WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

No to kolejny wątek przed nami :)

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=487139&c=1&k=160#post8593223
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

My planujemy poród rodzinny. Mąż już się nie może doczekać. Jeśli chodzi o koszulę to podpytam w szpitalu czy dają bo jak nie to będę musiała coś nabyć. Ja rożek kupiłam z wkładem usztywnianym który można wyjąć. Później przyda mi się do wózka bądź łóżeczka jako przykrycie.

Też tak słyszałam... :) pewnie by cos poświęcił :)
A własnie planujecie porody rodzinne czy wasi partnerzy się obawiają?
Mój mąż przy pierwszym synku dzielnie pępowinę przeciął, trochę go poturbowałam w czasie parcia ale przeżył ;)

a by spróbował !!! :P
By tylko spróbował odmówić ciężarnej, to myszy by go zjadły ;)

Moja mama zawsze tak mówi ..... ;)

hmm.. to może ja wezmę jakąś koszulkę męża ;) To duży chłop więc akurat hehehe ... ciekawe czy się zgodzi :)

Aniu, nie pisz ze jestes samotna, bo zaraz ktoś się odezwie, że to objaw niezaradności :P hihihi :)

No ale wiecie... całkiem inaczej mi się tu pisze jak jest tak kameralnie i dobrze się stało moim zdaniem :)

qrcze dziewczyny... jednak większość jest "za" rożkiem...... to juz sama nie wiem :/... ale musi to być z tych sztywnych, czy takich a`la becik ??

a z tą starą koszulą... w zasadzie przyznam się Wam, że ja mam jedną starą... meeega starą! ma chyba z 10 lat :P Bo generalnie nie śpię w koszulach. i zastanawiam się czy to nie wstyd wziąć taką sfatygowaną koszulinę do szpitala :P
Ale tak jak mówię - w razie W. wezmę duży t-shirt i tez bedzie ok :)

a mnie zgaga zaczeła palić :/... jak co wieczór prawie :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem,jestem.Dziewczyny nawet nie macie pojęcia jak się cieszę że jesteście,Olimpia witam po przerwie,tęskniłam troszkę:)Fajnie że jeszcze tyle z Was się tu udziela,no jak tu jedna nie miła osoba nie z naszego wątku napisała że wątek umiera,otóż musi być bardzo zdziwiona że jednak się kręci,są jeszcze osoby z którymi można popisać,jest lużniej,spokojniej i przede wszystkim w miłej atmosferze.Jest to dla mnie ważne bo wyjechałam do obcego kraju,czuję się samotna i nie mam tu tak nikogo z kim mogę poplotkować a szczególnie na tematy związane z ciążą i dziećmi.

Wiecie że też się cały czas zastanawiam w co ubrać dziecię na wyjście ze szpitala,tu jest z reguły ciepło,inny klimat ale i tak mam dylemat,czapki żadnej nie kupuję,mam cienką i narazie mi to wystarczy chyba że pogoda jakoś drastycznie się zmieni,a tak zawsze zostaje kapturek,a póżniej można dokupić.

Rożek jest potrzebny,wygodniej się w nim trzyma dziecko i karmi,poza tym pierwsze tygodnie dzidzia powinna mieć ciasno jak w brzuchu mamy,czuję się wtedy bezpieczniej.

Jak też uważam że bez sensu kupować koszulę do porodu i ją przeznaczyć odrazu do brudzenia,ja mam starą na ramiączkach z króliczkami:)w której rodziłam pierwszego syna,mąż odrazu ją zabrał i wyprał porządnie,zresztą nie była taka brudna,bo ja dużego,donoszonego,czystego bobasa urodziłam:) noi z racji sentymentu teraz też zamierzam w niej rodzić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja do porodu założę starą koszulę nocną, już nieco zużytą - ma spory dekolt, jakby miało być od razu karmienie, ale nie wiem, czy będzie, bo rodzę przez CC więc raczej mi córeczkę zabiorą na jakiś czas.

ja ostatnio nie używalam rożka i dziecko mi dużo płakało, fakt że jak zawinęłam w kocyk było o wiele lepiej. Dzieci niby lubią być ściśnięte tak jak w brzuchu wtedy czują się bepzieczniejsze, także ja zakupiłam rożek.

Koszule do porodu wzięłabym jakąś zwyklą ale własnie z uwagi na to że potem od razu przystawia się do piersi to nie chce leżeć z podwinięta więc piłam jakaś w pepco za grosze

Olimpia, ja chodzę do Gdańska do lekarza :)
Ja w 32 tyg miałam już rozwarcie zewnętrzne i mocno skróconą szyjkę. W 34 tyg byłam w szpitalu ze względu na bóle podbrzusza i mocne twardnienie brzucha. Po badaniu okazało się , że rozwarcie się powiększa a szyjka nadal skraca. Kazali leżeć. Mam termin na 27.09 z OM, a z USG wychodzi mi na 13.09.

Sloneczko gratuluję zakupów. U mnie większość mebli (komodę z przewijakiem, szafę na ciuszki) zrobił mąż, bo się tym zajmuje. Łóżeczko mieliśmy po starszym synku więc na meble kasy nie wydaliśmy.

