WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

Zapraszam do kolejnego wątku pogromczyń, w którym zaraz za infantylnymi koszulami i pastelowymi suwaczkami dziarsko maszerują hordy kwadratowych penisów z Agustinem Egurolą na czele. ;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-16-t477946,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

Sonia podobno ma tak być do soboty :(

Zapalenie ucha nie bierze się od przewiania tylko od zalegającego kataru. A właśnie przez to, że niektóre matki zakładają dzieciom czapki które zakrywają uszy non stop potem jak je nagle odkryją to dziecko chore.

Pfff ta dzisiejsza pogoda mnie oszukała, myślałam, że będzie ładnie cieplutko a tu jakieś chmurzyska...

Ania, ja nie bardzo wierzę w to, że on będzie duży, skoro Młody miał mieć niby 3300 (wyliczone na podstawie obwodu głowy), a urodził się 2600 i w 56 "pływał". Poza tym ja mam dużo tych większych rozmiarów, a prawie wcale tych najmniejszych i chcę dokupić dosłownie kilka sztuk, żeby mieć przynajmniej do szpitala. :)

Może żle się wyraziłam nie za zimnym chowem a za nie przegrzewaniem dzieci,z drugiej strony na północy klimat jest inny i tak nad samym morzem pogoda jest zmienna i zdradliwa że czasem nie wiadomo jak siebie ubrać a co dopiero dziecko.

Mamtu a lepiej Ci kupić ciuszki na 62 skoro synek może być duży?Ja mam bardzo malutko na 56,wolę kupić większe niż ma być na chwilę.Teraz są w przecenie pajace+śpioszki z pluszu ale mam dylemat bo nie mam pojęcia jaka pogoda będzie tu pod koniec września,w tamtym roku zrobiło się chłodno,jesienno ale pamiętam że jeszcze we wrześniu były też upały i bądż tu człowieku madry:)

Ja też jestem za zimnym chowem,tylko przeraża mnie ta lekkomyślność niektórych matek,zimą dzieci małe w wózkach bez czapek,często bez rękawieczek a one same opatulone i są w ruchu a takie dziecię siedzi i marżnie,nie uważam tego za dobre,albo noworodki pierwsze dni a one bez jakiejkolwiek cienkiej nawet czapeczki,rano o 9.00 gdzie jest jeszcze chłodno póżną wiosną,często plecki,brzuchy dzieci mają na wierzchu,aż ciarki przechodzą,noi w przedszkolu nauczycielka(polka) mówiła mi że tera dzieci często zapalenie ucha mają,a od czego?bo bez czapek biegają.

No ja tak jak napisałam,moje dziecko wogóle nie chorowało dopuki tu nie przyjechał,a wcale go w Polsce nie przegżewałam bo też nie jestem za tym,moja teściowa tak synka ciepło trzymała ze do dziś do spania musi mieć piżamę na długie rękawy bo inaczej zmarżnie nawet w upale,co dla mnie dziwne jest,bo ja śpię prawie naga:)

Katka to nie zły Twój syn z tym gnatem! :)

Dorotii zgadzam się, z babciami ciężko walczyć więc ja już też nic nie mówię tylko młodemu ściągam nadmiar ubrań :)

Na mnie dzisiaj czeka sterta prasowania, bo przez ten przedłużony weekend z Ksawerym nic nie zrobiłam.....a tak mi się nie chce :/

gdyby ktoś chciał to mam do odsprzedania nowy zestaw startowy butelek Avent Classic Philips'a za 60 zł.
Mam nadmiar butelek:-)
jak cos to podam linka z allegro.

przypomnialo mi sie ktos pisal ze wyszlo na usg problem z nerka. u nas nie wyszlo to w zyciu plodowym ale gdzies tak w 4 miesacu zycia (ale na pewno miala to w zyciu plodowym tez), w jednej nerce miala Julia powiekszone miedniczki bo sie jej mocz zbieral.to nie byl reflux ale powiedzialno mi ze do roku sie powinno wyrownac a jak nie to wtedy bedziemy sie martwic i rzeczywiscie w wieku 10 miesiecy wszystko bylo w normie. u nas to bylo tak znalezione przypadkiem bo mloda miala robione usg brzucha na reflux pokarmowy i przy okazji to znalezli a jakby tego nie miala to bym nawet nie wiedziala ze takie cos miala, takze glowa do gory, takie rzeczy najczesciej sie same rozwiazuja

Marta mam tak samo też już bym chciała żeby mała była z nami :)
Ale niech jeszcze siedzi i rośnie.

