W Gdańsku szukają bankowców. State Street zwiększa zatrudnienie

Opinie do artykułu: W Gdańsku szukają bankowców. State Street zwiększa zatrudnienie.
Artykuł na temat: State Street

Po niespełna dwóch latach od oficjalnego otwarcia biura w Gdańsku, State Street Bank Polska zatrudnia w nim już ponad 1,1 tys. osób. Łącznie bank zatrudnia w Polsce 4,2 tys. pracowników, a w planach jest osiągnięcie liczby 5 tys. w 2019 roku. Zespół ma się dalej powiększać, głównie w oparciu o biuro w Gdańsku.

Po przekroczeniu granicy 4 tys. pracowników oddział w Polsce stał się drugą największą lokalizacją State Street na świecie, przejmując coraz bardziej istotne funkcje. W ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile netto?
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 4

ile

No właśnie ile płacą na rękę ?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale kto szuka?

Policja?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

2500-4700 dla małego dziobaka było w zeszłym roku. Górne widełki dają rzadko.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

3500 a od 1 grudnia udało mi się wyżebrać do 3900.

Korpo pełną gębą tu jest, ale da się żyć.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

a godziny pracy ?

w normie , czy 24/24?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak nie umiesz czytać, ani nie wiesz co to jest 'na rękę', to marne twe szanse na pracę w bankowości...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

,,,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z biegłym ang., widły 4-7 brutto. Inne języki oczywiście też. Są perspektywy awansu i wskoczenua na wyższą pensjè.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Serio szukają?

Zaznaczam w szukajce: finanse/bankowość, obszar Gdańsk, wynagrodzenie 2000 brutto umowa o pracę (nie jestem wymagający) i mam tylko 4 oferty, z czego jednak ukryta (wtf?) a trzy pozostałe to salon samochodowy (wciskanie kredytów) , placówka partnerska oraz outsourcing.
A pozostałe oferty to typowa psia kupa:
"ciekawą pracę w młodym i dynamicznym zespole" - czyli mamy aż nadto desperatów gotowych orać na stażu za 80% minimalnej przy rotacji 200% (czyli średnio pracownik wytrzymuje pół roku na tym stanowisku).
Prawie wszyscy moi znajomi którzy wysyłali CV na takie oferty są już dawno za granicą.
Sama polibuda i uniwerek to prawie 60 tys. studentów. Do tego inne uczelnie, jakieś szkoły policealne więc na pewno na rynek pracy wchodzi co roku co najmniej 10 tys. wykształciuchów (a prawdopodobnie dwa razy tyle). Co na nich czeka? Parę szit-ofert, na które nie warto nawet splunąć.
Rynek pracownika? Pracowałem w kilu korpo i zapewniam, że mają tam tyle CV, że starczyłoby na elewację całej Alchemii.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 11

a spróbuj bez filtra na zarobki

mało kto podaje wynagrodzenia na pracuju
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Spróbowałem

"młody i dynamiczny zespół" - tyle co znalazłem i jeszcze jakieś 5 ofert z banków. Spośród pozostałych 50 większość to śmieci lub pomyłki ale znajdzie się kolejne parę z instytucji pseudo-bankowych lub jako outsourcing.
Od 6 do 13 miesięcy - tyle wynosi średni czas szukania pracy w Polsce. I jak widzę te oferty, to wcale się nie dziwię. Jak jest coś lepszego to migiem rozchodzi się wśród znajomych/rodziny a do "młodych i dynamicznych" szukało się zawsze i wszędzie.
Te biurowce usług wspólnych to takie współczesne galery (nawet okna nie można otworzyć bo co niektórzy galernicy lubili z nich wyskakiwać) a polskie prawo jest takie, że konkurować możemy tylko głodowymi stawkami - w UK 10k funtów zarobisz bez podatków a u nas oddajesz prawie połowę więc logiczne, że na dzień dobry Polak musi zarabiać co najmniej dwa razy mniej bo inaczej nic by się nie opłacało.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo was przepraszam, że nie wymyśliliśmy tego lepiej

