WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Nowy wątek dla Mamtu i Tadka:)))

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=485541&c=1&k=16&hl=8545099#op8545099
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Faktycznie cisza jest dzisiaj :) Myślałam, że będę nadrabiać i nadrabiać ale nie jest tak źle.

My będziemy mieli taki monitor oddechu http://www.angelcare.pl/ac401-opis.htm

Byłam na spacerze wypiłam szejka w macu, a koleżanka dopiero ode mnie wyszła więc dzień znów aktywny i bez nudy.
A młoda w końcu trochę spokojniejsza.

A myślicie, że te chusty jesienią i zimą się przydadzą? Bo mnie w zasadzie to najbardziej powstrzymuje.

ale cisza zapanowala.
ja zmykam do domu, zostalo mi dokladnie 12 dni w pracy, najfajniesze jest ze cos zaczelo w koncu wychodzic i nie wiem czy nie skusze sie zeby zostac troche dluzej zeby to potwierdzic.

Marta - ja bylam bardzo zadowolona, nie wiem na ile by to uratowalo dziecko ale ja moglam zasnac glebokim snem, inaczej spalam bardzo plytko i ciagle sprawdzalam czy mloda oddycha.

Walerka, dzięki za odpowiedź. Czyli snuza hero u mnie bedzie. Kiedyś przykuł moją uwagę, ale nie miałam pojęcia jak to jest w przypadku śpiworka.

Sonia, fajna ta chustka. Bardzo mi sie podoba. Poszukam takowej:)

Marta dlatego ja miałam chustę kółkową bo łatwo się zakłada nie trzeba wiązać i nie ma tyle materiału. Tylko, że obciążenie jest na jedno ramię.

http://www.youtube.com/watch?v=O6U4xI_yZZE

http://www.youtube.com/watch?v=kHsas2zcJyM

Jula zawsze spala w spiworze. przyczepiasz go bezposrednio na pieluche, na gole cialo ,pod body. jedyne co musisz zagiac pieluche zeby lepiej sie trzymal, ten dzyndzyk musi przylegac do brzucha dziecka bo wlasnie tak rejestruje czy dziecko oddycha, mielismy falszywy alarm 2 razy w ciagu calego uzywania bo nie zamontowalismy go dokladnie. ja bylam bardzo zadowolona bo jest bardziej mobilny, jechal z nami na wyjazdy i uzywalam jak dziecko spalo w ciagu dnia, nie w lozeczku, mozna tez w wozku ale oszczegaja ze moze byc mylace jak sie prowadzi wizek bo moze rejestrowac ruch wozka a nie dziecka. dodatkowo jak zarejestruje brak oddechu to wysyla maly szok elektryczny zeby pobudzic dziecko do oddychania.

eju jaki zamet na forum - w sensie posty w roznych miejscach.

Wiecie jak wiem ze cos w UK jest tansze, a nie mam zadnych znajomych tam to zamawiam na amazonie, darmowa dostawa do Polski powyzej 25funtow (np tak zamawialam martensy, crocsy czy niektore zabawki).

MArta moze co do chodzenia to nie zycz sobie za szybko, zazycz sobie najpierw raczkowanie, nie wymaga az tyle Twojej uwagi.

Ja nie mam ani lezaczka ani nosidla, jakos do tej pory nie bylo potrzeby, zobaczymy tym razem jak bedzie, ewentualnie dokupie.

Walerka, a jeśli chciałabym żeby dziecko spało w spiworku to gdzie przyczepiam wtedy ten snuza hero? Bo troche sie obawiam tego, że jak przymocuje do pieluszki to w spiworku może się zsunąć. Czy wtedy lepiej używac ten płytkowy pod materacyk? Jak sądzisz?

tu jest link

http://www.ebay.co.uk/itm/Angelcare-movement-baby-monitor-/321183343977?pt=UK_Baby_BabyMonitors_SM&hash=item4ac804e56

minimum chca 15 funtow plus przesylka 3.95

Sonia, no widzisz jaka nieświadoma jestem z tym chodzeniem ;)

Chusty chwilowo nie biore pod uwage, bo na samą myśl że miałabym sie tyloma metrami obwiązywać to robi mi sie duszno;)

Carolajna, tak o tych niby dżinsowych myśle.
I też się podłączam do pytania; czy ktoś widział ciążowe alladynki? albo takie WIĘKSZE z gumką w pasie?

