WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (25)

Ciekawe na jak długo wystarczy nam ten wątek:)
Spokojnych i jak mówi Alkar nudnych końcówek naszych ciąż.

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-24-t485638,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (25)

Mamtu a probowalas wkladac ciepla czapeczke jak ma czkawke? Taki sposob moja mama mi pokazala i u nas sie sprawdzal.
Ale super mimo wszystko ze masz pokarm :)
Pogoda jak na pierwszy spacer super!

Ja kupuje nowe lozeczko wiec i nowy materacyk tylko wlasnie nie wiem jeszcze jaki.

Aniu ja chyba wolalabym inny szpital gdzie ta polozna zajmie sie toba jak nalezy a nie bedzie brala udzial w jakichs gierkach z pozostalym personelem. I tez szkoda zebys ty miala od razu pod gorke jako ta co ja przyprowadzila.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy Wy wszystkie kupujecie nowe materace,czy zostawiacie stare po dzieciach,bo ja nie kupuję i mam pytanie czy któraś prała,czyściła gryka-kokos,bo ja właśnie wyprałam jedną stronę,a druga jest pikowana i coś tam powsadzane że nie można chyba moczyć tego.

Ja wyprałam ciuszki w zwykłym proszku,a wypłukałam w płynie dla dzieci ale nie jakimś specjalnym,tylko gdzie dzidzia jest na obrazku.

Mamtu zazdroszczę lekkich porodów,ale Ty za to swoje przyżyłaś w obydwu ciążach,więc coś za coś.Pierwszy poród też taki łaskawy był?

Dzień dobry. :)

Byliśmy dziś na pierwszym spacerze. Pogoda cudna, a ja oczywiście nie wiedziałam jak Tadka ubrać, żeby się nie przegrzał, a jednocześnie - nie przewiał. :/ Ale przynajmniej w wózku spał jak zaklęty przez cały czas, więc jeden stres z głowy.

Za to noce mamy ostatnio kryzysowe. Mały budzi się ok. 24:00 i robi sobie 1,5-2h czuwania. Próbowałam usypiania cycem, ale przy każdym przystawianiu wali mi kupę, więc muszę go znowu przebierać - on się rozbudza i tak w kółko. Na dodatek moje Nowe Dziecko jest okropnym zmarźlakiem, bo podczas rozbierania (a często i bez tego) dostaje okropnej czkawki, która przechodzi też tylko po cycu. Generalnie czuję się jak mleczarnia na dwóch nogach, na dodatek - z permanentnym niedospaniem. ;)

I jeszcze w kwestii laktacji - nie kupujcie wkładek Belli. Ja na szczęście kupiłam Babydream, ale dostałam też Bellę i po jednym dniu przekonałam się, że to kompletne g*wno - wkładka przecieka po pięciu minutach, zanim jeszcze zdąży dobrze nasiąknąć. Rossmannowskie, chociaż wyglądają mniej atrakcyjnie - spisują się 100 razy lepiej.

Co do tych faz porodu jeszcze - podziwiam, że można wytrzymać 40 minut lub więcej w II fazie. U mnie parte były tak 'nachalne', że nijak nie można było ich powstrzymać. A już dwie godziny takiej akcji to dla mnie zupełny kosmos.

Alkar, trzymam kciuki, żebyś jednak nie musiała dużo wcześniej się rozpakowywać. Mam nadzieję, że uda się wszystko tak uregulować, żeby maluch jeszcze wytrzymał w brzuchu, przynajmniej do tego 'przepisowego' 38. tygodnia. :)

Zupełnie zapomniałam, że miałam napisać o szczepieniach - w Wojewódzkim szczepią Euvaxem.

I zazdroszczę Wam tego spotkania. Wszystkich następnych też. :P

Miłego popołudnia!

My juz po plazy i musze sie wziac za porzadki i to szybko bo znajomi na grila maja przyjsc.
A szwedanie czasem poplaca bo spalismy do 9 :)

Alkar trzymaj sie w tym szpitalu! Moze jak poznasz tam caly personel to lepiej ci bedzie tam rodzic niz na klinicznej?

Mi grozilo spotkanie z dominikiem ale jednak babcie dzisiaj urobilam :) jak nastwie budzik to zdaze i na 10 30 :)

Alkar zaspa nie jest zła tylko porodówka jest do bani, nie dość, że bez znieczulenia to jeszcze brak intymności...wszystko słychać do okoła. :/

Julka szkoda, że mąż wyjeżdża....ale szybciej wyjedzie szybciej wróci. Po tą wanienkę to chyba bym wolała we wrześniu podjechać. Na razie nie mam za bardzo na nią miejsca.