Skończyłem studia jakieś 20 lat temu (SGH) więc z dynamiką już nie najlepiej, ale nie pamiętam abyśmy musieli się mierzyć z taką masakrą na rynku pracy. To jest jakaś paranoja. Początki zawsze były skromne, ale i tak lepsze niż teraz z tego co widzę, ale przede wszystkim mieliśmy wiadomość, że z czasem można awansować, iść w górę, itd. To było naturalne. Start w życie ze świadomością, że do wyboru jest albo emigracja albo 2500 netto do końca życia to jakiś koszmar. Człowiek pozbawiony perspektyw na samodzielność i realizowanie swoich podstawowych potrzeb (dom, rodzina, jakieś rozrywki), sprowadzony do roli wyrobnika w masie tysięcy innych to zbrodnia. Zabija się w was poczucie wartości i jakiekolwiek aspiracje. Nie dajcie się zamknąć takim świecie. Nie dajcie zmarnować sobie życia. Nie dajcie sobą pomiatać jakimś pseudo menadżerom z małymi ptaszkami (oni zawsze najbardziej się boją). To upodlenie jak za komuny, tylko wtedy faktycznie trudno było o wszystko, teraz nie wszyscy mogą "mieć" bo nie mają na to szans. P.S. dziękuję za mądrości w stylu "każdy jest kowalem swojego losu", w IT to się kosi siano". Społeczeństwo, w którym przeciętność oznacza wegetację jest po prostu chore. I to się zemści.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba nawet wiem kiedy się zemści

Kiedy na emerytury zacznie przechodzić wyż z lat 70 i początku 80 (wtedy rodziło się około 700k dzieci rocznie, dwa razy tyle co teraz). Obecnie tacy ludzie są około 40 i prawie u szczytu swojej potęgi - za około 30 lat zaczną przechodzić na emerytury a gospodarka będzie zbyt mało rozwinięta, by to uciągnąć. Będzie prawie milion osób więcej w wieku 65+ a mediana wieku przekroczy 50 lat, na każdą osobę w wieku 0-14 lat będą przypadały trzy w wieku 65+. Na 26 mln osób w wieku produkcyjnym będzie przypadało 22 mln osób w wieku poprodukcyjnym. Obecny system będzie musiał upaść.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Księgowych szukają. Księgowi to nie bankowcy !!!

Kto jak był mały to chciał być księgowym?? Ktokolwiek?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

A kto

... chciał być bankowcem? 90% dzieciaków chciało być rabusiami banków a reszta szeryfami, którzy tych rabusiów aresztują. :)
Ps: Poza tym księgowy pracujący w banku to też bankowiec (pracownik banku), nie mylić z bankierem.

wzrost

Co by nie mówić wzrost imponujący jak na czasy kiedy wszyscy mają problem z rekrutowaniem. Widać mają niezłą na tle rynku ofertę.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 7

Pracowałem tam przez kilka miesięcy. Finansowo jest nieźle, ale z etyką na bakier. Atmosfera z filmu grozy.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

dopasowanie

może to kwestia indywidualnego dopasowania do danej kultury organizacyjnej, ja też się nie wszędzie odnajdywałem, ale skoro tak szybko rosną to chyba jest ok
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

ale co?

krew się leje, zombi straszą czy jak?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Krew się nie leje, ale zombie straszą.

dlaczego wszystkie firmy instalują się w Gdańsku?

Trójmiasto to również Gdynia.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 30

He hehe

hehehe, hehehehehehehehehehhehehehe
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Thomson Reuters zasadniczo jest już od wielu lat firma kanadyjska nie amerykańską

bo został Reuters został zakupiony przez imperium medialne Thomsona

Znawco Reuters nigdy nie był amerykański tylko brytyjski.

Można go więc co najwyżej nazwać firmą kanadyjsko-brytyjską.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

analfabeto - potrafaisz czytać ze zrozumieniem?

gdzie napisałem że był amerykańską?

to jest napisane na portalu, ja wskazuję że NIE jest amerykańską ale kanadyjską firmą

masz mentalność małego dziecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale napisałeś, że jest kanadyjski

Co jest błędem

statestret?

