WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (11)

Witajcie w 11 wątku:)) W dalszym ciągu fajnych rozmów i bezbolesnych porodów życze (to tak na zaś) :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (Synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013

A tu jeszcze link do porzedniego 10 wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-10-t470489,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (11)

I ja witam się z rana - już po śniadaniu i kawie, bo dziecko me postanowiło dzisiaj wstać o 5.30 :/

Mamtu wow 9 tabletek :/
oby to nie było nic więcej poza tym stanem podgorączkowym teraz !!!

Dzień dobry wtorkowo!

Młody wygląda dziś na bardziej żywego, więc mam nadzieję, że będzie już trochę lepiej. Temperatura z rana tylko 37,1, więc liczę na cud. :)

Walerka, Młody przechodził trzydniówkę dawno temu, więc to raczej nie to. Chyba, że jakimś cudem przytrafiła mu się ponownie.

Sonia, a jak Ksawery?

Ania, witaj po przerwie. Ja żelazo przyjmuję jedynie w suplemencie dla ciężarnych, nic specjalnego nie biorę, chociaż wyniki miałam lekko poniżej normy. Domyślam się, że moja lekarka chciała mi oszczędzić kolejnej tabletki do łykania, skoro i tak już biorę 9 na dobę. ;)

Witam po przerwie:)

My już w domku,po urlopie,szybko minęło,szkoda,było fajnie,odpoczęłam,pojadłam polskiego jedzonka jak zawsze smacznego.
Nie byłam tylko na warsztatach,a miałam być,ale mąż miał coś do załatwienia pilnego i musiałam zostać z małym.
Długą podróż dzielnie znieśliśmy z synem,bo on z tych żywiołowych więc ciężko wysiedzieć 10 godzin,nawet ja już nie wyrabiałam.

Przywieżliśmy całą wyprawkę dla dziecka i dziś jak odpakowałam niektóre ciuszki to aż się wzruszyłam i zasłodziłam,że dzidzia taka malusia jak się urodzi,noi że po synku to tym bardziej sentyment.Troszkę śpioszków jeszcze dokupiłam ale i tak mam górę ciuchów!
Pomału będziemy przygotowywać pokój dla dziecka,trzeba pomalować ściany,kupić szafę i można będzie ciuszki prać i prasować,choć to pewnie dopiero pod sam koniec nastąpi.

Dziewczyny jak sie czujecie,czytam że u Walerki ospa w domu,ale najważniejsze że ją przeszłaś,tu jak była w przedszkolu to miałam zakaz prowadzenia młodego,bo ja ospy nie przechodziłam,a to był jeszcze początek ciąży więc dobrze że nic się nie stało.

Nie wiem czy mam się martwić moją wagą ale mam dopiero +3 kg a za dwa dni zaczynam 7 miesiąc,jem normalnie tak jak przed ciążą.

Czy jecie też żelazo w tabletkach?jak Wasze wyniki,mi się już troszkę hemoglobina podciągnęła,ale jest jeszcze w dolnej granicy normy więc leku nie odstawiam narazie.

U mnie w pracy mam warunki idealne i bardzo wyrozumiałego szefa (którego żona rodzi we wrześniu pierwsze dziecko).

A co do rąk do góry to ja śpię albo z rogalem - wtedy na boku i jak się przekręcam na drugi bok to rogal zostaje na miejscu, albo bez niego i wtedy też się budzę z rękami do góry. Może to kwestia, że jednak kręgosłup się zmienia, dopasowuje do rosnącego brzucha i potrzebuję rozciągnięcia? W każdym razie ja słyszałam o tym unoszeniu rąk ale to w pierwszym trymestrze tylko że niebezpieczne

