W Osowej czy w Osowie? Kłopotliwa odmiana nazwy gdańskiego osiedla

Opinie do artykułu: W Osowej czy w Osowie? Kłopotliwa odmiana nazwy gdańskiego osiedla.

Nawet mieszkańcy osiedla Osowa nie są pewni jak odmieniać nazwę swojej dzielnicy. Wątpliwości: czy mówimy o "Osowej", czy "Osowie" poróżniają także naszych czytelników. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, która wersja jest poprawna. Dzisiejsza dzielnica Gdańska, Osowa, obejmuje historyczne tereny wsi Wysoka oraz osady Osowa Karczma (Osowa Góra). Nazwy "Osowa" używano już w 1659 r. w brzmieniu Espenkrug (Osowa Karczma). Karczma ta znajdowała się wśród drzew (topole osiki, zwane wtedy "osami" - ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam w Gdańsku dopiero od niecałych czterech lat. Od początku nazwa mojej gdańskiej dzielnicy wydawała mi się kłopotliwa, ale samoistnie zaczęłam odmieniać "w Gdańsku Osowej". Dziś sprawdziłam i rzeczywiście jest to nazwa "bardziej poprawna".

Trudne to jest, fakt

Ale jak powiesz "mieszkam w Gdańsku-Osowa", to jakoś łatwiej :)

Nie ma się czym chwalić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

gdynia

W Gdyni się mówi jedziemy na Osową.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

na Osowej

ja preferuję "na Osowej", tak jak na Morenie, na Ujeścisku, na Oruni... to dla mnie brzmi najbardziej naturalnie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Częstochowa - w Częstochowie

Osowa - w ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Prawda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nazwa stara-Osowa Góra,Osowa Karczma......jadę do Osowej Góry,Osowej Karczmy......po zlikwidowaniu drugiego członu zostaje pierwszy.....czyli........ pozdrawiam :-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiki

Polecam:
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

jiji

a co to kur*a za roznica?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

w Wysoce
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Osowa

Zawsze mówiłem jadę do Osowy i nawet nie słyszałem że można inaczej? osoba-osoby, głowa-głowy, zmowa-zmowy itp itd a nie przecież osobej, głowej, zmowej... To może, jeżeli osa to ówczesna osika, powinniśmy mówić -jadę do(w liczbie mnogiej)... osów?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wzielo sie od Zoppot. Mowisz, ze jedziesz do Essen, a nie "Essenu", ale "do Sopot" faktycznie brzmi kretynsko..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś Sopot nazywał się Sopoty. Ale pojawił się problem z odmianą: jedziemy do Sopot czy Sopotów? Więc nazwę skrócono usuwając literę Y. Teraz więc mamy Sopot, jedziesz do Sopotu i jesteś w Sopocie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

a

tez mi zagwozdka to po prostu wies i tyle autobusy wjezdzaja ale juz nie wracaja co godzine jakis pojedzie lub nie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoro było Osowa Góra, to jedziemy do Osowej Góry, mieszkamy w Osowej Górze, czyli w Osowej, a nie mieszkamy w Osowa Góra, czy jedziemy do Osowa Góry.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7