A co to znaczy? Po polsku nie dało już rady? Zaśmiecanie języka polskiego trwa w najlepsze.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 54

A czemu w 100% zagraniczna firma ma zmieniać nazwę na potrzeby lokalnego rynku?

Ale to firma zagraniczna. Właściwie to filia banku który nie obsluguje polskich klientów? Tutaj tylko ludzie pracują ale klienci są nie polscy. Nie mówiąc o tym że brand State Street jest bardzo rozpoznawalny na świecie. I wszystkie firmy nawet jeśli mają lokalne nazwy (tutajsze filia statestreet też jest zarejestrowana pod inną nazwą) to działają pod tym brandem.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8

no właśnie takie np audi ford czy volvo też nie bżmi po polskiemu

powinni zmienić te nazwy na polskie jak chcom w polsce sprzedawać. tak mnie uczyli w 3 klasie podstawufki jak jeszcze chodziłam bo potem przestałam.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

dobry troll

naiwniacy i głupki jak zawsze minusują.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

nazwa własna

zagraniczna firma z zagraniczną nazwą.
Zawsze możesz założyć własną firmę.
Nazwać ją po polsku i zatrudniać samych Prawdziwych Polaków dbających o czystość języka.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nazwa

Nazwa pochodzi od nazwy ulicy w Bostonie, gdzie była siedziba banku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ukraińcy już jadą.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

W SS w Gdańsku pracuje już 1,1 tys. osób

wygląda jak tytuł z 1941...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

I Rysiek Petru jest do wzięcia

To jeden z najwybitniejszych bankowcow w Europie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Programista, Lufthansa, 3 lata stażu

11 tysi na łapkę. Dziękuję.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 23

Garb i nieprzespane z bólu kręgosłupa noce po 10 latach.

Nie, dziękuję!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 16

zależy w jakim stanie się utrzymujesz

jeśli te 11 tys. wychodzi za 10-12 godzin pracy dziennie to słabo. Ale jeśli wychodzi za 8 godzin z przerwami na lunch jak ludzie to ok.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ma takich pieniędzy

za takie doświadczenie w tej firmie.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chwalisz się ?

jeśli tak, to pamiętaj: "pycha poprzedza upadek".
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Własna, jednoosobowa działalność 11 tysi na łapkę w tydzień. Dziękuję :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gratuluję i życzę dalszych sukcesów. Serio.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To chyba w Niemczech

bo nie tu w Gdańsku - Tu możesz sobie pomarzyć tylko o takiej kasie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Już nie trzeba wyjeżdżać

4k euro netto + vat w trójmieście to już podstawa dla programistów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wiem czy tyle płacą ale jedno jest pewne , że programiści to śmietanka branży IT i skoro klepaczom w SS płacą 3-4 tys to widzę powodu dlaczego programista nie miałby zarabiać 3 x więcej. Efekt pracy programisty zastępuje więcej niż 3 klepaczy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

inżynier budownictwa

inżynier , kontrakt szwajcaria zurich - 7k CHF na rączkę, dziekuje.

polski programisto - zawsze znajdzie sie ktos kto ma wiecej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trochę się spóźnili

trzeba było szukać pracowników w zeszłym roku jak w BPH zwalniali
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przecież

My wciąż pracujemy w bph! I jest w niebo lepiej niż przed podziałem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

w Alior g*wnoBankujest 100 razy gorzej niż w nieodżałowanym BPH.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

A nawet stary Alior przed fuzja miał lepiej. Premie o połowę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

mogli się nie pchać z tym syfem i nie niszczyć dobrze prosperującego banku BPH, teraz sami zostaną zniszczeni i bardzo dobrze!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlaczego zagraniczne firmy lokują się w Polsce?

