WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

No to zapraszam do nowego watku.
Milego pisania.

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-21-t483259,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (22)

Marta w taki dzień tym bardziej ma się już dość. Ale już niedługo dasz radę :)

Sonia super, że z małą ok. Ale z tą szyjką to mam nadzieję, że się zastopuje skracanie. Oszczędny tryb życia przy dziecku, zwłaszcza jak jesteś sama to wyzwanie. Ale trzeba być dobrej myśli :)

Ja sobie właśnie uświadomiłam, że jutro są urodziny mojego chrześniaka. A my bez prezentu. I muszę się ruszyć z domu w ten upał, do tego nie mam pomysłu.

Katka dobrze, że udało Ci się wszystko załatwić.

Ciśnienie ja też zawsze mam niskie, dzisiaj 100/53 ale tętno to nie wiem..

Marta, przytulam...ja też mam coraz częściej dość a tu jeszcze tyle czasu. Zazdroszczę Ci, że Ty przynajmniej wiesz na pewno kiedy to się skończy.

witajcie popoludniowo,

jeju co za upal, jak wyszlam o 8 do wrocilam po 13, plywajac oczywiscie. A juz ostatnie 20minut pieszo z przystanku przez poligon w tym upale to byl hardcore.
Udalo mi sie wszystko pozalatwiac, mam wszystkie wyniki wydrukowane z midicoveru, od internisty dostalam zwolnienie do poniedzialku bo wowczas mam wizyte u gina i endo no i pobralam krew na hormony. Jak sie dowiedzialam w medicoverze to zaplanowane wizyty tylko sierpniowe plus badania kosztowalyby mnie bez abonamentu ok 800zl, wiec podziekowalam i przenioslam sie do tego enelmedu, ktory ma swoje plusy, przede wszystkim blizej i mniejsze kolejki.
A potem skoczylam jeszcze do lidla, galerii, do pracy i na rynek, oczywiscie wracajac na przystanek jak ta sierota sie przewrocilam, mam troche kolano zdarte i rece. Oczywiscie wszystko z siatek rozsypalo mie sie na chodnik, na szczescie znalazlo sie wiele pomocnych dloni.
Mi tez internista zmierzyla dzis cisnienie 135/70.
Dora, ja tez mam takie wysokie tentno i tez mierze sobie palcem przy tentnicy. Licze uderzenia przez 10s

Mamtu, sietnie sie sklada ze 21 sierpnia to pelnia, bo to moje obstawienie Twojego terminu, moze sie sprawdzi, ale jak nie dasz rady dotrwac, to rodz wczesniej :)

Zaraz pozapisuje sobie te Wasze masci na brodawki wrazie w, jeszcze nigdy nie korzystalam bo nie bylo potrzeby, ale nigdy nic nie wiadomo.
I kolejna rzecz na liste nakladki na wc, zupelnie wylecialo mi z glowy.

Walerka, piekne te pole lawendy.

Dziewczynu cudne zdjecia z sesji.

Madleen, w Wojewodzkim mozesz korzystac z ich ciuszkow a nawet kocykow. Ja np na porodowce dam ubrac w ichniejsze a na polozniczym dopiero przebiore w swoje.
Tak samo te podklady na lozko to oni daja swoje, tzn odpowiednie miejsce zabezpieczaja dodatkowym zlozonym chyba przescieradlem, ale przynajmnie sie to nie sciaga i nie zawija bo jest wpuszczone w boki lozka i no co chwile sie pytaja czy czegos nie zmienic.

Carolajna, podziwiam za prasowanie i to jeszcze przy tym upale.

Mamtu wspolczuje tego bolu glowy, ale lepiej Ci juz?

Aga, no to bardzo nieciekawie z tym przepisaniem lekarzy. Koniecznie musicie cos z tym zrobic, tym bardziej ze duzo takich przypadkow, a z tego co opisywaliscie ta SR to srednio z nia ciekawie.