Arabelka, dzieki za info o monitorze. Na pewno sprawdze ten namiar:)

Ja właśnie mam mame w UK, ale myślałam, że uda mi sie kupić monitor w PL w takiej samej cenie.

No to mi się przypałętał katar:( I zaczyna mnie głowa boleć... Oby to nie było przeziębienie czy grypa.

dlatego mowie ze po 3 miesiacu zycia, my zreszta nosilismy malo bo mloda lubila jezdzic w wozku, mnie sie bardzo przydalo w samolocie bo nie bralam ze soba wozka, a rece sa wolne.
co do monitoru oddechu to mam i bardzo polecam Snuza Hero - przenosny, zaklada sie go na pieluszke co jest przydatne zwlaszcza jezeli uzywa sie kolyski albo dziecko jest ruchliwe

http://www.babymonitorsdirect.co.uk/products/442/Snuza-Hero-Mobile-Breathing-Monitor.html?gclid=CPTLk6_xgbkCFQKWtAodZmsAOA

nie widze problemu zeby kupic uzywany, powinien byc tak samo dobry jak nowy. moge tu polukac na ebay i netmums moze ktos bedzie sprzedawal, moi rodzice wracaja do Gdanska 01.09 wiec mozna od nich z Oliwy odebrac, dajcie znac jak ktos chce

Arabelka, moja kuzynka wczoraj na spacerze "zamocowała" synka w tej chuście, zajęło jej to może 2 minuty, a mały był wniebowzięty i przez cały spacer spał. Jak zrobiło się trochę chłodniej to po prostu zapięła kurtkę tak, że tylko głowa mu wystawała i wyglądali jak kangurzyca z kangurkiem, zwłaszcza że miała rudą chustę:))) też zamierzam kupić.
Dla mnie 26-ego w Gdyni niestety odpada, bo mam tego dnia okulistę i szkołę rodzenia - wszystko w Gdańsku, ponadto wstępnie jestem umówiona z mamą że do mnie przyjedzie na kilka dni, bo chcę kupić nowe karnisze i zasłony, a ja sama sobie w takich tematach nie radzę:)

Właśnie a propos spodni, widziałyście gdzieś jeansowe szerokie alladynki??

Marta, ja też się zastanawiam nad monitorem oddechu, pewnie w ostatniej chwili spanikuję i jednak kupię...... moja kuzynka kupiła w Anglii, tzn. poprosiła koleżankę żeby jej przywiozła, bo tam wychodzi podobno o 25% taniej, także jeśli masz kogoś na Wyspach lub np. w Stanach to chyba nawet z przesyłką by się opłacało..... moja siostra leci do USA niestety dopiero w październiku i będzie wracać w listopadzie, więc nie ma co na nia liczyć, bo wróci ok. miesiąc po moim porodzie. Ale tak myślę, czy nie poprosić koleżanki żeby mi przysłała z Anglii, muszę to jeszcze wszystko przeliczyć.
Przez tą obsuwę z remontem od rana się snuję i nic nie robię, jakoś nie mogę sie zorganizować. Zastanawiam się, czy nie namówić K. żebyśmy jeszcze dziś pojechali do moich rodziców i wrócili jutro wieczorem, taka pogoda że szkoda w mieście siedzieć, zwłaszcza że na ten burdel w mieszkaniu nie mogę patrzeć...

Cześć Dziewczyny!

Julka ale zaszalałaś z ta II faza porodu :) Ale najważniejsze, ze w rzeczywistości nie cierpiałaś tyle godzin z tymi partymi.

Mój mąż jest zachwycony tymi nosidłami. Ale jak sie właśnie zastanawiam nad chusta tylko przeraża mnie to wiązanie. I pytanie czy faktycznie maluszek jest tam bezpieczny?Czy któraś z Was korzystała z takiej chusty?

Aga co do spotkania 26 sierpnia w Gdyni to jestem chętna,o ile wszystko będzie ze mną ok :)

Apolonia super ten leżaczek,bo ma dodatkowa funkcje łóżeczka, które można postawić przy łóżku w sypialni :)
Dziewczyny czy ktoraś z Was widziała na żywo ten leżaczek z linka Apolonii Tiny Love albo wie gdzie mozna go kupic w sklepie stacjonarnym?Dla mnie było by to super rozwiązanie po cc mieć malucha przy łóżku.

Marta jakbyś chciala uzywany monitor oddechu to w BoboCentrum byly.Byl nawet taki z niania elektroniczna.