Walerka, wiem, że dzieci strasznie się wiercą podczas snu ale zawsze mnie to bawi ;) Dobrze, że podłożyłaś Juli poduchy.

Wiecie co, jak coraz bardziej czuje Młodą to już chcialabym ją móc zobaczyć i przytulić:)

no ja tez powiem ze nie mam odwagi wychowywac Jule az tak jak w Anglii, dziecko moich sasiadow z zalozenia nie nosi rajstop bo nie lubi i jej goraco, co jest ok w normalnych angielskich warunkach, chociaz nie wiem jak jej moze nie byc zimno ale jak ja zobaczylam w snieg po kostki w spodnicy kaloszach i skarpetkach to mi mina zrzedla, na co moja sasiadka powiedziala wiem probowalam ale ona nie chce i juz. staram sie wywarzyc miedzy Polska a Uk, bo Polacy to hipochondrycy, nie ma co sie oszukiwac i troce tez nakrecaja ten caly lekowy biznes, wiekszosc naszych mam, jak nie wyjdzie ze sterta recept to uwaza ze lekarz do bani, to oni na odczepnego daja. pamietam leczyla mnie taka wspaniala pediatra dr Chrzanowska, ona byla ordynatorem na Polanki u noworodkow i kiedys sie zlapala za glowe jak przyszla na domowa wizyte bo mialam zapalenie oskrzeli, bo moja mama, sauna, nie wietrzone, ja nie kapana, otwierala wszystkie okna i kazala mnie do kapieli wrzucic, powiedziala ze norodki z zapaleniem oskrzeli sa kapane i maja nizsza temp w szpitalu.
pamietam tez jak przyjechala moja szwagierka na nasz slub w kwietniu z 3 letnia cora, bylo akurat cieplo, Maisie byla w sweterku a wszystkie Polskie dzieci w kurtkach i czapkach, powiedziala ze tak sie zestresowala ze jej podkoszulek ubrala, zreszta tak sie poznaly z druga nasza koelzanka z dziecmi bo tylko ich dzieci byly lekko ubrane na placu zabaw.
ja niestety jestem na straty, cieply wychow mojej mamy sprawil ze mi ciagle zimno ale to podobno tez zasluga tarczycy.
zasada jest ze jak dziecko siedzi w wozku i sie nie rusza to jedna warstwa ubrania wiecej niz my a jak sie duzo rusza i biega to jedna warstwa mniej.
Jula spadla 2 razy z lozka ale ze miala poduchy to na nich spala, jeszcze chyba nie zakumala ze mozna wychodzic bo nas dzis rano wolala.

Julka zazdroszczę ogródka!

Koc polarowy na plaży to już jakaś masakra. A z tymi ceratkami na wózakch to często widuję i jeszcze jak patrzę to na ogół to dziecko w wózku ma czapkę i długi rękaw.
Na szczęście moja mama ubiera małego tak jak ja jej powiem i nie mamy tutaj spięć.

Marta bardzo dobrze zrobiłaś, że ją opeirdzieliłaś żeby tak dziecko męczyć.

Dorotiii, faktycznie nie pomyślałam, że babcia nie za bardzo będzie chciała sie stosować do moich wytycznych :/
Musze już zacząć powtarzac jak mantra, że nie życze sobie przegrzewania dziecka ;)) Ciekawe czy to coś da...

