WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

Maluszek, a ja Ci pozazdrościłam i zrobiłam sobie kawkę ;). Na szczęście tutaj na balkono-tarasie jest zawsze wietrznie, także w tych okolicznościach przyrody mi to odpowiada ;)

Dora, super, że na wizycie wszystko w porządku! :)

Katka, z tym piątkiem to pewnie wyjdzie jedna wielka kicha :/. Idzie to wszystko jak krew z nosa (swoją drogą skąd to durne powiedzenie?) ... No ale nic - zobaczymy, może coś się ruszy...

dzięki Katka, skoro netto to tak czy tak się załapiemy, razem czy osobno :) Aga, zaangażowałam się bo wreszcie mam czas na takie rzeczy, a czytając Was doszłam do wniosku, że wszystko już wiecie i wszystko macie, a ja nic.... więc wpadłam w niezłą panikę (nie wiem nawet, co to znaczy "podkłady większe" i "podkłady mniejsze" i ile tego będę potrzebowała..... ) a czy na Waszych SR sporządzacie może plan porodu? bo mojej lekarki bym o takie zaangażowanie nie podejrzewała, a nie wiem jeszcze jak to jest na SR na Klinicznej. ale chyba jak ktoś napisze go sam i się pod nim podpisze, to też go załączą do dokumentacji medycznej?

Aga, woda w jeziorku byla super.
A jak Twoj remont znowu sie przedluza, czy na razie piatekowy deadline podtrzymany?

Hej Dziewczyny!
Jestem po wizycie kontrolnej. Z małą wszystko w porządku. Lekarka b. dokładnie przyjrzała się pracy serduszka oraz ruchom oddechowym. Z łożyskiem też jest wszystko dobrze.
Jedynie szyjka się minimalnie skróciła, i brzuszek ostatnio twardniał więc dostałam luteinę.

Przy okazji dowiedziałam się ile magnezu mogę brać, bo w nocy miałam taki skurcz w łydce, że nie wyrabiałam z bólu, do teraz mnie cały mięsień boli.
Napisała mi też mniej więcej na kiedy mam rezerwować kolejne wizyty.
Ogólnie jestem zadowolona z wizyty.

Zaraz poczytam co mnie ominęło :)

Aga kawka spita. Już nawet nie pamiętam jej smaku;)Słońce grzało jak głupie więc się topiłam.

Właśnie wyprała mi się jedna pralka ubranek więc lece je powiesić i wstawić następną.

Ooo, Katka - to mnie zaskoczyłaś z tym, że dochód netto :).
Fajnie, że mieliście udany weekend, a kąpieli w jeziorze to już w ogóle zazdroszczę ;)

witajcie dziewczyny po weekendzie.

U mnie byl bardzo intensywny weeken - duzo na swiazym powietrzu. wczoraj odwiedzalismy corke na obozie - takze kapiele w jeziorze tez zaliczone.

Ciezko bylo, ale doczytalam wszystko od piatku popoludnia.

Ania83, dochod w przypadku becikowego akurat netto, sprawdzalam bo na brutto sie nie lapiemy a na netto moze sie uda, zalezy jaki okres 12miesiecy trzeba przedstawic, bo gdzies czytalam ze poprzedni rok kalendarzowy a gdzies ze okres padziernik - pazdziernik. wiec najlepiej zadzownic do Mopsu i sie dopytac o wszystkie szczegoly. aha a nowonarodzone dziecko tez wliczasz, bo chyba nawet we wniosku musisz podac pesel.
Podaje Ci strone mopsu w Gdansku gdzie masz wiecej info http://www.mops.gda.pl/index.php/wsparcie-dla/wsparcie-dla-rodzin-i-dzieci/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-swiadczen-rodzinnych#IV

Arabelka to jest praktycznie ten sam octanisept tylko jeden jest oryginalny a drugi to tzw tanszy zaminnik, albo inaczej tzw import rownolegly.

Słoneczko, niestety nie pomogę - SR na Zaspie obcą mi jest ;)

Maluszek, daj spokój ;). Jak mogę to chętnie pomogę, ale prawda jest taka, że ja naprawdę niewiele wiem póki co ;). Ale dziękuję, to bardzo miłe co napisałaś :). A jak tam Twoja kawka na tarasie? ;)

Ania83 - aleś się zaangażowała! ;)

a jak jest z Szkołą Rodzenia w szpitalu na Zaspie? trzeba mieć skierowanie? i czy jak dziś zadzwonię to usłyszę że zajęcia zaczynają się tego a tego... więc jeśli skierowanie jest potrzebne to czy przy zapisie czy przy pierwszych zajęciach?? dopiero mogę o tym myśleć bo dopiero zaczęłam chorobowe ;P wcześniej jak pracowałam nie miałam na to czasu :/ na nic nie miałam czasu.. :/

Aga jak Ty mądrze się wypowiadasz w temacie porad prawniczych;)Lubię Cię czytać;)

podejrzewam, że jakbyś użyła raz-dwa razy to nic by się nie stało, ale chyba powinnaś zadzwonić do swojego dentysty i zapytać

słoneczko, wpisz sobie w googla, tam jest już kilka dyskusji na ten temat
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1922

no i jeszcze rozporządzenie MZ : http://www.rodzicpoludzku.pl/Standard-opieki-okoloporodowej/Do-czego-mam-prawo-nowy-standard-opieki-okoloporodowej.html