Ja to sobie zrobiłam spacer. Pojechaliśmy z Ksawerym tramwajem do gdańska głównego. Zwiedziliśmy jarmark a potem sale interaktywną w Ośrodku Kultury Morskiej. Młody w ogóle nie chciał z tamtąd wyjść :) Na koniec się z sikał i narobił mi wstydu ;P Ale wróciłam taka padnięta, że ledwo żyję. Teraz odpoczywamy a potem jeszcze plażę mam w planie.

Julka zdam relację po wizycie:-) Myślę, że przebadaja mnie na wszystkie strony;-)

Alkar co do Zaspy pracuje tam moja ginka i nie ma tam ZZO. Ja osobiście balabym się oksytocyny bez możliwości podania ZZO i pewnie próbowałam coś zagadać z lekarka z klinicznej.

hej
dziś już mi trochę lepiej - chyba zaczynam się godzić z faktami :( ale lekko nie jest.
do szpitala trafiłam ze względu na hipotrofię małej i z przepływami nie do końca było ok na ostatnim USG. ale głównie o tą hipotrofię chodzi. a że mam cukrzycę i to insulinozależną to zapowiedzieli że raczej mnie stąd nie wypuszczą. chyba tu sfiksuję.............
a jestem na Zaspie bo........ odesłali mnie tu z Klinicznej bo niby miejsc nie było. tyle że lekarza mam na klinicznej już sama nie wiem co robić. w poniedziałek będę dzwonić do mojej gin co radzi.
widzisz Julka tyle że ja piersią karmić nie chcę................. ale uwierz mi z tego co wiem od znajomych które mają porównanie między Zaspą a Kliniczną to na klinicznej jest większy "terror" laktacyjny. no i to że jestem tu to wcale nie oznacza cesarki być może będą mi wywoływać wcześniejszy poród oksytocyną ...........a tu na znieczulenie szans nie mam :( i mam dylemat kombinować z kliniczną za szelką cenę czy nie............. jakby nie było tu już przez te parę dni trochę personelu się przewinęło więc jest to "zło" które już trochę znam :)
ale nie powiem jeśli chodzi o opiekę to położne są na prawdę ok, lekarze ogólnie też tylko jedna jest straszna małpa.............

miłej soboty dziewuszki :)

Julka szkoda, że mąż już wyjeżdża i że Cię nie będzie na spotkaniu :(

Dziewczyny ja jakaś nienormalna jestem chyba, boli mnie łopatka kolejny dzień i nie mam pojęcia od czego to :( Jeszcze krzyż i pachwiny można wytłumaczyć ciążą, ale to?? pitolca dostanę :(

Dora napisz koniecznie jak wrażenia z odwiedzin w Swissie. I na czym polega ta kwalifikacja? Pewnie to USG i wizyta u ichniego gina?

Mi też Netto pod nosem stawiają :)) będę po chusteczki jeździć.

Marta, miałam podejrzenie cholestazy z Filipem, i rzeczywiście lekarz mówił że zaczyna się od swędzenia rąk i nóg, potem przechodzi na całe ciało. U mnie się okazało że było to uczulenie. Brałam wapno, zirtec i relanium, musiałam unikać wszelkich alergenów w jedzeniu, kosmetykach itp, posciel i ubrania prac w proszku dla niemowląt a później prasować. Jeśli wapno Ci pomogło to wskazuje razcej na uczulenie, a nie cholestazę. Oby to nie była cholestaza! Zrób badania.

Na gdańskie spotkanie znów się nie zalapie, bo jedziemy z m. na wizytę kwalifikacyjną do porodu.

A co z tym gdyńskim? zostaje 26 czy zmieniamy? bo nie zdążymy i zaraz zaczniemy się rozpakować. Ja dzis zaczęłam 9ty miesiąc!

Witam się i ja:-)
Alkar wspoczucia, trzymaj się dzielnie.

Ja dziś zagonilam m. do gruntownych porządków. Sama zajęłam się lżejszymi rzeczami. Teraz m. chodzi i powtarza " Nie będzie nasza córcia w kurzu siedzieć". Aż miło popatrzeć jak on coś robi;-)

a Netto mi właśnie pod samym nosem stawiają!

My tez mamy u rodzicow turystyczne I mi przeszkadzalo ze szelescilo jak sie mloda ruszala I to jedyny minus jaki wiedzialam ale mozna sie chyba przyzwyczaic
Ja przeszlam sama siebie, nie moglam spac miedzy 1-5 rano, a ze poszlam spac o 12 wiec jestem super wyspana, przynajmniej jest weekend, to spalam do 9 ale I tak z przerwami co godzine.
Plan dzis to Pola lawendowe ale nie wiem czy chce miec zdjecia z pokrazonymi oczach.
Marta rob badania, ale podobno najbardziej swedza rece I story, jak cialo to moze sie skora rozciagac albo moze cos cie uczula

Carolajna fajne to łóżeczko, i ma regulowany poziom. Ostatnio kied byłam z Filipem u rodziców, ponad miesiąc, Filip spał w turystycznym i nie miał z tym poblemu - wręcz przeciwnie, podobało mu się.

