W ciemności

Temat dostępny też na forum: W ciemności
Opinie do filmu: W ciemności.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

w kinie Neptun

i w Kameralnym! Świetnie!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

eee w Kameralnym kiepski projektor mają i obraz jest niewyraźny.
Zapłacę 13 zł w Multikinie we wtorek i będę miała obraz jak żyleta. Warto, bo u Holland są piękne zdjecia...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Powiedziałbym, że to właśnie w Multikinie natrafiłem na niewyraźny obraz.

Pewnie kasy im szkoda na kalibrację. Albo któryś ze studentów z kasy do projektora został przesunięty :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do Arona

Jakim prawem wrzucasz tu takie podłości? Niby żartem? Niby dyskretnie! Uciekaj ze swoim antysemityzmem jak najdalej stąd, tylko uważaj, żeby i Ciebie nie wzięto za "czosnkowego" (jak to po chamsku określasz), bo to hebrajskie imię, i Bóg jeden wie, co takie gnojki jak Ty mogą zrobić komuś o imieniu ARON!!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Do Arona

co tam Bóg wie to ty już nie wiesz raczej, i czemu obrażasz ? brak argumentów ? czy lektur ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kochanie, to raczej Ty brzmisz, jak ktoś mało oczytany, niewiele wiedzący i taki raczej czarnogrodzki, więc już uciekaj z tego forum, bo naprawdę Twoje miejsce jest zupełnie nie tu. Wypożycz sobie "Disco-robaczki", ten film na pewno nie rozdrażni Twojego czysto-polskiego ducha narodowego :o)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kasiu

z pewnością jesteś atrakcyjną i mądrą kobietą i wydaje mi się, że takiej osobie nie przystoi używanie takich populistycznych argumentów

Takowoż oświadczam, iż pomimo twoich mało eleganckich "poganiań" nigdzie uciekać nie zamierzam i to jest raz

dwa, to tak oczytana i bystra osoba jak ty z pewnością wie, że ludzie na pewnym poziomie, dla porządku rzeczy, rozmowę rozpoczynają od zaprowadzenia porządku semantycnego - co sie tłumaczy określenia definicji - tak więc uprzejmie cie proszę o zdefiniowanie następujących terminów, które dla naszej gorącej rozmowy są zasadniczym elementem, i tak proszę o definicję :

przedwszystkim

- semita

potem

- antysemityzmu,
- "taki raczej ciemnogrodzki",
- "czysto polski duch narodowy"

aa i jeszcze "filosemityzm" tak na przyszłość

gdybyś raczyła podać przypisy byłbym zobowiązany
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aronie,
Mogłabym odpowiedzieć, tak jak o to prosisz, podać definicje, poprzerzucać się z Tobą argumentami, ale po prostu mi się nie chce. Nie widzę sensu w dyskusji z kimś, kto w pierwszym tu zdaniu użył określenia "czosnkowi". Nie dogadamy się, nie znajdziemy konsensusu, nie podyskutujemy sobie sobie przyjaźnie. Poza tym zaśmiecamy miejsce na dyskusję o filmie. Tylko nie pisz mi, że Twoja pierwsza wypowiedź dotyczyła filmu i jest opinia kinomana. Generalnie nie odpisuj mi już, bo naprawdę nie będę się w to dalej bawić.
Kasia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

To ja odpiszę. Na żydów mówiło się czosnki już od wieków i pewnie żaden z nich by się na to nie obraził. Trochę Pani przesadziła z tą poprawnością.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

rewelacyjny poziom dyskusji... mogłabym ... ale mi się nie chce... nie widzę sensu w dyskusji ... to po jaką cholerę zabierasz głos !!! gamoniu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kasiu

ten wpis więcej pokazuje niz mówi

ps. rozumiem, że kinoman ( co to ? ) nie ma prawa myśleć o tle powstania filmu, powodzie powstania filmu, idei jaka film niesie ? kinoman poprostu zbiera przedarte bilety i zapamiętuje kto w jakim filmie grał ? a jeżeli to kinoman to faktycznie moja pierwsza wypowiedź to nie była wypowiedź kinomana

Kasia trzymaj sie i nie przebywaj za długo "w ciemności " :)

czarnogród !!! czy ciemnogród ??? Ty oczytana... hahaha no jaja...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiesz to jest szczegół, który takim ludziom ucieka :) a jakby sie jeszcze dowiedzieli, że semici to także arabowie to Ci powiedzą, że jesteś faszysta, zaśpiewaja międzynarodówkę i wyjdą :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do "Arona"

