WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Marta ja mam 2 letnie dziecko i caly czas jak mowie normalne zycie, to mam na mysli to przed dzieckiem, jest po prostu inaczej i tyle nie jest lepiej albo gorzej bo nie mozna myslec o tym w takich kategoriach, na szczescie te niedogodnosci wynagradza dziecko. musze sie przyznac ze bylo mi bardzo dobrze na wakacjach bez Juli, oczywiscie tesknilam ale nie mialam tak ze nie wyobrazam sobie wakacji bez dziecka, a mam takie kolezanki i tez nic w tym zlego, kazdy ma inna osobowosc, tak jak znam pary ktore duzo jezdza osobno na wakacje a ja sobie tego nie wyobrazam. tez ich rozumiem bo np kolezanka uwielbia nazwijmy to kraje trzeciego swiata a jej maz uwaza ze jezdzenie tam jest niepotrzebnym narazaniem zycia, za to razem nalogowo uprawiaja skydiving i on juz np wyskakiwania z samolotu co tydzien nie uwaza za niepotrzebne narazanie zycia i na te wakacje jezdza razem.
Apropo napadania i roznych mysli, to tak na przyszlosc okolo 6-8 dnia po porodzie przychodza tzw baby blues, taka mini depresja poporodowa (nie ma to nic wspolnego z depresja), pamietam siedzialam z Jula i ryczalam caly dzien bez powodu, tzn powod za kazdym razem byl, tylko marny i niewarty plakania, cos tam sie w organizmie przestawia i tak moze byc, nie przestraszcie sie to po paru dniach przechodzi.
Maluszek, nastepnym razem, prosze wlaczyc asertywnosc, wywalic gosci i meza na spacer a samemu polozyc sie spac. a co do niepicia, jak wdychalas opary meza to tak jabys sie napila, przynajmniej ja tak mam, on pije a ja mam kaca obecnie w ciazy.
Tak jak mowilam u mojej kolezanki od decyzji do wyjecia dziecka z brzucha minelo moze 7 min, nie bylo zadnej dezynfekcji, po prostu dali znieczulenie i cieli, na szczescie dzieki temu maluszek jest ok, chociaz wyladowal na specjalistycznym oddziale bo mial problemy z oddychaniem i wlasnie a propo decyzji o szpitalu, ona byla w jednym a dziecko w innym szpitalu i nie widziala go przez 3 dni bo ja nie chcieli wypuscic bo jej zycie tez bylo zagrozone.
Aga- to nie jest jedno miejsce gdzie nie boli, ja z tego co pamietam tez mialam gorsze siniaki po jednej stronie.
ja standartowo nie moge spac, teraz jeszcze bo goraco i ma tak byc przez tydzien, niby fajnie ale nie zazdroszcze mojej kolezance w 39tyg i drugiej z tygodniowym dzieckiem. a wogle to mlody o wiele mniej sie rusza, nie wiem czy to ten upal, jemu nie powinien przeszkadzac bo u niego stala temp ale moze na mnie wplywa i dlatego. mialyscie moze tak?
no i doczlapalam prawie do 3 trymestru, dobrze kojarze ze od 27tyg?

A może być Agustin z długimi włosami? Przynajmniej fajnie tańczy, chociaż nie wiem jak z jego wzrostem ;]

Marta, tylko znajdź sobie wyższego partnera, bo go zza zespołu nie będzie widać. ;)

Dorotiii, dobre z tym koncertem :) To ja mogę potanczyć w tle za nim.

My chyba musimy zacząć spisywać te ciążowe sny. Co jeden to lepszy. ;) A może jeszcze jakaś kasa z tego będzie? :P

Selene, ja mam wszystkie buty wsuwane, więc nie mam problemu. ;)

Dziewczny Wy i te Wasze sny ;)

Ja obrączkę noszę, ale jak jest jak dzisiaj pogoda inaczej też mam obawy czy ją zdejmę.

A co do pracy to już ciężko. Nie mogę sobie w ogóle pozycji znaleźć, jak nie brzuchem od biurko chaczę to plecy mnie bolą. Jak się pochylę to znowy mała mnie tak po pęcherzu kopie, że muszę lecieć do łazienki. Ach marudzę normalnie jak kobieta w ciąży ;)

No Mamtu zapewne nie ma problemów z zakładaniem butów :)

Aga a jak się skończyła historia z przychodnią? robisz zastrzyki czyli co jednak ci dali tą receptę? czy musiałaś coś kombinować?

