WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

No to zapraszam do nowego watku.
Milego pisania.

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-21-t483259,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

Hej dziewczyny,
czy w Aptekach "Dbam o Zdrowie" są jakieś karty punktowe czy coś podobnego?

Dorotii idziemy do jakiegoś urbanowskiego - choć i tak pewnie będę tp konsultowała jeszcze z jakimś fizjoterapeutą lub rehabilitantem, bo jakoś im bardziej ufam niż lekarzom ortopedom :P

No to dobranoc. Mam nadzieję, że dziś trochę pośpię. :)

Ano walerka potrzebujesz :) chyba tak samo jak po sn,
Mamtu sms chyba byl od kolezanki z czasow liceum ale to tak na 95% :)

Jutro jestem sama w pracy (jupi) wiec jeszcze podczytam dokladniej posty z dzisiaj :)

Dobranoc

Walerka, ściskam. Mam nadzieję, że to tylko chwilowy kryzys. :)

Ja wprawdzie nie miałam cesarki, ale z tego, co dziewczyny pisały, to normalnie się krwawi i takie tam, więc podkłady przydadzą Ci się na pewno.

Przeszla mi ochota na zdjecia, wlasciwie na wszystko. Czuje sie jakbym byla na koncu ciazy a mi jeszcze 2 miesiace zostaly. Mam serdecznie dosc, az sie dzis poplakalam co mi sie jeszcze nie zdarzylo. Glownie z bezsilnosci I tego ze nie moge spac I siedziec bo nie mam jak oddychac,
W poprzedniej ciazy nie mialam nic, do konca smigalam, no moze przesadzam ale ogolnie czulam sie swietnie.

A to podklady potrzebuje po cc? Wlasciwie glupie pytanie bo przeciez organism tez sie oczyszcza.

Dorotiii, co to za ploty, że to ostatnie spotkanie? Skąd takie pomysły w ogóle? Ostatnie tak, ale w dwupakach, bo ja już raczej na żadne inne z brzuchem się nie doczołgam. ;)

No to żeś mnie pospieszyła z tym porodem. :) Na razie jeszcze jestem tutaj.
A wiesz już chociaż od kogo ten sms?

To i ja dotarłam do domu w końcu... oczywiście z godzinę czytałam co dzisiaj u was się wydarzyło ;p

dziewczyny zdjęcia super!!

no ja ani myślę że to ma być ostatnie spotkanie! jak go zwolnienie zacznę to chcecie mnie tak załatwić??!! mam nadzieję że to przemyślicie jednak :(

Aga co za wałek z tą przychodnią!!! w ogóle te wasze historie ze szkołami rodzenia to jakaś masakra;/

haze do jakiego lekarza idziecie bo ja też zapisałam rumcajsa tam do ortopedy?

2 lata temu w wojewódzkim ciuszki były bardzo przyzwoite - kocyki, pieluszki etc też. Herbatkę laktacyjną też dawali do picia (stały w każdym pokoju razem z czajnikiem).

walerka ja po cesarce miałam te majtki siatkowe - nie uciskały w ranę, trzymały podkłady także to dobre rozwiązanie.

dziewczyny ja robię dziwne różne rzeczy ale PRASOWAĆ w taką pogodę? aj aj tego to nie zrozumiem :)

ja oczywiście blizny niczym nie zaklejałam ani nie smarowałam... jak jakiś nieoczytany głupek czasami się czuję ;/ ja jedyną rzeczą którą czytam w tej ciąży to jest to forum no ale dobrze że wy jesteście obeznane w temacie. No ale u mnie bez niczego blizna się zagoiła rewelacyjnie więc nawet jak będę miała cc to raczej nie będę nic kupować.

Ja dzisiaj dzień zaczęłam od popsutego samochodu i biegu na tramwaj... ktoś mi przeklął ten samochód bo to jego chyba 10 naprawa w tym roku ;/ jakaś masakra i to w taką pogodę!!

