WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Zapraszam do nowego. :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-11-t472281,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (12)

Skoro masz takie zalecenia, to faktycznie gimnastyka odpada.
My zaczynamy kurs lipcowy, tylko właśnie tą gimnastykę muszę chyba odpękać wcześniej. A tak szczerze mówiąc, to wcale mi się tam nie chcę chodzić , bo chodzimy z m. na basen, spacery no i jeżdżę od początku ciąży na rowerku stacjonarnym, i jakoś mam lenia żeby tam na tą gimnastykę sama chodzić;)

Marta, będziesz najlepszą mamą na świecie. Dziękuję Ci za ten opis, chociaż domyślam się, że to dla Ciebie trudne. Teraz już rozumiem skąd ten lęk.
Będzie dobrze.
A Ty jesteś umówiona na tę wizytę do psychiatry, który mógłby Ci wystawić zaświadczenie o tokofobii?

W SR na Wałowej z tego co wiem to jest raz w tygodniu we wtorki od 1730 do 20. Rozmawiałam z tą położną i zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zaproponowała nawet, że może przyjechać do mnie do domu kilka razy jeśli coś będzie z ciążą nie tak ;) Ale raz w tygodniu to spokojnie mogę się pofatygować na zajęcia. Przynajmniej wyjde z domu.

A jeśli chodzi o cc to: miałam chyba z 10 lat i moja mama straciła dziecko w trakcie porodu. Potem w domu usłyszałam (niestety) jak mówiła do ciotki, że gdyby miała cc to córka by żyła. Tak to zakodowałam, że nie ma mowy o SN. Zresztą doskonale pamiętam w jakim stanie była moja mama i nie chcę tego przeżywać co ona...Poza tym 2 lata temu moja koleżanka miała podobną sytuację. Córeczka żyła 3 m-ce.
No a jak miałam lat naście doszły problemy z ciśnieniem i za każdym razem lekarze powtarzali, że nie ma mowy u mnie o porodzie naturalnym.
Ten paniczny strach przed SN jest u mnie zbyt głęboko zakodowany i nie jestem w stanie rodzić inaczej jak tylko cc. Tak bardzo boje się porodu, że przez kupe lat odkładałam właśnie z tego względu temat ciąży. Moi znajomi nawet nie probują ze mną na ten temat rozmawiać, bo wiedzą czym to się konczy.
Bardzo sie cieszę, że jestem teraz w ciąży i noszę w sobie cudowną istotkę. Cackam sie czasem ze sobą, by ją tylko urodzić zdrową i nie mieć komplikacji, a czasem mam wrazenie, jakby to sie działo obok mnie... że ktoś to za mnie rozwiąże.
No i same widzicie, że u mnie to psychika jest zrąbana, ale mam nadzieję, że będę dobrą matką pomimo wszystko...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dora, a Wy się wybieracie na kurs lipcowy, prawda?

Dora, no właśnie nie zapytałam, ale prawdę mówiąc wydaje mi się oczywiste, że nie... Skoro mówiła, że mam mało chodzić, dużo leżeć, nic nie dźwigać, a w zalecenach napisała "oszczędzający tryb życia" to ćwiczenia chyba odpadają, niestety... Powiem Ci, że mnie to tak jakoś zbiło, że w ogóle o nic nie pytałam :/. Miałam kompletną pustkę w głowie...

Ja w czwartek wybieram się na pierwszą gimnastykę w Supermamie i wlasnie się dowiedziałam, że mam wpisać jedną konkretną położną - Justynę K. Wychodzi na to, że nie ma tam żadnego wyboru.

Aga też nie wiem co te "szyfry" oznaczają. A pytałaś lekarkę czy możesz teraz chodzić na gimnastykę?

Katrine, dokładnie - do Super Mamy :). Fajnie, że się spotkamy! Będziesz sama czy z "towarzyszem"? ;)

Dorotiii, ale Cię zrobili z tą bitą śmietaną ;)

Marta, dzięki za opis o tej szyjce - już mi lepiej ;). A jak tam Twoje "prace" balkonowe? :)

Arabelka, dobrze, że wiedzieć, że Twój synek przystopował - może i mój jednak nie będzie "kolosem" ;). Co do materaca to my najprawdopodobniej kupimy lateksowy z Ikei, czytałam trochę o nim i bardzo dużo osób go poleca (również pediatrów). O ten:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00150184/

Sonia, ja na razie spotkanie odpuszczam niestety :( Z bólem serca. Ale jak mam się oszczędzać to nie będę gnała do Gdańska, tym bardziej, że w piątek i poniedziałek mam egzaminy... Gdyby to był przyszły tydzień to i owszem, ale jutro sobie daruję...

Madleen, 7:23 to nic - zdarzało mi się pisać o 4 nad ranem ;). Takie uroki studiowania ;). Ale dzisiejszy ciąg dalszy logiki zaliczony na 4, także kolejne z głowy. Nie zazdroszczę Ci tego nie wysypiania się... Może meliskę na noc popijaj? ;) Zazdroszczę Ci wyjazdu, szczególnie do Chojnic! :) No i zaraz się wezmę za ankietę :)

Selene, korzystaj póki możesz i śpij do oporu! :)

Z tymi pasami w samochodzie to też na to choruję. Jak ktoś chce mnie zabić latając po aucie, przyjmując wagę ponad tony to niech jedzie sobie komunikacją - do widzenia.

