WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Aniu zapisałam się :-) dziękuje za info ;-)

a co do letnich tłumów w Sopocie, to jako mieszkanka od czerwca do początku września też omijam okolice Monciaka, natomiast jeśli chodzi o plażę to ze względu na to, iż mieszkam na Kamionce i przede wszystkim nie ma tłumów - chodzę na wysokości Koliby (zejście od Aquaparku). Zawsze jakieś miejsce parkingowe raczej się tam znajdzie, przed Aquaparkiem lub wzdłuż ul. Sępiej, a potem wystarczy zejść schodami na dół i odbić od Koliby w stronę Gdyni, i ludzi będzie coraz to mniej. A posiadacze sierściuchów jak ja, gdy miną potok i pójdą dalej w stronę Orłowa, napotkają "psią plażę". Aha, ostatnio byłam w centrum, dokładnie na molo na "Orange kino letnie", i zaparkowaliśmy bez problemu przy Parku Połudnowym, przy tym kościółku. Z tym że to było przed 22, bo o tej porze zaczynają się filmy. A kino na molo jest za free, jedynie osoby spoza Sopotu muszą zapłacić za wejście na molo, ale klimat jest:)

maluszek a ty będziesz najlepszą mamą także nie ma co się nad tym zastanawiać. Tak będzie zobaczysz :)

Arabelka karta do rossmana jest fajna - ja mam już chyba z 6% rabatu a do tego w rossmanie rzeczy dla dziecka są naprawdę w dobrej cenie, także ja nie mając czasu na chodzenie po różnych sklepach i szukaniu co gdzie jest taniej o 1 czy 2 to idę zawsze w ślepo tam. Jak nakupuję chusteczek, pieluch, kaszek, książeczek to czasem i 5 zł rabatu dostaję a to już coś:) A do tego jeszcze czasem są dodatkowe promocje na tą kartę, prezent dla dziecka na urodziny etc.
szkoda że rossmann nie ma takiej karty zniżkowej na zwierzaki bo tam moje futrzaki też zaopatruje :)

Super Ania! Czyli może będziemy chodziły razem? ;-)
Idę szukać nr tel i dzwonić :-)

tak Panda, Pani Jolanty Madej,gdyż drug prowadzi bodajże położna od laktacji, z wpisów w necie raczej polecają P. Madej. Dziś są zapisy na sierpień, więc jeśli jesteś zdecydowana to lepiej bierz telefon i dzwoń:)

Za to mój mąż będzie super tatą bo on kocha dzieci i ma z nimi świetny kontakt.Wzrusza mnie jak on bawi się z dziećmi;)

katka, dorotii tego słynnego Gerya to lekarze powinni przepisywać przy problemach z zajściem w ciąże ;p A pomysł na body super:)

A co do wystawy Human Body to mojej koleżance bardzo się podobało. Jeśli ktoś interesuje się medycyną i anatomią to bardzo fajna wystawa. Ale najlepiej wziąć przewodnika, bo wtedy o wszystkim opowiada i jest dużo ciekawiej.

Ania83 ja też mam kartę Rossnę i ostatnio dostałam 0,18 zł zniżki przy zakupach ;p Ogólnie szał, ale w dłuższej perspektywie się przyda, bo zniżki rosną :)

Dziewczyny ten wózek za 3600zł to nie był X-landera tylko jakiejś innej firmy nawet nie wiem jakiej bo jak zobaczyłam tą cenę to już mi się przestał podobać:)A ten X-lander X-move to był za 2045zł więc cena bardziej dla mnie do przyjęcia.Moja mama deklarowała pomoc w wysokości 1500zł więc chyba go weźmiemy:)Teraz problem mam z kolorem.Jest taki ładny fioletowy ale boję się,że gdyby jednak okazało się że to będzie chłopak to czy będzie też ten kolor odpowiadał dla chłopczyka.I mam dylemat.Mówie Wam no problem mam nie mały;)

Marta ja wczoraj też miałam taki kryzys jeżeli chodzi o dziecko.Zazdrościłam tym ludziom młodym na plaży,że mają tak fajnie,żadnych zobowiązań i sobie nie potrafiłam wyobrazić siebie jako matki:(Czułam się podle, że jakoś nie potrafie się cieszyć chyba z tych zmian,które są przede mną.Mam nadzieję,że jak wezmę malutką w ramiona to to się wszystko zmieni.