A gdzie indziej znajdą tyle parobków za 500 Euro miesięcznie i darmowe nadgodziny plus wałeczki ukręcone na podatkach. Polska Chinami Europy
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 13

Smutne,

ale niestety to prawda
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

to i tak lepiej niż polskie firmy,

To i tak lepiej niż polskie firmy, które płacą mniej od zagranicznych :) Więc jest obopólna korzyść - pracodawca ma tańszego pracownika, a pracownik ma lepszą pracę. W czym problem?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Płacą odpowiednio do wydajności - dlaczego miałby płacić tylle co u siebie - poczytaj sobie jak bardzo pracowity jest ten naród - poza tym, gdyby nie zagraniczne inwestycje bezrobocie by szalało, więc przestań narzekać.

moja wydajność na budowie w PL - 100%, w szwajcarii - 50%
zarobki w PL 100% - w Szwajcarii 1400%

słowa klucz

Słowa klucz w artykule to "centrów usług wspólnych", czytaj: tania i wykwalifikowana siła robocza, która wykonuje pracę swoich odpowiedników z krajów rozwiniętych za 1/3 ceny.
Dodatkowo owe "centra" (taki oksymoron nota bene) nie zostawiają żadnej wartości dodanej, patentów, technologii, know-how.
Śmietanka, czyli copyright zostaje w centrali, nie mylić z centrum :).
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dobrze

Dobrze wiesz, że i tak zwiększa. Choć oczywiście się zgadzam że to słaba stawka. Ja po trzech latach pracy mam około 3 na rękę i czasami się płakać chce
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hahaha ja po 10 w jednej z trojmiejskich corpo 3600 na reke. Ciagle na podwyzki "nie ma budzetu" a na "wycieczki" sluzbowe grona wzajemnej adoracji to jiz sie budzet znajduje. Najgorsze jest to, ze ile razy bym nie chciala zmienic to oferuja podobnie lub mniej. Najczesciej tez "nie maja budzetu".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słyszałem bardziej o Slave Street :)

przynajmniej takie głosy chodzą wśród wielu :)
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coś w tym jest...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Manufaktura bankowa

No a budynek nocą wygląda jak fabryka, szczególnie z tymi lampami :D W dodatku na każdym piętrze jest to samo :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

to prawda ;)

a jak był ostatnio u nich alarm p/poż to nikt nie wstał od biurka :P deadline'y mieli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

i nikt nie eskalował tego problemu

do managerów

Gmbh

i wszystko na ten temat
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystkie te slowa o ogromnym potencjale wzrostu to bajki.

Chodzi po prostu o to, ze w Gdansku moga placic ludziom 500-600 euro miesiecznie i nikt sie buntowal nie bedzie. Takiemu pracownikowi w Niemczech musieliby zaplacic od 2 tys euro w gore. Jestesmy tania sila robocza. Zaraz po Ukrainie, Rumunii itd
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokladnie. Po Rumuni. Po im sie juz daje "lepsza" robote niz Polakom.

lotnisko blisko, niż demograficzny, inflacja, drożyzna w PL

"Jednocześnie inwestorzy otrzymali potwierdzenie, że na Pomorzu można w krótkim czasie zrekrutować ponad 1000 osób z odpowiednimi kwalifikacjami do obsługi globalnych klientów"

Ja się pytam, kto ich tak okrutnie oszukał! :D
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

mozna, mozna tylko trzeba zaplacic

kasa otwiera wiele drzwi, ale te 500 euro to miedzy bajki mozna wlozyc, placa troche wiecej ale do pensji np. niemieckich to baaardzo daleko, 2k euro to na poczcie listonosz zarabia z przecietna znajomoscia jezyka i znikomym doswiadczeniem.... a nie gosc od finansow po studiach itd.

absolwentami swoich potrzeb nie zaspokoją, muszą oferować więcej niż rynek jeżeli chcą pozyskać sensownych pracownikow - problem pojawi sie za kilkanascie lat i nie myslę to o kwestii przeniesienia centrów do tanszych lokalizacji bo w europie juz takich nie ma ale o rozowju sztucznej inteligencji - moze okazac sie, ze ktorego pieknego dnia 3/4 etatow przestanie byc potrzebnych.....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam w tym banku 7000 brutto (3 lata doświadczenia). W której biedronce tyle płacą?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Prawidłowa pisownia nazwy to thyssenkrupp
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za Słabe stawki pewnie i warunki typowe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale szukają czy też mają zamiar płacić za pracę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szukaja. Tuz przed podpisaniem umowy dowiadujesz sie, ze jednak stawka ciut inna ale jak sie wykazesz bla bla bla. I dziwia sie, ze ludzie wychodza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

a jaka jest WEDŁUG CIEBIE średnia krajowa?

bo coś mi się nie chce wierzyć.

