WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (16)

Tym razem ja Was zapraszam do kolejnej czesci rozmow obecnych i przyszlych mam oraz pogromczyn infantylnych koszul :

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-15-t477015,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (16)

Dzień dobry!
Obudziło mnie dziś piękne słońce. Oby nasze samopoczucie było adekwatne do tej pogody. :)

Selene, współczuję przejść z Małym. Może to kwestia zmiany otoczenia i za chwilę będzie dobrze? Trzymam kciuki, żeby z dnia na dzień było już tylko lepiej.

Trochę się dziwię, kiedy piszecie o tych ćwiczeniach rodem z aerobiku. SR, jak sama nazwa wskazuje, powinna jak najlepiej przygotowywać do porodu, więc nie bardzo rozumiem po co ktoś wymyślił taki profil ćwiczeń. Jeśli komuś zależy na utrzymaniu dobrej formy to nie idzie przecież na SR tylko na konkretne ćwiczenia.
U nas na SR były ćwiczenia oddechowe, relaksacyjne i rozciągające, żeby każda przyszła mama potrafiła sobie pomóc złagodzić dolegliwości bólowe w czasie porodu. Tatusiowie uczyli się masażu. :)

Linka, ja nawet bałabym się porównywać mój 'bałagan' do tego, co dzieje się teraz u Ciebie. Zupełnie nie potrafię wyobrazić sobie przeprowadzki w obecnym stanie, więc tym bardziej współczuję i trzymam kciuki za szybki finisz. :)

Miłego dnia!

Mamtu doskonale Cię rozumiem. Ja po przeprowadzce nie mam na razie gdzie usiąść, spać, zjeść a jeszcze malowanie wszystkich pomieszczeń nas czeka :) W sobotę odbieramy auto od blacharza po spotkaniu z dzikiem i jedziemy się urządzać, ale bałagan mamy taki w nowym mieszkaniu, że nie ma gdzie stopy postawić. No, ale wszystko się da :D

Arabelka oby Twoje dolegliwości minęły szybciutko.

Miłego dnia dziewczyny.

Cześć dziewczyny!
Mamtu fajnie, że chłopaki nie zostawili Ci dużo na głowie z porządkami :)

Arabelka trzymam kciuki, żeby to było "ten typ tak ma" i za szybkie pozbycie bakterii. Szkoda tylko, że to zawsze tak jest, że albo jest dobrze, albo wszystko na raz.

Z tym twardnieniem brzucha to ja też mam problem. Dobrze jest tak do 14 potem to w zasadzie jeden wielki kamień. Na chwilę odpuszcza jak się położę. Bo jak siedzę to też twardy. wpierwszej ciąży miałam dokładnie to samo. Najgorzej się chodzi, mnie jeszcze przeszywa wtedy taki ból przez centrum brzucha. Na szczęście, póki co do niczego to nie prowadzi.

Jak chodziłam w pierwszej ciąży do szkoły rodzenia, to miałam bardzo fajne ćwiczenia. Byłam już w 9 miesiącu i spokojnie dawałam radę. Właśnie były to głównie ćwiczenia oddechowe, relaksacyjne i rozciągające. Babeczka bardzo fajnie prowadziła. Nigdy mnie nic po nich nie bolało i właśnie tak raczej powinno być.

Moje życzenie, że mały pójdzie spać oczywiście się nie spełniło. Kupa płaczu i koniec końcem wylądował u nas w łóżku. Co oznacza, że od nowa trzeba go nauczyć zasypiać w swoim łóżku. A już chciałam go przenosić do normalnego łóżka.

Dobrze, że chociaż mam dobry humor. Ochroniarz mnie dzisiaj w pracy rozbawił. "Postraszył", że łamię procedury po wprowadzam dwie sooby na jedną przepustkę ;)

Miełgo dnia :) dziś w końcu słońce :)

Witam, urodziłam synka w listopadzie 2012 i postanowiłam napisać przyszłym mamusiom o moich najlepszych zakupach dla dzieciaczka

1. huśtawka hybrydowa Bright Starts - dzięki niej miałam chwile wytchnienia trochę drogie ale inaczej musiałam bujać na rękach.

2. rożek z kokosem (wyciągany wkład ) Kajka - Kieczmierski kupiłam w akpolu za 38 zł , jak spełnił rolę rożka to używaliśmy jako kołderki do wózka obecnie jako kołdra letnia
3, butelki Dr Brown (syn odmówił piersi) nie mam pojęcia co to kolka

Niczego nie sprzedaje jakby co, huśtawkę juz sprzedałam, rożek jeszcze używamy, butelki wiadomo....
post tak dla ciekawostki

Arabelko jak mialam przed ciaza tsh 2,7 i dostalam euthyrox od ginki. Teraz mam wynik 1,2 biore 50 euthyroxu.

Ja przy niektorych cwiczeniach poczulam ciagniecie w brzuchu i to mi sie nie podoba. Jutro mam wizyte u ginki to dowiem sie jak tam moja szyjka...
bo w sobote dowiedzialam sie, że mala juz glowke ma w dół. Leci nam juz 29 tc.

Arabelka, to dobrze, że to twardnienie to jednak nic poważnego i lekarz nie musiał Ci włączać leków. Ale Ci się różnych rzeczy na raz zwaliło na głowę. Ściskam. Mam nadzieję, że szybko poczujesz się lepiej. :)

Z tymi woda mi płodowymi to jest jakoś dziwnie - jak jest za mało to źle, jak za dużo - też niedobrze. Moja lekarka nigdy nic o wodach nie mówi, ciekawa jestem czy ich nie mierzy czy po prostu jest wszystko okej. Muszę zapytać następnym razem.

