WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (11)

Witajcie w 11 wątku:)) W dalszym ciągu fajnych rozmów i bezbolesnych porodów życze (to tak na zaś) :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (Synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013

A tu jeszcze link do porzedniego 10 wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-10-t470489,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (11)

Aga staram się :)

A dlaczego nie można spać na prawym boku? Ja zawsze tak zasypiam.

Julka karmić do 2 roku życia to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale do 14! To już podchodzi pod jakieś zboczenie! ;p

Aga też się zakochałam w Navingtonach, a szczególnie w ich kolorystyce. Mi się bardzo spodobał kolor Corsica ( granatowo-biało-czerwony). I to był mój wózek nr 1! Ale będąc w sklepie stwierdziłam, ze wagowo jest nie dla mnie. Mimo, iż mieszkamy na parterze, to oboje z mężem mamy problemy z kręgosłupem i w grę wchodzi lekki wózek, co by za dużo nie dźwigać. A rodzice męża mieszkają na 3 piętrze bez windy, wiec też pomyślałam o dziadkach ;) ( w końcu trzeba będzie czasami sprzedać Małego). I pewnie gdyby mieli jakąś lżejszą wersje to bym się zdecydowała. Ale znalazłam coś w zamian i jednak postawiłam na Hartana VIP, ze względu na lekkość, dużo praktycznych funkcji i łatwość zapakowania do każdego auta. A do tego znaleźliśmy w dobrej cenie wózek właśnie w Mama i ja w Gdańsku ( o dziwo różnica w cenie między Gdynia, a Gdańskiem była bardzo duża). Sonia, jeśli poszukujesz Wózka z lekką gondola i stelażem, to polecam zobaczyć Hartana VIP, bo gondola składa się jak harmonijka i jest lekka. Podobnie jest w Maxi Cosi Mura z gondola Foldable ( na pewno są to wózki konkurencyjne dla Mutsy Evo, bo pamiętam, że taki chciałaś kupić :) )

Panda nie smuć się! Myślę, że Twój Maluszek jest spokojny po lekach uspokajających. Myśl, że wszystko będzie dobrze, a poza tym jeszcze parę tygodni i Synek będzie bezpieczny w brzuszku, a nawet poza brzuszkiem ;) Tym bardziej, że na badaniach usg wszystko dobrze wychodzi :) Głowa do góry, MUSI BYĆ DOBRZE!

Mamtu widzę, że aktywny weekend miałaś, a do tego cukrzyca dalej jest łaskawa. Oby tak trzymać do końca. A dla starszego Synka życzę dużo zdrówka. U nas już III trymestr, ale to zleciało ;)
Witam nową koleżankę na forum :)

Aga ja przeważnie śpię na prawym boku i budzę się z rękom uniesionymi do góry ( a podobno nie można rąk do góry podnosić) ;p Ale bliżej porodu będę musiała się przestawić na lewy bok ;)

Dorotiii ,całe szczęście, że dziś nie sobota, także mam nadzieję, że humor będzie Ci dopisywał :). A co do fotelika - na warsztatach, a także jak czytałam w internecie zaleca się przymiarkę, bo nie wszystkie kanapy w samochodach są tak samo wyprofilowane, foteliki są różne, więc warto sprawdzić czy pasa starczy przy zapinaniu. Wolę się przejechać i sprawdzić - zajmie mi to w sumie pół godziny, a będę miała spokój :).

Carolajna, wrzuć na luz, co się będziesz babskiem przejmować ;). To ona ma problem, a nie Ty :)

Dzięki Aga :)
Czyli jestem szósty nie da się ukryć ;)

W ogóle to mnie wczoraj Tomka kuzynka wkurzyła, mieszka niedaleko i spotkałyśmy się w sklepie w sobotę, 3 minutowa rozmowa w kolejce, a że była z córeczką no to wiadomo o dzieciach. Właśnie młoda w piątek kończy 4 lata i idziemy na urodziny a nie mam prezentu, więc pomóżcie błagam :)
Ale do rzeczy, bo nie o tym chciałam pisać. Wredna jędza powiedziała Tomka siostrze, że jestem gruba :( A, że gadałam wczoraj z jego siostrą to mi powiedziała :)

Ja wiem, że ona taka jest, bo sama ciągle wygląda jakby była w ciąży i jeszcze bardzo to podkreśla obcisłymi ciuchami, ale i tak zrobiło mi się przykro.
Ja nie wiem, czy jej sie robi lepiej jak komus przybedzie kilogram czy dwa.

hej to i ja się ogarniam w pracy
Panda każdemu zdarza się gorszy dzień także głowa do góry! ja w sobotę pomimo pięknej pogody miałam wręcz fatalny dzień... już nawet wam nie będę pisać co robiłam bo mi samej ręce opadają.