Dodam jeszcze, ze ja na polozniczy tez szlam ostatnio z jedna torba a wychodzilam chyba z trzema :)

Witam, ja też się rozpływam w tym upale. Ja w ogóle nie przepadam za gorącem, taka moja temperatura komfortowa kończy się na 20-25 stopniach. Wszystko powyżej już jest niefajne. A w ciąży tym bardziej. Ale za to jutro idę chyba ostatni dzień do pracy, bo na 16 mam wizytę u lekarza i grzecznie poproszę o zwolnienie :)

Mi w Medicover zawsze mierzą ciśnienie i ważą, przed każdą wizytą u ginekologa, i wpisują to w kartę ciąży.

A jeśli chodzi o spotkanie w Gdyni to od jutra bardzo chętnie :) może czwartek lub piątek? najchętniej tak w godzinach poranno-południowych jak mam młodego w przedszkolu, do 13.

Hello :)

Majtek siateczkowych moim zdaniem 3 szt styka, bo można je przeprać i szybko schną.

Podkłady się przydają żeby pościeli nie zabrudzić w pierwszych dniach, bo np na zaspie nie zmieniają prześcieradła :/ Ja je potem używałam do przewijania Ksawerego w plenerze :)

Aga jakaś porażka z tą szkołą rodzenia. Nie odpuść im bo to się w głowie nie mieści.

Haze podziwiam Cię z tymi oknami. Ja to nie lubię myć okien więc w ciąży tym bardziej się do tego nie zabieram :P

Wow mamtu nastawiasz się na 17? To już za chwileczkę! Ja tam obstawiam, że koło 26 urodzisz albo najlepiej 29 w moje urodziny haha

Tak piszecie, że to ostatnie spotkanie we wtorek....ale halo halo z dzieciakami chyba też się spotkamy co?!

A ja jeszcze brałam do szpitala rolke papieru toaletowego bo często mają ten szary twardy taki a przy ranie na kroczu to lepiej jednak taki mięciutki mieć :)

Arabelka nie zapomnij o wodzie i na porodówkę i po!

Dziewczyny a co to za warsztaty w sopocie?

Ania ja miałam purelan i dzięki niemu przeżyłam. Wyleczył mi bardzo szybko brodawki które miałam pogryzione do krwi. Plus purelanu jest taki że nie trzeba zmywać przed karmieniem więc dodatkowo chroni.

Walerka pochwal się potem fotkami w lawendzie! :) A co do brzucha to ty rodzisz wcześniej może dlatego.

Ja po wizycie. Mam już 9,5 kilo na plusie :/ Młoda waży 1316g i wszystko u Niej ok. Ale moja szyjka się mocno skróciła, jeszcze jest w normie ale spadła z 4cm na 32mm więc mam brać nospę 3 razy dziennie i za 3 tyg do kontroli. Mam się oszczędzać bo chyba wyłazi mi przepuklina koło pępka :/ Ciekawe jak mam to zrobić przy Ksawerym....ech....

Ja dzisiaj też padam, siedzę przy wiatraku i nie mam siły na nic. Kręgosłup mnie nadal na maxa boli ale na szczęście ząb odpuścił po dwóch paracetamolach...

Tak czytam o Waszych pomiarach ciśnienia i sama zmierzyłam: 125/73 a tętno 98. Ale ja w taką pogodę zawsze miałam problemy z ciśnieniem, więc na tą chwilę nawet się takim nie przejmuje bo jest super niskie.

Moja Młoda dzis tak szaleje, że o drzemce w ciągu dnia mogłam zapomnieć:( I strasznie ciągnie mi brzuch. Jakby rósł...
A poza tym mam już dosyć ciąży. To nie jest moja bajka:( Na przemian rycze i jestem wściekła. Mam dość, a tu jeszcze tyle czasu...

Co do tętna to podobno w ciąży normalne jest, ze jest wyższe. Ale o ile to nie wiem. Tyle tylko zakodowałam z tego co gin mówił.

Ania83 czy byłaś wczoraj na spotkaniu w sr? Czy wkońcu też masz dziś? Dziś taki skwar że najlepiej nie wystawialabym nosa z domu...tragedia.. :-(

No w tej chwili to ledwo żyję, ale daję radę ;) Jeszcze niższe też mi się zdarza. Chociaż w ciąży ostatnio miewałam już 110. Ale najwidoczniej to był tylko chwilowy przebłysk i wszystko wróciło do normy ;)

W sumie dziwne. Dla mnie mierzenie tętna na wizycie to już w ogóle rytuał. Pierwsza rzecz zaraz po wejściu. Tak jak pomiar ciśnienia. Ale jak widać - co miejsce to inna praktyka. Może jednak to tętno nie jest tak istotne jak ciśnienie i dlatego tak 'olewają'?

