WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Nowy wątek dla Mamtu i Tadka:)))

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=485541&c=1&k=16&hl=8545099#op8545099
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (24:)

Dzień dobry! :)

Po wczorajszej wieczornej panice w nocy znowu zaczęłam 'płynąć'. Wygląda na to, że za szybko się pochwaliłam krótkim połogiem. Ale przynajmniej nie muszę się stresować, że coś jest nie tak. ;)

Katka, dzięki za wyjaśnienia w kwestii urlopów. Moja kadrowa musiała coś popieprzyć w takim razie. :)

Dora, Nowy miał nasze ciuszki i nie ubrudziły się wcale. Zmienić musiałam dopiero po pobieraniu krwi następnego dnia, bo tak niefortunnie zakleili mu piętę, że wszystko wyciekło.

Kurcze, Julka, przez tyle godzin miałaś parte? Czy ta II faza to co innego? Aż trudno mi to sobie wyobrazić, ja miałam parte przez 10 minut, jeśliby trwały dłużej to chyba bym umarła. :/

A my będziemy się dziś werandować na balkonie, a jutro lecimy na pierwszy spacer. Już nie mogę się doczekać, bo to ciążowe i obecne siedzenie w domu skutecznie mnie dobiło. :)

Julka mialas skurcze parte przez 15 godzin i wypychalas tyle dziecko? to chyba niemozliwe. II faza porodu jest jak masz 10cm rozwarcie i zaczynasz przec, a dziecko nie moze byc w kanale rodnym tyle bo by sie urodzilo kompletnie niedotlenione, u nas to bylo 2.5godz i pomimo ze mieszcze sie w tej normie bo mialam epidural czyli wedlug tego do 3godzin jest ok, uczulam was ze dobre szpitale nie pozwalaja na wiecej niz godzine a niektore 40 min bo po tym czasie moga sie robic komplikacje wlasnie przez to ze w kanale rodnym jest bardzo malo tlenu i dziecko nie moze tam dlugo siedziec.

Julka teraz ja się uśmiałam - boska jesteś :)))))) choć przeraziłam się przez chwilę, ze tak długo miałaś parte ;)

cześć wszystkim :)

ale popisałyście w jeden dzień szalone :)

Mamtu mam nadzieję, ze to krwawienie to szybkie oczyszczenie i nic niepokojącego za sobą nie niesie, ale dobrze, ze dziewczyny napisały, bo w sumie ja też bym się pewnie ucieszyła na tak szybki koniec. Skonsultować nigdy nie zaszkodzi :)

wczorajsza impreza urodzinowa Tomka bardzo się udała, a tort mi wyszedł taki dobry, że nie został nawet okruszek ;)
Młody obsypany prezentami, przysięgam nie wiem gdzie my to będziemy trzymać, a jak jeszcze dojdą zabawki Młodej, to juz w ogóle tragedia - ale moze pokocha samochody brata ;)

u nas już w sumie przygotowania zakończone - wczoraj dokonałam w sumie ostatniego zakupu czyli leżaczka - bujaczka i jestem nim zauroczona :) chcę jeszcze kupić małą wanienkę z ikei, bo ta którą mamy jest trochę za duża i przyda się na później ;)

dzień zapowiada się cudnie, więc miłego :)

Sorry, przepraszam, pomyliło mi się coś. Bo II faza to są parte prawda? To niee, parte trwały 40 minut tylko :)) tak, wiedza jest ważna i żeby się nie mylić :)

Hej Dziewczyny!

Uśmiałam się z cytatu Dory. Z tym że był to śmiech bardzo nerwowy. Powiem Wam że jak odziłam Filipa to II faza porodu trwała u mnie od godziny 22 do godziny 13 nast, dnia i jakoś nikt mi cesarki nie zrobił...coś tam wprawdzie położna przebąkiwała o przygotowaniu sali do cc ale lekarz powiedział że czekamy...ja pitolę...wiedza to jest jednak coś ważnego...Filip urodził się zdrowy, dostał 10 na szczęście

witajcie,

ja w sumie dzis niewyspana, co raczej rzadko sie zdarza, ale Mikolaj przyszedl do mnie o 5:30 i zrobil pobudke i kazal wstawac.

Maz poszedl do pracy dzis, wiec u mnie porzadkow dzis ciag dalszy.

Ale dzis tu cicho.
Marta to juz pewnie po trzecim siadaniu, jesli znowu zaczela o 4 :)
A moze dzis odsypia caly tydzien.

Milego

u nas leje a mi sie nawet to podoba, jest przyjemnie cieplo ale ponuro.

ja sie wlasnie dowiedzialam ze mam wytrenowac kogos w tydzien, genialnie, nie przejmuje dziewczyna moich obowiazkow i nigdy w labie nie pracowala wiec bedzie ciekawie, na szczescie wydaje sie pojetna i zadaje pytania ktore maja sens wiec nie jest tak zle.

ja ogolnie poprosilam zeby mnie juz nie pytali jak spalam bo mnie to tylko denerwuje, spie do niczego i tyle, nie ja pierwsza i nie ostatnia, za pol roku sie wyspie mam nadzieje.

a wogle to nagle przytylam ale sie nie dziwie bo jak sie je tyle slodyczy to cudow nie ma, nie zebym sie tym przejmowala, cos z tego zycia musze miec, jak nie spanie to jedzenie.

a wogle to moze sie spotykajcie w Sopocie, w koncu to po srodku i zreszta mam sentyment do tego miejsca.

hej dziewczyny.