Wredna jestem i podła wiem i wcale nie jest mi z tym dobrze;(((

Aniu ja się wybieram do SR na Kliniczna ale nie mogę sie zebrać od dwóch tygodni by tam zadzwonić. Położna z gabinetu mowila że tam są dwie szkoły o której Ty mówisz? Pani Jolanty Madej??

Katka, Marta13 dziękuje za pamięć! Przepraszam że nie pisałam wcześniej ale nie miałam za bardzo czasu... ;-)
Melduje posłusznie że po wizycie wszystko dobrze oby tak dalej.. Nastepna wizytę mam 30 lipca i już wtedy lekarka zrobi mi to ostatnie dokładne usg. Mowila że teoretycznie robi sie je między 32-34 tc ale zrobi mi wcześniej żebym już sie nie stresowala..Kochana Kobieta! ;-) Zapytałam co tam sie bada na tym usg powiedziała że przepływy, wielkość i wagę dziecka, łożysko oraz wszystko to na co mogły mieć wpływ przebyte infekcje...no to się spielam..wkoncu dwa razy bralam antybiotyk..złapałam filma...oby jeszcze to przeżyć...zresztą moja Koleżanka do której jeżdżę na dyżury powiedziała że będziemy to na bieżąco monitorować...już zanim pójdę do swojej lekarki...oby nie było czego monitorować i oby było już tylko dobrze!....

Widzę że u Was Dziewczyny zakupkowo-remontowe szaleństwo w pełni :-) super!

słuchajcie, właśnie umówilam się na spotkanie organizacyjne do SR na Klinicznej na sierpniowy kurs,jeżeli którąś z Was to interesuje to dzisiaj trwają zapisy. Ponadto pani kasjerka w Rossmanie poinformowała mnie wczoraj o możwości wyrobienia kart zniżkowej dla przyszłych mam oraz mam z małymi dziećmi, co prawda zniża nie jest powalająca (od 3 do 10%), ale na ich stronie jest m.in. o planie porodu i wyprawce do szpitala: http://www.rossne.pl
Aniu, mój przepis na muffinki wziął się z netu jako przepis dla początkujących w kuchni:), jest banalnie prosty: najpierw mieszasz 2 jajka z cukrem (ok. pół szklanki, ew. dodatkowo cukier waniliowy),potem dodajesz 75 ml oleju lub stopionego masła, szlankę maślanki/kefiru, następnie szklankę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko mieszasz łyżką, no i do tego jakieś dodatki: owoce, bakalie, pokruszoną czekoladę czy co tam chcesz. Ja akurat mam b. fajne silikonowe foremki z Ikei, ale mozesz też wlać ciasto do podwójnej papierowej foremki,najwyżej się nieco odkształci. Piekę w 175 st. tak "na oko", powiedzmy 15-20 min w zależności od piekarnika.
Arabelka: jeżeli jest tak, jak mówisz, to bardzo dobrze, bo tak powinno być. Ja z własnego doświadczenia nic nie mogę powiedzieć, bo nigdy nie rodziłam ani nawet nie przebywałam na oddziale położniczym. Napisałam tylko to, co powiedziała mi kuzynka, która przed zdecydowaniem się na Swissmed obejrzała kilka porodówek i rozmawiała z personelem. Być moze faktycznie nie wszędzie ta jest, ona chyba głównie dowiadywała się o cc w Redłowie.
W 3mieście też taka dziwna pogoda? w Borach Tucholskich wygląda, jakby zaraz miała być ulewa:/ zastanawiam się, czy ruszać do lasu po kolejną dostawę owoców, czy też mnie deszcz dopadnie.

katka to zamów dla mnie też bo ja w grudniu/styczniu czytałam te książki :) O dominika to się staraliśmy ponad rok a teraz przy lekturze nie było szans żeby za pierwszym razem się nie udało ;p

Co do Greya to my z mezem smiejemy sie ze malemu chyba kupimy body w stylu "9 months ago my mommy read 50 shades of Grey" :)

Dorotii my Igrzyska czytamy z corka i utknelysmy na razie w trzecim tomie.

