WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

Walerka : ja idę na to "prenatalne" USG w 13-tym tygodniu w ten wtorek (pojutrze) i też się trochę denerwuję, ale tak sobie myślę, że grunt to pozytywne myślenie :)

Jak bede w pracy to poszukam bo tam mam lepszy dostep. Widze ze w weekend cisza . Podbije zeby bylo latwiej jutro szukac. Ja mam juz koszmary bo w srode usg, dzis snilo mi sie ze jedna lekarka powiedziala ze przeziernosc 0.5mm a druga ze 5.5mm i nie wiedzialam ktorej wierzyc I czy robic amniopunkcje. Nie wiem jak ja wytrzymam do srody.

Walerka, z chęcią spojrzalabym na artykuły. Także poprosze artykuły na kamińska.marta@op.pl

Z góry dziękuję:))

Witaj Ania83:) Kiedys korzystałam z usług gina na nfz i rejestrowalam się na kilka wizyt do przodu, bo taki był problem. Moim zdaniem to działanie wyrachowane, żeby pacjentka przyszła do gina prywatnie. Samo życie niestety:( może spróbuj do innego lekarza w inviccie.

Ja kupilam mase rzeczy przez allegro i przez trojmiasto i masa znajomych tak robi i przenigdy nie slyszalam zeby ktos mial jakus problem. Mysle ze jak dziecko jest wrazliwe to moze cos zlapac niezaleznie czy nosi nowe czy uzywane ciuszki. Wozki zreszta tez przewaznie cale sie pierze wiec ja nie widze problemu.
Co do krwi pepowinowej to nie bralismy i nie bedziemy brac. Przeanalizowalam temat bardzo szczegolowo i bylam na kilku spotkaniach i wniosek niestety z tego taki ze to i tak ni jak rodzicow ani dziecka nie zabezpiecza a firmy strasznie graja na uczuciach i do nas to nie przemowilo.

Jak dla mnie wiekszy sens mialoby stworzenie ogolno dostepnego banku komorek macierzystych ale to jeszcze daleka przyszlosc. Mysle ze do czasu kiedy te komorki beda przydatne, nauczymy sie przeprogramowac nasze komorki na maciezyste a wtedy krew pepowinowa bedzie zbedna. Ale rzeczywiscie jezeli koszt nie jest problemem to mozna. Jezeli znasz angielski to moge ci poodeslac na maila kilka artykulow z medycznych czasopism, ktore maja review na ten temat. Nie ma sensu czytac to co napisali na stronach tych firm bo wiadomo ze sa tendencyjni.

Ja oddałam ostatnio krew pępowinową i nie żałuję. Każdy ma swoje zdanie na ten temat, ja wolałam mieć takie zabezpieczenie dla swojego dziecka niż kiedyś tam żałować, że go nie mam.

Witaj Aniu. Nie pomoge z NFZ. Moj wozek caly sie pierze. Nakladka na fotelik tez. Jedynie materac nowy a fotelik tylko jezeli od znajomych zeby byl bezwypadkowy. Ja wszystko gotuje w praniu i prasuje. Dzieci tak szybko wyrastaja. Mam nadzieje nie bede musiala duzo kupowac tylko musze pozbierac more rzeczy bo powypozyczalam.
Co do komorek maciezystych ja nie zdecydowalam sie. Jest bardzo male zastosowanie, nie ma dlugoterminowych badan jak sie przechowuja i wogle to jest to przereklamowane niestety. Troche jada na lekach rodzicow. Dziala tylko na bialaczke ktora da sie leczyc u dzieci inaczej aczkolwiek w wyjatkowych sytuacjach moga sie przydac.

Witaj Ania83 :) ja co prawda nie korzystam z lekarza z NFZ, ale mimo, iż korzystam prywatnie to też mam często problem z umowieniem się na wizytę, moja ginekolog jest niestety bardzo oblegana. Na szczęście przyjmuje między pacjentami więc jakoś się załapię, ale często fartem.
Co do krwi pępowinowej to my zamierzamy pobrać tym razem. Myślę, że to dobre zabezpieczenie dla dziecka jeśli ktoś ma możliwości finansowe, bo koszt jednak jest spory.

jestem tu po raz pierwszy, a chciałabym się "dopisać" do listy - termin mam na 14.10.2013 r.:) jeżeli mogę, to chciałabym się Was zapytać, ile z Was chodzi do lekarza na koszt NFZ i czy nie macie problemu z zarezerwowaniem kolejnej wizyty w terminie, w którym ginekolog zaleca Wam się stawić na kontrolę? moja lekarka przyjmuje na NFZ tylko 3 godziny tygodniowo, kolejki są do przodu ponad miesięczne i kończy się wiecznie na tym, że muszę iść prywatnie płacąc 120 zł i wykonując odpłatnie zlecone badania... też macie taki problem?

Dziewczyny, a co sądzicie o komórkach macierzystych i krwi pępowinowej? Będę Wam wdzięczna za opinie:)

Cleanna, masz racje i ja szczerze powiedziawszy o tym nie pomyślałam. Ciuszków i tak nie kupiłabym na allegro czy trojmiasto. Bardziej chodziło mi o sprzęt typu wózek, fotelik czy łożeczko (oczywiście bez materaca).

