WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

no więc ja już po USG, lekarka powiedziała, że wszystko wygląda prawidłowo i nie widzi potrzeby robienia dodatkowych badań, największe wrażenie zrobiło chyba na mnie oglądanie "od góry" półkól mózgowych :) a co do pytania co to za przychodnia, no więc to jest gabinet prywatny, stąd taka godzina - zresztą po mnie była jeszcze kolejna pacjentka. Ja również jestem na hormonach tarczycy (ch. Hashimoto) i w momencie ciąży zwiększono mi dawkę Euthyroxu ze 137 na 175, do tego od ok. 12-tego tygodnia (bo wtedy mniej więcej powstaje tarczyca u dziecka) biorę również Jodid 100. Z tego powodu z kolei witaminy przyjmuję już bez jodu, na wyraźne polecenie endokrynolog ("elevit"). Z tego co wiem, a konsultowałam to z kilkoma lekarzami, w ciąży podstawa to utrzymanie hormonu fT4 jak najbliżej górnej granicy normy, do tego TSH z kolei powinno być jak najniższe, ale ta druga wartość nie jest aż tak bardzo wymierna, bo w ciąży TSH może "skakać". także najważniejsza jest kontrola fT4. A co do jodu, to endokrynolog wyjaśniła mi, że w moim przypadku- choroba autoimmunologiczna Hashimoto - jod szkodzi mojej tarczycy, dlatego poza ciążą powinnam go raczej unikać, natomiast w ciąży mam go przyjmować w niewielkiej dawce dla tarczycy dziecka. Z pewnością inaczej sprawa się ma w przypadku niedoczynności wynikającej z niedoboru jodu - wtedy zapewne trzeba go brać więcej, także lepiej nie kombinować na własną rękę, tylko posłuchać endokrynologa, bo każdy przypadek jest inny. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka :)

ja na ogół śpię dobrze, nie mam problemów z przespaniem nocy poza jednorazowymi wypadkami, ale ciągle chce mi się spać. Ta senność w ogóle nie chce odejść. Jakbym mogła to bym spała w każdym miejscu. Mam wrażenie, że wręcz od kilku dniu jest gorzej. A wieczroami to już ledwo powłuczę nogami.. Chyba ta pogoda jeszcze dodatkowo wpływa na to samopoczucie.

Selene, jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko. :)

Ja ostatnio gorzej sypiam. Nie wiem czy mnie ruchy Młodszego wybudzają czy jeszcze coś innego, ale od mniej więcej tygodnia mam problem z przespaniem całej nocy, a co za tym idzie - rano czuję się kompletnie wypompowana.

mamtu nie kuś tym bigosem bo Ci się zaraz wszystkie zwalimy do domu ;)
a z tym terminem to fakt, najlepiej brać z USG genetycznego. Później to co chwilę zmiana. Mi przy pierwszej ciąży to termin z 8 kwietnia zmienili nawet na 28 marca, a i tak urodziłam 17 kwietnia. Maluch był po prostu duży, więc stąc zmiana terminu.
Ja dzisiaj mega nie wyspana, poszłam późno spać bo młody wczoraj ani myślał iść spać, a ja dzisiaj padam na klawiaturę. Zaraz jakąś kawkę wypiję bo inaczej to nie da rady dzisiaj.

No, to która dziś wpada na bigos? Po leżakowaniu w lodówce i przegotowaniu będzie jeszcze lepszy. ;)

Aga, ja zauważyłam, że nawet podczas emocjonującej rozmowy potrafię się tak zasapać, jakbym co najmniej tonę węgla przerzuciła, więc wchodzeniem po schodach bym się nie przejmowała. :)

Co do tych przesuwających się terminów wg usg - lekarze mówią, że i tak najbardziej 'miarodajny' jest termin wyznaczony na samym początku, wg pierwszego badania. Potem, im dalej, tym coraz bardziej te terminy 'skaczą', więc nie ma się co sugerować.

Ania83, jak po usg?

Miłego dnia, dziewczyny!

Aniu ja biore I hormon I jod. Eutyrox I tyroksyna ma ten sam aktywny skladnik. Ja jestem obecnie na 68.5 ale nie mozesz tego porownywac bo to jest bardzo indywidualna sprawa. Pros o badanie krwi co 4-6tyg I wazne jest ft4 a nie tsh. Musi ft4 byc przy gornej granicy a tsh jest niewazne bo moze szalec w ciazy I przy braniu hormonow

Tak ja mam narośl,tak jakby jedną wargę sromową spuchniętą,ale nie boli mnie to tylko mam wrażenie że się powiększa.

