WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Nowy wątek dla Mamtu i Tadka:)))

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=485541&c=1&k=16&hl=8545099#op8545099
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

ale się napisałam :P przepraszam mam nadzieję, że was nie zanudzę.

Hej Dziewczyny!

Dziękuję za przemiłe spotkanie:) Na następne też się piszę.

1. Marta
2. Sonia
3. Selene
4. Katka
5. Julka
6. ....

Oczywiście ja po powrocie zastałam chaos w domu - zabawki Filipa w dosłownie każdym kącie, w kuchni mąż odgrzewał zupę - więc musiał uświnić calusieńką kuchnię, a jakże. W dodatku w czasie mojej nieobecności Filip się dławił kanapką tak że podobno był cały fioletowy. Jeejciu, może jednak się zastanowię nad kolejnym wyjściem z domu dwa razy....

U mnie noc też do kitu bo Filip się obudził i ryczał bite 2 godziny. :P

Mamtu zazdroszczę Ci szybkiego rozpakowania i zdrowego Tadka w domu. Opisz nam proszę swój poród i pobyt w szpitalu, ktoś musi być pierwszy, a padło na Ciebie :) 45 minut...a to od pierwszych skurczy? Jak to zrobiłaś?

Alkar trzymam kciuki za Ciebie i Maleństwo. Pisz do nas w miarę możliwości.

Mi w pierwszej ciąży brzuch chyba wcale nie opadł, albo tego nie zarejestrowałam.

Haze a Twój synek ma jakieś problemy z nóżkami? Pewnie jakoś je wykrzywia, tak jak 80% dzieci w jego wieku. Też Filipowi muszę kupić jakieś kapciuszki bo koślawi lewą stópkę kiedy chodzi, ale zauważyłam że w bucikach z usztywnianą piętką lepiej sobie radzi. Dokupię kapciuchy to może mu to minie...Nie wiem czy słyszałaś o marce bucików Befado - tanie polskie buty polecane przez ortopedów.

Witajcie dziewczyny po przerwie. Dopiero ogarneliśmy się po powrocie z Gdańska i probówałam przeczytać to co napisałyście przez kilka dni, ale łatwo nie było.
Arabelka dobrze, że skończyło się na strachu i wróciliście do domku. Oby bóle nie wróciły. Ja mam często migrenowe bóle, które mnie skutecznie eliminują z normalnego funkcjonowania. Na szczęście w ciąży miałam je tylko raz a teraz jak ręką odjął. Przed ciążą raz na dwa,trzy miesiące przez 2,3 dni leżałam plackiem z powodu bólu głowy.

Haze masz dzielnego synka. My z naszym też musimy się wybrać do dentysty i w sumie nie wiem jak zareaguje, bo ogólnie nie jest lękliwy ale dentysta to dentysta :) Ja wolę rodzić niż chodzić do dentysty :P

Selene jak tam bunt Twojego synka. Muszę przyznac, że nasz miał bardzo podobnie, ale ja mam wrażenie że to są skoki rozwojowe. Ciężko to przetrzymać, ale konsekwencja jest chyba jedynym lekiem na napady złości i agresji.

Aga Twoja zielona koszula jest boska :) ale muszę się pochwalić, że moja mamusia kupiła mi bardzo podobną na rynku tylko, że niebieską :D stwierdziła, że po co Ci lepsza na ten jeden raz :P
Za to koszula granatowa jest piękna. Aż szkoda jej na szpitalne warunki. Ja po powrocie ze szpitala po pierwszym porodzie miałam chęć wyrzucić wszystko, bo niby czysto i sterylnie w szpitalu, ale jakoś tak brzydziłam się tych rzeczy.

Mamtu super, że jesteście już w domu wszyscy razem i wszystko jest ok. Macie to już za sobą. Oby Tadek okazał się złotym dzieckiem i tylko jadł i spał :)

Alkar trzymam kciuki, żeby pobyt w szpitalu okazał się krótki i wszystko było dobrze.