Nudny jesteś. Wszedłeś na to forum z własnej woli. Po czym piszesz, że "o czosnkowych bez przerwy". To co tu robisz ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Do

film też nakręcił ? widziałeś takie zwierze jak logika ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a Ty widziałeś logikę ??? gratuluję ... 90 % kretynów... i jak tu mówic o filmie...

to ja ci powiem stary żydowski kawał :

nauczyciel wchodzi do szkoły tu przed szkołą stoi Jakubek i nauczyciel sie pyta :

- Jakubek ty nie na lekcjach, czemu ?
- bo nie ma logiki panie psorze !
- jak to nie ma logiki ?! co ty mi tu opowiadzasz ?
- no tak panie psorze bo ja się zesmrodziłem w klasie i pan mi kazał wyjść a oni siedzą w tym smrodzie
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

do Neptuna

bilety zarezerwowane na jutro i biegiem do Neptuna! :)

W CIEMNOŚCI

Byłam,polecam,film bardzo dobry,dobra obsada,bardziej mi się podobał niż Lista Szchindlera.
Czy w dzisiejszych czasach ktoś mógłby być Sochą,czy mamy odwagę
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

rezerwacja w Neptunie

Jak mozna zarezerwowac bilety na ten film do Neptuna?

głęboki film, dobra odpowiedź na Piniastę

naprawdę polecam, wspaniały obraz, pełen emocji, sięgający realnych uczuć, uciekający od wytartego obrazu holocaustu jakim nas karmiono dotychczas. Mała uwaga: skomercjalizowany tłumie szukający tylko rozrywki zostań w domu, razem ze swoim piep...m popcornem i innych zaciągniętym kulturowa badziewiem - wstyd! Dalej trwajcie we wchłanianiu i wydalaniu aaa.... i zakupach szmat i nowinek :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

bardzo mocny i wspaniały film

Po filmie wszyscy siedzieli w ciszy , nikt nie wychodził.
Szok!!!!
wspaniały film!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: W ciemności

Ciekawy .fajnie zrobiony film jednakze uwazam iz sceny erotyczne dlugie i dokladne, nie byly potrzebne.Ponadto cholernie mi przeszkadzaly odglosy zartej kukurydzy i odkrecanych butelek coli, to jest cos okropnego i powinno sie z tym skonczyc w kinach.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

to nie wina popcornu tylko społeczeństwa, aby żreć na takim filmie to trzeba mięć coś z głową albo być silikownowym. Na szczęście "na moim" seansie były pojedyncze wyróżniające się żarciem osoby a żarcie im stanęło w gardle po 30 min.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja wlasnie dlatego nie weszlam z "żarciem" bo opinie o tym filmie posrednio zmusily mnie to pomyslenia - bede na TAKIM filmie "zarla se popcorn?" jakas siara. Faktycznie na sali pelnej do bolu chyba tylko z 5-6 osob siedzialo i mielilo. Reszta przed filmem mieli refleksje a te 5-6 osob chyba dopiero PO.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dino,
absolutnie zgadzam się z Tobą z oceną scen seksu, jak na film o takiej tematyce zdecydowanie ich za dużo. Zgadzam się też z tą kukurydzą, to jest skandal na który nic nie poradzimy. Czasami wydaje mi się, że widzowei przychodzą po kukurydzę, a nie po widowisko.
Zostają kina studyjne.
A wracając do filmu, to podobał mi się, ale na Oskara chyba bez szans.
ROZSTANIE ma większe szanse.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głęboki, przejmujący , poruszający film