Aga wózek naprawdę ładny :) wybieram się do mama i ja po fotelik także na żywo sobie jeszcze zweryfikuje :) ja co prawda jestem z tych co lubią skrętne koła ale jeśli chodzi o sam wygląd to naprawdę jest ładny:)

a tych pierwszych fotelików/nosidełek to chyba nie trzeba przymierzać do samochodu... przynajmniej ja pierwszy raz słyszę że się powinno ;p

Walerka ja przy "nowym dziecku" najbardziej się obawiam tego że zaniedbam starszaka. Także cieszę się że ma urodzić się jesienią bo jednak jesienią życie jest wolniejsze i bardziej uporządkowane i więcej się jednak siedzi w domu i mam nadzieję że będę miała czas dla dwójki.

Aaaa, Carolajna - na spotkaniu rozmawiałyśmy o miesiącach ciąży, więc może wrzucę moją ściągawkę książkową ("W oczekiwaniu na dziecko") :)

Pierwszy miesiąc - od 1 do 4 tygodnia
Drugi miesiąc - od 5 do 8 tygodnia
Trzeci miesiąc - od 9 do 13 tygodnia
Czwarty miesiąc - od 14 do 17 tygodnia
Piąty miesiąc - od 18 do 22 tygodnia
Szósty miesiąc - od 23 do 27 tygodnia
Siódmy miesiąc - od 28 do 31 tygodnia
Ósmy miesiąc - od 32 do 35 tygodnia
Dziewiąty miesiąc - od 36 do 40 tygodnia

Może się przyda :)

Dzień dobry!

Witaj Lucy :).

Julka, jeśli Cię to jakkolwiek pocieszy, to ja póki co mam w zestawie tylko męża, a i tak mówię o nim ślimak. Bo jak przejdzie to zamiast śluzu zostawia za sobą bajzel i jestem w stanie powiedzieć którędy przed chwilą szedł ;). Aczkolwiek pracujemy nad tym... Bo nieraz miałam wrażenie, że będę się sama bronić w sądzie za morderstwo... I dzięki za namiar na Bajkę ;)

Walerka, fajnie, że jeździsz, na pewno przyda Ci się ta pewność siebie za kółkiem po porodzie, w końcu to duże ułatwienie :)

Panda, będzie dobrze! Powiem Ci, że ja dzisiaj też chętnie zaszyłabym się pod kołderką i nie ruszała ani ręką ani nogą, więc się Twojemu dzieciaczkowi nie dziwię ;). Wiem, że nie uniknie się takich dni, ale może zajmij się czymś konkretnym, skup się na czymś? Może zrób coś co odkładałaś od jakiegoś czasu... Po prostu się zresetuj. Przytulam!

Mamtu, no to faktycznie aktywnie i fajnie :). Wózek zamawiamy jakoś w tym tygodniu, a będzie w lipcu (generalnie czeka się na niego około tygodnia, ale kolor, który wybraliśmy będzie dostępny na początku lipca). Stwierdziliśmy, że wstawimy do piwnicy u mamy i z bańki. Tym bardziej, że właściwie to jej decyzja, bo w końcu ona stawia ;). A, że się namyśliła, że chyba jednak na raty weźmie, bo i tak jeszcze cała masa wydatków przed nią (już się boję co miała na myśli ;) ), to po prostu do porodu już będzie miała kilka rat (jak nie prawie wszystkie) z głowy. Jutro jeszcze jedziemy przymierzyć fotelik (Cybex aton Basic) do samochodu, bo oczywiście trójka sklerotyków nie pomyślała żeby zrobić to od razu ;). No i potargować się, bo znaleźliśmy w necie 88 zł tańszy. Jak nie zejdą z ceny to po prostu zamówimy ze stronki i już ;).
A z gitarą pewnie temat wróci, bo Szymon uwielbia oglądać tego typu filmiki, także muszę się uzbroić w stopery ;). Samą mnie zresztą ciągnie żeby się za to zabrać, ale chyba jednak czasu mi nie starczy ;)

Carolajna, oby Ci się to choróbsko nie rozhulało, no i obyś w domu nie miała zawirusowanego zarażalca ;).