Madleen polecasz Human Body? Bo my chcielismy sie wybrac ale slyszelismy tyle negatywnych opinii (co do jakosci i malej ilosci eksponatow) ze zrezygnowalismy.

Carolajna powodzenia w Tesco

Wracam po tygodniowej przerwie :)
Poczytałam Wasze wpisy, ale tylko pobieżnie, bo człowiek nie jest w stanie ogarnąć takiej ilości :)

Gratuluję wszystkich udanych wizyt!
Aga fajnie że ta cukrzyca okazała się łaskawa, choć tych zastrzyków to nie zazdroszczę... Ale dzielna z Ciebie babka! :) Jeśli chodzi o te adaptery to już ok. Mieliśmy nie takie jak trzeba, wymieniliśmy na adaptery od x-landera i jest już dobrze.

Carolajna wózeczek super, niech Wam dobrze służy!

Maluszek, ja kupowałam x-landera x-move (gondolę i spacerówkę) w mama i ja, i nie możliwe, że kosztuje 3600zł. Jeśli dobrze pamiętam to cena była ok 2100zł. Nie powiem Ci dokładnie, bo my załatwialiśmy zakup przez znajomą i ostatecznie kupiliśmy ten wózek taniej ze zniżką pracowniczą...

Marta trzymam mocno kciuki, żeby problemy z pracą szybko się rozwiązały! To zawsze stresujące, zwłaszcza z kredytem na głowie, ale może zmiany okażą się dobre, czego gorąco Wam życzę!

Ja w zeszłym tygodniu miałam u siebie mamę, więc udzielałam się turystycznie :) Byłam na wystawie The Human Body Exhibition i muszę powiedzieć, że na prawdę warto... polecam! A na weekend pojechaliśmy do rodziców wypoczywać na łonie natury :) Także naładowałam baterie, aż miło :)

Dziś leciałam już na badanie krwi z samego rana, wyprzedziłam gigantyczną kolejkę i wszyscy byli przemili :P Ucięłam sobie przemiłą pogawędkę z paniami pielęgniarkami :)

Dziewczyny ja też chętnie dołączę na spotkanie u anestezjologów, jeśli znowu nie wyjadę do rodziców. Ale wstępnie się piszę na ten czwartek i czekam na wieści :)

Miłego dzionka!

Arabelka lektura jak najbardziej :) Bardzo dobrze się czyta aczkolwiek powiem szczerze że trochę mnie denerwowało takie uwielbienie jej dla faceta, zbyt cukierkowe jak dla mnie.
Ja teraz też ambitnie bo Igrzyska Śmierci czytam ;p

Mamtu a te spotkanie z anestezjologiem to jutro czy w czwartek? Bo juz sie pogubiłam ;)

Dziewczyny chwila nieobecności na napisanie mojego długiego posta, po czym patrze a tu kilkanaście nowych wpisów i nakręconych kilka filmów;) Dobre! :) Selen Twój sen jest boski, a jak sie jeszcze dorzuci kilka innych Waszych pomysłow, to juz w ogole hit! :)

Witam poniedziałkowo :)

Mamtu z chęcią i ja bym się wybrała na te konsultacje do z anestezjologiem. Przede wszystkim chciałbym wiedzieć, jakie jest postepowanie w przypadku mojego kręgosłupa i zoo. Tylko jeszcze czekam na info kiedy moi rodzice do nas przyjadą.