My co prawda byliśmy bardzo krótko w Gdańsku, ale było super. Cudownie być u siebie i jeszcze dookoła rodzice, siostra i reszta rodzinki. W sobotę i niedzielę właściwie zapomniałam, że mam dziecko. Dziadkowie od rana spędzali czas z małym a i on nie chciał ich odstąpić nawet na krok. Wracając do Niemiec był na nas obrażony, że on jeszcze chce do babci i dziadka. Niestety moi rodzice mają jeszcze ponad 15 do emerytury, więc urlop zostawiają sobie jak urodzi się drugi maluch, żeby do nas przyjechać i zająć się starszym.Byłam sobie w akpolu, mama i ja i właściwie wyprawkę mam gotową. Zostaje mi tylko wózek.
Mam teraz tylko stres bo zupełnie przypadkowo wczoraj okazało się, że w przedszkolu które mamy po drugiej stronie ulicy jest wolne miejsce od 8 do 13 i od 1 września moje dziecko idzie do przedszkola. Chyba osiwieje przez te 2 tygodnie. Tak się boję jak to będzie, ze nie mogę o niczym innym myśleć jak tam mały sobie poradzi z zupełnie podstawową znajomością języka niemieckiego. Wiem, ze to moje lęki, ale nie byłabym sobą gdybym się tym starała nie przejmować. Po raz pierwszy zostawie swoje dziecko komuś obcemu...

Alkar - dawaj znac co i jak, najwazniejsze ze maja to kontrolowac, w tym okresie ciazy daja sterydy na rozwoj pluc bo to jest najwieksze zagrozenie przy wczesniakach z 8 miesiaca (cialo rosnie szybciej niz pluca, same pluca dorastaja w 9 miesiacu) i bedzie dobrze, zreszta tu jak sie ma cukrzyce to i tak rozwiazuja w 38 tyg.

nie chce was alarmowac ale ostatnio tu BBC podalo ze znaleziono zaleznosc miedzy wywolywaniem porodu a autyzmem u chlopcow, tzn 3x zwieksza ryzyko, tylko to jest czysta statystyka i nie wiedza dlaczego bylaby taka zaleznosc, spekuluja ze to nie wywolywanie powoduje zwiekszone ryzyko ale ze dzieci z ciazy ktore musza byc indukowane maja juz cos w mozgu co sprzyja rozwojowi autyzmu. ogolnie juz widze panike i masowe odmawianie indukcji w UK a przez to powiklania i problemy przy porodach

ale naprodukowalyscie, widac ze spotkanie bylo.
Haze - jezeli chodzi o koslawienie stop i kolan to nie wiem na ile u was to jest zaawansowane ale u nas bylo bardzo i dr Drewek wrecz zabronil usztywnianych butow, kapci itd, tylko na boso i bardzo fajnie to pokazal naciskajac odpowiednie miesnie na nogach i pokazujac co sie dzieje ze stopa. jezeli uzywasz usztywniane buty to wlasnie miesnie kolo piety i lydki nie moga pracowac i powodowac korekte koslawosci. tyle ze nie wiem na ile u was to jest zaawansowane. Julia miala kompletnie skrzywione stopy do srodka i X w nogach a teralasciwie jest sa proste.

nie wiem co do witamin, nigdy nie slyszalam ale moge poszperac jak bede miala chwile czasu.

Dzieki za info o opadającym brzuchu. Czyli śmigać mogę dalej ;)

Katka, faktycznie zapomniałam o tej sali dla palących w srodku Ferbera. Ten smrodek unosi się w całej kawiarni... Od soboty ma być cieplej, ale jakto będzie to tylko góra raczy wiedziec. Jakby co to jest faktycznie Retro i Pikawa:)

To która się pisze na poniedziałek?

