WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

No to witam w kolejnym wątku kochane mamuśki;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

Link do poprzeniego forum:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-18-t480042,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (19)

Aga tak te koszule były na guziki jak pisze Marta i były na wieszakach z wyprzedażami.

Marta co do tej pierwszej pomocy to chyba wszystko, tylko była informacja, że wcześniej trzeba zapłacić, ale jak to dokładnie bedzie wyglądało to nie wiem.

aaa, Haze jak będziesz w tesco to sprawdzaj ceny tych fatałaszków kąpielowych, bo ja miałam na metce 14 zł., a przy kasie nabiło mi 10 zł.:))

No to ja chwilowo zmykam do Tesco, bo dół do bikini, bo wczoraj nie chciało mi sie już szukać:))

Ania83, pytanie wcale nie banalne, bo mnie też nurtujące ;)
Ta kwota 1922 to moim skromnym zdaniem kwota brutto. No i w świetle prawa nie jesteście małzeństwem, więc bierze się Twoje dochody tylko i dzieli przez dwa, bo w czasie składania wniosku o tzw becikowe będziesz miała już Maluszka.
Dziewczyny, czy któraś to moze potwierdzić? :)

Aga czy koniec odwiedzin to się okażę. Do porodu mam jeszcze ciut ponad miesiąc, więc teoretycznie na chodzie jestem. A wszyscy są ciekawi jak się urządziliśmy , wiec nie wykluczam jakiś odwiedzin, ale może już bez noclegu albo nie w tak dużym składzie. Bo dodatkowych 5 osób w domu, to już nie lada wyzwanie w moim stanie ;) Choć towarzystwo z mojej rodziny było super.
A jeśli chodzi o gdyńskie spotkanie, to spokojnie poczekamy na koniec Twojego remontu :) I też dziś odpoczywam na tarasie i mam super chłodny wiaterek oraz cień i tak do godziny 13 bez upału :)

Marta ja kupiłam rozmiar koszul L i M na allegro. Kupiłam też tanią koszule za 16 zł, zapinaną na guziki, ale zamiast żyrafek i misiów ma drobne kwiatki. I nawet nie źle się prezentuje na żywo. Ale wszystko zależy od wymiarów. Jak zamawiałam na allegro to sprawdzałam podane rozmiary i aby były trochę większe.

Julka w szoku jestem, że Twojej koleżance nie kazali karmić dziecka przez 24h. To nawet dorosły człowiek nie powinien pozwolić sobie na brak wody przez dobe. A co dopiero noworodek?! A koleżanka miała cc na życzenie czy miała jakieś wskazania? W tych prywatnych klinikach to może i opieka przy porodzie jest dobra, bo płacisz i wymagasz. Ale z różnych zasłyszanych opinii wnioskuje, że cała reszta jest po najmniejszej linii oporu.

Ania83 jeśli chodzi o książkę to również mam "Pierwszy rok życia dziecka", ale na razie jej nie przeczytałam, wiec polecić jej osobiście nie mogę. Ale z opinii koleżanek wiem, że jest bardzo pomocna.

Haze dużo zdrowia dla Tomusia! A Ty jesteś chętna na spotkanie w środę? Bo przy okazji mogłabym wziąć te zamówione ubranka od Ciebie :)

Dziewczyny która jeszcze chętna na spotkanie w środę?
Na razie jesteśmy dwie Carolajna :)
1. Carolajna
2. Arabelka

aniu z reszta ci nie pomoge ale z regoly dochod brany pod uwage jest zawsze brutto.

Aga, a moze Ty jako przyszły prawnik potrafiłabyś mi rozjaśnić kwestię przyznawania od stycznia 2013 r. "becikowego": na stronie Fundacji Rodzić Po Ludzku znalazłam informację, iż od tego roku tzw. becikowe przysługuje, "jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza 1.922,00 zł.". Czy dochód bierze się pod uwagę w kwocie brutto czy netto? czy jeżeli nie jesteśmy formalnie małżeństwem, ale zamieszkujemy razem we wspólnym mieszkaniu, czego nie będziemy ukrywać (nie zamierzam być fikcyjną "matką samotnie wychowującą" żeby korzystać z jakichś przywilejów), to ten dochód dotyczy sumy naszych wspólnych zarobków, czy w świetle prawa jedynie moich? no i czy dziecko dolicza się od razu "do podziału" tego dochodu, czy też tylko rodziców (czyli w naszej sytuacji sumę zarobków moich i partnera dzielimy przez 2 czy też już z małymi, czyli przez 3)? wybacz za być może banalne pytanie, ale coż...... :)

ja też byłabym chętna na pokaz 1-wszej pomocy, dajcie znać kiedy i w jaki sposób się zapisać. Aga dzięki za namiar na książkę, chyba faktycznie ją kupię, teraz siedzę w domu i się nudzę więc jest czas na czytanie:)