Selen dzięki za link, również się zapisałam na to wydarzenie. Do Sopotu mam nie daleko, a przy okazji z chęcią się z Wami spotkam :) I dobrze, że to wydarzenie jest w tygodniu, bo weekendy sie nie zbliżam do Sopotu.

Apolonia, jeśli chodzi o pieluchy to ja kupowałam w Tygrysku. Cena za tetrowa biała 2,55 zł/szt, kolorowe były trochę droższe za 2,90 lub 3,90 zł/szt (dokładnie nie pamiętam). A flanela była chyba po 4,60 zł/szt. Jeśli nie masz daleko do Rumii to polecam.

Aga fajnie masz z tymi psami, zawsze jakieś towarzystwo jest w domu :) I jest z kim wyjść na spacer. Ja na widok ładnych psów robię głupio-słodkie uśmieszki i się rozczulam, "o jaki śliczny"! :) I może to głupie, ale czasami małe zwierzęta bardziej mnie rozczulają, niż małe dzieci. Zobaczymy jak będzie po porodzie ;p
Tez się przymierzam do przeczytania Pierwszego roku, bo już mało czasu zostało na zgłębienie wiedzy ;) Ale póki, co zaczytuje się w Pięćdziesiąt Twarzy Greya. W sumie lektura niezbyt pasująca do obecnego stanu, ale jest wciągająca ;)

Maluszek a ten wózek za 3600 to pewnie była Teutonia? Bo x-lander za ta cene to nie możliwe, chyba że full wypas ;)

U mnie też jest problem z zapięciem sandałów. Gimnastyka jest niezła jak próbuje to z jednej, to z drugiej strony, a na koniec i tak proszę męża, aby mi je zapiął :)

Dziewczyny u mnie bojowego humoru ciąg dalszy, w kinie jeszcze się powstrzymałam przed niekontrolowaną agresją. Wczoraj robiłam aferę w restauracji, a wszystko przez brak organizacji personelu. Chcieliśmy siedzieć na zewnątrz, aby nie kisić się w środku. Kelner powiedział, ze za chwile zwolni się stolik na zewnątrz, wiec możemy powoli wychodzić ze środka lokalu. Także wzięliśmy wszystkie manele, znajomi dziecko pod pachę, wózek i zmierzamy w kierunku wyjścia, a tam Dwie panienki sobie zmieniły miejsce ze stolika dwuosobowego na czteroosobowy, żeby miały gdzie torebki położyć! No myślałam, ze mnie szlak trafi, bo ten kelner nawet nie podszedł do nich i grzecznie nie przeprosił, ze czekaliśmy na ten stolik, bo on niby nie może. I dawaj z powrotem do środka, z dzieckiem, wózkiem itd. Narobiłam takiego rabanu, że następnym wolny stolik był już nasz ;p Znajomi byli w szoku, ze w ciąży bojowa się zrobiłam ;) No ale jak tu się nie wkurzyć, kiedyś ktoś traktuje klientów jak jakieś popychadła.

Miłego dnia życzę

Dziewczyny popłakałam się ze śmiechu :)
My to mogłybyśmy książkę napisać i dobrą kasę na tym zarobić :D

Wybieram się dzisiaj do tesco ciekawe czy uda mi się coś kupić.

A co do nowych czy używanych rzeczy dla malucha, to ja na początku ciąży też chciałam wszystko nowe, ale potem stwierdziłam, że po prostu szkoda pieniędzy, bo przecież maluchy tak szybko ze wszystkiego wyrastają. No i posłuchałam kilku doświadczonych rodziców :) I teraz się już nie przejmuję.

a widzisz Dora ten wpis z wikipedi zrozumiałam odwrotnie - że jak nieplanowana cesarka to dają narkozę a z tym się nie zgadzam bo z doświadczenie swojego i koleżanek widzę że jednak mimo nie planowania dają znieczulenie w kręgosłup.
Uczucie gmerania to mało powiedziane.... hehe ale ładnie to ktoś nazwał :)
ja też tak pobieżnie czytam bo jednak też pracuję i ciągle coś robię jeszcze innego

Inne tematy z forum

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...