXI to "naciąganie" na opłatach.
I N S T R U K C J A:
Jeżeli nie popatrzałeś na cennik a tam faktycznie jest 30zł za kilometr to leżysz. A po prostu - jeśli jest taka stawka albo nie ma dostępnego cennika - NIE WSIADAJ. Wyeliminujesz z rynku wszystkich "złotówo-cwaniaków" (nie taksówkarzy) bo to oni robią taką opinię i szkodzą uczciwym taksówkarzom (którzy wbrew pozorom istnieją). Skoro umiesz przeczytać z "apki" ile kosztuje przejazd Uberem to zakładam że cennik TAXI też ogarniasz. Masz wątpliwości - zapytaj ile kosztuje kurs i możesz nawet odpowiedź sfilmować swoim urządzeniem do Ubera. Jak po kursie coś się nie zgadza to żądaj paragonu. Nie ma paragonu - nie płać i dzwoń na Policję. Wygrasz na 100%. Grzecznie zostań w środku - wtedy zapewne PAN "złotówa-oszust" sam "grzecznie" poprosi o opuszczenie pojazdu bez zapłaty i spier.... . ZERO problemów.
PARAGON jest takim samym zabezpieczeniem klienta jak "apka" w Uberze. Tylko sprawdzaj cennik przed kursem a zmienisz zdanie w sprawie TAXI. "Złotówy-oszuści" umrą śmiercią naturalną bo teraz funkcjonują na zasadzie - skoro są "jelenie" (tacy jak niektórzy z Was) to "kosić".
Sprawa jest dziecinnie prosta mimo to niektórych przerasta. A potem żale na publicznym Forum.....
Uber to taka sama firma jak inne nastawiona na dojenie klienta. Tu był dobry przykład tej działalności.wątpliwości i problemów.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Piszesz jakby taksówki miały jakieś niewidzialne mnozniki. Czy zwykła noc czy sylwester płacisz tyle samo wg taksometru. Uber stał się tym z czym walczył.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

13 % drugie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Juz niedlugo autonomiczne pojazdy wyeliminuja złotówy

i ubery
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy ja dobrze rozumiem?

Serwery w San Francisco zliczają liczbę zamówień kursów w jakimś czasie i biorą pod uwagę liczbę aut dostępnych/zajętych i na bazie jakiegoś wzoru obliczają słynny przelicznik kursu Ubera oderwany (w niektórych przypadkach) od rynkowych cen obowiązujących na danym terenie? No to widzę, że innowacyjność Ubera chyba przeciw niemu się obróciła. Czyli w dni powszednie Uber, w święta, dni wolne i podczas dni z masowymi imprezami zwykła taxa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Ludzie jeżdżą", zanim przypomną sobie podstawowe działania matematyczne - później odchodzą. Zwróć kiedyś uwagę (albo zapytaj tych kierowców) jaka jest ich rotacja? Skoro tak dobrze Uber daje zarobić, to dlaczego wciąż zmieniają się twarze? Poczytaj ich fora dyskusyjne - jeśli oczywiście chciałbyś się z tematem bliżej zapoznać...
A co do przejazdu Uberem od strony pasażera - owszem, cena w trakcie przejazdu zmianie nie ulegnie. Zwróć tylko uwagę którędy przebiega trasa, bo nie rzadko się zdarza, że koleś totalnie nie zna miasta i polega tylko i wyłącznie na nawigacji. Dla przykładu: sobota wieczór, mały ruch na ulicach, uberek zamówiony i podstawiony na Zakoniczyn - Osiedle 5-ciu Wzgórz. Miejsce docelowe: Stogi. Jak myślisz - którędy pojechał uberek? KAŻDY NORMALNY kierowca pojedzie do Traktu Św Wojciecha, później przez Przeróbkę prosto na Stogi. Ale nasz "super driver" postanowił (a w zasadzie aplikacja) zawieźć nas przez Obwodnicę!! To nie jest wymyślona historyjka... Mam takich kilka ze swoich spotkań z uberkami. I wyprzedzając domysły osób postronnych - NIE, nie jestem taksówkarzem i żadnej złotówy w rodzinie nie mam. Ale wracając do tematu - jeśli potrafisz się posługiwać smartfonem i aplikacją Uber, to jaki masz problem, by sprawdzić w internecie cenniki korporacji, podczas przejazdu uruchamiając odpowiednią aplikację sprawdzić przebytą taksówką odległość i pomnożyć x cenę za 1km? A w przypadku podejrzenia wyłudzenia pieniędzy zażądać paragonu, na podstawie którego możesz zgłosić próbę naciągnięcia? Świętych na ziemii nie ma. Ci, którzy wiedzą za dużo kombinują, a ci co za mało - nieświadomie biorą udział w łamaniu prawa. Natomiast osoby świadomie korzystającyce z tego rodzaju usług bezpośrednio wspierają rozkwit przestępczości - dość dosadnie? Bynajmniej, bo czym jest łamanie prawa, jeśli nie przestępstwem, jaka "szara strefa"? Jeżeli ktoś ukradnie z czyjegoś podwórka rower, bo "nie wiedział" że tak nie wolno i "chciał" go później zwrócić, to zalicza się go do "szarej strefy"? A jeżeli ktoś inny pomagał jemu przeskoczyć przez ogrodzenie i potem wspólnie tym rowerem odjechali, to był to "przypadkowy" pasażer, czy być może okaże się, że również zostanie (choć pewnie nie tak dotkliwie) ukarany za współudział? Czy naprawdę wszystko trzeba zilustrować, żeby dotarło do szarych komórek, że zamawiając przejazd Uberem sami narażacie się na nieprzyjemności? Ech...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uber ż Warszawy

Jadąc z Openera Uberem kierowca poinformował mnie że jest Warszawy
Przyjechali ( kilkalnascie auto ) jak powiedział zarobic dużą kasę .
Poinformował mnie jak działa mnoznik
Żeby zachęcić kierowców do jazdy na danym rejonie uber robi większy mnoznik
Gdy jest ich dużo mnoznik spada więc każdy się wylogowuje i czeka aż mnoznik urośnie gdy będzie odpowiedni wtedy jadą na dany rejon . I tak zarabiają większa kasę.
Szkoda tylko jak się nabija ludzi w butelkę
Teraz już wszyscy oszukują została komunikacja miejska
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Klient AS taxi

50 zł z centrum Gdyni ? Ja zapłaciłem z dworca we wrzeszczu pod sama bramę openera 69,90 zł
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trzeba było zapytać w TAXI - też byś wiedział uberofobie. A tak zapłaciłeś więcej bo Uber ponad Alles....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z pewnością x6
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego nie bierzesz pod uwagę możliwości zatrudnienia muzułmanina? Budyń robi wszystko żeby sprowadzić jakąś grupę tanich pracowników do Gdańska. Za miskę ryżu to można było kiedyś zatrudnić Chińczyka lub Wietnamczyka. Hindusi lubią dodatki do niego. Możesz nie zamknąć się w kosztach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Każda taksówka ma cennik widoczny np. na szybie - i prywatny i korporacja. Nie widzisz cennika - nie wsiadaj bo to LEWUS.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1