Umowa zlecenie- po jakim czasie jestem ubezpieczona

Witam

Otrzymałam w/w umowę na okres 3 mies. Może ktoś wie jak szybko jestem ubezpieczona (składki mają być odprowadzane), zatrudniona jestem od tego miesiąca, a na dniach mam wizytę u lekarza i teraz nie wiem jak to jest...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Umowa zlecenie- po jakim czasie jestem ubezpieczona

jak masz umowę o prace to jesteś u ubezpieczona, bo dostajesz od pracodawcy co miesiąc formularz ZUS RMUA jak masz o dzieło/zlecenie nie masz świadczeń lekarskich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bzdura.
Jeżeli jest umowa zlecenie i składki nie są odprowadzane z innego tytułu (np. u studentów), to zleceniodawca ma obowiązek odprowadzania skladek, a zleceniobiorcy dostarczenia druku RMUA.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aga masz rację, bo podczas rozmowy kwalifikacyjnej usłyszałam, że wystarczy że powiem, a wystawią dokument- pytanie tylko czy już jestem ubezpieczona, czy dopiero po miesiącu czy jak to jest?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ubezpieczonym się jest od pierwszego dnia podjęcia pracy .Składki odprowadzane są po pierwszym pełnym m-cu.Ale zaświadczenie ze zostałaś zgłoszona do ubezpieczenia możesz dostać już w pierwszym tyg.Ja potrzebowałam bo miałam wizytę u lekarza i dostałam zaświadczenie ,że jestem zgłoszona z dniem tym i tym.Potem co m-c już druk RUMiA (to dowód ,że są odprowadzane składki).Pierwszy m-c dopóki nie jest odprowadzona składka jest tzw.karencja ,ale ubezpieczonym się jest od pierwszego dnia umowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wzór druku to ZUS RMUA, a nie RUMiA !! Pisz poprawnie anonimie ;)) !!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sorki za literówkę - pomyliłam się ale i tak wiadomo o co chodzi i ważniejszy jest sens całej wypowiedzi niż literówka w 1 wyrazie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Feromony w pracy (7 odpowiedzi)

Chciałabym wypróbować feromonów na ludziach z pracy pod wpływem pewnej publikacji o zachowaniach...

Własny biznes do 40 tyś zł (23 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

Ile za sprzątanie? (56 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...