WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

Ja myślę! :)

Obiecuję poprawę. To już się więcej nie powtórzy. A jak tylko zrobię badania przedstawię Wam tu oficjalnie szczegółowe wyniki do wglądu, żeby nie było wątpliwości. ;)

Haha ! Ale wiesz jak jest... Nie licz, że następnym razem Ci się upiecze! (oby on oczywiście nie miał miejsca, zresztą coś czuję, że po poniedziałku będziesz chodzić jak w zegarku ;) ). Także, Mamtu, miej się na baczności! :)

O, dziękuję Ci, kochana. Od razu czuję się spokojniejsza. ;)

Ok ! :) Ale uspokoję Cię - bokserski ochraniacz na zęby możesz sobie darować ;).

Pożyczę kask od Młodego. Przynajmniej łatwiej mnie rozpoznacie. ;)

Przychodź! Ale na Twoim miejscu uzbroiłabym się w jakieś ochraniacze ;)

Aga, wiem, wiem. Najgorsze jest, że do spotkania na BM w poniedziałek jeszcze nie będę miała badań. Mam nie przychodzić? ;)

Mamtu, żadna kretynka, tylko po prostu ciężarówka bez zrobionej morfologii ;). Ale faktem jest, że powinnyśmy Cię wszystkie po kolei (masz przerąbane, bo trochę nas jest) przełożyć przez kolano! ;)

A tego 14 tygodnia będę się trzymać! :) Jeszcze parę dni i witaj drugi trymestrze! :)

Arabelka, to super! Myślałam o tej szkole rodzenia, ale wiesz jak to jest - dzisiaj rzadko kiedy jak coś jest za darmo jest faktycznie "treściwe" , ale jeśli polecasz to naprawdę to rozważę! :) Szczególnie, że , tak jak pisałaś, miałabym "rzut beretem" :) Pewnie w praktyce faktycznie najwięcej skorzysta mąż, ale i tak się nie mogę doczekać ;) Może to głupie, ale wydaje mi się to takie ciążowe ;). Bez sensu kompletnie, ale co ja poradzę. Pierwsza ciąża to świruję trochę chyba ;)

Zonkaa, no to fajowo :) U nas wyprawka ma już rozmiary niemalże sklepu z ciuszkami... Nie dość, że dostaliśmy dwa kartony od szawgierki to moja mama dosłownie oszalała - co rusz zasypuje nas nową porcją różnych ciuszków, grzechotek itd. Niestety, żadne metody tłumaczenia nie działają, więc dałam sobie spokój - niech się kobieta nacieszy ;)

Dziewczyny dzięki. Jutro będę dzwonić do swojego 'przychodniowego' laboratorium i zapytam dokładnie co i jak z tym wymazem. Chcę u nich to zrobić przy okazji innych badań, bo nie podoba mi się to, co widzę na wkładkach. Nie wiem czy to wynik 'zabrudzenia' luteiną czy jakieś inne cholerstwo sobie zaaplikowałam przy okazji, a wolałabym wiedzieć co jest zanim pójdę do ginki za 2 tygodnie.

Czy ja już Wam pisałam, że od początku ciąży nie zrobiłam nawet morfologii, o innych badaniach nie wspominając? Czuję się jak jakaś kretynka. :/

Aga, wg moich źródeł drugi też zaczyna się od 14. tygodnia. :)

Ja tam liczę sobie, że skoro mam termin na 22 września, to od 22 każdego miesiąca zaczyna się nowy miesiąc ciąży. W publikacjach podają trochę wcześniej, bo 5 miesiąc powinien mi się zacząć za tydzień, ale to jeszcze nie będzie równe 5 ms do terminu porodu...

Muszę się pochwalić, że dzisiaj dostałam od bratowej 3 wory ciuszków, kołderki, rożki, zabawki itp. Do tego jeszcze karuzelę Fisher Price i leżaczek Tiny Love, także wyprawkę mam prawie całą z głowy :)

Aga- u mnie ta szkolą w dużej mierze dla męża,bo on to "zielony" jest w tych sprawach ;p A mi głownie chodziło o zajęcia ruchowe, ale okazało sie, ze dopiero od 30 tyg ciąży mogę chodzić na ćwiczenia a na teoretyczne zajęcia można juz chodzić od 20 tyg ( a u mnie 20 tyd zacznie się w piątek, albo już się zaczął bo gubię sie w obliczeniach ;P ) Także ja jestem"najmłodsza" ciążowo na kursie. A cały kurs trwa aż 10 tyg, także będzie trochę jeżdżenia na zajęcia. Ale jak na razie podoba mi się ta teoria:) I polecam Ci ta szkole bo jest refundowana z NFZ i jest w Gdyni na Pogórzu ( to chyba blisko Ciebie ?). I wiem ze będą tez następne terminy kursów, także warto sie zainteresować :)