Bank jak to brzmi a to takie zwykłe ście*wo jak kablówka

Mam marzenie zrobię karierę i osiągnę sukces życiowy. Przyjadę do dużego miasta będę pracował w szklanym biurowcu, dostanę 1 m kwadratowy biurka komputer i będę minimum 8 godzin klepał tabelki księgując rachunki w raje podatkowe.
Mój pracodawca zapewni mi w kompleksie biurowym przedszkole, bieżnie do biegania i bar szybkiej obsługi gdzie mogę szybko zjeść
Będę zarabiał tyle że sobie kupie na raty małe mieszkanie na peryferiach miasta gdzie na gruntach rolnych buduje się miasto a za kilka lat będę miał drogi,chodniki i nawet komunikacje miejską
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

database entry managers - czy to taka praca w tym State Street Banku?

State Street Bank? nie słyszałem aby cokolwiek oferował w Polsce, a wzmianka o obsłudze rynków azjatyckich itp sugeruje, że w Polsce są potrzebni pracownicy do wklepywania danych.
czy to o to chodzi w tej super placówce banku w Gdańsku?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Praca w SS: Ctrl+C, Alt+Tab, Ctrl+V, Run macro.
Jak wspomniano wyżej, na czas.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tego nie da się jakoś zautomatyzować?

bo to brzmi dość powtarzalnie.
jakbym miał to robić, to sam sobie bym chyba jakiś skrypt napisał by to robił za mnie

"Trójmiasto jest jednym z głównych ośrodków centrów usług wspólnych w Polsce" a ci znowu swoje ;)

Gdańsk nie trójmiasto. W samym state street pracuje więcej osób niż we wszystkich firmach z tej branży w Gdyni razem wziętych. Przestańcie kłamać i na siłę podciągać Gdynię pod sukcesy Gdańska bo to już jest niesmaczne
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

To nie sukces, to porażka. Tragedia tysięcy klikaczy-spawaczy

...Młodych i naiwnych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja tam wole 3900 na umowę o pracę niż 2500 brutto na zleceniu u Janusza z Polski co go "nie stać" by więcej płacić a jeździ najnowszym mercem mieszka w willi za gotówkę i w 2 lata na to zarobił

jeden gorszy od drugiego. po roku w ss odechce ci sie życia, jak sie nie nadajesz na ksiegow/ą

Każdy jak był mały chciał siedzieć w boxie jak kurczak i klikać na czas. Nieprawda?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdynia najwyraźniej myśli przyszłościowo. Za kilka lat w tych biurowcach będzie hulał wiatr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie szukają ani bankowców ani księgowych, szukają klikaczy. W dużej ilości, jak najtaniej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

To nie są bankowcy

Tylko ludzie wykonujący wąski ułamek czynności dla banku.Bankowcy pracują w oddziałach.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Placówki typu SS itp to pokłosie prowadzonej przez 25 lat polityki wyprzedaży polskiego majątku za bezcen

W Polsce zabito innowacyjność i kreatywność i sprowadzono ludzi do wyrobników,a tych co próbuję coś zbudować nazywa się Januszami biznesu
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

moglem...

Moglem pracowac ale widly mizerne...na kierowniczym ponoc do 7000 brutto

No to będzie miejsce dla ukraincow

1600 netto na smiecowce czy więcej...jakie są tergety? 10 czy 12 h dziennie? Nadgodziny 2 zł za godzinę? Pięknie kolejne 'genialne' miejsce pracy proponuje skm wyburzyć i jeszcze kilka takich 'pięknych' biurowców wybudowac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiecej

Pracownik lepiej wynagraodzony lepiej pracuje