WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Heja Mamuśki:)
rozpoczynamy 6 serię naszych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

A tu jeszcze link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=461477&c=1&k=130#post8186666
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (6)

Dokładnie! ;)

Plany na majówkę? Miałam jechać z kumpelą do niej, w rodzinne strony, ale jakoś tak się nie czułam na siłach i zrezygnowałam. Także zostajemy w domu, pogrillujemy sobie (jak pogoda łaskawie dopisze ;) ), no i zamierzam się uczyć i odpoczywać na zmianę ;)

No nie? Nie wiem kto takie osobliwości tworzy, ale fantastycznie można sobie poprawić humor. :P

Aga, co robicie w majówkę? Jedziecie gdzieś? Umknęło mi.

Też tak myślę :) A ten kalkulator jest genialny :D Nie wiem jakim cudem, ale i ja mam niedowagę :D

No to miło. :)

Mamtu, teoretycznie powinnam mieć, ale nasza pani sędzina jest na urlopie, także nam się upiekło i przedłużył nam się weekend majowy :)

Znalazłam przed chwilą "Kalkulator przyrostu wagi w ciąży" i wychodzi na to, że... mam niedowagę. ;) Normalnie się pocieszyłam, także polecam.
http://www.familie.pl/tool/pregnantcalc/weight

Pewnie tak. ;) Dodałabym jeszcze do tego anatomię mamy i ruchliwość osobniczą dziecka, co nie jest bez znaczenia.

Aga, a Ty dziś już nie na uczelni? Macie wolne?

Dzięki, dziewczyny :) Mamtu, ale pewnie też znaczenie ma to, że to już druga ciąża - podobno przynajmniej ;) Julka, strasznie fajnie to napisałaś :) Ciekawa jestem jak to u nas będzie...

Asia, ja też się wybieram na Panaceum :). I nie sądzę żeby kino w jakikolwiek mogło zaszkodzić maluchowi. Zresztą w niedzielę byłam na koncercie Piotra Roguckiego i wszystko z nami dobrze, a było zdecydowanie głośniej niż w kinie ;). Ale fakt, że długo się wahałam czy iść, bo jednak koncert to koncert, mimo że na scenie teatralnej i kameralnie to jednak... No ale poszłam i nie żałuję :)

Właśnie wsunęłam obiad i zastanawiam się czy wolę spacer czy jednak poobiednie leniuchowanie ;)

Aaaa właśnie Aga, ja miałam łożysko na przedniej ścianie kiedy byłam w ciąży z Filipkiem. Pierwsze ruchy czułam w 19 tc. A później, to tak jak pisałam, sporadycznie i niezbyt często, bo przez to łożysko maluszek układał się pleckami w stronę mojego pępka, więc kopał do środka. Ale i tak czułam go na tyle, że tuż po urodzeniu, kiedy go tuliłam i dotykałam tego maleńkiego ciałka to z całą stanowczością wiedziałam że już te kształty znam, że dotykałam i czułam dokładnie. Znałam jego odruchy, stópki, rączki...to było cudowne uczucie...:) mogę powiedzieć że łożysko z przodu na pewno niczego mnie nie pozbawiło :)
a jeśli chodzi o ruchy dziecka, to w momencie kiedy poczujesz kopniaczka będziesz wiedziała że to na pewno TO, bo to jest uczucie zupełnie nowe i wcześniej nieznane

Ja byłam na Panaceum i dla mnie mało to miało wspólnego z horrorem. A film mi się podobał, ciekawy i nie przewidywalne zakończenie.

Dzięki za życzenia, Dziewczyny. :)

Aga, ja mam łożysko na przedniej ścianie, a ruchy czuję już od bardzo dawna. Domyślam się, że albo nie ma reguły, albo te opowieści można między bajki włożyć, bo to nie ma znaczenia. :)

Apoloniaa, dobrze, że maluch dziś współpracujący. W końcu się wyśpisz. ;)

Asia, z tym kinem to tylko kwestia Twoich preferencji i wytrzymałości psychicznej w ciąży. O stan fizyczny bym się nie martwiła. Jeśli lubisz takie filmy, to idź śmiało. Zawsze to jakiś relaks. Chociaż ciężko mi sobie wyobrazić, że można się zrelaksować na horrorze.

Ja mam dziś ciągły dylemat - jechać jutro czy nie jechać. Patrzę za okno i sama nie wiem. Jakoś mnie ta pogoda nie zachęca, chociaż jak pomyślę o grillu i ognichu, to nie ma siły, która dałaby radę zatrzymać mnie w domu. ;)

Nie ma przeciwskazań przed chodzeniem do kina w ciąży.