A co do rozpoczęcia II trymestru to jakby odjąć te dwa tygodnie przed owulacja kiedy nie było się w ciąży, to po skończeniu pełnych 14 tyg, zaczyna się II trymestr czyli licząc od tyg 15. U mnie tak w granicach 15-16 tyg zaczęłam sie lepiej czuć.

Hej hej ! Zapomniałam (co ostatnio często mi się zdarza) wczoraj dodać, że byłam u endokrynologa. I o dziwo, zmniejszyła mi dawkę z 75 na 50. No, zobaczymy jak to będzie. Ania83, ja również mam hashimoto ;). Ale jodu póki co nie przyjmuję. No i gratuluję Ci udanego USG :)

Walerka, super, że u Ciebie też wszystko ok :) Możesz odetchnąć pełną piersią!

Ja nadal bez życia, bez energi... Czy ktoś mnie może oświecić kiedy zaczyna się drugi trymestr? Bo gdzieś czytam, że w 13 tygodniu, gdzieś, że w 14, a jeszcze gdzie indziej, że w 15. Co prawda moja tymczasowa "biblia" "W oczekiwaniu..." podaje, że w 14, więc tego póki co się trzymam i czekam do soboty, by właśnie ten drugi trymestr zacząć ;)

No i pojutrze prenatalne! Już się nie mogę doczekać. O tej porze będę już się trząść pod drzwiami gabientu ;)

Arabelka, też już chcę do szkoły rodzenia :). Jakoś tak strasznie mnie ciągnie na te zajęcia. No ale jeszcze trochę.

walerka- gratuluje pomyślnego usg i oby tak dalej, trzymam kciuki :) W Twojej rodzinie były jakieś przypadki chorób genetycznych, że tak bardzo bałaś sie tego badania? Pierwsze dziecko rodziłaś naturalnie czy tez cc? U mnie tez jest ryzyko cc, ale mówiąc szczerze bardziej sie boje tego "noża", niż naturalnego porodu;)

Walerka, gratuluje pomyślnego badania:) Wiedziałam (intuicja), że będzie u Was dobrze.

Ale troche się zmartwiłam patrząc na swoje wyniki: ryzyko Down'a 1:794, pozostałe 1:1397 i 1:18812. Moje dwa pierwsze wyniki w porównaniu z Twoimi Walerka bardzo mnie zaniepokoiły:(( Ja pierdziele, zawsze coś...

mamtu- a czemu tak usilnie chcesz zrobić to badanie? jakiś lekarz Ci zalecał? bo jeśli tak to lekarz zlecający może te badanie wykonać, tzn pobrać materiał do badań :)
Wczoraj na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia położna mówiła,ze niektóre szpitale wymagaj aby właśnie zrobić badanie GBS,to jest wymaz z pochwy, w celu sprawdzenia czy jest paciorkowiec grupy B,który jest niebezpieczny i można nim zarazić dziecko podczas porodu.
Ale z tego co wiem to ten właśnie posiew robi się dopiero pod koniec ciąży.
Pamiętam, że kiedyś miałam robiony taki posiew i robił go lekarz gin w gabinecie.

Uwaga chwalę się - No to mam bigos zrobiony :D Co prawda z koncentratem - bo Mąż tak woli, ale na kwaśno jak my (czyt ja i Maleństwo w brzuszku;P) lubimy :D
Jutro chcę zrobić kluski śląskie :D szkoda że dziś zapomniałam o mące ziemniaczanej :/ ech Mżonek mnie "zabije" był dziś dwa razy na zakupach z listami ode mnie ;)

Mamtu właśnie znalazłam że w swissmedzie możesz zrobić wymaz z pochwy i z szyjki macicy więc to chyba jednak nie jest to samo ;-) może w invikcie też można? No w tych dwóch klinikach to raczej położne są :-P

Może zadzwoń że chcesz u nich zrobić i spytaj jak masz sie przygotować do badania ;-) one powinny wszystko powiedzieć co i jak ;-)