Wy tak piszecie że macie dosyć i chcecie przyspieszać a ja mam wrażenie że mi ciąża się dopiero zaczęła i w ogóle nie biorę do głowy że ostatnie tygodnie mi lecą!

No ale co najważniejsze !! dostałam dzisiaj esa od nieznajomego numeru że dzisiaj rano urodził się synek, wiadomo waga i parametry i podpisane imieniem Mamtu!! a że nie miałam pojęcia od kogo to to dobre kilka godzin żyłam w przekonaniu że mamtu miała dosyć upałów i się rozpakowała! dopiero potem skojarzyłam że przecież ja sobie zapisałam twój numer i że to musi być ktoś inny :))) no i pospiesznie przewijałam posty czy jednak się odzywałaś w ciągu dnia ;p

Witam wieczornie.
Ja właśnie poprasowałam ostatnią, wypraną dziś partię ubranek, także w sumie jakby coś to mogę rodzić. ;)

Ciśnienie zmierzyłam. Mam 107/64. Jak na mnie to niby wysokie, ale mam nadzieję, że nie jest to objaw żadnych nieprawidłowości. W każdym razie jeszcze mnie głowa nie boli.

Marta, przytulam. Ja w taką pogodę też słabo się czuję, fizycznie i psychicznie. I tak, jak jeszcze tydzień temu twierdziłam, że mi dobrze w ciąży, tak teraz coraz częściej mam już dość. Mam nadzieję, że kiedy upały odpuszczą, to i humor Ci wróci. :)

Majtek siateczkowych mam 6 sztuk. Prać nie mam zamiaru, a wiele miejsca nie zajmują, więc nie miałam dylematu.

Sonia, nie ma mowy, żebym czekała do 29. sierpnia. Ten 21-szy to już jest dla mnie ostateczność. I, mimo całej mojej sympatii do Ciebie, nie chcę rodzić w Twoje urodziny. ;) Dwa tygodnie jakoś przetrzymam, ale nie trzy, litości. :P
I ładną masz wagę, moim zdaniem. 9,5 kilograma to chyba nie tak dużo? Dobrze pamiętam, że z Ksawerym przytyłaś dużo więcej?
Oszczędzaj się ile możesz. Dobrze, że masz teraz pomoc w osobie teściowej. Jakakolwiek by nie była to i tak dobrze, że Cię trochę odciąży.

Walerka, jak ja kocham lawendę! Już zazdroszczę Ci tego miejsca, a na widok zdjęć pewnie zejdę.

Katka, uważaj na Siebie. Szczerze mówiąc po przeczytaniu Twojego wpisu mocno się wystraszyłam, że mogłaś sobie coś zrobić. Kurcze, nie rób tak więcej.
Fajnie, że po wizycie wszystko okej. :)
Zdradź jakim cudem wyszłaś z trzema torbami, co? Bo chyba nie podwędziłaś współlokatorkom? :P

Selene, co kupiłaś na prezent dla chrześniaka?

Haze, ja Cię tylko grzecznie uprzedzam, że jeśli chcesz się spotkać na porodówce, to radzę się pospieszyć, bo ja na nikogo czekać nie będę, o! :P Więc - albo ta pełnia, albo żadna.

Lepa, obyś miała rację z tymi prognozami. Może na wtorkowym spotkaniu da się oddychać?

Aga, gdzieś czytałam, że z walizkami na porodówkę też jeżdżą. No chyba, że z jakichś względów nie chcesz? A nie masz kogoś, kto by Ci pożyczył torbę? Ja za pierwszym razem miałam właśnie pożyczoną.

Dora, o to samo chciałam Was pytać. Ja mam od czasu do czasu w brzuchu takie 'pyknięcie'. Tylko, że wcale nie ciche, a całkiem głośne. Trochę mnie to zawsze przeraża, ale tak sobie myślę, że może to jakiś bąbelek gazu gdzieś się przeciska albo pęka?