Mamtu, na ostatniej wizycie polozna muerzyla mi cisnienie ( 100/70), to ja jej mówię, że tetno mam ostatnio wysokie. A ona na to wyruszyła ramionami, że to normalne. One( polozne w Medicover) w igole tętna nigdy nie mierzą.

Mi to wystarczy taka 0,33 litra. 0,7 to gigant jakiś. ;)

Dora, to nieciekawie z tym tętnem u Ciebie. A pytałaś o to lekarza czy jeszcze nie miałaś okazji?

Madleen, nie ma sprawy, będę na Ciebie czekała. ;)

Selene, Ty żyjesz? :P Ja też mam takie właśnie ciśnienie. Raz mi się zdarzyło mieć takie 'przedśmiertne' - 86/40. ;)

Mamtu, no już pisałam, że ja bardzo chętnie przygarnę tego 21 sierpnia!!! Broń Boże nie chcę czekać do 19 września :) A jeszcze biorąc pod uwagę gabaryty mojego małego to już w ogóle chętnie urodzę przed, a nie po terminie! :) Także trzymaj mi tam miejscówkę na porodówce!

ja nie mierzę na ogół. Jedynie jak właśnie zaczyna mnie boleć głowa albo czuję taka "przygłuszona" bo to oznaki u mnie, że ciśnienie wzrosło więc mierzę wtedy.
Ja tętno zwyczaj mam małe. Ale w tak zaawansowanej ciąży wysokie. Teraz np. zmierzyłam i mam 89. A ciśnienie 96/44 czyli standard.

Mamtu ja sobie czesto przykladam palec do tetnicy, bo z racji uprawiana sportów, zawsze było to dla mnie istotne:-) takie wyniki to mialam po przeplynieciu 50m delfinem!

Mamtu ja właśnie miałam i teraz mam takie 0,7 - najpierw będę pić, a potem będę z nimi latać do łazienki ;)

i ja ciśnienie też tylko na wizytach mierzę, wagą czasem się dobijam domowo :P

Dora ja też padam, właśnie strzeliłam sobie kawę mrożoną, bo bez tego palcem bym nie kiwnęła.

Mamtu, ja niczego nie mierzę w domu, bo nawet nie mam czym. Na każdej wizycie robią mi pomiar, ale i bez tego wiem, że moje ciśnienie leży na podłodze :)

Madleen, a może tak Ty ze mną spróbujesz już w najbliższą? W sumie masz termin tylko tydzień po mnie, a i Twoje dziecko jest całkiem spore z tego co pamiętam. Co Ty na to? Wtedy mogę nawet zaczekać do 21-ego. :P

Przypomnij mi, przypomnij, bo ja na 100% nie będę pamiętać.

Maluszek, ja jeszcze niby ciągle myślę nad tym szpitalem, ale stwierdziłam, że sporo za nim przemawia :)
Między innymi pociesza mnie fakt, że tyle naszych dziewczyn tam rodziło i teraz przy drugim dziecku też tam wracają. Poza tym dobra kuchnia ;) no i jestem na tej magicznej liście u anestezjologów :P

Mój gin już na początku polecał mi ten szpital, byłam tam, widziałam i jakoś tak stał się dla mnie bardziej przyjazny niż te inne, w których nie byłam :) no i jak się 19 września wszystkie rzucimy na tą pełnię to i raźniej będzie na porodówce :)

Mamtu to postaram Ci się przypomnieć żebyś zapytała o te szczepienia, jeśli sama nie zapomnę :P

Dora, nie wiem niestety.
Wy tak sobie stale wszystko mierzycie? Bo ja przyznam, że pomiary mam tylko na wizytach u lekarza, a poza tym w ogóle o tym nie myślę. Kontrolujecie ciśnienie i tętno regularnie?

Ja dzis zdycham! jak wy to wytrzymujecie? w cieniu na balkonie mam 29ºC.

Wy też macie takie wysokie tętno w ciazy? Cisnienie mam niskie ale tetno jakies 120 od jakiegos czasu.

Inne tematy z forum

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...