Dora co do tych ćwiczeń to masz racje, czasami sa zbyt intensywne.Mnie po niektórych bolały łopatki i szyja. Ale u mnie to trochę inna bajka, bo nie powinnam ich wykonywać jak skonsultowałam to z lekarzem.

A ja odebrałam wyniki.Mam jakieś bakterie w moczu i leukocyty. Jutro muszę zrobić posiew,aby sie dowiedzieć co to dokładnie jest i będę musiała brać antybiotyk. TSH tez jest wyższe, niz ostatnio,mam 2,79. Dziewczyny,czy któraś z Was przy takich wynikach brała leki?Aga gdzie chodzisz do endokrynologa, prywat czy na NFZ?

Mamtu pytałaś o moj twardniejący brzuch, biorę no-spe i espumisan, ale i tak mi brzuch twardnieje szczególnie przy chodzeniu.Mam tez za dużo wód płodowych, co może sie wiązać z nieprawidłowym funkcjonowaniem mojej nerki lub po prostu "ten typ tak ma" ;)

Ja jak byłam w pierwszej ciąży zapisałam się na jogę,ponoć dla ciężarnych również,jak poszłam na zajęcia to chyba żadnej w ciąży nie było a ja wyszłam połamana,byłam chyba jeszcze może na dwóch zajęciach i na tym skończyłam,czułam się oszukana bo te ćwiczenia napewno nie były na przeciążony,obolały kręgosłup w ciąży.Totalna porażka.

Wiecie jako ze z aerobikiem mialam trochę doswiadczeń, to sie zdziwilam że zajecia na SR wygladaja bardzo podobnie do zwyklego aerobiku, nie ma podskokow, ale jest duzo wymachow rekami, intensywny marsz, kobiece pompki, duzo cwiczen na nogi i posladki- polprzysiady, żabki.
Kobiety w skarpetkach na deskach z duzymi brzuchami ledwo nadazaly a czy to przypadkiem nie wplywa na skurcze- to ja nie wiem..? troche to dziwne. Kolezanka w swojej SR to miala gimnastyke z polozna, tam byly glownie cwiczenia oddechowe i relaksujace...

Ja myślę ze jak ktoś się nie czuje na silach to nie powinien ćwiczyć. Swoja droga w takiej szkole rodzenia to chyba powinni mieć na uwadze, ze ciężarówki maja potem coraz mniej siły i w ogóle :|

Mamtu to dobrze, ze chłopaki nie zostawili Ci całego balaganu do sprzątania i ze dbają o Ciebie.

Dora, a ja myślałam że na SR są jakieś specjalne zajęcia dla ciężarnych. A jak zwykła gimnastyka to tak trochę dziwnie.
Ja i tak mam zakaz, to tak tylko się dziwię;)

A ja od popołudnia mam dużo skurczy. Brzuch mi twardnieje i nie ma znaczenia czy siedzę, leze czy chodzę:/ Nospa coś za słaba. Jeśli jutro to się powtórzy to wstapie szybciej do gina...

Mamtu, no to Chłopaki się spisują:) Tylko Ty uważaj na siebie. Kurcze, ja poproszę trochę energii Twojego męża dla mojego faceta.

Dora, trzymaj się dzielnie i nie denerwuj. Będzie dobrze:) ale jak pisze Aga troszkę to zajmie czasu.

A tak jeszcze z innej beczki. Nie boicie się chodzić na taką gimnastykę, która opiera się głównie na aerobiku? Ja na ostatniej gimnastyce w SR miałam wrażenie, że te kobiety zaraz tam urodzą. Zaczynam mieć wątpliwości co do tych zajęć, bo mój brzuch też jest coraz częściej twardy. Sama pływam i jeżdżę na rowerku stacjonarnym, a tamte ćwiczenia wydaje mi się, że mogą przyśpieszać poród.
Mojej koleżance ostatnio tez lekarka zabroniła głaskać brzucha, podobnie jak którejś z Was...

Sonia ja oglądałam i trzeba przyznać, że dała radę, chociaz za Nia nie przepadam ale dzis grała super ;)

Właśnie zakonczylam na 1:1 i wychodzilam:( Teraz oglądam powtórkę na Polsat sport. Ładnie grała, to fakt:))

Dzięki dziewczyny, domyślam się, że to nie będzie łatwe niestety. A cała sprawa dopiero wypłynęła.

Jutro rano mam wizytę u ginki i muszę się do tego przygotować, bo już mam całą kartkę spraw do obgadania z nią. Mogłaby mi już wyznaczać częstsze terminy niż raz na 4 tyg.

No to jestem i ja.

Ściana skuta, ale muszę przyznać, że chłopcy postarali się, żebym nie musiała zbyt wiele robić. Większość najgorszego brudu ogarnęli sami, mi zostały tylko drobne 'poprawki'. ;)
A za tydzień - powtórka z rozrywki, bo przychodzi facet od tynkowania, cekolowania i malowania, także zapowiadają mi się ciężkie dni.

Aga, powiem Ci, że Twoja wizja mnie na kanapie w salonie wcale nie odbiegała od prawdy. Może tego pyłu nie miałam na sobie aż tyle, ale cała reszta zgadza się co do joty. ;)

Maluszek, cieszę się, że masz dziś lepszy humor. Fajnie się Ciebie czyta taką bardziej optymistyczną. :)

Heja, to wino bezalkoholowe jak dla mnie jest beznadziejne. Lepiej sok zmieszac że spritem. Serio:) No chyba, że ktoś lubi takie oryginalne smaki... Ja bardzo lubię wino i niestety te są nie do przyjęcia:(
A kiedy wymyśla whisky wolne od procentów? :)

Marta, oglądałaś Radwańską? Ja się załapałam tylko na kawałek ale ładnie grała.

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...