WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

dotrwałam do końca dnia pracy uff. Z dziewczynanami się rozminęłam, więc idę na jakieś zakupy. I chyba też jakieś lody zaliczę bo jakoś nabrałam ogromnej ochoty i nie wiedzieć czemu ciągle czuję karmel ;)

Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam i ciężko tu za Wami nadążyć :) ale w końcu udało mi się odnaleźć aktualną część na której piszecie.

Mam do Was pytanko czy któraś z Was miała albo ma problem z rozstępem mięśni prostych brzucha? Bo niestety ale okazało się, że to mam :( i jestem przerażona... bo średnio fajnie się to zapowiada. Do tego najprawdopodobniej lada chwila zrobi mi się przepuklina pępkowa :(

Są też takie pastylki Milton do sterylizacji na zimno. Wrzucasz tabletkę musującą trzymasz 15 minut i jest ok.
Żeby nie było osadu na butelkach od gotującej się wody trzeba wlać odrobinę octu.

Wód mineralnych dla niemowląt i dzieci się nie zaleca ale są też wody źródlane i bardzo dobrą wodą dla niemowląt jest Żywiec.

ja myje teraz ale tylko na gornej polce i przemywam, ale ogolnie mylam plynem i plukalam, plus sterylizacja.
znowu mam ochote na lody na lunch.

Ja w zmywarce bym nie myła, chyba ze potem przelać wrzątkiem... ale zmywarka z tymi tabletkami chemicznymi... ja wiem ze potem to sie plucze, ale butelki dla dziecka ja myc w zmywarce nie bede.

Jeżeli przefiltrowana właśnie britą to jak najbardziej zdatna do picia,jest lepsza niż z butelki,bo tam za dużo minerałów.

Tu jest moim skromnym zdaniem woda z kranu niezdatna do picia przez najmłodszych. Widać to po kamieniu albo osadzie... Na szczęscie mam brite, ale i tak czesto uzywam butelkowaną wode.
A mogę butelki myć w zmywarce? Bo nie mam sterylizatora i nie wiem czy go kupie:( A tak to wstawiłabym do zmywarki na np 60 stopni i miałabym z głowy.

a tu artykol ktory opisuje ktora woda z butelek jest ok dla malucha

http://dzieci.pl/kat,1033591,title,Jaka-woda-dla-dziecka,wid,14843972,wiadomosc.html

inna sprawa ze w Uk jest inna woda niz w Pl. tu przebadano wode z kranu i butelkowe i ta z kranu miala mniej bakterii niz butelkowa

Haze, posłabyabym Ci mój nr na prv. Puściłabyś mi eska, czy gdzieś się udałyście??

Są wody właśnie niskomineralizowane, przeznaczone dla dzieci, nie wiem ja używałam i teraz też pewnie będę używać - no ale wiadomo każdy robi, jak uważa ;)

Ja bardzo chętnie na kawkę, tylko zupełnie nie mam pojęcia gdzie się udamy, nie wiem nawet w sumie czy w pobliżu szpitala np. jest gdzie usiąść i wypić kawę.

a co do podgrzewania w mikrofali, temp uzyskiwana w mikrofali ale i w garnku podgrzewajac zmienia sklad mleka, zwlaszcza rozklada vit C i niszczy wszelkie wlasciwisci ochronne immunologicznie (przeciwciala staja sie nieaktywne), rowniez rozklada inne skladniki odzywcze, wiec to nie jest tyle kwestia mikrofalowki ile wysokiej temp.
moj tez sie wypina, teraz na szczescie posrodku i nic nie uciska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta moja czasem się właśnie tak wypina, że mnie boli sam środek brzucha i albo leżę albo idę pochylona, bo nie mogę się wyprostować bo boli starsznie. Mam nadzieję, że Ci szybko przejdzie.

