WELLNESS I JEGO IDEA
Idea wellness- początki tej idei sięgają lat 60 XX wieku. Zawdzięczamy ją amerykańskiemu lekarzowi. Dr Halbert Dunn pierwszy użył tej nazwy w odniesieniu do stylu życia mającego zapewnić harmonię między ciałem i umysłem oraz dobre samopoczucie na co dzień.
Co zatem składa się na Wellness każdego z Nas?
Najważniejsza jest nasza wizja samego siebie. To, kim chcemy być i jak chcemy żyć powinno determinować nasze działania. Jeśli jeszcze nigdy tego nie robiłaś/robiłeś, odpowiedz sobie na proste pytanie- kim chcę być za 10 lat?
Wypisz na kartce wszystko. W formie opowiadania, lub od myślników. Gdzie? Co? Jak? Z kim?
Napisz "scenariusz filmu", w którym grasz główną rolę.
Kiedy już to zrobisz, to… napij się koktajlu Natural Balance z serii Wellness by Oriflame, bo pewnie zleciały ze 2 godziny intensywnego myślenia. To pozwoli Ci odzyskać energię i koncentrację, aby skupić się na poszczególnych strefach, które tworzą to, kim jesteś i jak jesteś szczęśliwa/szczęśliwy.
A oto 7 nierozerwalnych stref naszego funkcjonowania. Wyróżniamy Wellness:
duchowy- nasze przekonania, wierzenia, wartości
intelektualny- posiadana wiedza, umiejętności, wykształcenie
emocjonalny- inteligencja emocjonalna
fizyczny- zdrowie, rekreacja, sport, kondycja, dieta, nawyki żywieniowe, suplementacja
społeczny- relacje z innymi
środowiskowy- otoczenie w którym funkcjonujemy
finansowy- dochody, wydatki, sytuacja finansowa
Co zatem składa się na Wellness każdego z Nas?
Najważniejsza jest nasza wizja samego siebie. To, kim chcemy być i jak chcemy żyć powinno determinować nasze działania. Jeśli jeszcze nigdy tego nie robiłaś/robiłeś, odpowiedz sobie na proste pytanie- kim chcę być za 10 lat?
Wypisz na kartce wszystko. W formie opowiadania, lub od myślników. Gdzie? Co? Jak? Z kim?
Napisz "scenariusz filmu", w którym grasz główną rolę.
Kiedy już to zrobisz, to… napij się koktajlu Natural Balance z serii Wellness by Oriflame, bo pewnie zleciały ze 2 godziny intensywnego myślenia. To pozwoli Ci odzyskać energię i koncentrację, aby skupić się na poszczególnych strefach, które tworzą to, kim jesteś i jak jesteś szczęśliwa/szczęśliwy.
A oto 7 nierozerwalnych stref naszego funkcjonowania. Wyróżniamy Wellness:
duchowy- nasze przekonania, wierzenia, wartości
intelektualny- posiadana wiedza, umiejętności, wykształcenie
emocjonalny- inteligencja emocjonalna
fizyczny- zdrowie, rekreacja, sport, kondycja, dieta, nawyki żywieniowe, suplementacja
społeczny- relacje z innymi
środowiskowy- otoczenie w którym funkcjonujemy
finansowy- dochody, wydatki, sytuacja finansowa