Mi jakoś sny się na szczęście uspokoiły za to mój mąż dzisiaj się obudził i wykrzyczał że śniło mu się że McCartney śpiewał u nas w ogródku ;p

Haze mi kuzynki które mają 6/7 letnie dzieci mówiły że przespały czas kiedy się na drugie decydujesz i że już właśnie jest ten czas kiedy nie chcesz wracać. Ja jeszcze chce ale oczywiście też myśli mam różne w zależności od dnia.

Haze, od wody z ogórków pewnie tyż ;) Ale bardziej od jedzenia przed snem. Chyba zacznę spisywac te sny. Takiej abstrakcji to nawet Gombrowicz by się nie powstydził hehe

Dorotiii, a Ty dałabyś rade pojechać w taką delegacje? Bo mi by się juz nie chciało. Wolalabym zostać w biurze i w ciszy i spokoju zająć sie allegro:))

o Carolajna tez ogladalam wczoraj Kosci, ale u mnie niestety rano zamiast budzika to o 6 bylo: Mama wstawaj, choc ze mna na kanape, chce kanapke i danio.

Haze, to jeszcze troche poczekacie na ta kanape, na razie pozostaje podziwianie sciany z pozycji podlogi :)

Tez nie nosze obraczki od poczatku ciazy tak na wszelki stluczaj.

Marta, mi tez od razu na mysl przyszla Mamtu z noga na umywalce :)

Aga dobre :) ale powiem wam, ze jak czytam o tych cukrach, to nie mam pojęcia o czym piszecie ;)
Aga fajnie że zastrzyki bolą już troszkę miej!

Aga, to mnie rozbawiłaś. ;) Poczekaj trochę, zanim zaczniesz deklarować, że tak chętnie oddasz własne dziecko. Wierz mi, że chyba dla każdej matki, przynajmniej na początku, to jest zadanie wręcz nie do wykonania. A deklaracje przedporodowe można sobie w d*psko wsadzić, bo nijak się potem mają do zastanej rzeczywistości. ;)

Fajnie, że pasuje Wam najbliższy czwartek. Mam nadzieję, że te konsultacje się odbędą, bo to chyba jedyna okazja, żebym mogła je zaliczyć. :)

Maluszek, dołączam swoje uściski.
I zgadzam się z Carolajną, że używki można dostać w naprawdę świetnym stanie i za cenę nieporównywalną z ceną sklepową, więc może warto się zastanowić nad taką opcją.

Carolajna, Ty i te Twoje porodowe sny... ;)

Marta, ja już widzę jak Tobie się będą oczy świeciły na Basiową (jest jakaś decyzja w tej sprawie? ;) ) twarzyczkę, także nic się nie martw! Wszystko jest w normie :)

Mamtu, Alkar - ja od wczoraj mierzę cukier po dwóch godzinach jednak. Zaczęłam trochę szperać, bo mnie to nurtowało, no i znalazłam takie informacje, że często jak kobitka ma małą różnicę po 1h i po 2h w wyniku po 75 mg to zaleca się mierzenie cukru po 2h od posiłku żeby sprawdzić czy organizm dobrze rozkłada czy coś tam (no a u mnie po 1h było 146, a po 2h 141)... A, że po 1h zazwyczaj miałam w normie to stwierdziłam, że sprawdzę jak będzie teraz. Czasem jednak muszę się powstrzymywać żeby być mądrzejszą od lekarza widocznie... ;)

Marta - padłam :D

Dora co pisze encyklopedia a życie pokazuje to dwie różne rzeczy tak więc mnie nie przekonałaś.

A rozmawiałam wczoraj z kuzynką która dostała znieczulenie przy porodzie i u niej pomimo już dosyć zaawansowanego porodu kompletnie ustała akcja i musieli jej dać oksytocynę. Po znieczuleniu i oksytocynie mówi że bolało dużo bardziej niż pierwszy poród bez jednego i drugiego. Co prawda mogli podać drugi raz znieczulenie ale się bali że znów akcja ustanie i wtedy coś mi tłumaczyła że musieliby robić cesarkę więc ani ona nie naciskała a lekarze też sugerowali żeby lepiej już nie dawać. Także widać z tym znieczuleniem to faktycznie może też być różnie :/

Ja w pracy ok tylko teraz dwa dni znów siedzę sama bo znów wszyscy pojechali w delegację i mnie nie wzięli. Jak tylko pojawia się wizja delegacji to zaczynają gadać że napewno bym im urodziła, potem schodzi na rodzenie łożyska wszyscy mają bekę i potem mówią: ZOSTAJESZ. Mam tylko nadzieję że mnie robotą nie zarzucą bo zaplanowałam allegro sobie poprzeglądać w wolnej chwili :)

