WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

Zapraszam na więcej ploteczek! :)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-17-t478776,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (18)

podsyłam link do rejestracji z warsztatami "Świadoma Mama" gdyby ktoś miał ochotę się wybrać. Ja się już zarejestrowałam :)
http://swiadomamama.pl/lato-z-brzuszkiem-i-maluszkiem-sopot

Ja też nie słyszałam żeby cc robili w znieczuleniu ogólnym,szczerze to bałabym się być uśpiona a tak wiem że w razie czego to tylko znieczulenie miejscowe.Można poszukać filmików na you tube i zobaczyć że kobieta jest świadoma jak rodzi przez cc,a to że zwlekają do ostatniej chwili to chyba niestety prawda oglądając niektóre reportaże i to jest smutne,nie powinno mieć miejsca coś takiego.

Synek lepiej,zjadł kawałek bułki z twarożkiem a jak zobaczył że robię sałatkę to krzyczał że on też będzie jeść,więc dostał,nie potrafiłam odmówić,więc chyba to było zatrucie,tylko nie mam pojęcia czym.

Marta też uważam, że fajna ta impreza. Mam nadzieję, że się przyjmie i za rok będzie jeszcze więcej sprzedawców :). My akurat byliśmy zaraz na początku o 11 więc jeszcze nie było tak źle z kolejkami.

Ja jak zawsze po weekendzie zmęczona. Mały nas zawsze tak poprzeciąga, że potem ledwo chodzę.
Poza tym mam wrażenie, że mi się brzuch już obniżył.

Ania83 nie chce się sprzeczać, ale ilekroć rozmawiam z jakąś dziewczyna, która miała podjętą decyzje o cc w trakcie porodu naturalnego, to sobie nie przypominam, aby którakolwiek miała znieczulenie ogólne.Nawet mojego kuzyna żona, która 14 lat temu nie mogla urodzić naturalnie,to po 20h zrobili jej cc i dostała miejscowe znieczulenie. Ostatnio znajoma przy naturalnym porodzie miała podjętą decyzje o cc i dostała ogólne, tylko dlatego ze znieczulenie miejscowe na nią nie zadziałało. Ale standardem teraz chyba jest znieczulenie miejscowe przy cc w państwowych szpitalach.
Dorotii jak było u Ciebie,dostałaś zzo czy narkozę?

Walerka zgadzam się z Tobą,to jest bardzo waże,tylko ze u mnie były sprawdzane przepływy,robione pomiary,wszystko co można zrobić na USG i nawet KTG miałam dwa razy a pomimo to lekarz wysłał na identyczne badanie do szpitala gdzie tylko niepotrzrebnie się denerwowałam,teraz mam wizytę w piątek i zobaczymy czy znów będzie twierdził że dziecko jest małe,a jak pytam go już trzeci raz co mam na wargach sromowych,które wyglądają okropnie do tego żylaki na udach od wewnętrzenej stronie się porobiły to nie potrafi odpowiedzieć,unika odpowiedzi,odsyła dalej,ale teraz nie wyjdę dopuki się nie dowiem a skoro nie potrafi bo nie wie niech skieruje do innego lekarza zeby rozwiać to co mnie nurtuje.

Ja bym sie bardziej stresowala jakby dziecko bylo male i tego nie sprawdzili, zwlaszcza ze duzo rzeczy mozna pomoc albo brac leki jak np te przeplywy ale to indywidualna sprawa, kazdy podchodzi inaczej
Wlasnie jade po meza juz sie nie moge doczekac, podziwiam was dziewczyny ktore macie mezow daleko, ciezko tak samemu zwlaszcza z bablami. Tak do dzis poludnia bylo ok ale Jula odmowila wspolpracuje w spaniu I bylo ciezko

No widzisz,więc jednak geny,niekoniecznie po rodzicach,a dziecko małe uważam za takie które nie mieści się w siatce,a jak waga w normie to może drobniejsze,dla mnie to nie potrzebny ten cały stres i tak swoje już przeszłam,a przecież urodzić trzeba i nic się już nie da zrobić jakby odpukać było coś nie tak.

My zaliczyliśmy spacer nad jeziorkiem,zaraz kolacja,mam nadzieję że zje trochę i jutro będzie całkiem zdrów.

Umknelo mi pytanie. Nie byl jakis duzy, ale zawsze wysoki I tak zostaly, gruby nigdy nie byl ale ma 190cm. Myslimy ze po dziadku. Chodzi mi o to ze geny to jedno a jak dziecko jest male to trzeba sprawdzic.
Chcialam cieplo ale to troche za duzo

Heja, dla mnie również ta pogoda jest rewelacja:) Selene, też zaliczylam święto truskawki ale nic nie kupiłam, bo nie chciało mi się stać w kolejkach;)
Ale fajny pomysł z tą imprezą na Rajskiej.