Co do rożków ja mam 2 u nas super się przydał. Kwestia przyzwyczajenia, ale jak maluszek jest naprawdę malutki to ułatwia noszenie. Potem rożki używałam jako kołderki. Ja polecam. :)

Mandi mam ten sam problem, nie wiedziałam co zabrać do porodu. W końcu zdecydowałam się na stara koszulę nocną, a nowe, dwie rozpinane zostawiłam na później. Nie wiem jak to będzie z tym kładzeniem na brzuszek, pierwsze dziecko dostałam na chwilkę a potem zabrali na badania. Nie chciałam kupować nowej, rozpinanej do porodu bo nie wiem jak koszula przeżyje ten poród.

mnie szkoda nowej koszuli do porodu kupować specjalnie :/
pewnie ją zafajdam itd. więc raczej postawię na dłuższy t-shirt, albo jakąs starą koszulę.

Potem się najwyżej przebiorę :)

Ania27- a Ty gdzie się podziewasz??;)

Ja kupiłam rożek, uważam, że na pewno się przyda - dziecko ciasno zawinięte to ponoć dziecko szczęśliwe. :) Koszule do karmienia kupiłam na Allegro dwie, rozpinane u góry; oprócz tego dwie koszule przed-ciążowe mają bardzo elastyczne dekolty, więc też się przydadzą. W szpitalu w Wejherowie trzeba mieć własną koszulę do porodu, nie dają szpitalnych, więc tak, czy inaczej, musiałam się zaopatrzyć.

Co do koszuli, mam w domu jedną koszulę której i tak nie używam i tak.
więc wezmę ją do porodu, najwyżej podwinę i tyle, ale wiem że dziewczyny kupuja do porodu specjalnie na ten jeden raz..
ale , ja poprostu, mam ograniczony budżet na tyle że staram się żeby mieć wszystko co naprawdę potrzebne, więc koszulę zabiorę tą z domu ;)

Czy któraś z was chodzi na NFZ do lekarza?

Jaka bierzecie koszulę na poród? Słyszałam, że dobra jest taka rozpinaną, żeby dzidzię od razu łatwo do piersi przystawić po porodzie. Inni mówią, że starczy zwykły t-shirt - długi, za pupę.
Tak się zastanawiam, czy specjalnie kupować taka rozpinaną... z drugiej strony jak w zwykłym t-shirt-ie przystawić dzidzię? Rozciąć koszulkę, czy podwinąć?

Ja uważam tak samo jak 1985sloneczko. Jeden rożek nie zaszkodzi mieć, a później może służyć jako kołderka lub kocyk do zabawy na podłodze.

No właśnie chciałam znać Wasze opinie :)
Tzn. za i przeciw :)

Ja rożka nie mam, i mieć nie będę, uważam to również za zbędny wydatek, ale każdy kupuje co uważa mu za potrzebne ;)

Kwestia jak kto lubi ;)
Ja rożek chcę mieć nie tylko do szpitala, ale na początek zamiast kołderki, później jak będzie Młodemu za ciasno, przejdziemy na śpiworek :)
A rożek po rozłożeniu będzie pełnił super funkcję kołderki pod którą można np w wózku spać, lub później leżeć i się bawić na podłodze :P

słoneczko - tez kupiłam ten stolik do przewijania :D
pościeli mam aż trzy zmiany łącznie z wypełniaczami.
Ale jedna jest taka fajna, że ma zapięcie z boku jak śpiworek, więc jeśli małej nie podpasuje kołderka, to właśnie mogę ta pościel zrobić spiworkiem :)

słuchajcie.... a czy rożek jest koniecznie potrzebny??
Mam koleżankę która była położna w szpitalu w Wejherowie (teraz jest na macierzyńskim) i podpowiedziała mi, że to zbędny wydatek. Że w szpitalu mogą ją zawinąć sprytnie w kocyk.
A że często dzieci nie lubią rożków i nie warto kupować na jeden raz do szpitala.
Co Wy o tym sądzicie ?

Z wizyt ja mam najszybciej bo 2 września w poniedziałek :D

Jeśli chodzi o ubranie na wyjście to trudno przewidzieć - z naszą pogodą różnie bywa, na pewno zapamiętam co mam i przekażę Mężowi co ma zabrać z fotelikiem :D a Synusia ubiorę o jedną warstwę więcej niż siebie :D

Ja dziś w ikei kupiłam stolik do przewijania, pudełko z przegrodami, komplet pojemników pasujących z tej samej serii i wanienkę:D
oraz zamówiłam rano wózek :D

Mi zostały jedynie duże zakupy, ubranek mam full i prawie wszystkie poprane i poprasowane, jedynie 3 sztuki mam do ręcznego prania, bo kolor taki że nie miałam z czym włożyć ;)

Jakoś w przyszłym tygodniu zamówię łóżeczko, materac, przewijak, oraz dodatki typu śpiworek, rożek, prześcieradła i ochraniacz :) pościel i tak zacznę używać dopiero ok roku, więc spokojnie mogę to zamówić za rok :D

A na niedzielę ustaliłam Mężowi plan że przestawia meble, tylko trzeba kogoś do pomocy zawołać - ale to chyba najmniejszy problem :P