Walerka - masakra jak Was nastraszyli, ja bym chyba zawału dostała przez te pół godziny...

Cześć Dziewczyny,
Dawno się nie odzywałam ale czytam Was prawie codziennie :) Ja chyba tez już czuję ruchy ale jeszcze nie jestem pewna. Jak myślicie czy można się wybrać do kina w naszym stanie błogosławionym? chciałabym pójść na Panaceum (thriller). nie wiem czy nie będzie za głośno i czy ten film jest odpowiedni. Widziała go któraś z Was?
Czy pobolewa Was brzuch przy długim siedzeniu? Mnie niestety pobolewa od siedzenia, lekarz mówił, ze to przez rozciąganie się macicy;/ ciekawe kiedy to ustąpi bo jeszcze trochę trzeba popracować;/

powiem ci szczerze ze jak przeczytalam o tym lozysku i jak cie nastraszyl to sie troche zdziwilam, bo to bardzo wczesnie zeby sie martwic, na polowkowym juz bardziej ale teraz to jeszcze wszystko sie rozciaga i przemieszcza. oczywiscie ekstra ostroznym byc nie zaszkodzi,mam takie wrazenie ze czasami lekarze cos mowia, nie do konca zdajac sobie sprawe jakie to na nas robi wrazenie, bo dla nich to jest po prostu medyczne stwierdzenie, mogli by byc czasami troche bardziej delikatni w sposobie ich wypowiadania. nie zapomne jak po porodzie gdzie Jula byla bardzo chora lekarz nas zawolal i powiedzial ze znalazl cos miekkiego z tylu glowy, zaraz zrobi usg i powie nam czy sie uderzyla podczas porodu i ma krwiaka ktory sie wchlonie i jest niegrozny, czy brakuje jej kawalka czaszki i jej mozg wycieka, prosze przyjsc za pol godziny. na szczescie to byl krwiak

Arabelka, apetyt to moje drugie imię ;) Dobrze, że hormony masz w porządku :) Oby tak dalej! :)

Arabelka ja to ostatnio o niczym innym nie myślę tylko o jedzeniu :)

Madleen, no niestety z tego opisu to Ci nic nie podpowiem ;). A zapomniałam napisać, że ja do tej pory byłam raz na AWFie i było fajnie, także polecam :).

Walerka, dzięki :) Faktycznie, nie tak późno jeśli był to 19 tydzień. Spodziewałam się jakoś grubo po 20 tygodniu ;).

Prawdę mówiąc nie wiem czy to już COŚ/KTOŚ, ale czasem odczuwam coś w brzuchu... Tylko nie wiem czy to może już być maluch czy po prostu wkręcam sobie coś, a to po prostu jelita czy inne cudo ;) Odczuwam coś powrównywalnego z tym, jak czasem się zbiorą gazy w brzuchu i potem następuje takie rozluźnienie. To właśnie ten moment rozluźniania jakby... Nie umiem tego inaczej opisać ;)

Marta, akurat ja staram się pijać soki świeżo wyciskane, czy też z sokowirówki. Ale w samych owocach też dużo cukru, takze też powoli ograniczę ilość... A szkoda, bo je uwielbiam :(

Walerka, dziekuje za bardzo dobrą wiadomość:)) Nawet nie wiesz,jak mi to poprawiło samopoczucie! Dziekuje:)

Wiecie co dziewczyny, macie rację z tymi sokami słodzonymi. Zadzwoniłam do dietetyczki, u której ostatnio byłam i faktycznie wyeliminowała mi soki i wszystko co słodzone z jadłospisu.
Przygotowuje dla mnie menu dla ciężarnej;) Ciekawe co tam będzie?

a tak poza tym to wymyśliłam sobie, że zaczne się uczyć języka przez internet np włoskiego:) zastanawiałam się nad włoskim i rosyjskim, ale włoski jest chyba przyjaźniejszy. Nie chce mi się już czytać książek i wole coś zrobić bardziej pożytecznego. Co prawda nie byłam we Włoszech, ale co tam:)

Arabelka, a gdzie będziesz robiła pole widzenia? Też robiłam w styczniu na Wałowej, ale do tej pory nie odebrałam wyników;))

Marta trzymam za Ciebie kciuki, będzie dobrze! Odpczywaj i staraj się nie stresować za bardzo!

Mamtu najlepszego z okazji rocznicy.

Witam nową koleżankę :) Ja chodzę na zajęcia na awfie. Też będziesz chodzić?

Ja od paru dni też już czuję delkatne pukanie. Na razie zazwyczaj wieczorem jak się położę.