Aaaaa i potrzebuję jeszcze jednej pomocy :( SACHOL żel... czy można?? czy któraś była u lekarza i powiedział że można/niemożna?? :( baaaaardzo boli coś co mi się zrobiło na wewnętrznej stronie policzka przy dziąśle i ósemce :/ spać na tej stronie nie mogę i się męczę, bo albo śpie na prawym boku, albo w nocy leżę na lewym ale nie śpię bo boli :(

dzięki za odpowiedź, tak myślałam.....:)
właśnie czytam sobie o prawach pacjenta, fajnie "łopatologicznie" jest to tutaj zebrane "do kupy" z podaniem podstaw prawnych, wrzucam link dla zainteresowanych: http://www.rodzicpoludzku.pl/Mamy-prawa-Mamy/Mamy-Prawa-Mamy-gdy-jestes-pacjentka.html

Kochane czy któraś chodzi do SR w szpitalu na Zaspie?? bo mam problem - czy trzeba mieć skierowanie by się zapisać? i czy w każdej chwili można dołączyć czy są jakieś terminy od których się zaczyna?? bo chcę dziś dzwonić, ale gdzieś wyczytałam że potrzebne jest skierowanie i nie wiem czy jechać do gabinetu załatwiać czy spokojnie bo nie trzeba ;P

Marta, właśnie chciałam zapytać czy mogłybyśmy tak zrobić :). I wtedy albo wrzucisz mi swój nr konta albo dam Ci "do łapy" na zajęciach ;). Jak wolisz ;). Wiesz co... Z tym planowaniem końca to ja już nie mam siły... Prawdę mówiąc obawiam się, że gdyby zajęcia miałyby się odbyć w przyszłym tygodniu to mogłoby być kiepsko, ale już w kolejnym to na spokojnie, także na to liczę ;).

Ania83 - wg mnie bierze się dochód brutto, bo tak jest praktycznie zawsze. A co do osób, to mam z tym problem - bo wg mnie powinna to być kwestia gospodarstwa domowego i ewentualnej deklaracji, a nie tego czy jesteście małżeństwem czy nie, tym bardziej, że mieszkanie jest Wasza wspólne - oboje jesteście właścicielami, tak? No ale z drugiej strony wyszedłby absurd, bo gdyby z Wami mieszkała jeszcze babcia, dziadek i ich stryjkowie to też by wchodzili w ten skład... Ale to tylko moje zdanie na temat absurdu, a prawnie to niestety jest tak, że brak legalizacji konkubinatu jako takiego (co jest dla mnie paranoją w XXI wieku i w dodatku usystematyzowałoby i rozwiązało problem, o którym napisałam wyżej...) powoduje, iż niestety, ale czy chcesz czy nie, to jesteś samotną matką... W związku z czym dzielisz swój dochód na dwoje - Ciebie i Malucha.
Aha - dziecko wlicza się już "do podziału" ;)

dzięki Marta, hmmm, czyli mimo wszystko zawsze będę traktowana jako samotna matka, mimo że z ojcem dziecka jesteśmy zameldowani pod tym samym adresem, czyli prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe? teraz sobie przypominam, że czytając jakiś artykuł o zasadach przyjmowania do przedszkoli, gdzie oczywiście w komentarzach wszyscy "żonaci i mężaci" strasznie wyżywali się na fikcyjnych samotnych matkach, w rzeczywistości wychowujących dzieci razem z partnerem, jedna z tych wyklętych matek napisała, że ona uczciwie powiadomiła dyrekcję przedszkola, iż mimo że jest stanu wolnego to zamieszkuje z partnerem i wspólnie wychowują ich wspólne dziecko, a mimo to poinformowano ją, że obecne przepisy nie przewidują takiej kategorii osób, więc albo jest się samotną matką stanu wolnego (lub wdową czy rozwódką), albo niesamotną żoną. Także nawet jak ktoś w tym kraju chce uczciwie, to prawo na to nie pozwala....

Ja chętna na spotkanie w środę! :)

Dziewczyny ja mam taką książkę, http://tablica.pl/oferta/ksiazka-moje-pierwsze-dziecko-IDWzSr.html (to nie moje ogłoszenie tylko przykład) jak któraś chce to oddam za dobrą kawę na spotkaniu.

Walerka ja jestem w szoku jak ludzie w UK zwariowali na punkcie tego całego porodu i "royal baby". Szczerze to współczuję tej kobiecie...

Co do becikowego to ja już w ogóle nie wiem jak to rozegrać skoro mój mąż nie ma stałego zatrudnienia tylko kontrakty i to nie w PL i nie rozliczamy się wspólnie z podatków to jak oni nam to policzą....

Dziewczyny mam pytanie do Octeniseptu. Czym różni sie płyn na skóre od roztworu? Rozumiem, ze jeden jest mocniejszy?
I jaki Wy kupowałyście roztwór na skóre (który jest ciagle niedostępny w doz.pl)

http://www.doz.pl/apteka/p65030-Octenisept_roztwor_na_skoreimport_rownolegly_50ml_pompka

czy płyn na skóre?

http://www.doz.pl/apteka/p6155-Octenisept_plyn_na_skore_50ml_atomizer

Odnośnie becikowego to nawet się tym nie interesowałam, bo według nowych przepisów łącznie z mężem mamy za duże dochody, aby się o nie ubiegać. Ale logicznie myśląc dochód samotnej matki dzieli się na dwa po urodzeniu dziecka. A z drugiej strony większość samotnych matek, samotna nie jest ;) I pytanie czy to jest przez Opiekę Społeczną weryfikowane.