Uważajcie na siebie

Uważajcie na siebie wszyscy, którzy jezdzicie jednośladami w takich miejscach jak np. Galeria Bałtycka - przejście /przejazd rowerowy, wyjazd z Lidla i stacji Neste, przejazd przez Chopina, WYJAZD Z BIBLIOTEKI UG między Castoramą a Media Markt.
Trafił mi się przypadek że facet jechał koło Galerii w strone Zaspy był autem na środku pasów i gapił się jak na święty obrazek na nowo budowany most a ludzie na przejściu mieli zielone..
Jadą i nie wszyscy patrzą albo wymuszają jak nie zwolnisz to cie uderzy w kolano, podobnie jest przy wjeździe z Piramowicza przed Chińską Ambasadą.
Co przejazd to ręce na hamulcu..
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Uważajcie na siebie

dbig, ameryki nie odkryles. kazdy kto jezdzi po sciezkach w takich miejscach, nawet jak ma pierwszenstwo musi zachowac 100% ostroznosci.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

ale Kuba pamietaj: - "jak nie zwolnisz to cie uderzy w kolano"
:-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

wszystkie samochody celują w kolana? ;) kierowcy też powinni uważać na rowerzystów pomykających na czerwonym - czasem mam ochotę takiego trafić w kolano ku przestrodze dla innych ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jasne uważaj bo celują..
Gdybym nie miał ostrożności już drugie bym miał załatwione..
Przecież oczywiste że masz maske auta na wysokości kolana a zderzak nieco wyżej stawu skokowego:) więc jak chcesz możesz tyłkiem do niego się odwrócić i kręgosłupem lądować, jak ci wygodnie, na szybę, na maskę..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po prostu trzeba zachować szczególną ostrożność i bacznie obserwować co się do okoła dzieje. Zamyśleć, zagapić może się każdy - pieszy, rowerzysta, motocyklista, kierowca. Dlatego przed skrzyżowaniem należy jechać z taką prędkością aby w razie takiej sytuacji móc bezpiecznie się zatrzymać. Droga rowerowa to nie tor wyścigowy a zdrowie przy dużym opóźnieniu spowodowanym niespodziewanym kontaktem z bardzo ciężkim przedmiotem można bardzo łatwo stracić. 10-25 km/h dla rowerzysty na skrzyżowaniu to optymalna prędkość. Szybciej jeżdżą tylko ludzie nieodpowiedzialni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sciezki sa najmniej bezpieczne:)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

na pierewszym miejscu obstawiam przejście pomiędzy media markt i castoramą. na 10 przejazdów to 8 prawie trafinie samochodu lub zblokowanie przejazdu :(
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Duży sklep, biblioteka UG = dużo samochodów. Nikt umyślnie nie bloku ani nie próbuje rozjechać. Po prostu nikt nie przewidział aż tak wielkiego ruchu w tym miejscu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akurat do biblioteki to mało kto jedzie od tej strony, bo jest szlaban.
Dwa duże sklepy - baaaaaaaaaaardzo trudno przewidzieć, że będzie duży ruch ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak jesteś taki mądry, to zamień się z projektantem. Zobaczymy ile ty błędów zrobisz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tu nie chodzi o błędy projektowe, bo ich z punktu widzenia przepisów nie ma. Gorzej z funkcjonalnością, za którą miasto raczej nie płaci...
Zamieniać się nie mam co, bo błędów formalnych zrobię co nie miara. Ale z możliwości porozmawiania z nim i przedyskutowania rozwiązań chętnie bym skorzystał.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

jaka umyślność? Raczej bezmyślność (kierowców). Przejazd pod Casto też nie jest jakoś specjalnie spaprany (co po najwyżej brak wyniesienia), wzajemna widoczność jest tam dobra.

Aby zrobić tam porządek wystarczyłyby okazjonalne (ale w miarę regularne) akcje policji mandatującej samochody wymuszające tam pierwszeństwo lub blokujące przejazd. Zapewne nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, większość kieroffcuff przed dojazdem do przejazdu rozglądałaby się na prawo i lewo, zamiast dłubać w nosie i pakować się wprost pod rowery.

No ale kto by się tam pedalarzami przejmował. Najlepiej znów przywrócić instytucję "wtargnięcia pod nadjeżdżający pojazd" i zawsze będzie z którego paragrafu pedalarza udupić.

pozdr
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

No nie jest, do puki jakis cwierc inteligent nie zaczol stawiac tam tej durej reklamy na kolkach, ew pozostalych bilbordow. Ostatnio stanol tam nawet jakis namiot :O

Dobrze bylo jak widocznosc byla, jadac w strone wrzeszcza szybkie spojrzenie przez lewe ramie czy nikt nie wjezdza i z daleka widac bylo co sie dzieje na wyjezdzie z casto. Z drogiej strony to juz w ogole byla bajka. Dostosowac predkosc do sytuacji udawalo sie zawsze.

Ale nie, jakis pajac wymyslil sobie reklamy ktore zaslaniaja wszystko. Ani oni nas ani my ich. Jak widze te reklamy to mam ochote puscic to z dymem.

Skrzyzowanie kolo galerii tez nie jest takie zle. No oczywiscie jak ktos jezdzi jak kaleka i sie nie rozejrzy bo MA ZIELONE to zawsze moze sie cos stac. Jest chyba cos takiego jak zasada ograniczonego zaufania nie?
W sumie to nie mialem przejazdu zeby jakis palant nie wpakowal mi sie pod kola bo: "mialem zielone, tu sa pasy, ja tu zawsze skrecam, wyprzedzac z prawej bylo mi wygodnie, ja nie wiedzialem ze trzeba jezdziec prawa strona, bo nie chcialo mi sie obejrzec" no kurrrrr ile mozna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie jest, do puki jakis cwierc i
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przepraszam, póki i inne takie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe, że samochody mając zielone nie zwalniają co skrzyżowanie do 20km/h.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakbyś miał 1,5t i 20cm boczne strefy zgniotu, to też byś nie zwalniał ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak myślą tylko idioci, bo jak trafisz na tira :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jak to nie będzie samochód tylko ciężarówka? To kierowca będzie celować w nasze głowy...z zgrozo...uwaga, noście kaski:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

z tym namiotem to nie pierwszy raz... była tam naczepa z reklamą, pisałem do Straży Miejskiej i wyjaśnili że to teren właściciela przyczepki reklamowej i może robić jak uważa.
Ot przykład jak można omijać prawo i robić niebezpiecznie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0