Jeszcze dokładnie niewiadomo, ale podejrzewam, ze jutro na SR dowiem się. Jakbyś mi podesłała na priv numer telefonu to do Ciebie dryndne w trakcie i jeśli byś sie zdecydowała to wyłoże kase za Ciebie. Co Ty na to?
Domyślam się, ze chodzi o remont. A kiedy tak planujecie zakończyć?

Mamtu, mam nadzieje, że cekol Cie nie przywalił;)) I juz widzisz światełko w tunelu i oczami wyobraźni rozkoszujesz się nowością w domu:)

brzuch opada na sam koniec, wiec jeszcze troche mi zostalo.
ja polecam jezyk niemowlat ale to bardziej behawioralnie niz czego sie spodziewac, tyle ze ja uwazam ze ksiazki jedno a zycie to inna bajka i czesto sa tylko powodem niepotrzebnego stresu.
tak sobie ostatnio myslalam ze mlody sie zupelnie inaczej zachowuje niz Jula w brzuchu, Jula mocniej kopala ale zadziej a on daje o sibie znac lzej ale regolarnie, co mnie cieszy.

Dzięki Marta :). A kiedy mają się odbyć te zajęcia z ratownikami? Bo my pewnie bylibyśmy chętni, tylko zależy w jakim terminie...

Aga, domyślam się o którą koszule z Tesco chodziło Carolajnie i odpowiem Ci, że: tak, ona jest na guziki:)

Dziewczyny, na naszej SR (mojej i Carolajny) w najbliższym czasie ma być pierwsza pomoc dla Maluszka pokazywana przez ratowników medycznych. Kosztuje to 60 złotych (płatne przed). Może któraś z Was byłaby chętna?
Odbywać się to będzie w Gdańsku na Wałowej w godzinach popołudniowych.
Oczywiście jest to dla par:) Carolajna, jesli o czymś zapomniałam wspomnieć to mnie wspomóż:)

Dzięki Dziewczyny za pomoc odnosnie koszuliny ;) To juz wiem, że ta co mam będzie oki. Potem i tak faktycznie będę w domu (mam nadzieje) i wskocze w koszulki...

Witam poniedziałkowo!

Nie 12 godzin spało bez jedzenia, tylko 24. Czytałam że czasem dzieci po cc i znieczuleniu mogą być takie ospałe. Ciągle o tym myślę...

Haze trzymam kciuki za wizytę. Oby u Twego synka wszystko było ok.

Marta brzuch po porodzie szybko schodzi a nawał pokarmu to dopiero RACZEJ po szpitalu bo tak 4-5 doba - wtedy to piersi straaasznie rosną.

Sonia hej :)

Ania83, ja polecam "Pierwszy rok z życia dziecka" Heidi Murkoff - co prawda nie miałam okazji przećwiczyć w praktyce, ale uważam, że to taka skarbnica wiedzy dla początkującej matki ;). W każdym razie ja dużo z niej "wyciągam" :)

Carolajna, a te koszule w Tesco były na guziki??

Oj, Walerka - faktycznie pogadaj z szefem, bo jak tak dalej pójdzie to się wykończysz... A kiedy brzuch zaczyna opadać? Może wtedy będziesz mogła odetchnąć...

powiem wam ze ja poszlam i kupilam najtansza jaka znalazlam w primarku, a wlasciwie 2, tyle zeby sie gleboko rozpinala i byla z bawelny, od razu wywalilam po urodzeniu. jedyne co to pamietajcie zeby je wyprac tak samo jak ciuszki dzieci bo beda je czesto dotykac.

ja znowu noc do tylu, to jest definitywnie brak tlenu, juz spie na pol siedzaco, budze sie co 1.5-2h i musze pooddychac gleboko zeby sie dotlenic, zajmuje mi to do godziny i tak cala noc. chyba musze powiedziec szefowi ze nie wiem jak dlugo tak pociagne.

tak was czytam i sobie za kazdym razem mysle ze powinnam cos zacxzac robic a potem sobie mysle ze to jeszcze tyle czasu. inna sprawa ze ubrania mama, duze rzeczy mam, a czego nie mam to wyjdzie w praniu, dokupie.