Świetny wspaniały, olśniewający...pełen emocji uczuć...piękny...Pani Agnieszko Pani Kasiu.. chylę czoła nad reżyserskim kunsztem! Panie Robercie.. kiedy spotkam Pana znów poraz kolejny na gdyńskim Bulwarze nieomieszkam powiedzieć Panu, że jest Pan najlepszym aktorem swojego pokolenia! Mistrzostwo:). Z niecierpliwością czekam na film o Panu Lechu Wałęsie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

już nakręcono Bolek i Lolek

film o tewużce jako laurka od zasłużonego dla Polski Ludowej reżysera, namiętnego uczestnika pochodów 1 majowych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

bardzo dobry, wstrząsający film, ale

Dlaczego wychodzimy z kandydaturą do Oscara? Chcemy się komus przypodobac pokazując narodowe upodlenie, bo nie mamy innej szansy na filmowy sukces? Wszyscy historyczni ignoranci z Europy zachodniej i USA zapamiętają Polaków jako ciemny, zacofany naród złodziejaszków i kolaborantów, straszących "karą Bożą", z których jeden zwariował i stał się dobry. Bądzmy dalej postrzegani jako cwaniacy, kombinatorzy, złodzieje samochodów, niech dalej opowiadajają kawały o "polakach". To jest film dla Polaków i nie eksponujmy go za granicę, tak jak Rosjanie nie wystawią filmu o Czeczenii czy Katyniu a Chińczycy o dysydentach
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9

do lem

ale większość polaków właśnie takimi są :) co tu ukrywać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

bardzo dobry film w bardzo dobrym kinie Neptun

To był mój pierwszy raz gdy byłąm w Neptunie- zakochałam się, piekne kino i do tego ten film... niesamowity.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: bardzo dobry film w bardzo dobrym kinie Neptun

też byłam pierwszy raz i też się zachwyciłam :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

super film, już nie mogę się doczekać jak pani Agnieszka nakręci film o żydowskich prokuratorach skazujących po II wojnie światowej polaków w sfingowanych procesach - to będzie cymes

znając obiektywizm i uwielbienie prawdy taki film powstanie bardzo szybko
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

film super, polecam - ciekawe czy w Ameryce go docenią - Oscar się należy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wart zobaczenia

Film zachwycający, sceny są przepełnione niezwykłymi szczególami, pelno w nich wszystkiego smutku radości pożadania, poświecenia, napięcia. Piekny obraz polskiej reżyserki, myśłe że jest zedycdowanie na światowym poziomie i dogłębnie mnie poruszły. Trzeba go zobaczyć, polecam!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

GENIALNY FILM

Film w pełni zasłużył na nominacje do Oskara, mam nadzieję ,że na samą statuetkę również. Film poruszający, wzruszający, momentami zabawny. Świetnie ukazuje historię, uczniowie powinni obowiązkowo go obejrzeć. Chyba najlepszą recenzję filmu jest to, że podczas całego seansu na sali panowała cisza, w ciszy widzowie opuszczali także salę. Skłania do myślenia i refleksji, GENIALNY FILM
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Porównanie

Film dobry, ale czy wybitny? Nie jestem pewna...Na pewno warto obejrzeć, by móc odpowiedzieć na pytanie - czy jest to kandydat do Oscara?
Wiele filmów porusza kwestie żydowskie z czasów II wojny światowej.
Dla mnie number 1 jest nadal " Pianista" Romana Polańskiego z przejmującą rolą Adriena Brody'ego - słynna już scena niemej gry na fortepianie w zburzonym domu.
Podobnym filmem do " W ciemności" jest według mnie film " Ostatni pociąg" o ostatnim transporcie niemieckich Żydów do obozu koncentracyjnego. 90% akcji rozgrywa się w ciasnym bydlęcym wagonie. Ludzie, którzy w innych warunkach nie spotkaliby się z racji różnych pozycji społecznych.
Zarówno w filmie Agnieszki Holland jak i w filmie niemieckiego reżysera obserwujemy jak wychodzi z ludzi to co najgorsze, gdy stykają się z sytuacjami ekstremalnymi, gdy ceną jest przetrwanie...Widzę wiele podobieństw w obu filmach i jak dla mnie " Ostatni pociąg" jest lepszy, nie ujmując nic dziełu Pani Agnieszki Holland.

Rewelacyjna kreacja Roberta Więckiewicza.

Zastanawiam się jaki byłby to film, gdyby nakręcił go Krzysztof Kieślowski...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niektórzy żałują, że go zobaczyli.

Kolejny po "Liście Schindlera", "Pianiście" i innych, film o tragicznych losach Żydów i ludzkich postawach. Do bólu realny i nieco przydługi zapis walki o przeżycie w kanałach. Ciekawy ze względu na zmieniającą się postawę i trudne wybory Poldka, świetnie zagranego przez Więckiewicza.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Niektórzy żałują, że go zobaczyli.