1. Marta
2. Sonia
3. Selene
4. Katka
5...

Ja mogę być nawet na10, bo lubie Gdańsk rano:)

Sonia jarmark kończy się w niedzielę na szczęście :)
A może zaparkuj na parkingu po starej gildii. On jest dość duży i póki co bezpłatny. Tylko nie wiem jak z obłożeniem o takiej porze.

jarmark konczy sie teraz w niedziele.
Mnie od Ferbera odstrasza ta sala dla palacych ktora jest w srodku, no chyba ze bedziemy na zewnatrz, ale to zalezy od pogody.
Retro i Pikawa czynne od 10.

Witajcie :)

Ja też niedospana bo moje dziecko uznaje najwidoczniej poranne wstawanie mimo, że chodzi spać koło 22.
Marta, ale przy Tobie to ja i tak wyspana jestem. Współczuję i Tobie Sonia.

Aga nie bij ;) mój mąż już mnie opr wczoraj (chociaż na jego miejscu nie byłabym taka odważna ;)). Zbrodni na razie nie popełniłam. W ramach rehabilitacji dostałam masaż, wolne popołudnie i tekst odnośnie poniedziałku "a idź sobie gdzie chcesz i na ile chcesz, tylko przed 15 bądź w domu".
Aga, a to łóżeczko to na pewno jest. Pani była pewna?

Marta obniżenie brzucha o niczym nie świadczy. Przy Maksie miałam obniżony od 34/35 tyg. - urodziłam dwa tyg. po terminie. Teraz już mi się obniżył koło 30, a nawet chyba trochę wcześniej i póki co jest ok, a brzuch to ja mam dosłownie na kolanach. Lekarka mi mówiła żeby się tym nie sugerować.

A cafe ferber jak dla mnie ok :) Ale chyba ogólnie to od 11 sporo kawiarni otwierają już.

Katka niech Twój mąż jednak tej jesieni nie zapowiada, jednak liczę jeszcze na ładny wrzesień i październik.

Haze młody na pewno się przyzwyczai do kapci. A skonsultować zawsze warto jeszcze raz. A tym ciastem to mi smaczka narobiłaś. Chyba jutro też coś upiekę :)

Ja torby też jeszcze nie wyciągnęłam. Ale też za wiele nie mam co do niej włożyć. W przyszłym tygodniu jedziemy na duże zakupy "wyprawkowe" to się wtedy powoli zabiorę za to. Bo w sumie zaraz 35 tydz. lepiej być przygotowanym.

Miłego dnia :)

Marta, z tym brzuchem to chyba nie ma reguly, za pierwszym razem to mi opadl jakies 2 tyg przed porodem czyli ok 38tyg, za drugim w okolicach 33tyg a rodzilam dopiero w 42.
A wczoraj tez mi opadl, jak bylismy na spacerze to dostalam takich skurczy zaczynajacych sie w okolicy pepka, biegnacych w dol i konczacych sie ukuciem na dole, no i teraz mam caly brzucho ponizej zeber.

Marta niestety obniżenie brzucha o niczym nie świadczy.

Ja jestem bardzo na tak jeżeli chodzi o spotkanie w ferberze :) A będzie jeszcze jarmark czy już to cudo się skończy. Może lepiej przyjadę tramwajem żebym znowu nie parkowała 30 min :P

Aga masz rację lepiej zrobić aferę osobiście niż telefonicznie.

Pewnie, że fajnie by było gdyby mój mąż wrócił wcześniej ale to wiąże się z tym że by musiał potem szybciej jechać. Chyba jednak wolę go mieć w domu jak urodzę.

witajcie,

faktycznie coraz chlodniej sie robi, moj maz wczoraj podczas wieczornego spaceru stwierdzil, ze jesien idzie :)

Alkar, kciuki zacisniete, oby lekarze dobrze isie Toba zajeli i szybko wypuscili do domku.

Dorotii, Tobie pierogi a mi rosol, czulam go jeszcze wieczorem :)
Nie no Dorotii, tak teraz wyskoczylas do przodu z ta wyprawka, jakbys juz jedna noga w szpitalu byla :)

Marta, sniadanie o 3 nad ranem? niezle :)
Ja dzis w nocy mialam jedna pobudke, Mikolajowi zachcialo sie do toalety, na szczescie obydwoje zrobilismy to na wpolspiaco :)

Maluszek, pol dnia w drodze? dobrze ze chociaz nie ma upalu to pewnie dasz rade. Maluszek ty chociasz masz juz cos w tej torbie, ja nawet jej jeszcze nie wyciagnelam.