Ja znowu kiepsko spałam.Mąż dziś w domu,ale wstał z jakimś fochem,że bez kija nie podchodź;/

Wczoraj przyjechała moja babcia i już ma w planach mnie BARDZIEJ utuczyć bo stwierdziła,że nic nie jem bo mam taki mały brzuch.Cała babcia;)Będzię ciężko z nią wytrzymać przez 1,5 tyg;)

Miłego dnia:)

Sonia, mam nadzieję, że ta zimowa kurtka nie będzie Ci do niczego potrzebna! ;) (no chyba, że przy kolejnej ciąży :p )
Pogoda faktycznie dzisia rozpieszcza w porównaniu do ostatnich dni :)

Marta, a co z Tobą? Tylko nie ściemniaj, że śpisz ;)

Ja w sumie dopiero się zabieram za prasowanie, bo pochłonął mnie internet - 8 miesiąc rozpoczęty, musiałam poczytać o zmianach w tym tygodniu ciąży (wróciła mi faza na sprawdzanie tego i rozczulanie się ;) ). No i znalazłam fajną ofertę na allegro odnośnie laktatora, pewnie wieczorem zamówię :).
No nic - pora ruszać! :D

Uuuuu, Selene - ale fajnie :). Też bym chciała trochę "pomieć" męża, ale nawet jak weekend nadchodzi to zlatuje na pracach domowych... Jednym słowem - zazdraszczam :)

Cześć dziewczyny :)

Dzisiaj pogoda chyba dopisze :) Ja nawet wyspana, bo o dziwo bez pobudki, a mały spał do 7.30 więc to już coś.
Zaraz wpada koleżanka na kawę więc dzień jakoś zleci. Oby do 17 bo M. już wtedy w domu na ponad dwa tyg. :)

Miłego dnia :)

Ja płaszcza też nie mam, a w kurtkę r36 na bank się nie zmieszczę haha mam zimową po ciąży z Ksawerym, ale ta z kolei pewnie będzie za ciepła na wrzesień/październik.

Mnie dziś boli głowa, Ksawery się budził parę razy w nocy więc nie czuję się zbytnio wyspana. Pocieszam się pogodą :)

Miłego Dnia!

Dzień doberek! :)

Julka, daj spokój - te muffinki to był tylko pretekst do pobiczowania się ;). Na szczęście już mi dzisiaj przeszedł etap cierpiętnicy :p.
A z tym cukrem to akurat ja już nie łapię - raz mam problem, raz nie mimo, że np. zjem to samo... Generalnie rzecz biorąc od dziś postanowiłam restrykcyjnie przestrzegać diety, bo tak to mnie tylko te dobroci podkuszają i zawsze znajdzie się sposób żeby "sprawdzić jaki będzie cukier po TYM"... Ale już niedużo zostało ;)

Mamtu, nie martw się na zapas :). Tak jak pisałam, mi się wydaje, że to efekt łyżeczkowania. A nie mogłabyś telefonicznie tego ze swoim ginem skonsultować?

Arabelka, no to faktycznie kiepska sprawa z tym allegro :/. Ale spokojnie - zdążycie :). W dodatku może się okaże, że jednak będzie szybciej, za co trzymam kciuki :)

Katka, no to teściowa poszalała ;). Ja podobnie jak Ty, butami się nie przejmuję, ale już płaszcz/kurtka/cokolwiek będzie stanowić nie lada wyzwanie... Chyba, że pożyczę od kogoś ponczo :p. No ale mam nadzieję, że pogoda nam dopisze i nie będziemy miały tego problemu ;)

Ja dzisiaj pierwszy raz od dawna kijowo spałam - budziłam się co chwilę, chodziłam do toalety (dwa razy co prawda, ale dla mnie to duży skok :p). Najgorsze było to przebudzanie się i kręcenie... Na szczęście, mimo nocnych przebojów, jestem w miarę wypoczęta i gotowa do pracy! :) Byłam już z psem na spacerze, zmarzłam okrutnie, ale u mnie słońce niesmiało się wychyla, więc kto wie - może poszaleję z praniem dzisiaj ;).
Aha - ja też się piszę na spotkanie w poniedziałek ;). Co prawda będę się musiała dotarabanić SKMką, ale dam radę ;).