A najlepszy oddział dla noworodków to jest na Zaspie:) Tak mówią lekarze i mamy, które znam.
Ale obysmy nie musiały się o tym przekonywać. Tego Wam i sobie życzę:)))

Ale bym wciągnęla takie muffinki. A mam już tylko lody, bo ciasto wyszło tzn weszło w boczki hehe

Miłej niedzieli Mamuski:)

No właśnie też tak sobie pomyślałam poza tym on jeszcze nigdy nie miał nawet katatu z powodu jakiegokolwiek przeziębienia,z reguły łapie tylko i wyłącznie od innych dzieci,a tu nie wiem z czym mam do czynienia,mam nadzieję że nie wirus,zobaczymy jak minie dzień i co pokaże jutro.

Walerka odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie dotyczące wagi urodzeniowej Twojego męża.

Tak sobie pomyslalam ze troche za szybko na ta goraczke po basenie. Mam nadzieje ze biedny wroci szybko do zdrowie.
Do muffinek uzyj 2 papierkow zamaiast jednego I nie potrzebujesz foremen.
U nas tak goraco ze siedzimy w domu bo nie da sie byc na zewnatrz

Jaki masz przepis na muffinki,noi czy trzeba mieć specjalne foremki czy można w papierowych piec?

A my cały weekend w domu.Mati co prawda dziś już nie gorączkuje,ale dosłownie przed chwilą jego żołądek wrócił do równowagi,do obiadu siedział przy misce i co chwila zwracał,nie wiem czy to jakiś wirus(oby nie)czy może czymś się zatruł i teraz przynajmniej wiem że basen nie był przyczyną gorączki.

Zjadłam lody a moja malutka dostała czkawki i w dodatku skopala mnie na wszystkie sposoby;-)

tak Arabelka, wszystko się zgadza w przypadku planowego cc w państwowym szpitalu, ja mówiłam o sytuacji decyzji o cc w trakcie próby urodzenia sn, wtedy z względu na czas nie zakładają wkłucia w kręgosłup tylko znieczulają ogólnie, no chyba że miałaś to szczęście być znieczulona zzo w trakcie próby sn. Ja osobiście również ni wybieram się do Swissu tylko na Kliniczną, po prostu opisałam to, o czym mi opowiedziała kuzynka (rodziła tam w maju).
właśnie wyciągnęłam z piekarnika muffinki z jagodami, malinami i poziomkami, pachną obezwładniająco :) , a trzeba poczekać bo gorące.

Selen to widzę, ze dzień zapowiada sie aktywnie. Ale trzeba korzystać póki jest pogoda. My pewnie tez wylądujemy na jakimś nadmorskim spacerze :)

Sonia udanego pobytu na Mazurach.

I miłej niedzieli wszystkim życzę :)

Aniu83 z tego, co słyszałam z opinii koleżanek, które miały cc, to rzadko się podaje znieczulenie ogólne w państwowych szpitalach przy cc. Chyba, ze z jakiś powodów nie mogą zrobić znieczulenia miejscowego. Moja koleżanka miałam planowane cc na Klinicznej. Pojechała na umówioną godzine, dostał znieczulenie miejscowe. Od razu położyli jej dziecko na piersi, a później jej mąż mógł zając się dzidzią, kiedy ona była zszywana. Pierwsza dobę dzieckiem zajmował się ojciec, przewijał itd. Na jej życzenie dziecko było na oddziale noworodków, wiec ona mogła przez te parę godzin dojść do siebie. Miała wykupiony jednoosobowy pokój komercyjny z łazienka, mąż mógł siedzieć u niej do 22. A za to wszystko zapłaciła dużo, dużo mniej, niż w Swiss Medzie. A dodatkowo miała najlepsza opieka dla noworodków w Trójmieście. Koleżanka dwa tygodnie po cc wychodziła sama na spacer z dzieckiem.
Państwowy szpital w razie komplikacji jest niezbędny. U mnie ze względów zdrowotnych to nawet Swiss Med nie wchodzi w gre. Także wszystko zależy od sytuacji zarówno zdrowotnej jak i finansowej.
A o tym żelu po cc musze poczytać. Choć pamiętam, że jak mi zdjęli szwy po operacji to tez mogłam normalnie chodzić. A po cięciu na brzuchu praktycznie nie ma śladu, jest delikatna, cieniutka blizna. Dużo zależy od indywidualnych możliwości regeneracyjnych organizmu.

Cześć dziewczyny.

Sonia udanego wyjazdu :).

My dzisiaj leniwie. Dopiero zebraliśmy się z łóżek po 10. Pojechaliśmy na Święto truskawki kaszubskiej do Gdańska. Kupiliśmy trochę jedzonka swojskiego i zaraz zabieramy się za obiad i znów w trasę. Dzisiaj pogoda jak dla mnie idealna :)

Miłej niedzieli.

Sonia, Udanego wypoczynku!:-)

Sonia baw się dobrze :)

Dziewczyny to ja się odmeldowuje ;) Do "zobaczenia" za tydzień!

Miłego tygodnia, szybkich remontów, zero ciążowych dolegliwości i sporo uśmiechu :)

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...