Dora ja też nie planowałam zakupu nosidła ale jak się nagle okazuje że Twoje dziecko płacze dużo i w wózku tak samo to kończy się na tym, że dziecko trzeba przez większość spaceru nieść...mi życie uratowała chusta kółkowa.

Marta z tym szybkim chodzeniem też nie do końca fajnie. Ksawery chodził jak miał 10 miesięcy i już wtedy oczy trzeba mieć do okoła głowy...praktycznie dziecko chodzi tam gdzie ma ochotę a do wózka nie da się wsadzić bo właśnie odkryło nową umiejętność...pamiętam, że do sklepu który mam pod domem (2 min piechotą) szłam z nim godzinę :)

ja się zgadzam z mamtu, te babybojorn właśnie nie wymuszają tej pozycji żabki, tylko dziecko na nim wisi, już pal licho noszenie przodem ;)
my mieliśmy z kolei bonolino(które nie wiem po jaką cholerę sprzedaliśmy :/) , chustę zresztą też (tu akurat pożyczoną), więc się przymierzam do zakupu, ale jeszcze nie wiem na co się skuszę ;)

Marta, ale mówisz o tych niby dżinsach długich?? Ja mam tam tylko gumkę, nie ma żadnych zamków, ale już chyba długo w nich pochodzę, bo robią się ciasne pod brzuchem jak siadam :( I zostanę bez żadnych, łudząc się, że wrzesień bedzie ładny i dam radę w getrach ;)

A o monitorze oddechu nawet nie myślałam, ale dostaniemy od T. siostry, więc pewnie będzie w użyciu.

Dokładnie mamtu te ergonomiczne są najlepsze. Jak czasem widzę maluchy w takich "wisiadłach" to aż wygląda nie wygodnie :/

Ja skurcze parte miałam przez 4 godziny ale bez rozwarcia. II faza porodu trwała 40 min a mi się wydawało dużo krócej, chyba dlatego, że w końcu nie musiałam wstrzymywać tych cholernych partych.

Pogoda fajna ale tak się zmęczyłam na spacerze z Ksawerym, że teraz zalegam na kanapie. Potem chyba na plażę pojadę.

Mamtu fajnie, że już na spacerki będziecie chodzić. W końcu odżyjesz trochę po tym siedzeniu w domu :)

Ja leżaczek miałam fisher price i było to moje wybawienie. Używałam jak Ksawery miał 3 tyg i to było jedyne miejsce w którym udawało się go uśpić w dzień na całe 20 min :)

Koleżanka poszła, ja zaliczyłam drzemkę,a młody smacznie śpi :) więc mogę się zrelaksować :)

Ania z tymi fachowcami tak jest, oby faktycznie zaczął od niedzieli.

Aga ja też dzisiaj mam fasolkę :)

Marta dzisiaj do niej idę to zapytam i dam znać. Dobrze, że zakupy już na zaawansowanym etapie u Was. A z kasą to wiem coś o tym. Ja co prawda największe wydatki mam przed mną, ale wszystko w przyszłym tyg. więc już się boję o stan konta.
A monitor oddechu to moja koleżanka używała angel care i sobie chwaliła. Ale jednak jest to większy wydatek.

Leżaczek my mamy fsher price. Używany od 4 tyg. mały za nic nie chciał leżeć tylko wysoko zawsze chciał być. Ciekawski od małego.
A nosidło my właśnie mieliśmy ergonomiczne bondolino też byliśmy zadowoleni, teraz na pewno będzie także często w użyciu.

Cześć :)

Ja dzisiaj miałam kolejną okropna noc, aż mi sie gadać nie chce :(
Teraz czekam na koleżankę i może mi się humor poprawi. Wypijemy kawę, zjemy coś słodkiego i mam nadzieję, że będzie lepiej.

Haze śliczny ten bujaczek, bardzo mi sie podoba :) Ja na razie nie kupuję, ale potem pewni się zdecydujemy.

Julka straszne było wyobrazić sobie te parte przez 15godzin, dobrze, że to pomyłka "w druku" hihi ;)

Mamtu, Katka ja właśnie też się muszę dopytać kadrowej jak to wygląda dokładnie z tym urlopem teraz. Ale mam nadzieję, że to nie będą jakos drastycznie niższe kwoty.

Arabelka to trochę mało fajnie tym łóżeczkiem że mają różne informację, ale na pewno zdążysz ze wszystkim nie martw się na zapas.

Tyla napisałyście, że połowy zapomniałam :(