Mamtu złota rączka ! :)

Oj, Carolajna - wygrzewaj tę szyję, oby szybko przeszło!

Ania83 - nie dziwię się, że się wkurzyłaś. W końcu miałaś kolejną rzecz "odhaczoną", a tu okazuje się, że jednak nie. A w dodatku gdybyś się sama nie zainteresowała to nikt by Cię nie powiadomił - porażka :/

Ja już lepiej, przetrawiłam i stwierdziłam, że nie wiedzieć po co panikuję ;). Aczkolwiek mam dylemat co począć z tymi praktykami. Najgorsze, że jak to zwykle w dziekanatach bywa, nikt nic nie wie i nie jest mi w stanie powiedzieć, w którym w końcu sądzie będę, ani na ile godzin jesteśmy przydzieleni. No, porażka... Ale wypiłam pyszne frappucino, przespacerowałam się trochę i teraz koczuję na kanapie ;).

Sonia, pobudzić do roboty albo zniechęcić. Zobaczy, że daję radę, to w ogóle palcem nie ruszy. ;)
A ta Twoja noga to jaki to ból? Taki ostry, nagły czy raczej ciągnący?

Carolajna, zdrówka! To Ci się przytrafiła 'atrakcja', nie ma co. :/

Marta, a jak często te zajęcia w SR przy Wałowej? Raz w tygodniu?
I, przepraszam jeśli już o tym pisałaś, ale ciekawi mnie dlaczego nie chcesz rodzić SN? Może jak poznam Twoją motywację, to nie będę się tak bała CC? :)

Ania, współczuję przejść z Twoją SR. Rzeczywiście mało poważne podejście. :/

Marta - ja przeszlam proces od definitywnie cc do porod naturalny bez znieczulenia. dlugo nad tym myslalam i doszlam do wniosku ze jednak benefity naturalnego porodu sa duze, no u mnie wyszlo jak wyszlo ale to juz inna bajka. przemysl to bardzo dobrze, poczytaj, podczytaj watki mam opisujacych porody, wiekszosc z nich jest bardzo pozytywnych. no chyba ze masz konkretne wskazania zdrowotne, to wtedy nie ma gadania. moze skonsultuj z innym okulista, zawsze to druga opinia

Marta, a na Wałowej spotkania są raz w tygodniu czy częściej? i w jakie konkretnie dni?

marta a czemu tak chcesz skierowanie na cesarkę? boisz się po prostu czy coś innego?

Jasne, że dam. Dzisiaj jak faktycznie ma urlop to nie będę jej tyłka zawracać.
Ale byłoby super nie musieć dojeżdżać nie wiadomo gdzie :)

a tymczasem ja spadam do tesco :)

Carolajna, jak zaczęłam szukać info ile płatne dla tatusiów to są różne zdania. Jedni piszą, ze nie płacili a inni że gdy było więcej par to wówczas tatusiowie musieli płacić.
Daj znać jak się do niej dodzwonisz jutro. Będę wdzięczna:)

Ania83, co do pani okulistki to nie da mi niestety zaświadczenia ze wskazaniem do cc. I faktycznie kobiecie odbiło:( Jest zupełnie inna...
Ale działam dalej, bo nie będę rodziła naturalnie i koniec :/

Dzięki Marta,
dzwoniłam, ale Pani w rejestracji nic nie wiedziała, a położna podobno dzisiaj jest na urlopie, więc jutro będę dzwonić to się wypytam.

Mam tą szkołe z polecenia i ja mam na nfz, ale partner cos tam płaci (niestety). Nie dopytałam w sumie ile, bo to tak było szybko załatwiane...
Dowiem się we wtorek. I tak będę tam chodziła, bo jak sobie pomyśle ile czasu straciłabym na dojeżdżanie na Zaspe w upale to mnie trzęsie:/

tzn. wkurzam się, bo myślałam że "zaklepałam" miejsce w SR juz w marcu i od trzech m-cy byłam przekonana, że tę sprawę mam juz z głowy. Poza tym mój partner będzie w okresie lipiec-sierpień pracował codziennie od 10 do 18, więc wolałabym znaleźć kurs najwcześniej na 18:00, a taki własnie miał być w SuperMamie :/ inaczej będę musiała chodzić sama...

Ania co za baba wstrętna :(

Marta a Ty tą szkołę na Wałowej masz z polecenia? Czy ona jest płatna?
Bo w sumie ja nie wiedziałam, że tam jest a mam 10 minut z domku i nie musiałabym jeździć :)

wyglądaja fajnie, no i póki pracuję miałabym bardzo blisko, chociaż jestem umówiona z lekarka że na następnej wizycie 11.07 raczej biorę zwolnienie, wiec wówczas miałabym już z Sopotu daleko... a to odpłatne czy na NFZ? a właśnie Marta, czy coś więcej wiesz juz od dr Homziuk, czy stanęło na tym że nie masz wskazań do cc i koniec kropka?

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...