Sonia, wspolczuje tych popudek Ksawerego, czesto on to mleko tak wola?

Aga, rozczarowalas mi, spodziewalam sie jakiegos ostrego zajscia w SR a tu nic.

No wlasnie, ciekawe jak Arabelka? Arabelko, odezwij sie.

Mamtu, teraz pewnie tak zajeta, ze nie ma czasu do nas nic napisac. Mamtu a Mlodego mialas wyslac od weekendu do dziadka czy jednak jestescie w komplecie?

Milego

Mamtu fajnie, ze już jesteście w domu - zazdroszczę :)
i koniecznie opisz nam trochę pobyt szpitalu i ogólnie jak tam teraz jest :) i zdradź jeszcze czym szczepili Tadka ?

dziewczyny dzięki za spotkania, faaaajnie było i cieszę się, że poznałam kilka nowych dziewczyn - Aga, Ania, Cleanna :)

Alkar mam nadzieję, że jednak w szpitalu po badaniach pozwolą wam wrócić do domu, bo jednak w domu najlepiej ! ściskam!

Dorotii no korki tragiczne, my jechaliśmy spod knajpy do kolejowego 25 minut :/
A co do lekarza, to powiedz na która masz godzinę wizytę, bo jak na popołudnie to koniecznie zmieniaj na poranne godziny, im wcześniej tym lepiej, bo są takie opóźnienia, że nawet lekarz w gabinecie powiedział nam, zeby następnym razem zapisywać się na rano. My czekaliśmy pond 1,5 h :/
Lekarz spoko, sympatyczny starszy pan, aczkolwiek wizyta mega krótka. Narazie dostaliśmy zalecenia żeby mieć buty ze sztywnym zapiętkiem i ćwiczenia - ciekawa jestem jak przyzwyczaić dziecko do kapci w domu - on w życiu kapci nie nosił :/ za pół roku kontrola, ale nie wiem czy sobei gdzieś tego jeszcze nie będę konsultować ;)
co do ciuszków to zapomniałam Ci powiedzieć, że je niedawno prałam w dzidziusiu i prasowałam, więc jakby co to są gotowe do użytku ;)

My dzisiaj mamy pracowity dzień - zakupy, porządki, pieczenie ciasta i biszkoptu na tort dla Tomka, dobrze że Łukasz w domu ;)

Marta co do brzucha, to różnie bywa, możesz urodzić wcześniej, a wcale ie musisz. Mi w pierwszej ciąży się w ogóle nie obniżył, teraz z kolei czuję zdecydowanie, ze od dwóch tygodni jest obniżony, ale nic się nie dzieje ;)

Dziewczyny, co do knajpki czynnej wcześniej niz od 12 to Cafe Ferber na Długiej jest czynny od 9:)) Przynajmniej tak podają na swojej stronce.

Dziewczyny, czy to że mi się brzuch obsunął to może oznaczać, że Młoda chce szybciej wyskoczyć? Pytałam wczoraj położnej, to powiedziała, że jeśli sie obniża to mogę urodzić za dwa tygodnie, a równie dobrze i za miesiąc. Nie ma reguły. A jak to u Was było?

Nie to, żebym panikowała, nie;) Tak tylko pytam :))

Aga, a ja nie zapytałam który zjazd i umiejscowiłabym go gdzieś w Twoich okolicach hehe. Dwie ciężarne sie dogadały :)

Maluszek, to szkoda... A nie myślałaś żeby sobie zrobić?

Marta, bo ja gadam jak potłuczona i nie powiedziałam Ci od której strony ten zjazd z obwodnicy ;).

W ogóle wczoraj zadzwonili, że jest łóżeczko, także muszę się zebrać, bo jeszcze z psem nie byłam... Ale tak mi się nie chce nosa wystawiać za drzwi...