Ja z kolei miałam ciężką noc... Nie mogłam zasnąć przez chyba dwie godziny, kręciłam się z boku na bok... I oczywiście, jak nigdy, najwygodniej mi na prawym boku, na którym niby spać nie powinnam... No a niedziela upłynęła mi pod znakiem nauki, także nic ciekawego ;)

Cześć dziewczyny :)
Ja dzielnie w pracy siedzę, ale czuję się dziwnie. Ogólnie niby ok, ale gardło mam takie, że szkoda gadać, katar i chrype też :( A jeszcze tabletki na gardło zostawiłam w domu.

Byliśmy wczoraj w Chmielnie nad jeziorkiem, popływaliśmy rowerem, potem grill i mimo filtra 20 spiekłam sobie ramiona i dekolt jak cholera i piecze mnie dzisiaj wszystko ;)

Mała nadal aktywna więc przestałam się amrtwić, za to Tomek z bólem żołądka leży w domu w łóżku, mam nadzieję, że to nie jakiś wirus.

Panda przytulam Cię mocno, na pewno wszystko będzie dobrze :*

Lucy cześć :)

Dzień dobry!

Melduję się po udanym weekendzie. Grillowaliśmy, plażowaliśmy, odwiedziliśmy rodzinę i znajomych, a na koniec Młodego dopadła gorączka, więc siedzimy dziś razem w domu. Mieliśmy jeszcze obskoczyć Ikeę, kupić kilka d*pereli, może łóżeczko, ale zgodnie stwierdziliśmy, że jak na jeden dzień to wystarczy nam wrażeń. Dodatkowo wpadliśmy wczoraj do McDonalda, po którym miałam książkowy cukier, a wcześniej wrąbałam pół kilo truskawek. I macie rację (Aga, Arabelka), że ta moja cukrzyca jest dla mnie wyjątkowo łaskawa. Żyć nie umierać. ;)

Walerka, co u Ciebie? Jak się trzymacie?

Arabelka, gratuluję zwycięstwa na warsztatach. :)

Aga, co do gry na gitarze - warto spróbować. Może za jakiś czas będziesz nam podsyłała linki do występów Twoich chłopaków. ;)

Carolajna, jak Ty się czujesz? Mnie też niestety ostatnio coś gardło pobolewa i mam katar, zastanawiałam się nawet czy to nie od tej klimy na warsztatach. Zdrówka!

Dorotiii, dzięki wielkie za referat na temat szczepień. Jeszcze przegadam sprawę z mężem, ale wydaje mi się, że nie będę kombinować i zaakceptuję tę, którą nam podadzą w szpitalu, tak jak przy Młodym.

Aga, gratuluję wyboru wózka. Macie już zamówiony? Trzeba długo czekać czy jest dostępny od ręki?

Julka, właśnie przeczytałam Twój wpis o karmieniu piersią i stwierdzam, że czułabym się lepiej z pusty żołądkiem. Szczerze mówiąc miałam nawet ochotę zwrócić śniadanie. Dobrze, że nie mam tvn style. :/

Lucy, witaj!

Panda, przytulam! Wszystko będzie dobrze, już wyczerpałaś swój limit nieszczęść, więc teraz tylko pozostaje spokojnie czekać na rozwiązanie. Trzymaj się i nie daj się smutkom! :)

Miłego dnia!

Panda napewno będzie wszystko dobrze. Odganiamy złe myśli!!! :)

Julka napisz mi na pw swój numer telefonu to się jakoś zgadamy z tym swissmedem.

A mi Ksawery kaszle...i chyba go nie dam do przedszkola. :/

Aaa, a ten podly nastrój niech spada na drzewo a najlepiej w kosmos!

Panda Kochana, dziś chyba taki dzień jest, że nasze Maluszki są mało albo wcale aktywne czyt. śpią. Albo buszują dając kopniaczki w plecy.
Na pewno jest wszystko dobrze! Poza tym zapewne relanium nie pozostaje bez wplywu na spokojniejsze życie w brzuszku.
Kochana, z całego serca życze Ci spokoju i szybkiego obrotu Maluszka, tak byś poczuła słodkie kopniaczki. Porodowka czeka na Ciebie:))
Mocno Cie przytulam i wiem, że z Malenstwem wszystko dobrze!