W turystycznym mamy tańszy materac z trawą morską w środku, kosztował 80 zł i uważam że na rok czasu sprawdziłby się bardzo dobrze.

Witam się w nowym wątku :)

Dziewczyny nie macie mi czego zazdrościć, na wymianę mój mąż też się nie nadaje bo wyjeżdża już w poniedziałek :( i w związku z tym nie będzie mnie na spotkaniu. Bardzo żałuję zarówno wcześniejszego wyjazdu męża jak i braku spotkania z Wami :((

Alkar bardzo Ci współczuję pobytu na pato. To ze względu na cukrzycę czy hipotrofię? Gdybym miała mieć cc to bym wolała Zaspę niż Kliniczną. Przede wszystkim z uwagi na to, że na Zaspie jest duże nastawienie na karmienie naturalne. Warunki też podobno lepsze, chociaż nie wiadomo jak będzie wyglądać Kliniczna po remoncie...

Dziewczyny może któraś z Was odkupiłaby ode mnie szafę dziecięcą? Nie mam miejsca na nią w domu :/ Taką
http://www.ceneo.pl/10572385
Po znajomości oddam w dobrej cenie :)

Poza tym, Sonia, pamiętasz że bierzesz ode mnie wanienkę ze stelażem? Kiedy po nią przyjedziesz? Mam nadzieję że nie będzie Ci przeszkadzać że jest niebieska? To będzie wymiana za te ubranka które dałaś mi na ostatnim spotkaniu, ok?
Jak widzicie, u mnie chyba się włączył syndrom wicia gniazda W KOŃCU :D

Asia ja mam płyn do prania dla małej dzidziuś, płynu nie kupowałam, bo na początku podobno nie można.

Katka dostaliśmy takie łóżeczko, ale ja chyba jednak wolę drewniane, a to może sie przyda jak będziemy gdzieś wyjeżdżać.

https://www.google.pl/search?q=%C5%82%C3%B3%C5%BCeczko+turystyczne+graco&client=firefox-a&hs=mLe&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lkIPUo6NJIqQtQat6YHABQ&ved=0CEQQsAQ&biw=1024&bih=456#facrc=_&imgdii=_&imgrc=G0ifIS3xq0ED2M%3A%3Bpxv4KmSl4fbbYM%3Bhttp%253A%252F%252Fhttp://www.sklepbobas.com.pl

Katka no to ładny spacer zaliczyliście :)
My na razie tylko w sklepie w bloku więc nie ma się czym chwalić ;)

A co do łóżeczek turystycznych to mają taką regulację. Nakłada się, jak to nazwać, taką nakładkę i na to można materacyk położyć. Może nie wszystkie mają, my akurat mamy taki. Nie ma faktycznie tego środkowego poziomu.

Powinnam się zabrać za coś, ale nie mam natchnienia. Chociaż chłopaki chyba zaraz wychodzą na spacer więc powinnam się jednak wsiąść do roboty.

Płynu też nie używałam, tylko dodatkowe płukanie.

Asia, ja nigdy przy dzieciach nie używałam żadnych płynów do płukania, tylko proszek lub płyn do prania plus program z dodatkowym płukaniem.

ja na spotkanie dojadę o każdej porze, bo w poniedziałek mam u siebie swoją babcię :)

Carolajna, wiesz co do tego łóżeczka turystycznego to ja widzę jeden minus, zapewne nie ma regulowanych poziomów i od początku będziesz musiała się schylać do samego dna, jednak ten wyższy poziom przez pierwsze miesiące jest sporym ułatwieniem dla kręgosłupa, który sporo przeszedł przez okres ciąży.

Ja już po sporej redukcji zabawek u Mikołaja, część też poszła na śmietnik, część do schowania dla kolejnego, a jak pójdzie spać zabieram sie za zabawki córki, bo i tak się już tym nie bawi, wszystkie pet shopy, barbie itp.

A i w końcu zakupiłam dziś te chusteczki w netto, będziemy wypróbowywać. Oczywiście wybraliśmy się do netto w ramach spaceru, w tą i z powrotem razem 5km :)

Dzięki bardzo Katka za odpowiedź. ja też kupiłam białego jelenia i do tego płyn do płukania dzidziuś. A ciuszki też płukać w płynie?

Inne tematy z forum

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...