Dzieki Aga:) A ja byłam święcie przekonana, że ten komis jest w Gdyni.
A tak to jest rzut beretem od mojego brata. Na piechotę się do nich przejdzie. Jeszcze raz wielkie dzieki!

A zimno jest:( I wieje jak na Uralu!

Aga nie mam prawka niestety:(

Są kosmetyczki u mnie,ale do tej mam zaufanie i już tam dobry rok jeżdże.Jakoś boję się zmienić.

Ok zmykam bo na mój ''dyliżanszs'' nie zdąże;)

Nie szalejcie tu za dużo bo potem nie nadrobie tego wszystkiego;)

pa:*

Marta, poszperałam i znalazłam :D

http://newcar.gratka.pl/o_firmie/

Hej z rana!

Czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego jest tak zimno?! :/ Nie mam ochoty wychodzić spod kołdry...

Sonia, nie zrobiłam afery, bo nie miałam komu :/. Położna to taka sierotka marysia, która zresztą nie ma z tym nic wspólnego, a jak na złość tej baby akurat wczoraj nie było :/. Muszę się namyślić czy czekać do wtorku i osobiście to załatwić (to będą ostatnie zajęcia, więc powinna być) czy telefonicznie. Ale prawdę mówiąc wolałabym osobiście - mogłabym ją udusić :D.
Współczuję nocnej pobudki, może te zęby dają się Ksaweremu we znaki?

Alkar, wszystko będzie dobrze! Wszystkie forumowe kciuki będą zaciśnięte! Idziesz na Kliniczną? A mogę zapytać jakie masz wartości przepływów? U mnie mimo zastrzyków tylko jeden się poprawił, w dodatku minimalnie i też czekam do kolejnej wizyty co dalej... A jak u Ciebie cukrzyca? Dajesz radę ją kontrolować czy mimo insuliny szaleje?

Marta, ten komis jest w Gdańsku :). W dodatku mój mąż mówi, że na Chełmie, ale ulicy nie pamięta - sprawdzę czy jest nazwa na tablicach rejestracyjnych, powinna być :). W każdym razie obok jest Netto i BP - to na pewno ;).
Szkoda, że teściowa wybywa... Ale do piątku już niewiele czasu i wtedy będziesz oczkiem w głowie braciszka ;).
A co do dnia wolnego - jakie wielkie było moje zdziwienie kiedy zorientowałam się, że markety budowlane też będą zamknięte! No a przecież jak to, skoro ja chcę drzwi malować, szybki kupować i szafkę do łazienki zakupić?! :p Także trzeba to ogarnąć dzisiaj...

Dorotiii, w sumie to do Gdyni wracałam wczoraj prawie 2h, więc wiem o czym mowa... No ale to była taka głupia pora, a jak się jeszcze na wypadek natknęłaś to w ogóle masakra :/

Selene, Ciebie to naprawdę trzeba przełożyć przez kolano... A jak tam na froncie - już po zbrodni czy jeszcze się szykujesz? ;)

Dora, nic nie mów... Dziwni to mało powiedziane. Nie wiem jaka była idea położenia tych trzeh lalek i hasła "no proszę!", ale cóż :/ ... Poza tym ja dostaję furii jak ta kobieta dochodzi do sedna w 10 minut, kiedy mogłaby to zrobić w minutę... Nie wiem czy to ja się zrobiłam taka jędzowata czy co :p.

Maluszek, a u Ciebie żadnej kosmetyczki nie ma?! Nie chciałoby mi się tarabanić taki kawał... A w ogóle to Ty masz prawo jazdy? Przydałoby Ci się chociaż małe autko do przemieszczania się tam od Ciebie, bo się zajeździsz bidulo.

Też już myślałam o Arabelce - jak się dzisiaj nie odezwie to "dźgnę" Ją smsem ;). Ale to później, bo przecież Ona z tych śpiących, więc nie chciałabym obudzić :)