Ale dobrze, ze o tym wspomniałaś:) bo porzucę szukanie w ogłoszeniach tylko wśród dobrych znajomych. Człowiek się całe życie uczy...

A ja zaczęłam dziś z nadmiarem energii i zebrałam już cały 120l worek nieużywanych od dawna ciuchów. I jak przestronnie się zrobiło w szafie:)

a się podobają wózki babyactive. Moje dwie Siostry mają wózki z tej firmy i są bardzo zadowolone i poza tym cena przystępna jak na wózki 3 w1 .
http://www.babyactive.pl/elipso/

Pozdrawiam

Poza tym... mam nadzieje, że wiecie skąd są ciuchy np w lumpeksach...

Dziewczyny, jak najbardziej rozumiem kupowanie używanych rzeczy itp.. ale osobiście przed tym przestrzegam. Chyba, że od bliskich... Moi znajomi właśnie kupują tak z trójmiasta i allegro... no i dzieciak dostał jakieś dziwne zmiany skórne, są w trakcie badań. Ciuszki może i są czyste ale niestety nie każdy rodzic... Nigdy nie wiecie z jakiej rodziny są te ciuszki i jakie były tam warunki. Rodzic mógł mieć grzyba, liszaj, świerzb, gronkowiec lub inną chorobę skóry, którą mógł przenieść na dziecko.
To, że ciuszek się wypierze czasem nic nie daje. Ja bym nie ryzykowała chociażby ze względu na różne choroby skórne. Ciuszki można wyprać ale takich rzeczy jak siedzisko, wózek, czy inne rzeczy niestety już się nie wypierze. Poza tym takich ciuszków i tak najprawdopodobniej nie wygotujemy... o ile to by coś zmieniło. Tak czy inaczej wasza decyzja ale ja bym uważała.

dziewczyny szukam zajęć dla kobiet w ciąży w klubach fitness i nic nie mogę znaleźć :( jedyne co znalazłam to w gimnasionie i zajęcia są o 12:30 więc trochę dziwnie - jak ktoś jest na zwolnieniu to w domyśle nie powinien ćwiczyć a jak ktoś może bo dobrze ciąża przebiega i chodzi do pracy to nie ma takiej możliwości :(
nie wiecie gdzie mogę coś znaleźć?

nam też odpada kupno wózka, Mamy Impast bolder. i też polecam, gondola jest duża i długo dzidzia pojeżdzi i nadaje się na wszytskie warunki.
Ciuszki dziewczyny to racja, oczywiscie nie moża się oprzeć w sklepach. warto sobie ( w sumie dzidzi ) coś kupic nowego dla poprawy humoru. ale ciuszki na 56-62 w lumpeksach są jak nowe, naprawdę. te się mało używa i raczej mało plami. a teraz to dla małej jest mi już ciężko coś znaleść. ale od czasu do czasu szlaeje na allegro. można naprawdę kupić niezłe paki za fajne ceny.

a powiem Wam , że mi dała do myślenia przyjaciółka, jak powiedziała, że teraz to ona już wie , że nie warto wydawać tyle kasy na ciuszki maluszka, lepiej odłożyć tą kasą, bo ja dziecko pójdzie do szkoły, przeczkola to będzie dopiero porównywane i będzie chciało dużo rzeczy czy gadzetów. i wiecie co myśle , że to prawda, teraz to my chcemy stroić maluszki, ale nie ma co się dziwić , och

A ja zakupie używany wózek:) Szkoda mi kasy na nowy. Poza tym potrzebuje tylko głęboki, bo spacerowke już mam. Oglądam co jakiś czas ogłoszenia na trójmieście i można zawsze coś fajnego wyhaczyc:)

Zresztą psiapsiolki wybily mi z głowy kupowanie nowych rzeczy na tym etapie dla Maluszka. Coś tam nowego będę miała, bo babcię już wariuja ale tak to luz kompletny w tym temacie:))

Dorotiii, z kolei ja zazdroszczę paznokci ;) Też muszę się wybrać, ale zawsze coś ważniejszego się nadarza ...

No nic, pomału zabieram się do spania - jutro będę szykować rafaello dla gości ;) No i przy okazji sama też nie wzgardzę ;)

Aga zazdroszcze wloskow. Ja nie moge sie wziac za temat i juz pomalu przestaje sie w lustrze przegladac. Za to wczoraj zrobilam sobie paznokcie i dzisiaj co chwile je podziwiam.

Mamtu, jasne, że w ciemno nie ;) Nie ma takiej opcji. Jeszcze się nie rozglądałam aż tak żeby szukać go w sklepach (zapytałam tylko w Smyku, będąc przy okazji, ale nie prowadzą ich). Pewnie tak jak radzicie, wybierzemy się do Mama i ja :)

A ja mam świeżo pofarbowane włoski i bardzo mi z nimi dobrze ;)