Film poruszający i dobitnie realny. Warto iść na niego do kina. Przypomniał mi się przy tej okazji film "Dzieci Ireny Sendlerowej", na pewno kojarzycie tą historię, a jak nie to polecam. Szkoda, że wtedy nie było o nim tak głośno, bo wart jest uwagi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ciemość widzę!

nic nie widać, bo ciemno w kinie było, nic a nic
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

super film,scena z duszeniem dziecka i onanizmu przyprawiona z przesadą, czosnkiem...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

do Arona i innych

Ludzie, jesteście nienormalni!! Zamiast wyrażać opinię o filmie kłócicie się i utarczki przeprowadzacie!! wymieńcie się kontaktami i róbcie to poza tym forum!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

jestem zawiedziona
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Faktycznie Bolek i Lolek robią większe wrażenie

Miało być polskie super kino, a wyszła jak zwykle patetyczna opowieść o biednych żydkach.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

przereklamowany.... myślałam, że będzie lepszy, jednakże zawiodłam się. I zgadzam się z moimi poprzednikami - za dużo scen seksu.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Film bardzo udany i dobry choć mnie na nogi nie powala

obejrzałem mnóstwo filmów o wojnie holokauście, przeczytałem mnóstwo książek dlatego nic szczególnego nie porywa mnie w tym filmie. Nie mniej jednak oceniam go dobrze. Ktoś kto chce zobaczyć choć wyrywek ale najprawdziwszej prawdy prawdy o wojnie, prawdy o tym kto był oprawcą a kto ofiara w tamtych czasach to polecam, zwłaszcza młodym. Poza tym udany obraz, zdjęcia aktorzy. Film ciężki ale o to właśnie chodzi aby czasami obejrzeć coś innego niż tylko amerykański gniot , który nie wymaga żadnego wysiłku od widza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

szkoda, że o powojennym holokauście polskich patriotów nie kręci się filmów
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

nic zwyczajnego

Film nudny....strasznie sie ciagnal i tak naprawde zbyt malo watkow historycznych. Aktorzy zagrali to bez jakiegos tam wiekszego zaangazowania. Koniec filmu byl beznadziejny. Wygladalo to tak jakby oni siedzieli tam cale wieki po czym wyszli z kanalow i nagle znalezli sie w raju. Nawet nie bylo sladu po gettcie itd Chyba Socha trzymal ich tam z dobre 20 lat, ze caly swiat doszedl do siebie, trawka urosla inawet Ci ludzie patrzyli sie na tych Zudow jakby zobaczyli nie wiedzieli o co chodzi. NIe podobal mi sie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

beznadzieja

namówiła mnie córka na ten film i teraz musi mi oddac za bilety-3 razy przysnełam a obudziło mnie chrapanie pana obok-tragedia-pianista i lista były super
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

porażka

Artystycznie nieudany,dużo nieprawdziwych scen,koszmarna niezgodność z okupacyjną rzeczywistością, wszystko nagięte do nachalnej tezy,jednym słowem knot.Dziwi jego nominacja do Oscara i prawie bezkrytyczne poparcie mediów. A przecież mamy też "Różę" film o trzy klasy lepszy bez tej dydaktycznej pretensjonalności Holland. Dlaczego jego nie zgłoszono do Oscara? Kto o tym decyduje? Czy jakieś układy?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

ocena słaba

film naprawde słaby. Dzięki niemu zwiedzialam kanaly. Obsada świetna gra aktorów tez ale akcji jakos nie widziałam, no chyba, ze to chowanie się w kanałach. Nie polecam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

m

moja koleżanka wystepuje w tym filmie to ta blondynka w piżamie na łóżku która mówi zostaw tato to dla żydów ma na imie zosia pieczyńska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

niestety...

popieram przedmówców - film słaby!!!
zawiodłam się zwłaszcza że dostał nominację do Oscara i Złote Lwy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w domu

W domu to można oglądnąć np. na https://www.kinoman.co
https://www.kinoman.co
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kopnęłabym cię, gdybym mogła (7 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Kopnęłabym cię, gdybym mogła . Przeczytaj o filmie.

Norymberga (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Norymberga . Przeczytaj o filmie.

Nie ma duchów w mieszkaniu na Dobrej (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Nie ma duchów w mieszkaniu na Dobrej . Przeczytaj o filmie.