WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Nowy wątek dla Mamtu i Tadka:)))

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=485541&c=1&k=16&hl=8545099#op8545099
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Po dyspucie na forum a propos nosideł juz wiem, ze mam w domu coś kompletnie bezużytecznego. Dobrze, że nie musiałam za to płacić... I mam nadzieje, że Młoda szybko zacznie chodzic ;)

Ja na razie nie kupowałam leżaczka ani nosidełka. Co do leżaczka, to nasz fotelik samochodowy ma funkcję kołyski, więc można w nim na trochę dziecko posadzić, a jak nam się trafi płaczliwa kruszyna, wymagająca bujania non stop, tu kupimy jej elektroniczny;) Póki co jednak nie planuję.

Co do nosidełka, to jakoś nie przekonuje mnie stosunek ceny do przydatności takowego, przynajmniej w moim przypadku. Wolę jednak pchać wózek, ewentualnie wózko-fotelik, niż nosić coraz cięższe dziecko na sobie. Czasami pewnie jest to przydatne, ale ja się wstrzymuję.

Aga, co do spotkania w poniedziałek (26) to ja jestem za :)

W poniedziałek (19) mam wizytę kwalifikującą do porodu, mam nadzieję, że mnie zakwalifikują bez problemu:)

Walerka, a tutaj nie chodzi przypadkiem o prawidłowe ustawienie nóg dziecka w stawach biodrowych? Bo kręgosłup, to jasna sprawa. A 'wisiadła' typu Babybjorn nie są wskazane ani przed ani po ukończeniu 3. miesiąca życia, właśnie ze względu na to, że wymuszają nieprawidłową pozycję dziecka, nawet tego siedzącego (wiszącego) przodem do rodzica. O tak jak tutaj:
image
Dla maluchów polecane są nosidła ergonomiczne (polska Tula ma takie) albo, oczywiście, chusty. My mieliśmy nosidło Mei Tai i użytkowało nam się cuuudnie. :)

Selene, mam prośbe: mogłabyś zapytac koleżanki, która rodziła 3 tygodnei temu na Zaspie czy można mieć walizke? Będę wdzięczna:)

Zjadłabym cos dobrego, ale nie wiem co;) A najchętniej to napiłabym się zimnego piwa z sokiem malinowym. O!

Dzień dobry piątkowo:)
pobudki miałam dwie i dosyć cieżko było mi wstać z łóżka. A śniadanie moje drogie jadłam przed 4. Kanapka z masłem i ogórkiem - pychota:)
No i byłam w Inviccie, bo na poniedziałek potrzebuje świeże badania.
A po drodze kupiłam koszule do szpitala na ryneczku i zrobiłam ostatnie zakupy w rossmannie.
Zrobiło sie tak gorąco, ze ledwo doszłam do domu... Małe sprostowanie - nie doszłam, doczołgałam się:P
Teraz wstawiłam pranie z kocykami dla Młodej, póki jest ładne słoneczko. No i czeka mnie szukanie na necie materacyka do kołyski. I tak szczerze powiedziawszy jak zapisałam na kartce czego nam jeszcze brakuje to mnie lekko szlag trafił, bo kasy mi brakuje:/

Carolajna, przymierzałam takie spodnie jak Ty masz i niestety nawet w XXL nie zmieściłam się. Tzn nogawki ok, ale pod brzuchem nie mogłam sie dopiąć. A są takie fajne;) Szukam dalej, może na innym ryneczku będą mieć XXXL hehe.

Sonia, ta pogoda dzis to dla Ciebie, za Twoje ostatnio gorsze dni:)

Ja leżaczki mam dwa. Jeden mniejszy z dżunglą, a drugi taki znacznie większy z róznymi bajerami, ale jak wygląda to nie wiem, bo jest zapakowany u faceta mamy. I skoro mówicie, ze najlepiej używać od 3 m-ca, to na razie go nie przywoże.

Teraz mam jazde na monitor oddechu. Tyle, ze jak widze ceny to chce mi sie płakać:( Nie wiem skąd na to mam wziąć pieniądze... a chciałabym go posiadać. Troche boje się kupować używany, ale moze macie jakies doświadczenia w tej kwestii i coś mi poradzicie.

