Re: WOŚP
Zetjot-nie musisz do mnie pani mówic---jestem kolezanka forumowa:)
------
skupmy się na efektach,konkretach,owocach i tym ,co dobre---
i nieważne czy to się nazywa Wosp i Owsiak,którego charyzmę w prowadzeniu tego podziwiam
i wszystkich ,którzy się temu poswiecili
nasze złe prowadzenie się i nidbanie o zdrowie--NIE BRANIE ZA NIE ODPOWIEDZIALNOSCI
KOSZTUJE NIWSPÓŁMIERNIE WIECEJ NIZ WKŁAD
PODATKI ,jak wspomn z akcyz i td
na 1 chorego ilu potrzeba ludzi,sprzetu,srodków itd.-----wyibrazcie to sobie----np. lezacego na oddziale!
albo nawet starsza osobe wymagajaca stałej opieki ,bez udziału rodziny,czy z nikłym udziałem
CAŁE ZESPOŁY -na 1 osobe!
wg mnie -nie ma takiej mozliowsci -to jest nierealne z takim stanem społeczeństwa--by stac było państwo,nawet gdyby było zarzadzanie dobre -NA TZW DARMOWA OPIEKE
musi być sektor prywatny
musza być prywatne inicjatywy
nie od tej strony
to podatnik musi mieć mozliwosc zarobienia na siebie i odłożenia na tyle dużo ,żeby mógł dołozyc do swego leczenia lub bliskiej osoby
I TE PIENIADZE NIE POWINNY BY MARNOWANE
pierwsz pomoc i podstawowe leczenie "za darmo" reszta za opłate --nizsza ,ale dla każdego!
nieważne czy ktoś składki płaci czy nie---nie dbasz o swoje zdrowie--ewidentnie --dodajesz do leczenia
ZACZNIEMY O TO ZDROWIE DBAC
bo możliwości sa
edukacja tez jest
wypiep..łabym z przemysłu to,co najbardziej szkodzi--jak wspomniała-tłuszcze trans,sztuczne słodziki i wszelkie stolca ,które organizm nie jest w satnie przerobić
to one sa najw problemem--problemy metaboliczne i krążeniowe-miazdzyca- dalej od niej udary
probl metaboliczne --cukrzyca,czesciowo alergie iinne sch dróg pokarmowych--to powoli zacznie znikac
i sorry winettou--jeśli masz problem z alkoholem to albo terapia do końca albo wcale
i jak nie chcesz sam-to rodzina może cie tam wsadzić
to nie jest normalne ,żeby każdy pijus dostawał zapomogi A JEDNOCZESNIE OBCINA SIE I ZABIERA JE niepełnosprawnym dziecom ,czy osobom ,które maja pod opieka chorych
tu duza wina w zapisie WHO---
dlatego jest tak ważne byśmy pilnowali-co oni tam w tych rozporządzenia ogólnosw.wpisuja!
"alkoholizm to choroba " i wyszło na to ,ze sa tak samo poszkodowani jak ci -co sa po wypadkach i z genet wadami np.!
czy to nie paranoja ?
ale wiecie co---tez patrząc od dołu-----
jeśli jestem siwadkiem -pielgniarka myje na złość lezaca osobe -zimna woda,podczas gdy w kranie na tej samej sali jest ciepła
albo wypina tyłek do pacjenta
albo szarpie łóżkiem ,żeby osoba starsza po wielu operacjach,juz z demencja--w końcu wstał--bo to pora-sniadanie!
to --niech mi ktoś odpowie--KTO TO ROBI?
PRZECIEZ MY,,LUDZIE POSRÓD NAS-- i my się temu nie sprzeciwiamy
nawet wtedy,kiedy niepoda się nam ,ze kolezanka tak robi
nawet kiedy oddziałowy lekarz o tym wie..
czemu tak jest?
posród nas --przyznajcie sami--jest dużo złosliwosci ,chamstwa,egoizmu
zawiści--takim narodkiem jesteśmy
I TO JAK SIE NIE ZMIENI
TO NIC I NIGDZIE SIE NIE ZMIENI
CZY DO TEGO,ŻEBY ODPOWIEDNIO PODEJC DO CZŁOWIEKA--TRZEBA SYSTEMU?
przysłowioe 10 min dla pacjenta jest smiechu wartym czasem na zrobienie zabiegu--wiesz ze to często nie pomaga
ale uśmiech dobre słowo,współczucie ,zrozumienie,pokrzepiwnie przy tym--zawsze
nasze podejście do siebie nawzajem musi się zmienić
i
1
0