Maluszek: głowa do góry, ja w zeszłym tygodniu też miałam przejścia z kierowniczką, bo wpisałam zły symbol wyjścia w godzinach pracy (zwolniłam się dwa razy, by iść do lekarza/na pobranie krwi). No i zamiast "U" wpisałam "O" i była wielka afera. Bardzo się zdenerwowałam, zwłaszcza że to taki bzdet, a urósł do rangi nie wiadomo czego. Ale moje koleżanki się zbuntowały, ze denerwują ciężarną, wstawiły się za mną i następnego dnia zostałam przeproszona:) Oczywiście przez te hormony też chciało mi się ryczeć, ale potem pomyślałąm sobie, ze kierowniczka jest w wieku menopauzalnym, więc i ona być może nie panuje nad emocjami. Po prostu zlałam to, bo stwierdziłam, że chodzę do pracy i to się liczy, a wyjść w celach wizyt lekarskich nie nadużywam, więc nie ma powodu by czuć się winna. Także OLEJ TO. Potem znikniesz na rok macierzyńskiego i po nim i tak już nikt w pracy nie będzie pamiętał, co było w jakimś tam 2013 roku:)

cześć po weekendzie:) w sobotę obejrzałam w końcu Kacperka - normalnie aniołek, przez ok. 2 godziny w hałasie w restauracji przy plaży i placu zabaw spał jak suseł, obudził się na 15 min, kuzynka go przewinęła i nakarmiła i od razu po włożeniu do wózka z powrotem zasnął. Trochę mnie to podbudowało, bo szczerze mówiąc obawiam się izolacji od świata zewnętrznego po urodzeniu dziecka. Szkoda tylko, że w październiku będzie już zimno i ciemno...
Panda - powiem Ci na pocieszenie, że ja jestem mniej więcej w tym samym momencie ciąży, co Ty, i wcale aż tak wyraźnie nie czuję ruchów codziennie. Czasami są to wyraźne puknięcia, ale czasami czuję tylko "wibracje", jakby się po prostu wiercił w brzuchu. W każdym razie są dni bardziej i mniej aktywne. Czasami po prostu jak jestem bardziej zajęta w ciągu dnia to pewnie tych wibracji nawet nie zauważam. Wtedy w moim przypadku pomaga wypicie słabej kawy czy szklanki coli i położenie się na chwilę spokojnie. Zwykle po paru minutach maluch zaczyna się wiercić, co wcale nie znaczy, że jakoś tam mocniej kopie. Po prostu go czuję, a że mam to łożysko z przodu to sobie tłumaczę, ze ono amortyzuje. Zresztą myślę że te książkowe 10 ruchów dziennie to straszne uogólnienie, przecież jeżeli matka dużo jest w ciągu dnia w ruchu to dziecko jest "bujane" i przez ten czas śpi. Głowa do góry, bo jedyne pewne jest to, że Twój stres dziecku nie sprzyja. Poza tym skoro mała dawka kofeiny potrafi dziecko pobudzić do ruchu, to 3 tabletki Relanium zapewne mocno je usypiają (na mojego psa -11 kilo- działa w czasie burzy jedna, więc pomyśl, co ze szkrabem niespełna pół kilo :))
a co do spania, to ja też śpię na prawym boku, na lewym nie mogę bo mi duszno, a na brzuchu juz nie bardzo, bo zaczął mi przeszkadzać. Słyszałam, że spanie na obu bokach jest bezpieczne, choć na lewym faktycznie trochę lepiej, ale ponoć najbardziej uciśnięta jest tętnica przy leżeniu na wznak. A co do uniesionych rąk to mnie zaskoczyłyście, słyszałam oczywiście o zakazie mycia okien, wieszania firanek itp., ale myślałam, że chodzi o unoszenie rąk w pozycji stojącej.... ale że w nocy też nie można?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mamtu a mial 3 dniowke bo tak to wyglada. Z regoly jest tylko wysoka temp, bez straty apetytu czy energii I na trzesie dzien wysypka. Przynajmniej bedzie z glowy bo to sie tylko przechodzi.
Ja nie mam zamiaru nic kupowac az pojde na macierzynski ale i wiekszosc mam wiec bez d*pereli sie obejde.

Sonia mój malutki brzuszek z dnia na dzień jest coraz większy :P
A takimi tekstami się nie przejmuje :P jak na razie 3-4kg na plusie więc chyba nie jest tak źle :P

Mamtu łączę się z Tobą. Co prawda Ksawery nie ma gorączki za to kaszel i katar. Także "kiblujemy" w domu. :/ A mam jutro mega dużo spraw do załatwienia, wizyta u gina i chciałam mieszkanko porządnie ogarnąć i lodówkę uzupełnić bo pojutrze mąż wraca. Najbardziej się obawiam, żebym się znowu ja nie zaraziła od niego....no i w piątek mamy jechać na mazury...