Dziewczyny, a co powiecie na spotkanie w Gdyni np. 26-tego (poniedziałek) ? :)

Walerka dokladnie tak jak mowisz, biorę m. na porodowkę glownie po to by czuwał nad wszystkim, we dwoje zawsze latwiej. On już dużo wie na temat praw pacjenta i porodow.
Lecę do laboratorium na małe klucie:-)

Wiesz co Dora najgorsze jest ze mozesz miec cala wiedze I byc bardzo do przodu a jak jestes w trakcie to z bolu jestes tak oglopiona ze nie reagujesz, ja do tej pory nie moge uwierzyc ze nie zareagowalam w trakcie mojego porodu kiedy powinnam, a niby wiedze mam I jestem bardzo do przodu. Wyedukuj meza albo ta osobe co bedzie z toba, bo to ona bedzie sie wyklucac jakby co.
Kolezanka pozycza mi ta kolyske co sie do lozka przystawia, tylko musze kupic materac, ale sie ciesze bo nie wydalabym tych pieniadzy na nowa

Już znalazlam odpowiedz
" Brak postępu drugiego etapu porodu to powikłanie porodu, które często wymaga interwencji lekarskiej, farmakologicznej lub chirurgicznej. Zatrzymany poród w drugiej fazie ma miejsce wtedy, kiedy druga faza porodu trwa dłużej niż 2 godziny u pierworódek, i 1 godzinę u wieloródek, przy czym norma ta wydłuża się o godzinę, jeśli zostało podane znieczulenie zewnątrzoponowe." Parenting.pl

Co do butelki to mam avent natural- z szerokim smoczkiem. Faktycznie dużo się różni od zwyklego smoczka, ale jak będę w szpitalu to zapytam o strzykawki i kubeczki- czy w ogóle mają taki sprzęt, bo slyszalam, że tam szybko butle podają.

I juz zapomnialam co mialam napisac :/ ehh

Marta u mnie cala luteina wylatuje rano... sprawdzilam papierkiem lakmusowym- to nie wody(bo juz się balam)

Z ciuszkami na porodowce, to cenna wskazowka, że się szybko ubrudzą i to pewnie krwią też. .

Na onecie jest artykuł o bledach lekarskich, podobno najwiecej dotyczy za dlugich porodow i jego skutków. Orientujecie się po jakim czasie II etapu porodu powinno się robic cc??! gdzies kiedyś czytalam ale nie pamietam:/

Jule karmila sonda przez nos wlasnie ze bym mogla wrocic na piers, butelka tylko dobe,a potem 7 dni przez sonde.
Tak to jest Julka I tak zle I tak niedobrze a tymi mamami

witajcie,

jejku ile wpisów, jak na dzień świateczny.
My dopiero ok 21 zajechaliśmy do domku, polożyłam Mikeigo, doczytałam, ale do wszystkiego się nie odniosę, bo trochę tego było :)
Byliśmy dziś na fajnym, długim spacerku, potem pojechaliśmy do teściowej, która łaskawie zgodziła się zostać z Mikim ( pierwszy raz od stycznia :) ) a my z mężem skoczyliśmy na sushi (oczywiście w takich wersjach bez surowej ryby, na wszelki wypadek, ale i tak było pyszne).

Mamtu, powiem Ci że nie wiem o co tej kadrowej chodziło. Przecież podstawa wymiaru zasiłku jest taka sama jak byłaś na zwolnieniu w czasie ciąży. Tylko jeśli decydujesz się od razu na całe 52tyg (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) to dostajesz 80%, natomiast jeśli nie składasz od razu wniosku o rodzicielski tylko osobno macierzyński, dodatkowy i rodzicielski, to za macierzyński i dodatkowy czyli pierwsze 26tyg masz 100% tej podstawy a za rodzicielski czyli kolejne 26tyg 60% tej podstawy.
Mamtu, no oczwiście że korzystaj z całego roku, musisz tylko wybrać na którą z dwóch opcji się decydujesz 100/60 czy 80/80, generalnie sumarycznie kasa za cały rok jest prawie taka sama, róznice wynikają ewentualnie z zaokrągleń i z tego czy te dłuższe miesiace będziesz miala ze 100, 80 czy 60. Potem wykorzystaj urlop wypoczynkowy i dopiero na wychowawczy.
Ja się akurat decyduję na 100/60.

Arabelka, dobrze, że tak kompleksowo się Tobą zajmą w szpitalu, ale najważniejsze oby te bóle szybko Cię opuściły.

Marta, dziwne masz pory tych śniadań. Fajnie, że topor wojenny zakopany.

Nawet ja zaczęłam panikować, że z dwójką maluchów nie dam rady :)

Jejku, ja z butami nie mam problemu, ale zastanawiam sie co zrobię jak wrzesień będzie chłodny, przecież w płaszczu jesiennym w życiu się nie dopnę.

Dobrej nocki, wyśpijcie się dziś.

Julka ja też coraz częściej panikuję jak ja ogarnę dwójkę dzieci. Zwłaszcza, że ten mój taki szalony chłopak.

A panika przed porodem się wzmaga, już zaczęłam mamrotać, że może też pójdę do swissu i niech mi robią cc.

Marta te skurcze to pewnie te przepowiadające. Ja wczoraj miałam, ale krótko na szczęście.