Dzis chyba mam jęczący dzień, bo kasa się konczy a tu jeszcze troche należałoby wydać:(

Mimo wszystko Dziewczyny miłego dnia:)

dlatego od 3 miesiaca babybjorn jest ok ale nie przed i wlasnie tylem, potem juz mozna przodem. sa mieszane opinie lekarzy co do babybjorn a negatywne z regoly pochodza od zwolennikow chust.
co do lezaczkow to teria sobie a jak dziecko tylko tak nie placze to wlasciwie nie ma wyboru, wazne zeby lezalo jak najbardziej plasko, takze najlepsze miejsce dla dziecka jest na podlodze jezeli nie jest to lozeczko.

Maluszek, babcine przysmaki! Pyszności :)

Julka, ale poruszenie zaprowadziłaś, nie ma co! ;) A ja oczywiście jak gdyby nigdy nic, nie zwróciłam na to uwagi i stwierdziłam, że pewnie tak już jest :p

Haze, no to bosko, że Tomka urodziny udane :).

Mamtu, fajowo - ja już się nie mogę doczekać pierwszego wspólnego spaceru (chyba przede wszystkim to kwestia wypróbowania wózka i tego, że okrutnie mi sie on podoba ;) )

My zamówiliśmy ten bujaczek - oglądałam go w Akpolu i mi się bardzo podobał, tylko oczywiście były tak cudne kolory jak brąz, czarny i szary, no a my chcieliśmy zielony i wyobraźcie sobie, że w tym kolorze były tylko 2 na całe allegro!

http://www.google.pl/imgres?q=BUJACZEK+CARETERO+ASTRAl&um=1&client=opera&hs=2lI&sa=N&channel=suggest&biw=1366&bih=645&hl=pl&tbm=isch&tbnid=H3pGRz4lGTR_LM:&imgrefurl=http://allegro.pl/caretero-astral-lezak-lezaczek-bujaczek-nosidelko-i3169867375.html&docid=GrI_3c5OoPFK0M&imgurl=http://e-tiktak.pl/foto/caretero/ASTRAL/ASTRAL.jpg&w=674&h=346&ei=m_4NUsb7Csy2hAfFsoCAAw&zoom=1&ved=1t:3588,r:13,s:0,i:120&iact=rc&page=1&tbnh=161&tbnw=290&start=0&ndsp=17&tx=197&ty=65

Ania, no to masakra z tym "fachowcem" :/. Niestety, ale rozumiem Cię doskonale... Oby faktycznie zaczął w niedziele i oby poszło mu tak sprawnie jak zapowiadał...

Lecę dokończyć obiad - fasolka szparagowa już mnie nęci :)

Przy Filipie mieliśmy leżaczek Fisher price, podobny do tego co ma teraz Haze i używaliśmy go od 4 tygodnia. Byliśmy bardzo zadowoleni z niego.

Ania współczuję oczekiwania na remont, rzeczywiście z tymi fachowcami to jest zawsze jakas tragedia :/
ja dziękowałam bogu, ze nam mieszkanie wykańczał mąż kuzynki i nie było numerów

u mnie II faza 40 minut, ale powiem wam, ze zupełnie tego nie pamiętam i byłam w szoku, że to rzeczywiście tak długo trwało - zresztą dla mnie skurcze parte to juz było wybawienie ;) a rodzenia łożyska to już w ogóle nie czułam

ja leżaczka używałam jak Tomek skończył jakiś miesiąc, ale to na początku na chwilkę, w razie konieczności - ten jest o niebo lepszy jesli chodzi o ułożenie plecków, więc pewnie będzie częściej w użyciu

te nosidła babybjorn są dla mnie okropne - dziecko przede wszystkim w nich wisi, a nie siedzi, a tak być nie powinno - poza tym z tego, co się dowiedziałam i doczytałam, to nie wolno nosić dzieci przodem do swiata, a ono pozwala,co powoduje niefizjologiczne wyginanie sie kręgosłupa :/

my mieliśmy przy Tomku Bright Starts i był okropny, bardzo szybko się go pozbyliśmy - własnie jak w nim siedział, to był tak brzydko pozginany :/
teraz kupiłam taki
http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/34/62/68/61/3462686168