duzo zachodu z gotowaniem butelek, taki nieladny osad sie robi ja mam sterylizatow TT na 6 butelek i w nim je trzymam, zawsze gotowe.
Do robienia mleka nie mozna uzywac wody butelkowej, za duzo mineralow, dziecka nerki sobie nie radza, zreszta do picia tez nie nawet u starszych juz dzieci, nawet ostatnio byl na dziecko.pl artykul, sa niby nisko mineralne ale i tak najlepsza jest przegotowana woda z kranu, odkamieniona brita czy innym filtrem, za kazdym razem jak gotujesz wode na mleko to wylewac trzeba stara i wlewac nowa czysta jeszcze nie przegotowana.
mleko z piersi najlepiej rozmrozic w lodowce (jak sie da), wlac do butli i wlozyc do kubka lub garnka z goraca woda, albo podgrzewacz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny, chyba nie dam rady dojechać do szpitala. Młoda albo mi cos uciska, albo mam jakiś skurcz, bo nie mogę się wyprostować:( Wziełam mimo wszystko nospe i czekam. Moze przejdzie...
A jeśli nie zdąże na spotkanie w szpitalu to może uda mi się doczłapać na spotkanie po, tak jak Selene.

p.s. Mamtu, a mogę dryndnąć do Ciebie? :)

A dziewczyny to wybieracie się później na kawkę, bo z miłą chęcią bym dołączyła wracając z pracy. Tylko wtedy gdzie miałabym się udać :)

no i git - to do zobaczenia :)

Dzwoniłam do PCT i na chwilę obecną spotkanie jest aktualne.
Czyli o 12:50 przy głównym wejściu.
Do zobaczenia! :)

PS: Marta, powiem Ci wszystko na miejscu, bo to za dużo pisania. ;)

Dzień dobry Dziewczyny!

Straasznie już tęsknie za swoim mieszkankiem i życiem w nim :( a nie wiadomo jak długo będę musiała jeszcze mieszkać u rodziców :((

Tu w szpitalach priv dają wyprawkę dla dziecka i mamy (łącznie z wanienką i kompletem ubranek + ubranka na wyjście z kombinezonem). Generalnie jestem pod wrażeniem, ale i tak wolałabym rodzić w 3city i być w SWOIM domku!!!

Marta, kiedy rodziłam Filipa w zeszłym roku to było tak: automatycznym adresem zameldowania dziecka był adres zameldowania matki. Musiałam wyrabiać nowy dowód przed porodem. Natomiast na zgłoszenie dziecka w USC masz 2 tyg. i musisz pójść tam z partnerem. Dopiero tam ustala się kwestię ojcostwa - podpisywaliśmy jakieś dokumenty że ja mówię że Piotr jest tatą a on na to się zgadza :)
Nie wiem jak to się ma do artykułu cytowanego przez Lepę. Nie przypominam sobie, żeby w USC pytano mnie o to gdzie chcę zameldować synka?

Ten czajnik to super sprawa i chyba go zamówię. U nas podgrzewacz bardzo się sprawdził, nadal go używam do podgrzewania dań w słoiczkach. Kupiłam go kiedy przestałam karmić piersią. Filip w nocy budził się min. 4 razy na mleko - w podgrzewaczu trzymałam butelkę z wodą i kiedy miałam karmić to tylko wsypywałam proszek, zajmowało mi to minimalnie mało czasu i miałam pewność że woda ma dobrą temperaturę. Nie chodziłam do kuchni itp...

Ja też mam czajnik z zakresem temp. 60, 80 ,100 Tefala. Nie mamy z nim żadnego problemy. Rzadko nawte trzeba odkamieniać. A faktycznie do przygotowani mleka jak znalazł.
Co do podgrzewacza to ja mam bo dostałam. Tak uważam to za zbędne. Można wsadzić słoiczek do gorącej wody i czasowo nie wychodzi to jakoś dłużej.
Sterylizator do mikrofali mam, używaliśmy przez 3 miesiące bo mały od początku na butelkach. Było to bardzo wygodne dla mnie. Kupiliśmy go dopiero jak okazało się, że są problemy z karmieniem. Więc tak naprawdę jak zamierza się karmić piersią to lepiej poczekać czy faktycznie się przyda. Bo tak naprawdę sterylizacja to tylko na początku. My potem już myliśmy butelki płynem po prostu. Od czasu do czasu tylko do sterylizatora, ale to fakt można wygotować.
A co do ciuszków do szpitala to ja biorę po 4 sztuki body, półśpiochów dla małej i to wszystko. Tak będzie dowoził mąż jak będzie potrzeba. Do tego rożek i kilka pieluch tetrowych.

nooo a jak dziecko jest juz tylko na mm to w nocy czy nawet w dzień wlewasz mineralki, klikasz 40 i już masz gotową wodę na mleko - bez mieszanie, itd :)