Cleanna kto Ci powiedział, że dużo przytyłaś?! Przecież Ty masz taki malutki brzuszek! :)

Maluszek mam dość blisko, bo mieszkam na jednych z osiedli na ul. Jabłoniowej, niedaleko Fashion House - więc w sumie rzut beretem ;)

Mamtu zdrówka dla synka i dla Ciebie, żeby skurcze odpuściły !!!

nie wybieraj się jeszcze na porodówkę bo jeszcze musimy się spotkać parę razy;)powiedz malutkiemu żeby jeszcze sobie siedział w brzuszku:)

Kochana jesteś Mamtu:*
sama masz widzę tragiczny dzień.podziewiam Cię wiesz?życzę powrotu do zdrowia dla Twoje synka i Tobie też żeby Ci przeszło.

Maluszek, przytulam. Niech się goni, głupie babsko! A Ty się nie daj. W razie czego zawsze możesz olać i wziąć parę dni zwolnienia na złapanie oddechu. :)

Lepa, spokojnej i udanej podróży!

A ja dziś cały dzień walczę z gorączką u Młodego. Rano miał 38,5, potem 37 z kawałkiem, w południe 38,7, aż wreszcie dobił do 40. Poza tym w zasadzie nie ma żadnych innych objawów, więc już zupełnie głupieję. Teraz, po Ibufenie, temperatura mu spadła, ale już się boję co będzie w nocy. Mam dość. Padam na ryj, boli mnie głowa i w ogóle miałam dziś taką ilość skurczy (bolesnych, jak miesiączkowe), że poważnie zaczynam zastanawiać się nad uzupełnianiem wyprawki i pakowaniem torby do szpitala.

zobaczymy co odpiszą.a skąd jesteś Haze?masz blisko do Kowal?

maluszek dzieki - też do nich napisałam, chcę sobie odświeżyć co nieco ;)

Hej dziewczyny

Witam po chwilowej przerwie. Weekend spedzilismy na odwiedzaniu rodziny mojego m. a wczesniej bylismy na warsztatach.

Zrobilismy juz grubsze zakupy dla coreczki. Zamowilismy fotelik samochodowy z bazą( wczesniej zrobilismy przymiarke w sklepie). Wybraliśmy Recaro Young Profi Plus bo bardzo dobrze wypadl w testach.
Dzisiaj zamowilismy wozek Bartatina Alu Plus- czas oczekiwania 5 tygodni!!!! Podobnie jak u Agi wozek sponsoruje moja mama:-) zgodnie z tradycją

Zaliczylam tez dzis obciazenie glukozą:-) bylo ok, teraz czekam na wyniki tego i pozostalych badan krwi i moczu.

Dobrze ze juz w domu bo tez mialam slaby dzien.
Apolonia pewnie czujesz tylko nie wiesz ze to wlasnie to, no i gdzie masz lozysko bo to wazne. Moje dziecko dalo czasu I spalo do 10.

Haze to jest ta strona http://www.trendymamy.pl/

Apoloniaa ja jestem w 5 miesiącu a często słyszę, że wyglądam jak w 6 :) Wiem o czym piszesz ale szczerze mówiąc nie ma co tego traktować jako złośliwość a raczej niewiedzę :) Każdy ma inną figurę i inne predyspozycje i nie ma jakiegoś schematu, że w tym i tym tyg powinno się wyglądać tak a nie inaczej :) Ja wczoraj od obcej babki dostałam ochrzan, że za mało przytyłam, co ja sobie myślę a za chwilę od innej, że za dużo :) A ja myślę sobie, że wyglądam jak wyglądam i już ;) i niech lekarz ocienia resztę :)

Apoloniaa jeśli to Twoja pierwsza ciąża, to myślę, że lada dzień poczujesz :) może już czujesz, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy ;)

Maluszek dasz namiar na tą szkołę ?

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Jaki wozek wybrac? (81 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)