Julka, jak przeczytałam o II fazie trwającej 15 godzin to już miałam prosić Martę o numer do tego lekarza z Zaspy, żeby mi zrobił cc :)))))) to żeś pojechała:)))))
nie mogę się dodzwonić do Doeringa, zapomniałam że trwa "długi weekend", a ja będę zaraz w 32 tc, mam nadzieję że znajdzie dla mnie termin w przyszłym tyg na USG....
a facet od remontów dał ciała (oni wszyscy chyba tak mają, bo jeszcze z żadnym "fachmanem" nigdy nie obyło się bez poślizgu czasowego lub wystawienia do wiatru) i zamiast zacząć dzisiaj oznajmił że zacznie od niedzieli...... no i teraz duży pokój i sypialnia zawalone gratami i nie wiadomo, co robić w domu :/

Julka bo to jest mylace, ja jakos rodzenia lozyska nie uwazalam juz za porod, to pewnie dlatego a to jest III faza porodu. nie nabijamy sie tylko cieszymy ze tyle nie trwalo

lezaczki bujaczki to od 3 miesiaca, tak samo nie pamietam kto ale byla mowa o baby bjorn nosidle i pomimo ze pisza ze od urodzenia dla kregoslupa dziecka nie jest dobre wiec dopiero od 3 miesiaca a wlasciwie jak trzyma glowke.

Oj przestańcie się nabijać :P pomyliło mi sięęęę

miroslawa - czy cos mi umknelo i nie kojarze czy forum szaleje i ktos sie ukrywa?
a odp na twoje pytanie, stosowalam wszystkie zalecenia, tu w UK to wbijaja jak mantre na wszystkich spotkaniach z polozna, temp powinna byc okolo 18st w pokoju w nocy (ja mialam tak kolo 20 bo bylo mi za zimno) i jeszcze dodam ze materac powinnien byc nowy, nie uzywany przez inne dziecko.

II faza - 10min? zazdroszcze, u mnie dopiero po 2.5godz poniechali i uzyli kleszcze. wlasnie temu nie moge sie nadziwic ze nie zareagowalam wczesniej chociaz wiedzialam przez ze powinno byc max godzine, a do tego odstawilam epidural na ten czas zeby lepiej czuc i to byla masakra, oksytocyna, Julka ktora utknela i ta rozswiergotana polozna ktora mi mowila jak mi wspaniale idzie a ja sie w pewnym momencie odwrocilam do niej i powiedzialam ze jak jeszcze raz mi powie ze mi swietnie idzie a ja widze ze dziecko nie wychodzi to nie recze za siebie.

Witam piątkowo :)

Haze - a jaki kupiłaś leżaczek - bujeczek?

Bo mi bardzo podobał się ten Lew Bright Stars, ale koleżanki szwagier, fizjoterapeuta powiedział że jest bardzo nie zdrowy dla dzieci (kręgosłup) jeśli chcemy żeby nawet od czasu do czasu ucięło sobie w nim drzemkę.

Dlatego chyba zdecyduję się na taki:
http://allegro.pl/lezaczek-tiny-love-3w1-bujaczek-kolyska-lozeczko-i3466270744.html

O rany, Julka, to żeś pojechała z tą II fazą. ;) Już myślałam, że jesteś terminatorem.

dziewczyny, trafilam ostatnio na artykul o naglej smierci łóżeczkowej http://www.bezpiecznysendziecka.pl/ryzyko.html . bralyscie takie ewentualnosci w ogole pod uwage? myslalyscie o tym jak tego unikac itd? przeraza mnie to troche, ale postanowilam byc duzo bardziej ostrozna ;) i druga sprawa, co sądzicie o spaniu w śpiworkach? na tej stronce polecają śpiworki gro company. slyszalyscie o nich?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jejku, Julka dobrze ze napisalas sprostowanie, bo nie moglam sobie wyobrazic jak mozna byc tyle czasu z pelnym rozwarciem i przec:)
Chociaz 40min to chyba tez dlugo, u mnie II faza za pierwszym razem 10min, za drugim 5min :)

Haze super ze impreza sie udala, no niestety z zabawkami to tak jest ze jest ich zawsze za duzo, trzeba na biezaco sie pozbywac tych juz zbednych. Ja tez na niektorych etapach robie tak ze chowam czesc zabawek i za jakis czas robie podmianke, jaka radosc wowczas i jaki spokoj, nie ma to jak odkrywanie zabawek na nowo :)