Carolajna w rzędzie za mna , ale to chyba gdzies na początku rzędu? Bo za raz za nami siedzieli znajomi, do których co chwile sie odwracałyśmy z koleżanka i rozmawiałyśmy. Zresztą ja bylam zauroczona ich pięknym maleństwem i pewnie dlatego nie zauważyłam ze ktos siedział obok ;p
Miałyśmy przyjechac później, ale okazało sie, ze do centrum Sopotu na kawe mamy kawałek, wiec zostałyśmy w środku. Ale ta klima była wybawieniem :)
I śmiało mogłaś mnie zaczepić :)

PS W końcu udało mi sie zobaczyć Waszą sesje. Jest przepiękna i wszystkie wyglądacie kwitnąco :)

Widzę że torby spakowane,ciuszki poprane,a ja jeszcze nawet nie wziełam się za pranie,ale jutro chyba już to uczynię,bo za 5 tygodni moja ciąża dobiega końca.

Eh...jeszcze nie dawno nie nażekałam na stan w jakim jestem,ale chyba już też mam dość,brzuch nisko,noszę go na kolanach jak siedzę albo jadę autem,do toalety po 4 razy w nocy a do tego ciągle mamy te straszliwe upały,chciałabym być teraz w Gdańsku,te wasze 30 stopni nie przeraziłoby mnie,zwłaszcza że to kilku dniowe a nie tak jak tu drugi miesiąc,normalnie Hiszpania,taki klimat,tylko coś pomidory nam na balkonie nie rosną hehe.

Tętno w ciąży jest podwyższone i do 100 jest normą,choć ja na wizycie mam zawsze ponad 100 a to dlatego że z biegu mi mierzą ciśnienie i tak raz kiedyś zapomniałam karty wziąść i przebiegłam się do auta,a położna mi ciśnienie mierzy 140/80 i też takie wpisała do książeczki(śmieszna baba)a normalnie mam 110/60,puls w domu około 90.

Piękna ta Wasza sesja,brzuszki też spore już macie:)A ta piękna blondynka to pewnie zakompleksiona maluszek?

Jaką macie hemoglobinę bo ja dziś odebrałam wynik i mam 11,5 biorąc juz 3 miesiąc żelazo,spodziewałam się lepszego wyniku,nieżle wyciągnął ode mnie synek,ale ja też z kolei mam niskie i bez ciąży,noi teraz pytanie czy dalej brać tabletki?Bo z rejestracji powiedziała że mam odstawić,ale ja jej nie ufam,a wizyta u lekarza dopiero 16.08.

Arabelka siedziałam w rzędzie za Tobą :) Ale nie chciałam przeszkadzać, a potem już tomek przyjechał. Zdziwiłam się że jesteś od razu, bo pisałaś że bedziesz później. Dobrze, że klima tam była, bo chyba bym po 30 minutach uciekła ;)

Dziewczyny to jak 21 sierpnia jest pelnia to ja poproszę o skurcze bo będę miała KTG ;p Także 22 sierpnia z chęcią stawie się na IP :)

Mamtu te nakładki na wc kupowałam wraz z innymi rzeczami na allegro, ale pewnie w każdej aptece znajdziesz.

Dziewczyny a mój brzuch jak był wcześniej nisko, tak teraz mam wrażenie podrósł do góry. Dziwne to uczucie bo mi już miejsca pod biustem brakuje. To chyba powinno być na odwrot, bo powinien być co raz nizej. I najgorsze jest to ze czuje co raz większy ucisk pod biustem, a w rezultacie odzywa się promieniujący ból od kręgosłupa piersiowego. A brzuch cały czas rośnie :( Po prostu jak jakaś "niepełnosprawna" sie czuje. Mąż sobie ze mnie żartuje, ze jeszcze trochę, a dostane naklejkę do auta whileechair i będę mogła wszędzie parkować ;)

Sonia super, ze z Dzidzia wszystko dobrze :) A jak się objawia ta przepuklina przy pępku?