Hej Dziewczyny..ja dziś mam podły nastrój..coś mi mówi że znów sie nie uda..Maluch jakiś dziś mniej aktywny-może to po relanium które przyjmuje uspokajajaco od ginki trzy razy dziennie..nie wiem jak znioslabym psychicznie trzecią taka tragedie na tym samym etapie..ostatnio przez łzy obiecalismy sobie z Mężem że następnym razem porodowka jest nasza a nie oddział izolacyjny na klinicznej...jakoś mi źle dzisiaj :-(:-(:-(

Julka, masz rację z tymi piersiami. Stają się takim narzędziem, traci się tę intymność do której się dziewczyna przyzwyczaja przez tyle lat. Nogi się pokazuje nosząc mini, ale piersi? Tylko "wybranym". A tu nagle wszyscy zaczynają je traktować tak instrumentalnie... dziwne to... A co do mam karmiących dzieci kilkuletnie to faktycznie jest już problem. Jakiś odcinek desperate housewives o tym był dobry :)

Ok, może być inny dzień Sonia. Wtorek? Środa?

Juz mi lepiej, Jula jest innym dzieckiem, mam nadzieje najgorsze za nami, takze nie martwie sie ze bedzie jej zle beze mnie. Wiecie jak to jest jak dziecko jest chore to chce mamy I tyle a teraz bedzie zadowolona ze ma babcie.
Smiesznie wiem ze nie mam ospy ale wszystko mnie swedzi, zreszta meza tez.
A wogle to pochwale sie w koncu odwazylam sie I jezdze samochodem, na razie lokalnie I do pracy ale codziennie wsiadam I jade. Mam nadzieje do urodzenia bede smigac bo tu jest zakaz 6 tyg po cc i nie chce wszystkiego zapomniec.
Acha jeszcze na dodatek moja niania ktora mam w poniedzialki jest w ciazy wiec nie moze przychodzic do Juli. Jak wszystko to wszystko, chce dalej pracowac wiec nie musze sie przynajmniej martwic co z nia zrobic w poniedzialki. No I dobrze sie sklada bo nie bedzie nas stac zeby do nas przychodzila jak bede na macierzynskim. Musze cos wykombinowac zeby troche spedzic czas z Jula sama bez mlodego bo nie chce zeby poczula sie odrzucona.mam niestety zle przyklady z otoczenia gdzie starsze dzieci poczuly sie odrzucone I byly duze problemy z nimi, zreszta nie dziwie sie im bo to byl ich sposob na zwrocenie uwagi, bo jak byly grzeczne to mama zajmowala sie mlodszym. Chcialabym moc z nia pojechal do muzeum albo na jakies specjalne zajecia jak balet, czy muzyczne.

Julka może być w przyszłym tygodniu ale nie poniedziałek bo jadę na Mazury i dopiero w poniedziałek wracamy :)

Hej :) hej Lucy, lepiej późno niż wcale :))

mi też lekarz mówił o 10 kopniakach w ciągu doby, u nas norma jest wyrabiana :)

Walerka nie stresuj się. Babcia lepiej się zaopiekuje Julką niż obca osoba, a na pewno będzie przy tym przeszczęśliwa że może z wnusią spędzić trochę czasu :)

Taa...taka ze mnie przykładna gosposia, że sprzątam sprzątam a cały czas i tak mam rozgardiasz (mąż + dziecko = chaos)

Sonia a nie poczekałabyś na oglądanie swissu do następnego poniedziałku? Jutro wyjeżdżamy na tydzień i w czwartek po prostu mnie nie będzie w 3city.

Dziewczyny na kompletowanie wyprawki polecam hurtownię Bajka (http://www.bajka.net - odkryłam ją niedawno, ceny mają bardzo przystępne. Jest taniej niż w akpolu. Wózek spacerowy kupiłam 200 zł taniej niż w Mama i ja. Nie chcę nic reklamować, ale jakoś tak wyszło - nie mam tam rodziny ani znajomych :)

witajcie:)

ale cisza dziś tu jest.

Aga dzięki za info musze w takim razie też wypróbować:)może faktycznie coś pomoże.

Carolajna moja kruszyna też wczoraj tak kopała, że już mówiłam do niej żeby poszła spać tak mi brzuch skakał:)ale niech kopie.wtedy wiem że wszystko jest ok:)

miłego dnia.

Hej hej Lucy :) Fajnie, że do nas dołączyłaś.

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (106 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...