Dziewczyny tarczycówki prosiłam Was napiszcie coś jak teraz w ciąży wygląda wasze leczenie,kontrola krwi,wyniki badań oraz dawki leków.
Ja dziś się wkurzyłam bo lekarz już trzeci raz zmienił mi lek,bo najpierw brałam tyroksynę bez jodu,pózniej polączoną z jodem,a teraz sobie wymyslili ale to już endokrynolog,że mam brać znów ten lek bez jodu w dodatku innej firmy,gdzie mi zostało pół opakowania z tamtej tylko większej dawki,ale już znajoma dzwoniła i te też moge tylko pół tabletki i do tego mam brać sam jod,w dawce 150 mg,czyli 25 tyroksyny i 150 jodu.A jak to u Was wygląda?

Dziewczyny kurczę chyba dziś nie zasnę :(
Przed chwilą brałam prysznic i wyczułam dość spory bo ok. 1-1,5 cm guzek, który znajduje się na udzie 1 cm od pachwiny przy miejscu intymnym, jest różowy, twardy, wystający i bolący :(
W poniedziałek mam wizytę u gina, nie wiem czy czekać, może się wchłonie czy iść do rodzinnego... nie wiem co to jest :/

Któraś z Was pisała o jakimś guzku prawda?

Drogie mamy!
Jestem mamą z tamatu sierpień/wrzesień 2011.
Narodziny syna zapoczątkowały spełnianie moich marzeń - fotografię dziecięcą :)
Moje sejse możecie zobaczyć tu https://www.facebook.com/MauaFotografia
Robię zdjęcia maluchów mniejszych i większych, całych rodzin oraz przyszłych mam.

W najbliższym czasie planuję konkurs z darmowymi sesjami do wygrania! :)

Serdecznie Was zapraszam

a tak z ciekawości to co to za przychodnia o tej porze robi usg????? :))))

Trzymamy. Zazdroszcze bo nie wiem jak przezyje te noc.

hmm, właśnie wybieram się na USG (tak, o tej godzinie:)), i coś mi jeździ w brzuchu z podenerwowania:) trzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok !

hej hej
jestem po usg:) Wszytko wporządku. tętno było wyższe, ale Pani doktor mówi, że nie ma się co dziwić jak tak szaleje w brzuchu. No i wychodzi ciąża o tydzień do przodu. więc termin przesunął mi się na 14 październik. więc zobaczymy.

Dziewczyny, życzę Wam powodzenia w rozmowach z szefostwem, są firmy przyjazne mamie, u Was tak będzie.

BIgosik, hmmmm, mnie ciągną fast foody , z małą nie mogłam patrzyć a tu co innego.MOże jednak chłopak ;)
Miłego wieczoru, spokojnej nocki i miłego poranka

Aga ja mam w pracy schody po których dzień w dzień x razy biegam i nagle z dnia na dzień w ciąży jest mi coraz ciężej po nich chodzić (o bieganiu zapomnij, a poza tym są trochę strome więc nawet by mi przez myśl nie przeszło by ryzykować;P)

ja też się dużo szybciej meczę niż w pierwszej ciąży.

Fakt pogoda super :) teraz pewnie każde słonko i dzień bez sniegu będzie fajny hehe

Hej hej!

Arabelka, pięknie dziękuję za życzenia i pamięć :)

Walerka, ja zdecydowałabym się na wykonanie takiego zabiegu. Amniopunkcja nie (bez wyraźnego wskazania), ale to jak najbardziej... Tak myślę. I cena też nie wydaje mi się zbyt wygórowana. No ale to jest decyzja tylko i wyłącznie Wasza.

Mamtu, nawet mnie nie denerwuj z tym bigosem! Tak bym wciągnęła... Ach!

Do Gdyni dzisiaj zawitała wiosna :D Było naprawdę pięknie :) Co prawda mroźny wiatr trochę doskwierał, ale powiedzmy, że po ostatnich przeżyciach nie jestem zbyt wymagająca ;)

Powiem Wam, że coraz częściej odczuwam zmęczenie - takie nagłe. Jak za szybko coś zrobię, nawet za szybko idę (szczególnie pod górkę) to robi mi się duszno i mam zadyszkę ;). Trochę mnie to zmartwiło, ale chyba nie odbiega to od ciążowej normy... Tak myślę ;)

nie usunelabym bez wzgledu na wynik ale chcialabym wiedziec przed zeby sie przygotowac.
Gratuluje dziewczynki, one sie ulawniaja pozniej bo ciezej okreslic.

Chyba tak lepiej jak pierwsze dziecko ciezkie bo potem latwiej, a jak odwrotnie to moze byc troche szok dla rodzicow.

Madziulka, gartulacje. :) Wreszcie jakaś dziewczyna się objawiła w naszym wątku.

Sloneczko, mieszkam na Karczemkach. Jakby co to zapraszam. :)

Madziulka, gratuluje Córeczki:))))

oj ja też bym chciała sprawiedliwosci , Patrycja to mi dała tak popalić że masakra !!!! gdyby nie wpadka to pewnie za 10 lat byśmy na drugie sie zdecydowali hehe

Byłam dziś na wizycie i będe mieć córcie :))
No i mam zakaz dzwigania, tylko powiedzcie jak to zrobic????????