Brytyjczykom sie wlasnie rodzi nowy krol/owa, szkoda mi jej, ale i zlosliwa ja sobie pomyslala ze po co jechac do szpitala we wczesnym stadium porodu, w koncu NHS zaleca przyjechac pozniej, pewnie jej nie odesla i nie powiedza ze panikuje

słuchajcie, mam pytanie (jak zwykle:)), być może była już o tym mowa, ale ja najpierw z racji pracy, a teraz wyjazdów nie czytam forum aż tak bardzo pilnie.... czy mogłybyście polecić mi jakąś jedną książkę, która w wyczerpujący sposób opisywałaby pierwszy rok rozwoju dziecka, pielęgnację niemowlęcia, prawidłowe i nieprawidłowe odruchy, najczęstsze dolegliwości itp.? ogólnie na rynku jest tego mnóstwo, ale nie wiem, która wybrać. może macie jakąś wypróbowaną? nie chcę kupować kilku, bo potem i tak zapewne nie będę miała czasu tego wszystkiego przeczytać.... byłabym wdzięczna za radę.
aha, no i widzę że jesteście na etapie kupowania koszul nocnych... ja dostałam jedną ostatnio od Babci, taką mocno rozpinaną z przodu, domyślam się, że do karmienia. osobiście nienawidzę koszul i nie potrafię w nich spać, bo po godzinie i tak mam wszystko zrolowane pod szyją:) rozumiem że do porodu inaczej się nie da, ale czy na salę poporodową mogę zabrać kilka obszernych piżam? wiem, że zaraz zaczniecie pisać o jakichś "wietrzeniach krocza", ale nawet nie chcę o tym słyszeć, chyba że będę na sali 1-osobowej zamykanej od wewnątrz na klucz:) a pod kołdrą to sobie mogę te spodnie od piżamy i tak ściągnąć. Powiem Wam, że (wiem, że mam coś nie tak z głową :)), ale NAPRAWDĘ nie wyobrażam sobie pokazywania krocza na obchodzie przy obcych kobietach i całym "stadzie" personelu, z których nawet nie będę wiedziała, kto jest lekarzem/położną, a kto studentem, bo zapewne się nie przedstawiają przed. także póki co jestem bardzo bojowo nastawiona i mam zamiar egzekwować moje prawo poszanowania intymności poprzez stanowcze domaganie się badania i wywaiadu w osobnym gabinecie. będę taką wredną pacjentką, ale uważam, że mam do tego prawo..... ciekawe, jak wyjdzie w praktyce:)))))

Haze trzymam kciuki za Tomkową wizytę.

Współczuję niewyspanym :(

Dobrze, że ja mam koszule i już nie muszę szukać. I od razu się ich pozbędę po szpitalu.

A co do spotkania w środę to też odpada, bo jeszcze w pracy.

Ja też jakoś nie widzę nic fajnego na allegro :( Pewnie będą te super misie i żyrafy bo te są tanie, a ja i tak po szpitalu nie będę ich pewnie zbyt długo używać.
Widziałam fajną koszule w tesco ostatnio ale były tylko rozmiary s i xs więc troszkę nie moje :)

Carolajna, zielonego pojęcia nie mam... Przeglądam to allegro i d*pa :/. Już nie wiem czy to ja jestem taka wybredna czy co... A Ty masz jakiś pomysł? Bo z drugiej strony w sklepach stacjonarnych można majątek zostawić, a coś czuję, że ta koszula i tak szybko zamieni się w szmatę ;). No i ja na później to już wolę piżamę... Zastanawiam się cały czas nad tą koszulą z Tchibo, ale nie mam kiedy wybrać się do sklepu, a nie wiem co począć z rozmiarem :/. Ale może zaryzykuję...

Ach no tak skleroza ciążowa :) No to oby wszystko było w porządku.

Aga jasne razem raźniej, a masz jakiś pomysł gdzie chcesz je nabyć?

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...