Katka to miałas przygodę niemiła z tym przewróceniem się. Nie dość, ze w ciązy w takie upały trzeba chodzić, to jeszcze się biedna przewróciłaś :( Ale najważniejsze, ze badania i wizyty na plus.

Walerka ja do cc również przygotowałam sobie słynne sexy majty siatkowe ;) A na blizne chce kupic plastry sutricon http://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=sutricon te o których mowilam Marcie na spotkaniu :) ( można je rozcinać i dopasowywać do rozmiaru blizny) , widziałam efekt u żony kuzyna na bliźnie po operacji i wyglądało to bardzo dobrze. Oprócz tego później będę chciała smarować blizne Bio-Oilem.

A te warsztaty dzisiejsze w Sopocie to jak dla mnie strata czasu. Zależało mi bardzo na tej pierwszej pomocy dla dziecka, kilka ciekawych szczegółów o diecie i nic poza tym. Poza tym mnóstwo biegających i bawiących się dzieci, hałas. A ja póki co nie przywykłam do takich "atrakcji" :) Ale później już wolałam patrzeć na te małe brzdące, niż słuchać jakiś banałów o ćwiczeniach w ciąży. Organizacja tez taka sobie, bo co to za przyjemność patrzeć na ćwiczącą ciężarną i instruktorkę ?;) Bo chętnych ciężarnych do ćwiczeń jednak nie było.
Jedno co się dowiedziałam, ze jak się ma cc i początkowo nie ma się pokarmu, to powinno się dziecku podać mleko modyfikowane z probiotykami, które się wytwarzają w jelitach dziecka podczas naturalnego porodu, a przy cc nie ma tej naturalnej bariery ochronnej.

Carolajna a gdzie Ty siedziałaś? Bo w sumie to nie kojarzę, abym Cie widziała. A może za słabo się rozglądałam ;)

Masaż na bolący kręgosłup to dla mnie prawdziwe wybawienie. Tylko ze w ciąży z tego co wiem lędźwiowego nie można masować. Ja mam masaż tylko kręgosłupa szyjnego i obręczy barkowej na siedząco.

Aga, dobrze że mowisz! Jak upal odpusci, to pójdę wypełnić deklarację przynależności do mojej przychodni:\ co za porażka!

Moja mala dziś mniej wariuje, może czuje ze ja zdycham, mam teraz 27 ºC w pokoju:(
Slyszycie czasem taki "trzask" w brzuchu?- jakby " pęknięcie"? :-)

Haze, niezły fetysz z tymi oknami ;)

Maluszek, ja wczoraj padłam jak moja mama zapytała "może Wam rosołu ugotować?", a Ty sama sobie zupę fundujesz ;). Ale jak była ochota to nie ma mocnych ;)

Mamtu, zmierzyłaś to ciśnienie?
A ja przechodząc dziś obok sterty Kropel Beskidu przyuważyłam 0.5l z dzióbkiem i idąc za Twoim wpisem od razu wrzuciłam do koszyka ;)

Arabelka - niezależnie od kosztów będę robić aferę w tej SR! Do czego to podobne?!

Dora, babka z przychodni, która do mnie dzwoniła mówiła o lekarzu/ach. Okazało się, że oni nawet nie mają swojej położnej środowiskowej! Z tego co z nią na szybko ustaliłam to mówiła, że najlepszym i najszybszym sposobem będzie udanie się do przychodni i wypełnienie deklaracji, że chcę do niej przynależeć :/. Paranoja - tak jakbym wcześniej wypełniała, że chcę przynależeć gdzie indziej :/.