Marta Ty to w ogóle jesteś mistrzem snów widzę :))))
może to od tek kwaszonej wody :P

Carolajna, watę cukrową to bym wciągnęła ;) Chociaż ostatnio dzień w dzień pije wode z ogórków kiszonych. I zajadam chleb z pasztetem i ogórkiem. A d*pa rosnie od tego chleba ;))

Poród już dawno mi sie nie śnił. Za to ja dziś we śnie tańczyłam z jakimś facetem, który był ode mnie o głowę niższy ;) I mieliśmy następnego dnia wystartować w jakimś konkursie, ale ja nie mogłam nogi podnieść, bo mi brzuch przeszkadzał hehe. Co za głupie sny ;) Co w tej podswiadomości siedzi?

Czesc dziewczyny :)

Tomek dzisiaj na 13 do pracy więc nie budzi mnie jago budzik o 6:30 :) spalam aż do 8:30, ale wczoraj oglądałam do 1 Kości :)

Ja też zapisałam się na te warsztaty, mam nadzieje, ze fajne będą :)

Mamtu na nadal chętna na Wojewódzki w czwartek.

Aga a Ty się nie martw bałaganem remontowym póki co tylko odpoczywaj.

Maluszek a nie chcesz poszukać używanego tego wózka? Są zdecydowanie przyjemniejsze cenowo :)

Marta z takimi myślami nie jestes sama, też mi się zdarza. Wczoraj nawet powiedziałam,ze za 2 miesiące jak mala bedzie z nami to raczej tak sobie nie polezymy w łóżku pol dnia, na co Tomek stwierdził, ze co.za problem przecież ona może leżeć z nami ;) Za to potem jego dopadły wątpliwości w stylu przecież ja nie będę umiał jej przebrać, nakarmić itd. Powiedziałam, ze przecież się nauczy i bedzie najlepszym tata :D Na co on, ze go bedzie jego oczko w głowie ;) Ech...

Poród mi się snil, a w zasadzie sam jego poczatek czyli skorcze okropne :(

Haze ja zawsze na takich plenerowych imprezach wcinam chleb ze smalcem, nie moge się oprzeć :) podobnie działa na mnie wata cukrowa :D

hehe Marta ja już na wszelki wypadek nie noszę obrączki i pierścionka od jakiegoś czasu - zresztą jakoś tak mnie dziwnie uciskały, zupełnie nie wiem dlaczego :P

Dzięki Dziewczyny:*

Jak piszecie o gimnastykowaniu przy zakładaniu skarpetek czy obuwia to przypomina sie Mamtu, gdy mówiła o zakładaniu nogi na umywalke :)

Selene,Dorotii - dajecie rade w pracy? Na szczęscie nie jest za ciepło.

aaa, zawuażyłam, że moje palce u rąk i stóp wyglądają jak małe serdelki hehe. Wczoraj ledwo co udało mi sie ściągnąć pierścionek.

co do cesarki, może rozwieje watpliwosci:
" Cięcie cesarskie (łac. sectio caesarea) - (potocznie zwane cesarką) zabieg chirurgiczny, polegający na rozcięciu powłok brzusznych oraz macicy (dawniej pionowo, obecnie coraz częściej poziomo na granicy trzonu i szyjki macicy) i wyjęciu dziecka. Zazwyczaj wykonuje się go, gdy naturalny poród jest niemożliwy. Gdy zabieg jest planowany, przeprowadza się go w znieczuleniu (zewnątrzoponowo lub podpajęczynówkowo). Jeśli zabieg wykonuje się w trybie ostrym (nie planowo), najczęściej znieczula się ogólnie (narkoza)." Wikipedia

Ja też mam problem ze zrobieniem czegos przy stopach, , masakra!

Ja też zdecydowanie unikam Sopotu i Długiej w wakacje. Dla mnie żadna przyjemność spacerować w tym tłumie.

Marta podpisuję się pod tym co napisała Dorotii. Myślę, że większości przechodzą takie myśli. Mi teraz też nawet, że może z drugim trzeba było poczekać. Ale wiem, że okaże się, że to była najlepsza decyzja. Jak taki mały bąbel się uśmiecha do Ciebie to za nic by się tego nie zmieniło :)

Dorotii mi w pierwszej ciąży też mi się brzuch już obniżył w podobnym okresie. Oczywiście nie tak zupełenie nisko jeszcze, ale jednak. Lepiej mi się od razu zaczęło oddychać, ale zaczął bardziej przeszkadzać za to. O schylaniu to ja już nic nie napiszę. Jak mam założyć sandały to się tak nagimnastykuje, że hey.

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...