Dorotii, mój facet jak mnie widzi w takiej akcji to najchętniej schowałby się pod ręcznik ;) Ale wtedy byłam po "stracie", więc najbardziej wyczulona na krzywde dziecka...

o widzę Marta że ty się tam nie pierdzielisz :) hehe ale napewno dobrze zrobiłaś :)

Sonia, te matki na plażach to faktycznie dramat. Chociaż mnie w ubiegłym roku wkurzyła bardzo jedna taka matka, która o 12 w południe siedziała z Maluszkiem na plaży oczywiście w pełnym słońcu. Maluch płakał strasznie, aż serce bolało. A ona nic niewzruszona leżała plackiem. W koncu nie wytrzymałam i poszłam ją opierdzielić. Zagroziłam, że zadzwonie na policje bo może jest pijana,skoro zajmuje się nieodpowiedzialnie. Zwinęła sie raz dwa coś tam bełkocząc.

Katka, Sonia, fajne te Wasze chłopaki:))

sonia kocyk polarowy to jest nic... często słońce świeci a dzieci w gondolach przykryte są tą nakładką ceratową. Ja osobiście nie mogę na to patrzeć.
Ja z tych co mi ciągle gorąco ale u mnie w tygodniu z dominikiem są babcie.... zobaczycie jak to jest z babciami! ojej wnusio bez rajstopek, ojej a gdzie czapeczka, matka włóż mu sweterek bo przecież mu zimno.... ręce opadają :)) ale ja tam w żart tylko to obracam bo wiem że rumcajs ma najlepszą opiekę jaką może mieć. Jak go przynoszę do domu to zaczynamy od rozbierania.

Mamtu Julka podbudowałyście mnie tym że tez nic nie macie bo mi wstyd było napisać. Co wejdę do tych sklepów i chce coś kupić to mi się wydaję że nie jest jednak takie ładne i zawsze wychodzę bez niczego, ewentualnie z czymś dla dominika. W poniedziałek zdesperowana pojechałam do mothercar'a gdzie mi się zawsze wszystko podoba. Wiadomo są wyprzedaże, to myślałam że kupię chociaż cokolwiek i nic :( czekam teraz na kolekcję jesienną i obiecałam sobie że tam coś kupię... ale jak będzie to nie wiadomo.

Byłam rano na pobraniu krwi jedynie 28 osób było przedemną... spóźniłam się do pracy ponad 30 minut ;/

To ja tez jeszcze nic z ciuszkow dla malenstwa nie kupilam, co wejde do sklepu to wychodze z ubraniami dla corki albo Mikolaja. Nawet nie wiem co mi potrzeba, musze w koncu przyniesci ten karton po Mikim i przejrzec.

Julka zazdroszcze ogrodka warzywnego, mniam

Sonia rozwalilo mnie dziecko pod polarowym kocykiem na plazy w taki upal. I wczoraj rozczulilo mnie Twoj opis Ksawerego z misiem pod paszka, kurcze a moj to idzie spac z butelka wody i gnatem tzn pistoletem na wode.

Carolajna korzystaj z lenistwa poki mozesz :)

Nie ukrywam, że liczę na głos Alkar w tej kwestii ;).

Z tym rozbieraniem i dygotaniem/dygoceniem?, to u nas dokładnie tak samo :).

No nic, czas się nasmarować i brać dzisiejszy dzień za rogi ;)

Dziewczyny nie chce mi się podnieść tyłka z łóżka, zjadłam śniadanie i leżę z komputerem.
Przyłączam się do nie przegrzewania dzieci, ale ja sama jestem okropny zmarźlak i nie wiem jak to bedzie :( Najwyżej będę się cieplej ubierać, ale czego sie nie robi dla dziecka :)

A w ogóle to powinna się tutaj wypowiedzieć Alkar. Ona ma większe doświadczenie w temacie cukrzycy i pewnie będzie Ci mogła podpowiedzieć trochę więcej i bardziej rzeczowo niż ja. Na mnie na przykład pieczywo prawie wcale nie działa, cukier mi po nim jakoś dziko nie skacze, ale każdy organizm jak widać reaguje inaczej.

Aga, jakbym widziała mnie i mojego męża. On zimą wraca z pracy i już w drzwiach rozbiera się 'do rosołu', kiedy ja siedzę w polarze pod kocem i dygocę. ;)