Carolajna, trochę się cieszę, że lipne te warsztaty, bo nie mam czego żałować ;). Ale szkoda, że Cię nie wylosowali :(

Ania83 - ja zakupiłam na brodawki maść z Flos leku, a jak się sprawdzi to niestety powiem dopiero za jakiś czas ;)

Walerka, boska ta lawenda! Jak będziesz miała już fotki to podeślij :)

Wiecie co... Nie dość, że nie mam tej cholernej koszuli to jeszcze teraz mam dylemat z torbą... O ile niewielką, taką na porodówkę mam, to z tą na położnictwo może być krucho... Preferuję walizki :p. Ale jakbym z nią zajechała to pewnie dziwnie by się na mnie spoglądali :p

Sonia, dobrze, że z Małą ok :). A Ty faktycznie się oszczędzaj! Ale powiem Ci, że jak czytam o tej nospie to od razu mi się czerwona lampka zapala po tym, co Marta wcześniej napisała...

Lepa, ja np. ze spotkaniem w tym tygodniu odpadam - nie ogarnę ;). Ale pod koniec przyszłego jestem za! Dora, Arabelka i wszelkie inne dziewczyny, które chciałyby się doczłapać na tę stronę Trójmiasta, jak Wam pasuje? ;)

Katka, może pożycz od Córy jakieś ochraniacze, co? Dobrze, że nic Ci się nie stało!
Całe szczęście, że dostałaś to zwolnienie bez problemu.

Marta, ja też mam takie dni, że wymiękam... Szczególnie, że ta cukrzyca cholerna, te zastrzyki... Ech. No i dzisiaj chyba jakiś kryzysowy dzień, bo ja na środku Szperka się rozbeczałam (mam nadzieję, że się tam nie kręciłaś Dora ;) ), że ja chcę loda i w ogóle chcę już urodzić (tak na mnie podziałało minięcie Sowy)... W rezultacie przeszłam samą siebie i pierwszy raz od czasu diety tak "poszalałam", że zjadłam dwie gałki loda, po czym wsunęłam B-smarta w KFC... No i w tym KFC oczywiście w ryk, że co ja wyprawiam... Brak mi słów.

Selene, a pochwalisz się jaki prezent upolowałaś? :) W jakim wieku jest chrześniak?

Żeby było zabawnie to byliśmy 3h na zakupach i w sumie wydałam majątek w Rossmannie, a do domu kupiliśmy jeden nowy karnisz... Porażka.

Dziewczyny, a gdybyśmy się spotkały w KOSie? Wspominałyście, że tam teraz sporo miejsca dla dzieci, więc może chłopaki zajęliby się sobą nie absorbując Was za bardzo? :)

Marta chyba coś w tym jest, że one sobie biorą naszą energię :)

Ja mam nadzieję, że to jednak nie będzie ostatnie spotkanie przed porodami i jeszcze nam się uda.
Dziewczyny bierzcie dzieci ze sobą i już. Może znajdziemy jakieś miejsce z kącikiem dla dzieci, żeby im nie było nudno?

Marta dobre pytanie skąd te dzieciaki mają tą energię? mój młody też dzisiaj kurcze 5 km na rowerku zrobił. Ja kurcze zrobię dwa kroki i już chcę się położyć, a on na rower leci.

Sonia, może po wczorajszym maratonie tak Cię boli ten kręgosłup:( Mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej. A może skorzystasz z masażu tak jak Arabelka?

A tak w ogóle to myślałam, że w taka pogodę to nasze Maluszki będą spały. Skąd w nich tyle energii? Czyżby wysysaly z nas?

moja też szaleje, mam wrażenie, że zaraz przez brzuch wyjdzie tak się rozpycha.

Katka no ja właśnie też chciałabym być na spotkaniu bo z niektórymi to faktycznie ostatni raz przed porodem będzie okazja się spotkać, ale z Maksem nie mam co zrobić i to się już nie zmieni :(

Ja mam dzisiaj kręgosłup do wymiany....nie wiem od czego ale coraz mocniej mnie boli...a młoda tak szaleje w brzuchu jak nigdy.

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...